Carenta de fier – ce facem?

Vizualizări: 11.672
19 noiembrie 2015
Intrebare de la Alexandra C, mama unei fetite de 2 ani.

Draga Cristela,
Fetita mea de 2 anisori are o carenta de fier. Este inca alaptata, nu consuma lapte de vaca si nimic ce tine de vaca, deoarece are alergie la proteina din lapte (alfa-lactoglobulina). Ii dau lapte de soia si migdale/caju. Si san cand adoarme. Ii dau de 3 ori pe sapt in fructe seminte de chia, impreuna cu quinoa sau mei. Cu calciu sta bine. Ce as putea sa ii dau pentru o asimilare mai buna a fierului? Sau sa incerc un supliment alimentar?
Multumesc din suflet!

Raspuns:
Draga Alexandra,
Multumesc pentru intrebare. Pe blog am raspuns deja de cateva ori la aceasta intrebare, de aceea te rog sa citesti ce iti voi indica si asta te va ajuta sa intelegi, ca sa poti lua singura decizia potrivita.

1. Despre Fe de origine vegetala si animala
2. Despre anemie (1)
3. Despre anemie (2)
4. Suprarenalele si asimilarea mineralelor
5. Inflamatia mucoasei intestinale (de la alimente rafinate, gluten, patiserii) sau placa mucoida si absorbtia mineralelor

Recomandari:

1. Scoate-i laptele de soia si de caju (migdalele pot ramane, sunt cele mai alcaline – mai putin acide nuci) si inlocuiestele cu sucuri de fructe, le poti si dilua la inceput (citeste aici de ce: Sucurile de fructe trebuie evitate?). Ai grija de alimentatia ta, daca o alaptezi, citeste Alaptam, dar ce mancam?

2. Pentru prevenirea sau tratamentul anemiei, am folosit si urmatorul suc proaspat atat pentru mine, cat si pentru copii, in paralel cu sustinerea suprarenalelor si eliminarea alimentelor cu efect inflamator:

100 ml suc sfecla rosie, proaspat (pt copii doar 30 ml).
100 ml suc morcovi, proaspat (pt copii 50 ml).
sucul de la o lamaie (pt copii jumatate de lamaie).
optional se poate adauga si sucul de un mar.
Toate amestecate. De 1-2 ori pe zi, nu dupa masa, ca se face “borhot” in burta si nu se mai asimileaza nimic. Sucul asta este el in sine o masa. Se bea, asa cum am scris si in cartea mea Simplu, cu inghitituri mici, folosind un pai. Adultii ar face bine sa mestece de 1-2-3 ori fiecare inghititura.

Multumesc la randul meu si va salut cu drag,
Vizualizări: 11.672

Distribuie: