Bunaciune: briose cu dovleac si scortisoara

Număr afişări : 12.936

Reteta publicata si ratacita pe Facebook – 21 septembrie 2012
“Bunaciune”
Briose cu dovleac si scortisoara, plamadite de mama intr-o doara
🙂

Bunaciune - briose cu dovleac si scortisoara

Bunaciune – briose cu dovleac si scortisoara

Reteta este pentru 8 briose grasunele, manca-le-ar mama pe ele! Este potrivita in meniul copiilor, inclusiv in Diversificare, incepand de la 1 an. Se poate si mai devreme, bineinteles, insa experienta ultimor ani mi-a demonstrat ca amanarea introducerii cerealelor cu gluten si aportul crescut de lapte matern si fructe coapte, curate, zemoase si crude in primul an de viata are efect benefic pe termen lung. Uite de ce si cum.

Pentru mai multe detalii despre diversificarea cerealelor, cititi si articolele mele despre DiversificareDiversificarea cu cereale. si Cerealele in alimentatia adultilor si a copiilor – Partea I si Partea a II-a. Iar pentru explicatii din practica medicala despre aceasta grupa de alimente, cititi cartile Dr. Robert Morse si Dr. Sorina Soescu.

2 cani (de 250 ml) cu dovleac (razuit sau taiat cubulete). Reteta e cu dovleac congelat, care devine zemos atunci cand se dezgheata. Daca aveti dovleac proaspat, adaugati 150 – 200 ml de apa.
5 linguri faina din fulgi de ovaz macinati (nu cumparati faina, macinati voi)
3 linguri cocos razuit (daca nu aveti, atunci tot de fulgi de ovaz, deci in total 8 linguri)
1 lingurita rasa de scortisoara
6 curmale rehidratate (cateva ore). Daca cei mici sunt obisnuiti cu zahar sau dulciuri din comert, atunci va trebui sa folositi mai multe curmale, pentru ca nu li se va parea – din pacate! – suficient de dulce).
1 banana bine coapta (cu pete maronii pe coaja, nu interior!). Daca nu va place aroma de banana, mai adaugati 3 curmale la cele 5, deci o curmala per lingura de faina, in total 8 curmale.
optional vanilie naturala – 1/2 lingurita

La blender vajjjj, vajjj, 2 minute bostanul, curmalele si banana, daca va incumetati sa o folositi. Adaugati in pasta de fructe astfel obtinuta restul ingredientelor si amestecati cu mana (pentru un plus de Vitamina L 🙂 ) sau cu o lingura de lemn.

Puse in forme de briose (sau ce alte forme aveti la indemana), 45 min. la 150-180 grade max.

Scoase si lasate la racorit. Celor 2P le plac briosele cu: sirop de ciocolata – facut de mine, bineinteles, sau cu pasta de fructe de padure/visine conservate in miere, sau cu “dulceata” de gutui preparata fara foc, unt de migdale etc.

Important: briosele au consistenta de mamaliga, nu de aluat pufos, ca toate produsele de panificatie cu care suntem obisnuiti. Multa lume a crezut ca daca sunt asa inseamna ca nu sunt coapte. Ba sunt foarte coapte, pana la urma nici nu e nevoie de prea mare preparare termica, doar fulgii de ovaz ii mancati in general fara sa ii fierbeti sau sa ii coaceti, asa-i?

Pofta buna – impreuna!




Număr afişări : 12.936

Distribuie: