Ne faci si nouă ceva bun, de primăvară?

Numar afisari: 5.748
 © 2017 Cristela GEORGESCU

© 2017 Cristela GEORGESCU

Când nu e școală, eu mă bucur cel mai mult. Nu tu trezit la 5.30 dimineața, nu tu șpagatul între scoală, grădi și restul activităților de peste zi.

Să fi fost vreo 7 trecute fix 🙂 azi dimineață când am simțit lumina caldă a primelor raze de soare puternice, am auzit picioare desculțe, apoi ușa de la terasă dată de perete, țopăieli și chiote de fericire în iarba udă:
– Nu mai e iarnă, nu mai e iarnă!
– Eu mă duc să-i zic lu’ mami!

La revedere!

La revedere!

Lipa-lipa lipa-lipa! aud într-o secundă tălpile lui Petru (le recunosc dintr-o mie) și-apoi o șoaptă călduță și entuziastă la ureche:
– Mama, mama, e dimineață!
– Mmmm, te iubește mama…

Mmmm, te iubește mama...

Mmmm, te iubește mama…

Dau să-l iau lângă mine, să mai lungesc puțin răsfățul, da’ vezi bine că nu ține.
– Mama, mama, acum, dacă a ieșit soarele, ne faci și nouă ceva bun, de primăvară?
– Mbineee… face mama. Ce să fie? mă-ncumet leneș.
– Ceva bun! Cu ciocolată din aia de-a ta și… cu nuci, și… cu dovleac, și…cu stafide, și…cu vanilie! Și să iau și la grădi la pachet.
– Pun și iubirică? întreb așa, să-l tachinez.
– Eeeeei, știi deja! 🙂 🙂 🙂
– Hai că face mama! Am eu o idee, da’ nu zic. Supriză! 🙂
– Ești cea mai bună mămică din lume și azi e cea mai frumoasă zi din viața mea!
Urmează un pupic ventuză și trasul jos din pat, c-avem treabă. Ați auzit doar: vine primăvara! 🙂

Cele mai dulci dulciuri din lume: pupicuri de 2P

Cele mai dulci dulciuri din lume: pupicuri de 2P

Și-am făcut. Cât s-ajungă și pentru 2-3 zile de gustare la școală.

Am pus în forme de silicon pentru prăjiturele sau pentru brioșe (dar voi puteți începe cu o cantitate pe sfert, să testați prima oară) următoarele cantități (valabile pentru o formă, ies în total vreo 20):
câteva stafide
câteva vișine deshidratate (sau merișoare)
câteva bobițe de hriscă crudă
3-4 migdale crude
3-4 semințe crude de dovleac
nelimitat Vitamina L, doza zilnică recomandată 🙂

Am turnat peste ele, în fiecare formă, câte 2-3 linguri de ciocolată caldă, pe care am obținut-o astfel:

1. Am ”topit” câteva linguri de miere sau de sirop crud de agave la bain-marie. Ăsta e test de răbdare, dar succesul sau eșecul rețetei se decide chiar în acest punct. Am adăugat 200 gr. unt de cacao (opțional, absolut opțional – 50 gr masă de cacao fermentată) și am amestecat ușor cu un tel, până când s-a topit și s-a omogenizat bine de tot cu mierea. Dacă la etapa asta vă grăbiți, există toate șansele ca mierea să se separe de ciocolată. Chiar dacă se întâmplă așa, nu disperați. Puneți din nou la topit toată compoziția și reluați cu răbdare faza cu amestecatul.

2. Am adăugat în amestec:
3 linguri cacao sau de carob (pudra de roșcove)
1 linguriță cu vârf de vanilie naturală (opțional)
3 linguri petale uscate de trandafiri, făcute pulbere prin frecare între palme. Este un ingredient opțional care poate fi înlocuit, așa cum am scris și în cartea mea Simplu2, cu ulei esențial de trandafiri sau cu apă de trandafiri fără adaosuri balaurifere :). Eu schimb aromele, dupa chef: ba mentă, ba trandafiri, ba portocale, ba lavandă.

Las formele câteva ore la frigider și tot așa le și păstrez, dacă mai am ce.

