Gateste ca si cand viata ta depinde de asta! Chiar depinde. (4)

1 februarie 2015
Organismul are intelepciunea lui. La nutrienti conteaza aportul, dar mai ales absorbtia si utilizarea lor la nivel celular. La ce bun sa ingerezi nutrienti de calitate, daca nu pot fi absorbiti in sange si daca celulele nu au habar cum sa ii foloseasca?

Aportul ne priveste, dar cat se absoarbe si cum e folosit e treaba si decizia organismului, nu a noastra. Daca procentele de asimilare al nutrientilor din mancare sau suplimente ar fi fost utile (sau macar reale, logice si etice) le-as fi publicat din prima zi. Biologia nu e atat de precisa pe cat incearca oamenii sa o faca, iar nutritia nu inseamna matematica in farfurie. Ma intereseasa sa promovez doar alimentatia, alimentele integrale, neprelucrate industrial, comportamentul care sa asigure o digestie corecta si eficienta, pentru ca in rest intervine suveranitatea organismului.

holism-vs-reductionism

E inutil sa ne ghidam in conceperea meniurilor dupa valoarea gradului de absorbtie al nutrientilor in organism, pentru cel putin doua motive logice:

(1) difera de la un organism la altul, nu exista doua persoane identice
si

(2) difera in chiar acelasi organism in fiecare clipa, in functie de necesitatile de moment ale organismului respectiv.

Un rol esential in absorbtia si utilizarea mineralelor in corp il au si glandele suprarenale.

Extras din articolul: Dincolo de nectar de rubarba

Glandele suprarenale. Exista multe motive pentru care studiul, intelegerea in context integral si sustinerea acestor glande micute, situate deasupra rinchilor, ca de aici le vine si numele (suprarenale), ar trebui sa ne preocupe pe toti.

Azi am sa ma opresc doar la acele motive care am observat ca sunt “centrul atentiei” pentru parinti: folosirea si echilibrul mineralelor in corp si imunitatea.

1. Glandele suprarenale secreta hormoni care ghideaza folosirea mineralelor in corp (hormoni mineralocorticoizi). In absenta acestor hormoni (adevarati mesageri intre celule si organe), mineralele nu pot fi folosite de celule (indiferent ca mancam “ca la carte” sau ca luam prea-laudatele suplimente minerale, naturale sau chimice).

De ce glandele suprarenale nu secreta suficienti hormoni mineralocorticoizi?

In general aceste glande, responsabile si de productia de hormoni cu rol de adaptare la stres (de aceea se numesc popular “glande de stres”),  sunt epuizate din motive de suprasolicitare, inclusiv – sau mai ales – la copii.

Cum asa?

In primul rand pentru ca slabiciunea lor se mosteneste. Copiii din parinti si bunici cu suprarenelae epuizate se nasc cu propriile suprarenale epuizate.

In al doilea rand pentru ca pe parcursul fiecarei zilei primim aproape non stop “input” = provocari = stres si ele sunt in permanenta solicitate sa produca hormonii de adaptare la acest stres. In aceste conditii, hormonii mineralocorticozi produse de suprarenale nu mai pot fi produsi cu frecventa, in cantitatea sau la momentul potrivit.

Stiu ca ne e teama sa nu ducem lipsa de nutrienti, de parca am toti facuti din fier, calciu si vitamina B12, dar nu actionati din frica, ci din constienta: administarea de suplimente este i-n-u-t-i-l-a daca suprarenalele sunt disfunctionale (si sunt, la majoritatea, iertare pentru insistenta). Si-apoi, mai apare si problema ne-utilizatrii mineralelor ingerate si care incep sa circule haihui prin corp. Ce se intampla cu ele?  Se depun pe unde apuca si asa apar cioturile osoase, calculii renali sau biliari etc.

