“Ce faci pentru educatia copiilor tai, Cristela?”

Scris de Cristela  - 16 octombrie 2023

4 aprilie 2013

Multumesc, minunata intrebare. Eu cred ca nimic special, dar am vazut cum in Romania eram o mama (de fapt o familie) ce mergea in sens invers turmei si de aceea eram de cele mai multe ori neintelesi si judecati ca atare. N-am aplicat metode sau “trucuri”, decat din cele “naturale”, de “common sense”. Restul a venit de la sine. (Am mai dat si rateuri, sunt recunoscatoare ca la capitolul asta nu au fost multe.)

Ce-am facut concret?

1. Inainte de a ramane insarcinata am fugit “la tara”, ne-am mutat in afara Bucurestiului.
2. Am stat in concediu de maternitate ca la carte, pana la capat 🙂 si am fost mama disponibila 100%, eu am crescut copilul, impreuna cu sotul meu, nu bonele. Am rezistat in ciuda teoriilor moderne si presiunii sociale. Sunt recunoscatoare ca am putut face asta si ca adun zilnic beneficiile investitiei mele.
3. Armonia familiei, ritualurile familiei, modul in care copiii vad ca se fac si se respecta reguli, cum se rezolva situatiile conflictuale de orice natura, rolul fiecarui membru in familie, participarea la anumite activitati, semnele de dragoste autentica intre parinti, toate conteaza enorm pentru echilibrul lor emotional si psihic (asta am incercat sa fac si prin cartea mea, SIMPLU). Nu ne despartim niciodata (de ex. nu facem niciodata concedii fara ei), mergem cam peste tot impreuna si asta a contat enorm. Nu vrem zile “ca fetele” sau “ca baietii”, sau “sa mai scapam”. Vor veni vremurile in care nu vor mai vrea sa imearga cu noi, desi ii vom ruga. Vrem sa traim fiecare clipa, asa cum a fost ea bine gandita de Dumnezeu care ne-a facut parinti, nu de cum ne invata mainstream media.
4. Viata spirituala e esentiala, am pus linkuri cu carti din care m-am inspirat (vezi articolul “In loc de pe curand”)
5. Am citit si aplicat cartile Prof. Dr. Magdalena Dumitrana, am scris despre ele doua articole interviu pe blog: Dezvoltarea intelectuala a copilului
6. Sotul meu, Calin, i-a invatat din primele zile de viata ce inseamna natura, padurea, miscarea si face asta zilnic cu ei, iar in weekend mergem toti in natura.
7. Nu le-am cumparat jucarii in nestire si i-am incurajat sa isi inventeze jucarii din ce gasesc in casa, in natura. I-am educat si le-am explicat principiul biblic: “Toate imi sunt ingaduite, dar nu toate imi sunt de folos.” Toate sunt bune, dar nu toate sunt ziditoare.
8. Nu au vazut la TV pana la 3 ani decat muzica clasica, nu zilnic si nu mai mult de 15 – 20 min.
9. Intrarea in colectivitate a fost pentru mine un proiect la care am lucrat de cand s-au nascut. Sunt la o gradinita de stat care foloseste metoda Montessori, dar care in plus lucreaza in parteneriat cu biserica si cu comunitatea de parinti, pentru un obiectiv national: sa ne preocupam de “ce copii daruim lumii” mai mult decat de “ce lume daruim copiilor”.
10. Le-am aratat ca si atunci cand gresesc, nu ne place ce au facut, dar ca pe ei ii iubim neconditionat.
11. Nu le-am laudat rezultatele, ci stradania de a le obtine. Nu i-am facut vanatori de laude, ci muncitori.

Cu drag,
cristela

De ce nu sunt sanatoase dulciurile raw vegan?

Articole interesante 

>