Cum am ales scoala copiilor mei si ce este scoala libera?

Vizualizări: 12.046

Libertatea este medicamentul viitorului. Pentru un copil, libertatea inseamna joaca. Joaca inseamna lectii si entuziasm. Entuziasmul este seva implinirii copilului!

Pavel si un puzzle de lemn

Pavel 1 an si 10 luni. Foto cu iubire: Pr. Paul Chiru

Sunt numerosi indrumatori care fac o treaba exceptionala in promovarea educatiei libere si le trimit tuturor iubirea si recunostinta mea. Pentru mine insa Mimi Walter, Prof. Marcel Capraru, raposatul Acad. Solomon Marcus si Oana Morar au fost ghizi. Pentru ca asa s-a nimerit sa fie, sa imi atinga ei inima intr-un fel si intr-un moment optim, permitandu-i sa se deschida catre noi paradigme privind educatia copiilor.

Am investit timp si energie (dar nu m-am zgarcit deloc!) pentru a citi cu creionul in mana, a intelege si a verifica in practica cunostintele din materialele enumerate mai jos si a le aduna pe blog in categoria de articole, Invatamant. Voi continua sa adaug si sa impartasesc de la toamna, odata cu intrarea la scoala a celor 2P, noi experiente. Materialele indicate sunt chei spre libertatea spiritului si implinirea sufleteasca a copiilor nostri. Mainile lor tin viitorul nostru si ei pot aduce o noua pulsatie constiintei colective, daca le permitem sa beneficieze de spatiul de care au nevoie pentru a inflori cu adevarat.

Fiecare persoana are in ea baromentrul personal al Adevarului. Cititi si actionati asa cum va indeamna inima, dar aviz amatorilor (din propria experienta de inchistare in credinte impuse de sistem): deschiderea catre aceste noi perspective asupra educatiei nu vine de la sine si nici cu usurinta dupa ce am fost spalati la creier non stop, zeci de ani, de toate institutiile sociale, incepand cu familia si terminand cu statul, pana ajungem sa fim “oi” intrate in turma care se teme de “nerealizarea copilului”, daca profesorul nu e exigent, sever, plin de cunostinte si nu le da mult de lucru!

1. Am citit articolele scrise de Mihaela (Mimi) Walter despre fondatorii educatiei libere.  Am studiat cartile, conferintele si conceptele acestora, conform trimiterilor din articolele de mai jos.

A. S. Neill si Scoala Democratica
Arno STERN: Viitorul si norocul lumii se afla in mainile copiilor nostri
Arno Stern si Jocul picturii, alfabetul copiilor fericiti
Andre Stern: Entuziasmul, seva implinirii copilului
Maria Montessori: Taina copilariei
Rudolf Steiner (Scoala Waldorf)

2. Am citit lucrarile si opiniile Profesorului Marcel Capraru despre sistemul de invatamant si am pus concluziile mele intr-unul dintre cele mai apreciate articole de pe blog: Profesorul interior sau cui ne incredintam copiii.

3. Am citit opiniile Academicianului Solomon Marcus si le-am rezumat aici:
Lipsurile invatamantului romanesc
Pacatele educatiei

4. Am citit si citesc in continuare articolele profesoarei Oana Moraru, fondatorul Scolii Helikon si al initiativei Vocea Parintilor.

5. Am ascultat de ce crede Sir Ken Robinson ca Scoala distruge creativitatea?

Later edit: Majoritatea celor care au citit acest articol au inteles ca am ales scoala Helikon din Romania si m-au intrebat daca ne-am mutat,  de ce nu Montessori, de ce nu Waldorf, ce are una mai bun decat alta etc?

Eu NU am scris ca vom merge la scoala Helikon si ma dau batuta, pentru ca nu stiu de unde s-a inteles acest lucru. 🙂

Iata intentiile mele cu articolul de fata: sa aflati diverse perspective asupra educatiei, sa aflati ce si care sunt scolile libere, care sunt pedagogiile si fondatorii lor, ce au urmarit ei. Am scris despre educatia libera generic, nu am recomandat sau indrumat catre una anume. Oricare dintre abordarile enumerate in acest articol este “buna”, dar nu se pot compara cum imi cereti voi in mesaje, e ca si cand ai vrea sa vezi ce e mai bun: un mango, un pepene, un durian sau o mana de ciresi? 🙂 Ai face o nedreptate fiecarui tip de fruct/scoala sa le excluzi prin comparatie. Fiecare trebuie studiat, vizitat, discutat cu personalul, SIMTIT dincolo de teorie si de propria-i prezentare si apoi ales – noi asa a facut si despre asta e articolul asta. Despre CUM am ales scoala libera, si NU despre CE scola libera am ales. 

Mergem la o scoala Rudolf Steiner (Waldorf). Asta insa nu inseamna nimic “rau” sau “ceva anume” despre Montessori sau despre oricare alta pedagogie/scoala libera enumerata in acest articol. 🙂

Multumesc pentru efortul de a citi articolele mele intr-o stare de prezenta 100% si a le primi in inima voastra pe ele asa cum sunt, nu interpretarea lor.

Cu iubire, niciodata indeajuns, pentru copiii acestei lumi si pentru nemurirea stelutelor din privirea lor,
Vizualizări: 12.046

Distribuie: