Chimia alimentelor preparate termic

Vizualizări: 7.543

Intrebare de la Miruna, 15 februarie 2016

In cartea „Copilul vegetarian” a doamnei Pridie apar retete care presupun incalzirea semintelor (nuci, alune) in cuptor. Procedeul e la fel de periculos ca incalzirea uleiului sau nu? Se mai pastreaza ceva din valoarea nutritivă a semintelor daca acestea sunt rumenite la cuptor sau in tigaie cateva minute? Multumesc!

 

Nuci din gradina noastra

Nuci din gradina noastra

Raspuns
Draga Miruna,

Multumesc pentru observatie. De pastrat se mai pastreaza “ceva”, nu stie nimeni cu precizie ce si cat, dar directia preocuparilor ar trebui sa fie alta, de fapt. Discutia nu e despre ce se pastreaza din elementele nutritive, ci ce devin acele alimente prin procesare termica, care este noua lor chimie si ce reactii declanseaza in corp? Daca nu le poti manca crude si rehidratate, atunci nu le mai manca. Organismul nu respinge si nici nu “cere” procesari decat pentru acele alimente care nu ii priesc cu adevarat. Alimentele cele mai iubite de organism sunt cele pe care le putem manca cu placere asa cum au fost culese. Fara procesari.

Prepararea termica schimba structura moleculara a alimentelor.

Stiu ca suntem dependenti de hrana preparata termic, simt pe propria piele de cate ori fac experiente sau accelerez ritmul schimbarii obiceiurilor alimentare.

Cred ca pe blog am si eu vreo 2-3 retete in care adaugam “pentru gust” un pumn de nuci macinate in ceea ce mergea la cuptor. Nu moare nimeni din ce faci odata, nu murim nici macar din altele mai grave, asta nu inseamna insa ca nu ne costa. Ne costa energie vitala si timp care ar putea fi utilizat pentru regenerare si revitalizare. Ne costa si totul se aduna la nota de plata de la final. Important e sa avem cu ce sa o platim, si mai ales timpul sa o achitam. Asadar, orice alegere facem, sa o facem in cunostinta de cauza, atenti la efectele ei si cu inima linistita, fara sentimente de culpabilizare.

Din nefericire pentru noi, TOATE alimentele preparate termic, duc la acelasi deznodamant in organism: nu pot fi utilizate la nivel celular. Organismul nostru nu reactioneaza la substante pentru care nu exista receptori celulari. Receptorii fac parte din structura membranei celulare, recunosc si se cupleaza cu anumite substante, declansand in interiorul celulelor reactii specifice. Ei sunt precum o broasca (yala) in care intra cheia (elementul chimic respectiv sau parti din germeni). Cand receptorii nu recunosc substantele ce vor sa patrunda in celula este exact ca atunci cand cheia nu se potriveste si nu se poate deschide usa.

Alimentele isi schimba structura  moleculara prin procesare termica si devin “necunoscute”, “straine” pentru organism. Daca nu exista receptori pentru un tip de substanta necunoscuta, celule nu o primesc (nu se deschide usa la straini, doar asa ii invatam si pe copii, nu?). Asadar corpul nu numai ca nu beneficiaza de pe urma ingerarii respectivelor substante, dar cheltuieste energie sa le neutralizeze si sa le elimine pe orice cale. Daca nu reuseste, tot ce nu eliminam … acumulam =  depozitele noastre de grasime: gusi, burti, colacei, falci, picioare de elefant, funduri etc.

Alteori aceste componente din alimente sunt interpretate ca “agresori” si corpul vrea sa se apere impotriva lor, creeaza anticorpi si asa apar intolerante, apoi alergii si boli auto-imune.

Intuitia ta si observarea atenta a reactiilor corpului iti va spune daca mergi in directia buna, daca trebuie sa schimbi ceva si in ce ritm si fel sa o faci. Citeste ce am scris pe pagina Meniul Zilei despre schimbarile in alimentatie.

Si eu am crezut ani de zile ca anumite alimente, combinatii sau feluri de mancare imi fac bine, doar pentru ca nu mi se facea rau. In realitate, nu eram foarte atenta la ce mi se intampla dupa consumul lor. Putini dintre noi mancam CONSTIENT. Cand am inceput sa observ si sa experimentez puncte de vedere diferite, am inteles diferentele si am adoptat pentru mine sau pentru familia mea acele schimbari, simplificari care s-au potrivit corpului in toate cele trei planuri: fizic, emotional si mental. Si inca voi mai schimba, pentru ca inca sunt in calatorie: descopar, aflu, inteleg, testez.  “Observaţia directă şi bunul – simţ sau intuiţia transcend întotdeauna ştiinţa. Deşi ştiinţa s-a născut pe baza observaţiilor directe şi a bunului-simţ, la un moment dat ea şi-a pierdut imparţialitatea, lăsându-se influenţată de industrie şi de marile finanţe.” (Dr. Robert Morse, Sa traim sanatos fara toxine)

In realitate ne aflam toti intr-o bajbaiala generalizata, fara ca asta sa fie o critica sau o judecata aroganta, ci constientizarea a unei stari de fapt (din care nu ma exclud). Mintile noastre sunt inca incetosate de la ce ni se serveste si de la ce ce ingurgitam zilnic cu toate simturile noastre, nu doar cu gura. Important e sa stim ca fiecare dintre noi are puterea si poate contribui la claritatea si vindecarea colectiva, concentrandu-se pe propria trezire, claritate si vindecare. Asa ca pretuiesc eforturile voastre si merg alaturi de voi, inainte. Singura cale sa iesim din ceata e sa continuam sa mergem, nu sa asteptam sa se ridice. 🙂

Multumesc tie, draga Miruna si voua, dragi cititori, ca – prin aceste intrebari – ma ajutati sa devin mai limpede si mai clara.

Cu multa Vitamina L, ca avem peste tot receptori pentru ea 🙂 ,




Vizualizări: 7.543

Distribuie: