Gătește ca și când viața ta depinde de asta! Chiar depinde. (2)

Am auzit cândva că un om este bogat prin lucrurile de care se poate lipsi. ”O fi valabilă chestia asta și-n alimentație?”, a fost primul gând.

img_3933-e1478215670407

Ei bine, începând cu 2013 am probat, am observat și am constatat că simplitatea poate rezolva multe probleme. Integrarea ei in viața familiei noastre a adus LIBERTATE în toate planurile. A fost nevoie de disciplină, claritate și voință de neclintit în a ne urma intențiile până la capăt și în a menține rezultatul obținut.

Când suntem animați (uneori forțat, e drept) de ideea că mai puțin înseamnă mai mult, când suntem dispuși să fim recunoscători pentru ce avem și conștienți că ceea ce avem nu înseamnă nici mult, nici puțin, ci exact atât cât avem nevoie pentru a evolua, când suntem gata să ne lipsim de cât mai multe dintre cele care am fost făcuți să credem că avem nevoie pentru a fi fericiți și sănătoși, atunci deschidem de fapt calea de acces către esența noastră și către reala bogăție.

Dacă vă vine a pufni citind cele de mai sus, înțeleg, să știți. Perspectiva simplității și a frugalității nu e entuziasmantă pentru firea umană. Eu una m-am aflat ani de zile în fruntea plutonului de sfidători ai acestei idei. Iaca poz(n)ă:

Chiar eu, 2006

Chiar eu, 2006

Când am schimbat macazul am constatat că cei care aleg un stil de viață minimalist tind să devină fie o ofensă pentru comoditatea umană, fie o amenințare la adresa societații de consum. Nu mai consider că este treaba mea ce alege să mănânce fiecare, însă îmi asum să vă reamintesc (vouă și mie deopotrivă), informații pe care (poate) le-am uitat…

Scriam în episodul 1 că am început implementarea ideii de simplitate alimentară, prin renunțarea la mâncăruri “concentrate proteic” sau “cu de toate”. Iată câteva aspecte esențiale de care e înțelept să ținem cont atunci când compunem meniuri/pachețele/gustărele etc:

1. Amestecurile de alimente au nevoie de multă armonie pentru a fi bine digerate. Armonie în timpul pregătirii lor, armonie înainte de masă, în timpul mesei și după masă. Cea mai sănătoasă mâncare din lume, e inutilă dacă nu este bine digerată, așa încât nutrienții din ea să poată fi absorbiți în sânge și utilizați apoi de celule.
2. Unele alimente/combinații de alimente, datorită complexității, pot staționa și mai bine de 24 de ore în stomac. De pildă: carbohidrații complecsi (cereale, amidonoase) + grăsimi + proteine animale (ou, lactate, carne), pe scurt mâncăruri tip pizza, plăcintă cu brânză, musaca, sarmale, friptură/ochiuri cu cartofi prăjiți și brânză rasă etc. Nici meniurile raw vegane, mai ales dulciurile și preparatele care imită bucătăria tradițională, nu sunt mai breze. Dacă peste cele de mai sus, în decursul celor 24 de ore introducem în corp alte și alte alimente (și introducem, că suntem homo ronțăitorus și homo pofticiosus incontrolabilus), alimente provenite din gustări și mese fie ele foarte sănătoase, se produce o bolboroseală de toată frumusețea și căreia îi urmează un întreg cortegiu de probleme. De cele mai multe ori problemele cauzate de amestecurile din stomac nu pot fi îndepărtate decât prin suferință (vărsături, diaree, febră). Notă: nimic din ce scriu nu este teorie pură, ci teorie probată și observată în practica directă.
3. Digestia presupune consum de energie din partea organismului. Cu cât mai bombă e combinația, cu atât mai obosiți vom fi după masă (somnolență, lene, oboseală, ceață mentală, lipsă de energie și de vitalitate).
4. Chiar dacă ne hrănim sănătos, dacă avem o splină obosită (de la combinații complexe, alimente nesănătoase, mestecat pe fugă și insuficient, mâncat mult și des), organismul va rămâne nenutrit. Stomacul face un efort uriaș pentru a prelucra combinațiile fantasmagorice și este secondat de splină. Splina este gardianul stomacului, prin intermediul ei corpul primește energia vindecatoare a alimentelor.
5. Un stomac obosit nu poate produce o anumită substanță (factor enzimatic) care ajută intestinul subțire să absoarbă și să sintetizeze vitamina B12. Așa apar (și) anemiile. Uite cum degeaba îi îndopam pe copii cu ficățel la grătar, seminte Chia sau cu fier și B12 de la farmacie. Citește si ce am scris despre carența de Fier.
6. Cât timp (cu aproximație) stau alimentele bine mestecate în stomac? (click AICI pentru video despre masticație)
Sucurile: 30 min sau mai puțin.
Fructele: între 30 min si 1 ora.
Legumele crude: 1-2 ore
Paine, cartofi, orez, paste și alte surse de amidon: 3-4 ore
Grasimile: 4-5 ore
Proteinele vegetale: 6 ore (fasole, mazare, năut, linte, soia etc)
Proteine animale : de la 8 ore în sus (ouă, carne, pește, lactate)

Al doilea pas pe care l-am făcut spre simplitate alimentară, a fost re-învățarea senzației de foame și recunoașterea falsei senzații de foame (am explicat la ProTV AICI). Mâncăm când ne e foame și suntem conștienți de diferența dintre poftele minții și nevoiele organismului. Pare simplu?… Pare complicat?… Nu știu. Știu doar ce am învățat pe propria piele: nu există sănătate fără conștiență. (Urmărește discursul meu despre Mușchiul Conștienței AICI)

rugaciune

În general noi, părinții, tindem să credem că 2-3 ore fără mâncare reprezinta un adevarat pericol de înfometare, de aceea le dăm copiilor tot felul de gustări care îi fac dependenți de nevoia de a ronțăi. La o întâlnire cu părinții elevilor de la o școală din București care le oferea copiilor mic dejun, prânz și gustare, am fost întrebata de mame, ce anume se poate da de acasă pentru sandviciurile dintre orele de curs (dacă mezeluri – nu și lactate pasteurizate – nu). Am dat 2-3 sugestii și am primit replica: ”Bine, bine, ideile astea-s pentru o zi. Și după?!”. Abia atunci am înțeles ce se întâmpla: majoritatea copiilor primeau de acasa 2-3 sandviciuri, câte unul pentru fiecare pauză dintre micul dejun și prânz. Au și uau! Păi când să mai digere, când să se mai odihnească și când să gândească atunci, sistemul nostru digestiv? Iată cum malnutriția și carențele pot fi cauzate și de prea mult, nu doar de lipsa hranei. Stomacul plin și celulele țipă de fapt de înfometare.

În 2012 cei 2P au intrat la grădiniță și nu mică ne-a fost mirarea când am aflat că directoarea folosea o zi pe trimestru în care îi re-învăța pe copii senzația de foame. Ziua respectivă se numea ”Waldtag”, adică zi de mers în pădure. Se mergea indiferent de vremea de afară, iar copii veneau echipați corespunzator și – important! – FĂRĂ pachețel de acasă.

Educatoarea lua un pumn de semințe crude de floarea soarelui și apă. Se pleaca la 8.30,  se revenea la 12.30. Am constatat toți cu această ocazie, cât de atrofiat e mușchiul conștienței noastre, cel care e pus la treabă atunci când vine vorba de a distinge între foame și pofte, foame și plictiseală, foame și nevoia de răsplată după o zi sau după o activitate stresantă. Am povestit în acest video (click AICI) despre cele trei carențe severe ale copiilor din societatea modernă.

Dacă doriți să citiți o lucrare independentă, completă, captivant scrisă, bine sintetizată, documentată și structurată despre alimentația copiilor și cu principii valabile de la 0 la 120+ ani, vă recomand cartea mea Diversificarea, pur și simplu cu prefață de dr. Sorina SOESCU.

Cu Vitamina L și gând de simplitate,

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. Buna seara ! Am si eu cateva întrebări, daca sunteti amabila sa ma ajutati. Am inteles de la dumneavoastra ca merele nu se combină cu legumele , desi este nebunie pe internet cu smothie de frunze, legume si mere. Sau combinatii de fructe cu legume..incerc sa evit laptele , credeti ca laptele de soya sau migdale, grau ( vegetal in general) , combina bine cu fructele ? In ceea ce priveste digestia. Ghimbirul cu ce combina mai bine cu fructele sau legumele ? Se pot combina mai multe fructe din aceiasi categorie (acide, sub-acide) , care ar fii maximul pentru ca digestia sa se faca fara probleme , sau mai multe legume din aceiasi categorie? Va multumesc ! O seara frumoasa ! Astept cu nerăbdare raspunsul dumneavoastră. ..

  1. Buna seara, Camelia, multumesc pentru intrebari. Putem combina orice, ideea este sa ne simtim si bine in urma combinatiilor. Pe internet sunt multe “nebunii”, provocarea este sa vedem ce alegem ca sursa de informare. O opinie poate fi usor contrazisa cu o alta, dar experienta personala nu. Asadar testeaza timp de 3-4 zile mono-fruct, mono-leguma, apoi combina 2-3, apoi combina-le intre ele si fii atenta, observa si noteaza de fiecare data cum te simti. Combinatiile in dieta “clasica” sunt altfel decat cele din dieta crudivora.

   Despre combinatia fructe cu cereale am scris pe blog, cautati va rog la Intrebari frecvente sau Educatie alimentara.

   Nimic nu e rigid si batut in cuie, totul depinde de biologia individuala care, la randul ei se modifica de la un moment la altul. Azi va face bine ceva, peste o perioada de timp – poate nu.

   Eu am consumat ani de zile fructe cu cereale, salate de legume “cu de toate”, meniuri curcubeu si n-am avut nimic. Dar cand am testat in mod constient ne-combinarea, am vazut diferenta.

   In piureurile de fructe puteti folosi frunze verzi, mai ales cele din flora spontana.

   Cu drag,

 2. Buna ziua.va urmaresc cu mare drag si interes.aplic meniurile si asupra baietelului meu de un an si 4 luni.mancarea lui preferata sunt caju migdale fistic tot felu se seminte,fulgi.astea le mananca neconditionat.carnea nu o aproba deloc ceea ce nu este o problema.insa zilele trecuta a luat un virus de enterocolita care a durat 2 zile.iar la analize a iesit ca e anemic si are nevoie si de fier.ce alimente ar trebui sa ii dau pt ca nu incepe cu medicamentele date de medici? Multumesc mult

  1. Draga Alexandra, multumesc pentru intrebare. Atat timp cat nu vor fi identificate CAUZELE anemiei, tratamentele vor realiza doar o cârpire temporara. Te rog citeste cu atentie toate linkurile din articolul me despre carența de fier și anemie: https://cristelageorgescu.ro/nota/carenta-de-fier-ce-facem/. CU drag,

   cristela

 3. Cristela, mi-as dori ca sa-mi imprumuti creierul tau pentru o saptamana, asa as face putina ordine in viata mea. ma surprinzi de fiecare data cu felul in care reusesti si organizezi totul in mintea ta si apoi pe hartie, pentru noi.consider ca in viata noastra nebuna, daca nu esti organizat, esti mort. eu ma straduiesc din rasputeri sa fiu.
  am doua intrebari pentru tine:
  1. cum sa ii raspund unei prietene de-ale mele care e chimist si profesor de alimetatie publica (stie metodele de productie, de fermentatie, de crestere, de dospire, etc, la orice aliment), cand ea imi spune…cand ii aud pe unii cu hrana asta integrala sau cu fructele in alimentatie…cum sa le mananci pe astea daca corpul tau nu-ti permite asta. daca stomacul tau nu digera amidonul (nu prea ma pricep la chimie, sincer- la mine tot ce-i simplu chiar functioneaza). ea e o subnutrita, practic, pt ca mananca de toate, foarte putin, dar sustine ca sistemul ei digestiv nu o ajuta (practitc, nu prea poate manca)si orice ii propun, contracareaza cu notiuni de chimie si alimentatie ca ma baga in ceata. eu, de 10 ani sunt intro autoanaliza si stiu ce “pot” sa bag in corpul meu si ce nu, dar altora nu prea reusesc sa le inspir noua sau atat de vechea, practic, teorie a simplitatii.
  2. am o prietena vegana de 20 ani. acum, si-a descoperit niste carente foarte mari de b12, de….de toate…si-mi spune ca daca ar fi avut acces la informatia de acum, ar fi schimbat lucrurile, ca practic, corpul iei s-a tarat in acesti ani si a luptat sa traiasca cat de cat normal. ca acum, de cand ia tot felul de suplimente simte ca s-a nascut din nou.are trei fete. toata familia este vegana. ideea e ca femeia este foarte instruita si sunt convinsa ca atat pentru ea cat si pentru familia ei a facut de fiecare data tot ceea ce a crezut ca este mai bine la momentul respectiv.

  1. Draga mea Anca, multumesc pentru comentariu si pentru intrebarile provocatoare, imi plac! Voi raspunde ceva mai incolo, copiii au vacanta saptamana asta si eu sunt singura cu ei. Imbratisari.

 4. Draga Cristela, impartaseste-ne, te rog, cum iti imbunatatesti aportul de B12 si cat de des ii controlezi limitele? ! Ce analize de sange folosesti?Multumesc!

  1. Draga Monica, multumesc pentru intrebare si pentru ca citesti cu atentie articolul, pentru ca raspunsul il ai deja acolo, la paragraful despre vitamina B12.

   Mintea noastra dragalasa este programata deja sa gandeasca ca suntem inadecvati, ca ceva la noi trebuie corectat, imbunatatit in permanenta, pentru a avea parte de pace, bucurie, sanatate. “Cum imbunatatesti aportul de B12”, ma intrebi. Draga mea, am mari dubii ca omul poate cu adevarat imbunatati ceva, atat timp cat a fost creat si dotat perfect. El poate distruge, da, si atunci intervine aparenta “imbunatatire”, de fapt o carpire. Nu ma (mai) intereseaza aportul, ci lucrurile despre care am scris chiar in acest articol, un paragraf special pentru B12.

   Daca doresti poti face o determinare de B12, poti si suplimenta, pentru mine insa, aceste lucruri nu mai sunt relevante. Cand intelegi CAUZA carentei, intelegi ca atat timp cat nu vei actiona asupra ei (cum am scris chiar in acest articol), vei arunca banii pe analize si pe suplimente. Suplimentele sunt cu adevarat utile intr-o singura situatie: pentru a salva pe termen scurt, timp in care iti faci un plan de salvare pe termen lung, care include inlaturarea cauzei.

   Analizele nu mai inseamna pentru mine nimic, decat niste speculatii mentale. Valorile “normale” difera de la o tara la alta, de la un laborator la altul, in functie de interes. In Europa esti incadrat “normal”, dupa standardele nord americane esti “pe duca”, la aceeasi valoare a analizei de laborator. Nu stim cine au fost oamenii ale caror probe de sange au fost prelevate pentru a stabili intervalele de normalitate, cum au trait, ce experiente fizice, emotionale, alimentare, intelectuale au avut, cum s-au stabilit aceste valori, de catre cine, ce aranjamente financiare au fost in spate. Mai mult decat atat, analizele reflecta o situatie punctuala, din momentul respectiv, a sangelui. Aceasta se schimba in fiecare secunda.

   Nu am nevoie sa fac analize des, actiune pornita din frica, ci sa inteleg CE (mi) se intampla? asta e intrebarea logica, pornita dintr-un context de liniste launtrica, nu de teama.

   Daca ne simtim mai in siguranta suplimentand, profilactic, o facem si gata. Daca nu, nu.

   Exista numeroase articole f bine scrise, inclusiv de medici, despre cum, cat, cand putem suplimenta B12. Exista medici intelepti si iubitori de oameni care te pot indruma cat si cum sa iei. Dar asta nu rezolva mare lucru. Suplimentarea nu e suficienta. Absorbtia si utilizarea determina utilitatea actului in sine. In episodul urmator voi vorbi strict despre asta. Nu in ultimul rand, nevoile corpului nostru difera de la o perioada la alta, de la o situatie la alta, de la o zi la alta, de la o clipa la alta, nu putem aplica tratamente standard nici macar pe acelasi organism, daramite “in turma”.

   Cu mult drag,

   cristela

 5. Draga Cristela,

  Iti multumim pentru (re)trezirea sistematica a muschiului constientei noastre alimentare si nu numai…. Vin si eu cu o ingrijorare proprie. Am fost nevoita sa gasesc o solutie facila si eficienta pentru stimularea lactatiei, asa incat am ales laptele de soia pe care il prepar acasa, la aparat. Pe langa faptul ca nu stiu daca este indicat consumul zilnic, mi-e teama sa nu aduc, mai degraba, un deserviciu sanatatii mele, avand in vedere ca ajung sa consum intre 700 ml si 1 litru / 24 ore. Stiu ca ar trebui sa reduc cantitatea zilnica la 500 ml si, eventual sa alternez cu alte tipuri de lapte vegetal. Ti-as cere, totusi, parerea in legatura cu pericolele unui consum zilnic de lapte de soia fara aceste alternante. Recunosc, de cand am nascut cea de-a treia fetita, acum in varsta de o luna si am fost nevoita sa reiau munca de acasa (lucrez ca freelancer), nu reusesc sa ma organizez si sa imi asigur un meniu nutritiv si echilibrat in sprijinul alaptarii.

  Iti multumesc pentru timpul pe care ni-l oferi si pentru informatiile pretioase.
  Cu drag,
  Ioana

  1. Draga Ioana,

   Multumesc si eu!

   Stimularea lactatiei se face cel mai bine cu ODIHNA si gurita de bebelus, stii deja. Desigur ca poti apela si la alte solutii, inclusiv cele minunate, naturale de la Motherlove (am luat si eu la PAvel), dar iti pot spune din proprie experienta ca NIMIC nu sporeste lactatia decat un somn odihnitor. Chiar si de jumatate de ora. Ce vrei tu sa faci e ca atunci cand bei o cafea, ca sa poti trece de oboseala. Corpul nu produce suficient lapte pentru ca este in dezechilibru hormonal, accentuat de epuizarea suprarenalelor si a sistemului nervos. Ca vrei tu sa il stimulezi e in regula, dar gandeste-te logic cat de mult poti obtine de la un “cal” ostenit, chiar daca il stimulezi, cu biciul sau cu alte stimulente?

   Ma facil decat laptele de soia este un blend/nectar de fructe (asa zisul smoothie), ceai de ghimbir, supa clara de zarzavat (inclusiv cu turmeric), toate iti vor sprijini motoraselel din celule, suprarenalele si iti vor aduce minerale si vitamine, plsu VIATA. Viata se sustine cu viata.

   Daca simti nevoia sa bei si un lapte de soia, fii atenta la ce cere corpul, nu la cere cere mintea care iti spune ca e comod. Despre soia si experienta mea cu ea, am scris aici: https://cristelageorgescu.ro/retete-si-dileme-despre-soia-buna-vestire/03/2011/

   Cu iubire,

   cristela

 6. Buna Cristela draga,
  Am observat in fotografii ca cei 2P au pantofi stil ghete, adica inalti, pe glezne. de la ce varsta le-ai dat acest tip de papuci?alternai purtarea papucilor inalti cu papuci ,,decupati”, care sa nu le sustina glezna?
  multumesc

  1. Draga mea, multumesc de atentie si pentru intrebare, bine ai facut ca m-ai intrebat. Copiii mei sunt HAIDUCI de la 1 an jumate, au ghetute exclsuiv pentru a le permite drumetiile in salbaticie, NU pentru sustinerea gleznei. Umbla tot anul DESCULTI in casa indiferent de vreme, (saptamana trecuta, la 5 grade jucau in curte fotbal in chiloti si desculti), vara non stop desculti, chiar am probleme uneori din cauza asta cand mergem la oras (ca noi locuim la tara), si nu le-am intarit niciodata gleznele DECAT cu mers descult. Asa cum am invatat de la Prof. Mihai Jianu si am scris aici: https://cristelageorgescu.ro/ortopedie-pediatrica/06/2015/. Uita de ”sustinerea gleznei” e la fel de inutila si de daunatoare ca si cocolosirea unui copil. CU mare drag, cristela

 7. Draga Cristela,

  Iti multumesc pentru sfaturi, ai dreptate cand spui ca am nevoie de infuzii de viata si felii, chiar si mici, de odihna. Voi tine cont de tot ceea ce mi-ai recomandat, cel putin la nivel de alimentatie ar trebui sa reusesc sa ma echilibrez. Si eu am folosit capsulele Motherlove la prima alaptare si au functionat. Acum, insa, ma preocupa rezolvari la nivel de dieta, caci vreau sa observ efectele hranei asupra organismului meu stresat si obosit.

  Inca o data, iti multumesc din suflet si te imbratisez.
  Ioana

  1. Draga mea Ioana, eu inteleg ce vrei tu sa vezi, dar si tu trebuie sa intelegi ce vrea corpul tau sa vada. Tu vrei ca hrana materiala sa fie substitut de ”hrana de dincolo de hrana”. Un mar nu are efectele unei ore de somn. Nici un pahar de lapte de soia, nici o punga de spirulina. Alimentatia este importanta, insa nu este ESENTIALUL, PRIMORDIALUL, asa cum tu ai vrea sa vezi. Dormi bine, fa pauze dese, stabileste-ti perioade de nefacut nimic, in care mintea sa nu gandeasca, sa nu faca nimic si apoi da, manaca sanatos, dar nu astepta ca mancarea sa faca treaba somnului sau a pauzelor petru suprarenale. Si eu te imbratisez cu mare drag,
   cristela

 8. Buna scumpa MEA Cristela! Da ai devenit a mea de acum 5 ani cand purtam prima sarcina. Si schimbarile facute treptat treptat au fost mereu intarite de articolele tale plina de lumina si iubire. Simplitatea mi-a dat o alta viata . Iti multumesc. Acum lucrez cu ADEVARAT la mestecatul incet al alimentelor, dar nu e usor…..
  Te imbratisez cu drag,
  Natalia

 9. Draga mea Cristela,

  In primul rand, un an nou cu sanatate, tie si familiei tale!

  Se poate sa ma ajuti cu niste idei pentru gustare si pranz pentru scoala si gradinita, te rog? La gradinita au mancare, insa tot felul de crackersi, paine, cu margarina, pateuri vegetale, gem, etc. As vrea sa trimit fetelor mancare de acasa, insa nu am prea multe idei. Iti multumesc anticipat!

 10. Buna Cristela! In urma descoperirii blog ului tau, de la 1 ianuarie sunt vegetariana! ? Am un bebelus de 8 luni si vreau acelas lucru pt el. Am achizitionat cartile dnei Elena Pridie Copilul vegetarian si Retete pt sanatatea noastra. Pana acum m-am ghidat dupa diversificarea ta la Petru. Cu exceptia fructelor care le am dat simple de la bun inceput, cu migdale si o data cu susan (am vazut ca si dna Elena Pridie recomanda cu cereale) si cu un pic de lapte de soia sau apa. Cerealele i le dau seara sub forma de budinca , cea cu mere sau gutuie indulcite cu curmale, acestea nefiind recomandate in carte decat dupa 1 an. De altfel si uleiul de masline, fara de care bebele meu se constipa f rau! Nu stiu ce sa mai cred… Rugamintea mea mare este, sa-mi spui cum ai proceda tu in prezent cu bebelusul tau de 8 luni? Cate mese pe zi…ce are si ce nu are voie sa manance pana la 1 an(in mare). Multumesc din suflet!! Felicitari pt blog! Multumesc ca mi-ai schimbat viata!(ma simt mult mai bine!?) Te imbratisez cu drag!

  1. Buna Cristela. Nu am primit raspunsul tau(si inca il astept),dar mai am o nelamurire in ceea ce priveste vit B12…Deci, pana la urma o luam sau nu din ceva? Multumesc frumos!

  2. Multumesc, draga Manuela pentru intrebari si pentru dorinta de cunoastere. Iti multumesc si pentru ca ma sprijini, cautand pe blog raspunsurile la intrebarile tale, care au fost deja acordate. Pot raspunde doar in limita timpului disponibil si doar acelor intrebari carora nu le-am raspuns deja, iti multumesc pentru intelegere. Am explicat aici ce si cum: https://cristelageorgescu.ro/contact/

   Nu mai folosesc demult si nici nu mai recomand cartile doameni Pridie, pentru ca gasesc – din experienta personala – combinatiile si stilul de gatit destul de obositor pentru sistemul digestiv. Am explicat si in seria de articole ”Gateste ca si cand viata ta depinde de asta”, de ce am renuntat si cum la acest stil de gatit si ce recomand acum.

   Meniul copiilor mei la 8 luni il gasesti pe zile, la pagina Meniul ZIlei: https://cristelageorgescu.ro/meniul-zilei/.

   Acum insa le-as da la 8 luni lapte matern la greu, fructe dulci si coapte, preferabil bio pana la 1 an macar (sucuri, piureuri, blenduri) si cereale FARA GLUTEN (pentru ca e iarna, altfel doar fructe).

   Cu drag,

   cristela

 11. Multumesc frumos pt raspuns, draga Cristela. Da, o dezamagire totala in ceea ce priveste cartile doamnei Pridie…Nu am aplicat decat maxim 3 retete,cred, pt ca nu mi s-au parut ok. O sa achizitionez Simplu si Simplu2! ? Iti multumesc inca o data si te voi urmari in continuare cu mult interes! Te imbratisez cu drag!

  1. Draga Manuela, multumesc de raspuns. Tu stii ca Simplu nu este o carte de bucate, iti spun asta ca sa nu fii dezamagita ca nu sunt multe retete. In prima 15 si in a doua tot 15. CArtea doamnei dr. Sorina Soescu, Retete in dieta de detoxifiere (ignora titlul) are informatii de aur si retete total sanatoase. De asemenea, eu am mai dat 40 dintre retetele mele domnului dr Pavel Chirila, pentru cartea NU hrani cancerul, proiect 100% caritabil, din vanzarile careia se realizeaza Clinica Nera. Dar pe blog, la sectiunea Meniul Zilei si la sectiunea Retete ai idei, draga mea. Imbratisari,

   cristela

 12. Buna Cristela – te rog mult sa ma ajuti cu o informatie. Ce fel de B12 ai utilizat pentru copii (marca, doza recomandata, perioada cura) si ce mod de utilizare (de ex diluat in apa ca altfel fetita mea nu ar sta ? ). Am o fetita de aprox 3 ani si pana acum nu am suplimentat, insa nu vrea nici cum sa utilizeze olita si sa reusesc si eu un test de urina ? parca as face macar o cura pana razbesc cu analiza ?

 13. Pai citisem tot pe acest blong ca STOP STOP STOP, nu amestecati marul cu morcovul. Acum vad NIMIC NU E RIGID, NIMIC NU E BATUT IN CUIE….. testati cateva zile asa, apoi asa. pana la urma, ce e ok?? daca se poate incerca, dece STOP STOP STOP??? fara sarcasm, dar mi se pare ca multe bloguri mai mult dispera oamenii si ii tulbura. ECHILIBRUL in alimentatie este cel mai potrivit termen. DAR ESTE O PARERE STRICT PERSONALA.

  1. Draga Ana, e ok ce ti se pare tie ca e ok, bine? NIMENI nu te dispera si nimeni nu te tulbura, ci TU si DOAR TU esti responsabila de emotiile, gandurile, faptele si cuvintele pe care le experimentezi. Nici nu ai cum sa ti se para altfel, pentru ca citesti pe sarite si dintr-un context țâfnos, asa cum au fost toate comentariile tale azi pe acest blog.
   Multumesc,

   cristela

  2. Buna ziua draga Cristela ,
   Nu stiu daca mai am bafta de a primi un raspuns de la tine dar o sa incerc. Bebelusul meu are 6 luni si de la doua luni s-a produs o schimbare dramatica la dupa vaccin. Bebelusul meu a inceput sa refuze sanul si manca doar cat sa se mentina hidratat, desi avea o senzatie de foame permanenta. Pediatra a zis ca ar fi dintii, apoi gatul usor inflamat, apoi reflux…nimic din toate astea nu s-a confirmat.Copilul ate acum 6 luni , timpul a trecut tot eliminand pe rand cauzele una cate una. Dinti nu au iesit de ex nici acum.
   Am mers si la alti pediatri, nici o explicatie. Recomandari de a ma interna sa-l supunem investigatiilor. Bebe a crescut in primele 2 luni cate 1.5kg apoi in urmatoarele 4 luni abia a mai crescut cu 1.5kg. Ceea ce si pediatra a spus ca nu e ok. Am inceput diversificarea si accepta cu bucurie ce-i dau dar in continuare mananca 1-2 linguri din ce-i dau si gata. Noi in familie nu avem deloc o educatie sprea manca in stil vegetarian dar ma gandesc ca asta i-ar putea trata problema, presupun ca ar fi ceva legat de intoxicatia cu aluminiu din vaccin , deoarece i l-a facut cand bebe era racit, pediatra spunand ca-s muci de la reflux, fin nou incorect. Mergand pe aceasta idee cum crezi ca as pute dezintoxica micutul de aluminiu sau mai stiu eu ce printr-o alimentatie corecta? Crezi ca pot face ceva pe aceasta cale? Mai ciudat decat toate e ca bebe pare sa empatizeze cu cei din jur foarte bine doar cu mine nu. Pe mine ma priveste ca pe cineva care-i face rau. Nu accepta laptele praf. Nu am multe idei ce as pute face. Te rog sa ma ajuti ca simt ca-mi pierd mintile!

  3. Multumesc pentru mesaj, draga Dumitrita. Comentariile nu sunt locul protrivit pentru consultatii personale, ci doar un spatiu pentru raspunsuri simple la intrebari simple. Daca doresti o consultatie privata, se pot face programari aici: https://www.cristelageorgescu.ro/detoxificare-regenerativa-celulara/. In orice situatie iti recomand sa iei legatura cu domana dr. Sorina SOESCU (www.centrulnatura.ro).

   A-ti pierde mintile e o festa pe care ti-o joaca ego-ul tau. Nu iti poti permite luxul sa faci pe victima cand copilul tau are nevoie de tine. Regrupeaza-te interior, aminteste-ti cine esti si ce poti si asuma-ti cu demnitate misiunea onorabila de a invatat lectia pe care copilul tau te ghideaza sa o inveti. Nu e trimp de vaicareli si panici. Cu calm, cu incredere si cu luciditate, pas cu pas, consecvent.

   Citeste, cauta ghizi cu care rezonezi, practica si vei birui. Nimeni nu a cunoscut succesul sau vindecarea prin jeluire. Te imbratise si nu uita: din afara poti fi doar ajutata sa TE AJUTI. Atat.

   Cu iubire,

   Cristela GEORGESCU

 14. si da, din pacate, in romania, ca sa mananci sanatos ai nevoie de un venit lunar foarte foarte consistent. si in cautarea mea dupa fel si fel de produse , am aflat ca multe din ele nici nu se gasesc. deci ar trebui sa nu am alta ocupatie decat sa caut pe internet produse, retete, apoi sa am timp sa le tot gatesc, ca am 3 copii care cer papica si trebuie mereu sa am ceva pregatit.asa ca, de fiecare data am ajuns iar la compromisuri.ce pot sa fac este sa am un echilibru, sa nu fac excese cu ce stiu ca nu e ok.

  1. Felicitari, draga Ana! Mult succes.

 15. Buna ziua Cristela,

  Am dat (doar!!) azi de blogul tau si nu ma pot dezlipi de el de 6 ore 🙂 oricum nu ma las pana nu-l citesc tot + cartile recomandate de tine. Oricate laude ai primi, nu mai strica una: Felicitari!!! am citit multe bloguri pe aceasta tema, dar nici unul nu mi s-a parut asa amplu, la subiect si atat de bazat pe logica, ca al tau!

  Am o intrebare cred eu stupida, mai ales ca ai scris in nenumarate postari despre preferinta ta pt alimentele integrale, dar, tin mortis sa o pun:
  ce parere ai despre pudrele proteice de canepa/mazare verde/orez sau cele bogate in carbohidrati ca pudra de mazare galbena sau combinatiile intre ele(pudra orez+pudra mazare galbena)? Am inteles ca e de preferat mancatul lor integral, dar ca o alternativa mai rapida si doar din cand in cand? cu ‘zgarcenie’ cum spui tu? si binenteles in loc de masa, nu ca supliment?

  1. Draga Oana, multumesc pentru vizita, pentru aprecieri si pentru intrebare.

   Daca vrei sa mananci rapid, mai bine nu mai manca. Daca vrei sa mananci prafuri, mai bine nu mai manca. Nu prafurile ne tin hraniti si sanatosi, sunt alte lucurui mai importante deca mancarea din farfurie.

   Cu cel le poti inlocui? Mai bine postul (mai ales negru), decat aceste izolate, procesate industrial, care iti solicita inutil rinichii si pancreasul. Cand vrei sa-ti iei din prafuri nutrientii, e ca si cand ai incerca sa desfaci o opasare cantatoare pentru a-i intelege notele.

   Cu drag

 16. Buna Cristela,
  Mie vegetalele, fructele, cerealele integrale si lactatele imi provoaca un disconfort digestiv atat de accentuat cu balonare si flatulenta, chiar daca le consum simplu sau combinate corect. De cand ma stiu sistemul meu digestiv functioneaza atat de prost incat nu stiu ce sa mai fac, e o lupta continua cu alimentatia.

 17. buna Anto,
  m-as “baga” eu sa raspund(sper ca nu sunt impertinenta, draga mea cristela)…citeste blog-ul asta in lung si-n lat si chiar si-n dunga, asa vei afla raspuns la problema ta, plus toate cartile indicate de Cristela.
  Am fost si eu in situatia ta, dar cu perseverenta si rabdare se rezolva si o sa vezi cat poate sa fie de bine.
  Doar sa vrei…

  Cu drag,

  1. Ma bucur sa aflu ca exista speranta..

 18. Hristos a inviat!

  Am o intrebare, Cristela, in legatura cu diversificarea bebelusilor:
  1. Capsuni sub 1 an, da sau ba? E de sezon, in curand apar in gradina
  2. Fara cereale sub 1 an? Chiar si fara gluten asteptam pana la 1 an?
  3 cate feluride fructe se pot combina intre ele?
  4 La piure de fructe se pot adauga frunze verzi si daca da de care? Ma refer chiar la inceputul diversificarii.6-7 luni. Urzicace ok? Am in curte.
  5. Legume crude sau fierte/ aburi ptr inceput?
  6 E adevarat ca ciresele baloneaza si e de evitat ptr diversificare? Am in curte un cires. Anul trecut ne-am hranit cu cirese cateva zile bune( doar cu cirese!) o gravida si 2 copii si anul asta abia asteptam sa repetam experienta.
  7. Sucuri de fructe sau piure de fructe? Eadevarat ca sucul de fructe solicita mult pancreasul si atunci mai bine piure?

  Deocamdata aceste intrebari se invart in gandurile mele si te rog sa imi raspunzi daca este cu putinta, intrucat suntem la inceput dediversificare si stiu din experienta celorlalti 2 copii ca nu e totuna ce baza pui in alimentatia unui om. Acum si tu ai experienta celor 2P plus experienta mamicilor cu care te-ai intalnit si poate vezi altfel lucrurile. Cum e deci diversificarea Simplu?
  Mai ai un bebeSimplu in echipa. El cum papa?

  Multumesc anticipat ptr raspunsurile tale!

  PS, In adancul Inimii e Iubire. Nadajduim si ne straduim sa alungam norisorii si sa lasam Iubirea sa tasneasca si sa isi imprastie caldura din ce in ce mai des pana ajungem sa fim una cu Iubirea. Te iubim!

  1. Iubitii mei, Hristos a Inviat!

   Multumesc din suflet pentru intrebari, am primit si primul mesaj, dar deja stiti ca nu public tocmai pentru a nu uita sa raspund. Daca nu sunt publicate, imi apar mereu si sunt atentionata. Sunt multe intrebari, draga mea, e nevoie de timp pentru a le raspunde cum se cade. Am sa raspund mai pe scurt. La toamna, cu ajutor nespus de la Dumnezeu, ca nu stiu pe unde sa scot camasa la cate am de facut! :), sper sa fie gata si cartea in care sa aduc cat mai multe si detaliate lamuriri si imputerniciri si simplificari cu putinta.

   Ma bucura nespus legatura cu Sursa, cu Iubirea, astea e vestea cea mai frumoasa pe care am primit-o de la voi si mi-a adus nespusa bucurie!!! Va imbratisez si voi reveni cu raspunsurile mai incolo.

   Cu Vitamina L, vitamina LUMINII, nu doar a IUBIRII,

   cristela

  2. Iata si raspunsurile fulger:

   1. DAAAA, dar, dupa regula alimentului nou introdus si necombinate. CAte putin, putin, vezi cum se comporta, fiecare organism e diferit, nu uita, si nevoile lui sunt diferite de la o zi la alta, de la o stare la alta, de la o varsta la alta.

   2. Nu e nevoie sa asteptati, daca simti ca e nevoie, da-i cand simti tu, fara niciun fel de frica. Daca nu ai posibilitatea sa asiguri fructe curate, de calitate, coapte in soare, suplinesti cu alimentele urmatoare pe lista, cerealele fara gluten, legume la abur si ceva seminte, migdale, sigur. FAra amestecuri bombastice!

   3. Cu cat mai putine, cu atat mai bine. Nu doar la fructe, la toate grupele de alimente. MAi ales in primele 6 luni.

   4. Sigur. Oricare dintre: urzica (dar 1-2 frunzulite mici, nu un manunchi!), o frunzulita de busuioc, de menta, cateva frunze de de patrunjel, putin turmeric, 1-2 frunzulite de papadie etc. Observa cum tolereaza.

   5. Legume “fructe” crude (castravete, rosii coapte si dulci, paprika blenduit) si legume la abur – nimic nu e strict, ci simplu. Tot ce tinde sa devina complicat nu mai aduce bucurie, nici sanatate. Legume la abur: dovlecel, zuchinni, morcov, patrunjel radacina, cartof fiert sau copt.

   6. Pai tu poti raspunde la intrebarea asta. Baloneaza daca le mananci DUPA chestii nedigerate sau daca manacam multe si noi suntem plini de acidoza si placa mucoida. Probeaza si vezi, eu nu am avut niciodata probleme, nici copiii, dar fiecare corp reactioneaza diferit, pentru ca e diferit, inclusiv fata de el de la o clipa la alta.

   7. Ambele, depinde de scop si de masura. Chestia cu pancreasul obosit de la sucuri e ca intrebarea cu proteina si cu B12 daca esti vegan. Citeste sau reciteste articolul meu: https://cristelageorgescu.ro/legendele-toamnei-sucurile-de-fructe-trebuie-evitate/10/2014/ si TESTEAZA. O terorie poate fi contrazisa cu o alta, dar experienta personala cu NIMIC.

   Va imbratisez si va recomand sa va bucurati de clipele astea, nu sa va stresati. Daca o inveti cu gusturi naturale si mancaruri gatite SIMPLU, daca o inveti sa mestece bine si sa nu se grabeasca la masa, ai pus deja cele mai bune baze. te rog, recisteste si: https://cristelageorgescu.ro/tulburarile-de-alimentatie-la-copii/06/2016/

   Cu iubire, nu uitati ca viata e frumoasa si e un joc, nu va lasati stresate si stresati de nimic ce vine dintr-un context de FRICA.

   cristela

 19. Multumim! Te imbratisam si abia asteptam cartea!

 20. Buna Cristela , sunt bucuroasa si iti multumesc pentru implicarea ta in informarea oamenilor . Dedicatia cu care tu impartasesti ce stii este plina de iubire si lumina. Esti un om deosebit !! Am un bebe de 5 luni,Nora.. ne gandeam sa incepem diversificarea la 6 luni cu fructe. Imi poti spune,te rog cate mese sa introduc ? Inteleg ca la inceput cateva lingurite.. si cu ce fructe sa incep ? Pana la 8 luni spui sa folosim doar fructe ? Multumesc.

  1. Draga Laura, va imbratisam si multumesc pentru civintele calde si intrebari. Nu grabi diversificarea, nu pierzi nimic daca incepe si la 7 luni, doar daca intr-adevar nu e alaptata, atunic da. Vei vedea imediat daca ii prieste sau nu.

   Te rog, citeste articolele din categoria DIVERSIFICARE de pe blog: https://cristelageorgescu.ro/despre/stiati-despre/diversificarea-alimentatiei-copiilor, mai ales cele legate de bazele diversificarii.

   Eu recomand sa incepi cu fructe, mai ales ca acum incepe sezonul si vei avea o mare diversitate. Te rog, relaxeaza-te si asculta-ti inima, nu ai ce sa faci gresit, nu te inchista si bloca in sfaturi, scheme, pareri, contradictii. respecta regula alimentului nou introdus, probeaza ce va face voua bine, inspira-te de la noi, dar vezi si cum e pentru voi.

   Citeste neaparat aici: https://cristelageorgescu.ro/meniul-zilei/ si apoi cauta idei la Schema de Diversificare 2P, ai de la 6 luni la 2 ani zi de zi ce le-am dat.

   Zilele trecute am mai raspuns unei mamici pe teme legate de diversificare, aici: https://cristelageorgescu.ro/nota/cum-sa-alcatuiesc-un-meniu-simplu/comment-page-1/#comment-47041

   Iti recomand sa citesti comentariile de la articolele despre diversificare, au informatii importante.

   Cu iubire, nu uitati sa va distrati si sa va simtiti bine in tot procesul asta care NU trebuie sa insemne stres!

   cristela

   Sper ca anul acesta sa pot scoate cartea despre Diversificarea SIMPLU

  2. Astept cu drag acest capitol,in principiu ,inteleg ca nu este bine sa combinam legume,fructe..totul simplu.. Nora este alaptata exclusiv,are aproape 8 kg.. atunci nu e graba, o sa incepem la 7 luni,daca lapticul este suficient.. Iti multumesc pentru toate sfaturile,te imbratisam cu drag !!

 21. Buna, Cristela!
  Nu am stiut unde sa postez aceasta intrebare: fetita de 6 ani nu vrea cartofi. Asta tine deja de cateva luni, as spune chiar 1 an imediat. Incet incet mi-a dat de inteles ca nu vrea cartofi, refuzand diferite mancaruri care contin cartofi.
  Am incercat si epuizat cam toate variantele cu timpul si pauze de rigoare. Inainte manca si accepta.
  Intrebarea e daca exista vreun posibil raspuns la acest refuz si cu ce as putea inlocui cartofii.
  Incerc sa evit pana elimin aproape de tot painea dar daca cartofii erau o alternativa rapida si usoara, nu mai stiu ce sa ii dau sa manance. Singura varianta in care accepta sa manance cand si cand este supa concentrata, in care iar nu mai stiu daca e bine sa pun cartofi. Ziceai la un moment dat sa nu punem intotdeauna, in cartea ta la fel apare fara cartofi.
  Mentionez ca are o perioada care tine cam de mult in care ea refuza multe legume gen morcovi, patrunjel, gulie spunand bleah! acceptand fff putine combinatii sau feluri de mancare si nu inteleg de ce.
  Ajuta- ma sa gasesc raspunsuri.

  Multumesc!
  Cu apreciere,
  Silvia

 22. Buna Cristela,ma bucur ca ai revenit si iti multumesc din suflet.. bebe Nora (10luni) creste armonios ,dar in ultima luna a inceput sa se trezeasca iar noaptea,de 3- 4ori si vrea la san. In timpul zilei mananca sucuri si piureuri de fructe,plus mesele de laptic. Crezi ca laptele nu este consistent? Ma simt epuizata. Azi la controlul ginecologic mi au spus ca am anemie severa si de maine sa ma internez 5zile pentru transfuzii. Mi.au spus ca de la cezariana am pierdut mult sange si ca din cauza asta am amenoree(initial asta era motivul consultului,+slabirea in greutate). Draga Cristela,spune–mi te rog,cum as putea sa procedez in aceasta situatie? Fara ca bebe sa mai fie afectat,mai ales ca are somnul intreerupt noaptea.. Multumesc. Te imbratisez cu drag

 23. Cum as putea sa nu amestec alimentele intre ele sau sa le combin dar fara sa ne faca rau

  1. In primul rand, buna ziua si bine ati venit. In al doilea rand, multumesc pentru intrebare.
   Raspunsul este: mancand si observand constient efectul combinatiilor pe care le faceti. Dvstra decideti ceea ce va face bine sau rau, dar asta doar daca mancati CONSTIENT. Urmariti pe youtube prelegerea meaȘ MUSCHIUL CONSTIENTEI.
   La final, va multumesc.
   Cristela GEORGESCU

 24. Buna Cristela,

  Expedierea cartii Simplu 1 se face din Romania ?

  Multumesc

  1. Di, multumesc entru intrebare. Pentru Romania se face din Romania (Posta sau curier). Pentru Europa si restul lumii se face din Austria. Gand bun, cristela

 25. Sărut mâna doamna Cristela Georgescu! De curând am dat comandă de cartile dumneavoastră,Simplu 1&2. Intru cat locuim in Țara Galilor, le așteptăm cu nerăbdare. Voiam sa va intreb daca gasesc in vreuna dintre carti despre amestecul dintre proteine si carbohidrați! Este valabil si in cazul proteinelor vegetale? Suntem vegani toti din familie, 5 membrii, 2, 4 si repctiv 8 ani, varsta copiilor! Va mulțumesc anticipat !

  1. Buna ziua, multumesc frumos, sunteti minunati! Nu am vazut comanda Dvstra, ati comandat aici pe site? Screti-mi pe contact@cristelageorgescu.ro, va trimit un amterial de la Dr. Morse pe aceasta tema.

   Gand frumos,

Care este opinia ta?