No sweet without sweat :)

No sweet without sweat 🙂

De obicei pun de-o parte câteva linguri de ciocolată caldă în care amestec puțină hrișcă crudă (pentru efect cranț, întocmai ca la Marzipanul din Simplu2) și fac cu ea bomboane. De dragul steluțelor din ochii albaștri care le așteaptă:

Bomboane de ciocolată cu hriscă germinată. © 2017 Cristela GEORGESCU

Bomboane de ciocolată cu hriscă germinată. © 2017 Cristela GEORGESCU

Later edit: Dacă doriți pentru copii prăjituri sau ciocolată fara cacao, vă readuc în atenție două rețete mai vechi:
1. Tartă de ciocolată fără ciocolată
2. Ciocolată tip ”Bounty” și ciocolată cu marțipan
3. Parfe de ciocolata – rețeta in cartea Simplu 1

Dulce să vă fie inima, precum o oră de somn în plus sâmbăta! 🙂

Numar afisari: 5.748

Distribuie:
  1. Hrisca fiarta in prealabil?

    1. Multumesc pentru intrebare, Claudia. IN NICIUN CAZ, adio cranț, bine ai venit mucilagiu dacă o fierbem. Hrisca nefiarta. Sau germinata, daca gasesti sa cumperi direct germinata.

      Cu drag,
      cristela

  2. Buna Cristela,
    Ce părere ai despre cacao la copii,de la ce vârstă? Întreb asta deoarece am in minte cele spuse de Ligia Pop la o rețetă de a ei:”Daca vreti sa faceti aceasta reteta pentru copiii care au pana la 9-10 ani, inlocuiti cacao raw cu pudra de roscove si daca folositi unt de cacao, inlocuiti-l cu untul de cocos sau de palmier, chiar daca untul de cacao contine o cantitate mica de cafeina. Se stie ca pudra cacao folosita sub orice forma in dulciuri, indiferent daca este raw sau obisnuita, energizeaza peste masura copilasii din cauza continutului de cofeina.”
    Mulțumesc!

  3. Buna Cristela,
    as avea doua intrebari la aceasta reteta:
    – mierea la ce temperature maxima o topesti (deoarece am auzit ca incalzita peste 40 de grade isi pierde proprietatile)?
    – untul de cacao este nerafinat, sau este rafinat si dezodorizat?
    Multumesc.
    O zi frumoasa iti doresc.
    Vanda

    1. Draga Vanda,

      Multumesc. Dar cine crezi tu ca mananca ciocolata pentru… ”proprietati”? :))))) O las fie la deshidrator, impreuna cu untul de cacao, fie la bain marie, cum am scris, fara sa-mi bat capul prea mult ce temperatura o fi acolo, doar nu dau in clocot.

      Da, cunosc discutiile despre miere, am scris si eu despre asta si am primit reactii mai virulente decat despre vaccinuri! :))) Dovada, cred, ca am avut dreptate cu ceea ce am scris. :)))

      Unt asa zis nerafinat am, bio. Nerafinat e un fel de a spune, ca doar prin rafinare ajunge unt. Alimentul integral s-a zis de mult 🙂

      Cu drag

  4. Draga Cristela ,
    Dl dr.Chirila spunea la o emisiune la B1 :nu incalziti mierea ;sa nu o punem in alimente fierbinti.
    Am o intrebare : fiica mea are niste noduli la san care nu sunt de natura aceea’.Poti sa.mi dai un sfat?
    Cu drag si respect pentru realizarile tale.

    1. Draga VEronica, multumesc, ma tem ca nu, raspunsul nu poate fi dat si nici cuprins intr-un comentariu pe blog. Poti lua legatura cu Dr. Pavel Chirila sau cu Dr. Sorina Soescu, cu cineva care intelege ca e nevoie de identificarea cauzei si nu se arunca pe simptom.

      Cu drag,

      cristela

  5. Niciodata nu am stiut exact care e forma cruda la pseudocereale. Cum arata hrisca cruda? E cea pe care o gasim de obicei la magazin? Am in casa si nu stiu daca e cruda sau coapta. Si nu prea folosesc caci nu prea am idei in ce sa o incorporez, iar sotului i se pare ca are un gust ciudat, cred ca amar.
    Multumesc mult!

    1. Multumesc, Monica. Ce ai in gand cand spui “coapta”?

  6. Ma refer ca si la seminte de exemplu, cand scrie pe ambalaj “crud“ sau “prajit“. Hrisca mea are culoarea maro si pe un site cu produse bio am gasit hrisca raw bio, adica cruda. Daca caut pe site-ul Sanovita, imi da Seminte de hrisca si sub denumire scrie mic “coapte“. Sau tot ei au Hrisca decorticada cruda. Apoi, inteleg din reteta de mai sus ca trebuie sa obtinem efectul crant, dar stiu ca hrisca e f tare, nu o putem pune direct asa, trebuie macinata sau inmuiata peste noapte, nu?
    Intre timp am reluat si studiul la Simplu 2 🙂 si vreau sa ma incumet sa fac retetele, dar nu stiu unde gasesc zmeura uscata pt marzipan (si aici apare hrisca in retea, de data asta germinata…tot pt efect crant- dar germinare nu e egal inmuiere si atunci se pierde crantul?). Iertare daca am pus intrebari puerile, da runeori astfel de chestii marunte ma tin in loc sa nu fac aceste retete super simple.
    Apropo, am facut socata dupa reteta din Simplu 1, cu miere (anul trecut mi s-a stricat cu zahar brut!) si a iesit o minunatie! Dar intr-adevar, am facut cum ai zis, am mangaiat-o, i-am vorbit, am descantat-o. :* :*

    1. Draga Monica Ioana,

      Hrisca NU e tare. Cumpara hrisca cruda. NU trebuie inmuiata, daca vei citi in cartea pe care ai achizitionat-o, https://www.cristelageorgescu.ro/carte/diversificarea-pur-si-simplu/, vei vedea de ce. Eu am gasit germinata, dar nu e musai sa fie germinata pentru efect crant. Poate fi doar cruda.

      Fa marzipanul fara zmeura. Eu am adunat de la mine din curte, am uscat-o si am macinat-o. Altfel se gaseste si la raioanele cu fructe uscate. Si nu te mai “constipa”, te rog in reteta. Fii creativa, n-ai zmeura, fa cu capsuni, n-ai nici una, nici alta, fa fara! Incearca, ce ai de pierdut?

      Multumesc ca ai fost sincera si ai dezvaluit de ce nu ti-a iesit socata si mai ales te felicit pentru curajul de a incerca abordarea propusa de mine!

      CU iubire,

      cristela

  7. Multumesc, draga Cristela, pentru raspunsul prompt! Asa voi face, voi tavali bilutele prin fulgi de nuca de cocos, de ex. Imi voi sufleca manecile sa invat sa usuc fructe, caci nu am mai facut-o niciodata si mai ales nu am deshidrator, la cuptor am tot citit cum se face, voi incerca asa, la temperatura mica. Pare ca mancarea sanatoasa din ziua de azi necesita ingrediente fancy si aparatura pe masura. Eu am aragaz, cuptor si un blender slab de 600 W, dar tot ce am preparat pana acum a fost doar cu ele. Probabil candva o sa-mi permit si un Vitamix, Themomix, etc.
    Daaaa, astept cu mare nerabdare cartea cu diversificarea! Te pup.

    1. Draga Monica, ba-mi pare rau. Pare cu totul altceva la mine si anume ca nu ai citit foarte atent ce am scris in Simplu 2 si nici in Diversificarea despre aparatura fancy pentru a manca sanatos. Fireste este mult mai comod sa lasi mintea sa iti joace feste si sa crezi asa. Este insa o gandire de victima sau din context de neajunsuri. Daca simti ca te motiveaza si ca te ajuta sa progresezi spre libertate interioara, in regula. Eu insa nu am spus si nici nu am promovat asa ceva, nici macar in articolul cu Vitamixul si de aceea am alocat un capitol intreg in cartea Diversificarea – aparaturii.

      De unde ai tras tu aceasta concluzie, nu stiu. A folosi sau nu zmeura uscata nu tine de proprietati nutritive, ci de entuziasmul meu. al unei persoane care iubeste sa isi surpinda familia, care gaseste putere in creativitate si care vede in a gati o relaxare si o eliberare interioara. Fiecare dintre noi suntem diferiti, deci nu inseamna ca daca nu simti asta esti mai prejos sau mai rau, nici vorba. Iti explic doar de ce imi place sa ma jos cu retetele. E un joc, atat. Nu o demonstratie de nimic.

      Te asigur ca nu am avut Vitamix (nu am Thermomix) si nici ingrediente fancy in primii ani de viata ai copiilor si tot am reusit sa ii bucur in asa masura incat sa nu mi-i fure vreodata industria zaharului. Cele mai multe retete sunt facute cu ce am gasit prin casa, nu cu ce am planuit. Daca ai bunavointa sa citesti retetele de inceput, vei vedea.

      Nu trebuie sa faci retetele mele, citeste si in carte vei intelege de ce. Din pacate trebuie sa scriu retete, asa cum si medicii holistici trebuie sa scrie retete, deoarece ne-am departat atat de mult de sinele nostru, incat nu mai avem incredere in propriile capacitati, in propria fiinta si nici macar in Dumnezeu, ca ne-a dotat cu tot ce avem nevoie, pentru a nu depinde de ce ne spun altii sa facem pas cu pas.

      Cu pretuire,

      cristela

Care este opinia ta