Alergarea pe banda si fitness la sala – e bine sau nu?

Numar afisari: 923
20 aprilie, 2013
Intrebare de la Melinda

Dragă Cristela, mulţumesc pentru excepţionalul articol în care ai vorbit şi despre osteoporoză. Mărturisesc că sunt derutată. Am 57 de ani şi fac de 10 ani fitness, tocmai pentru a-mi întreţine starea de sănătate. Am citit multe articole în care stă scris cât de importantă este mişcarea pentru ameliorarea osteoporozei de care sufăr: se vorbea în special de alergare, iar tu accentuezi în chip vizibil în textul tău că alergatul pe bandă ste contraindcat. Ceea ce eu fac de trei ori pe săptămână, câte-o jumătate de oră. Crezi că ar trebui să renunţ? Presupun că ai în vedere că alergarea pe bandă te lipseşte de contactul cu mama-pământ, cu natura, dar este totuşi o formă de mişcare fizică. Mă întreb în urma citirii acestui articol: oare fac bine?

Raspuns

Draga Melinda,

Eu sunt cea care iti multumeste. Iti doresc sanatate. Ai la referinte la finalul articolului si un link catre o pagina (in engleza) care contine informatii despre cum sa prevenim si sa tratam osteoporoza. Daca te descurci in engleza, am sa iti mai dau niste linkuri suplimentare, catre paginile unor profesori cu care am studiat, specialisti in asa ceva.

Asa este: miscarea ESTE ESENTIALA in profilaxia si tratamentul afectiunilor osoase. Dar desfasurata si executata corect.

DESPRE ALERGATUL PE BANDA, IN SALA:

1. Chiar si lucrurile esentiale pentru sanatate, cum ar fi apa, oxigenul, miscarea, soarele sunt daunatoare in exces. Daca alergam fara sa o facem corect si fara sa respiram corect, efectul poate fi exact invers celui dorit: unii vor sanatate, altii vor slabire, altii vor eliberare de stres si o stare de bine, etc.

2. Piciorul este intr-o legatura indisolubila cu pamantul. In medicina traditionala chinezeasca organismul uman este un copac cu radacini adanc infipte in pamant. Alergatul pe banda este complet nenatural: nu vei intalni nicaieri in natura o bucata de pamant atat de dura si miscatoare.

3. Pe banda rulanta nu poti alerga pe varf (pe pingea) si asta afecteaza pe termen lung articulatiile. In al doilea rand, inspiratia – respiratia se face pe un ritm artificial, impus de masina, nu pe ritmul pasului tau. Corpul reactioneaza, fireste, dar o face artificial si fara bucurie, asa cum se intampla cu fiecare stimul artificial din chimicalele pe care le ingeram. Daca vrei, banda asta rulanta este tot un “E”, ca acelea de care am invatat sa ne ferim cand le vedem pe etichetele alimentelor prelucrate industrial. Daca inveti organismul sa respire gresit, greu il mai schimbi si nici alergarea nu va fi de calitate.

4. Genul asta de miscare se face asa: alergare usoara, in aer liber, indiferent de vreme (!), cu aterizare pe pingea si inspiratie adanca (2-3 pasi) si expiratie puternica, mai lunga decat inspiratia (5-6 pasi). Trebuie sa o simti ca pe ceva natural, nu ca pe un efort care te lasa cu limba scoasa si secatuit de orice vlaga. Cea mai buna forma de a te verifica daca alergi si respiri corect este sa nu te simti obosit, vlaguit.

5. In natura esti concentrat pe alergare si respiratie, pe executie corecta, echilibru interior. In sala esti distras non stop de muzica, de persoane care intra si ies, mai nou de plasme agatate pe toti peretii.

6. Mancam hrana si oxigen, in numele a doua aparate: digestiv, respectiv respirator. De calitatea aerului pe care il inspiram, depinde calitatea vietii. Sala a fost conceputa pentru aparate si actiune statica. Alergarea presupune altceva. In salile adevarate, profesionale, nu exista banda rulanta.

7. E foarte bine ca lucrezi de trei ori pe sapatamana, obligatoriu insa sa ai o zi de recuperare: masaj sau baie de abur, sau impachetari cu namol sau plante, sau reflexoterapie.

8. In orice actiune de care ne apucam, ca e desen, bucatarie, lucru in banca, alergat, tamplarie, ce vrei tu – ne uitam in primul rand la experti. Atletii de performanta se antreneaza in padure, pe stadion, gazon sau pe nisip (malul marii, oceanului), nu pe asfalt, chiar daca alearga maratoane pe asfalt.

9. Si draga Melinda, nu in ultimul rand, ca si vitamina D provenita de la soare, alergatul in aer liber pe pamant E GRATIS. De aia nici nu se face mare educatie in sensul asta.

10. Iar daca nu poti face alergare usoara, atunci mersul pe jos in ritm vioi este cea mai indicata forma de miscare, asa cum am invatat si eu de la “experti in oase”, dar e util nu numai pentru oase. Merg pe jos cate 6-7 km zilnic, in fiecare dimineata, la aceeasi ora – organismul ma rasplateste pentru asta.

Sanatate si asteptam vesti bune.

PS – sper ca medicii ti-au explicat ca lactatele si alimentatia bogata in proteina animala nu sunt prietenii oaselor incercate de afectiuni specifice …

Numar afisari: 923

Distribuie:
Care este opinia ta