2. Glandele suprarenale secreta hormoni cu rol de adaptare la stres.

Cortizolul este principalul intermediar al reactiilor imunitare si un anti-inflamator made in me. Adica in loc sa dam banii pe medicamente anti-inflamatoare (cele cu substanta activa ibuprofen), iata un hormonas cu care Dumnezeu ne-a dotat in mod desavarsit si gratuit pe deasupra – daca avem grija de suprarenalele noastre. In situatia in care suprarenalele sunt atat de epuizate încât nu mai produc propriul cortizol, apar ‘celebrele’ alergii, iritatii, boli auto-imune, inflamatii (toate ‘bolile’ care se termina cu “-ita”).  Si-uite-asa ajungem sa folosim – pe langa medicamente anti-inflamatoare – tot felul de preparate cortizonice: de la unguente, pana la cortizon, prednison. Cortizon am luat si eu vreo 8 ani la rand, zi de zi, incepand cu 2 ani si 8 luni, in urma vaccinului anti-polio ale carui efecte secundare au insemnat pentru mine si pentru parintii mei urmatoarele: moarte clinica si traheostomie, plus un intreg cortegiu de probleme de sanatate care au facut din copilaria, adolescenta si tineretea mea un experiment chimic.

Adrenalina este secretata de suprarenale in prezenta unui stimul stresor (care nu trebuie sa fie neaparat o grija, o frica, o apasare, o sperietura, o cearta, o coada in trafic, ci orice provocare de viata – da, inclusiv intratul la gradinita, un examen, o serbare, o schimbare de scoala, o cearta cu un prieten, o evaluare scolara, un examen etc) si in prezenta ei are loc un lant de procese, printre care “inchiderea” imunitatii si “inchiderea” sistemului digestiv cu tot ce presupune acesta: apetit, digestie, asimilare, utilizarea nutrientilor, eliminare.

“Cinci minute de mânie sau suferinţă imobilizează pen­tru 5, 6 ore celulele gardian ale sistemului imuni­tar. Timp de 5-6 ore, organismul nostru e lipsit de apă­rare, iar milioanele de celule moarte, viruşi şi bac­terii circulă libere prin organism, se pot localiza un­deva şi declanşa boala.” (Prof. Dr. Dumitru Constantin Dulcan, neurolog).

In volumele urmatoare ale colectiei Simplu, in articolele si raspunsurile mele la comentarii, precum si in cadrul evenimentelor pe care le voi organiza, voi insista pe intelegerea functionarii si defectarii masinariei “organism uman” si abia apoi voi vorbi despre ce este de facut pentru a o mentine in stare de functionare.

Fara o astfel de intelegere simpla si unitara, orice tratament fragmentar si izolat, indiferent ca este alopat, naturopat, homeopat, poate fi lipsit de efectul scontat: vindecarea. Nu poti vindeca ceea ce nu intelegi. Tratamentele nu inseamna vindecare, nu inseamna ca ai scapat de problema ta, ci inseamna doar suprimarea temporara a unor simptome.

Nutrientul cel mai important este Vitamina L. Ce este de fapt si cum se foloseste?

Pentru copiii acestei lumi si pentru nemurirea stelutelor din privirea lor, inchinam in fiecare an cand apare rubarba, un pahar de nectar primavaratic anti-stres, deci pro-imunitate, ca in cartea Simplu (1). Haideti si voi, c-acus trece sezonul! Nu uitati de ghimbir, bine? 🙂

Nectar de rubarba Simplu

Fratiile Lor, cei 2P si-un nectar de rubarba marca Simplu

Citeste si:
Cum alcatuiesc un meniu complet?
Cum alcatuiesc un meniu simplu?
De ce nu mai gatesc bombe nutritive?

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. Eu nu am glandele suprarenale și sunt dependenta de cortizon de 20 de ani. Sănătatea mea este foarte afectata. Câteva sfaturi utile, va rog!

    1. Multumesc frumos pentru mesaj si pentru intelegerea ca orice fel de sfaturi electronice de acest gen sunt incomplete si char inutile.

      Cristela GEORGESCU

Care este opinia ta?