De ce apare pestele in Biblie si noi nu il consumam? (1)

Vizualizări: 438

13 martie 2012

Buna, Cristela. O intrebare pe care mi-o pun din considerente spirituale: de ce in Biblie, Iisus sustine consumul de peste, daca noi ca oameni nu ar trebui sa-l consumam?

Multumesc pentru intrebare. Omul a fost creat vegetarian – Geneza, cap 1, versetul 29. Pana la Potop, alimentatia lui a fost strict vegetariana. Dupa Potop, vazand slabiciune omului, Dumnezeu a ingaduit dezlegari la alte alimente, printre care si carne, etc. Dupa Potop si schimbarea dietei, durata de viata a omului a scazut sub 100 de ani. Cat de multumit a fost Dumnezeu de ceea ce a trebuit sa faca prin aceasta derogare se vede aici: Iezechiel cap 20, versetul 25.

Eu nu judec si nu ma dezic de consumul alimentelor la care am primit dezlegare. Ma dezic si refuz sa consum ceea ce mana omului a facut in detrimentul lucrarii Dumnezeiesti.

Cand Iisus a lasat pestele, el nu a spus sa ne gasim hrana la modul cum o facem azi:
– suprafata de pe fundul oceanului care este dragat si distrus impreuna cu tot ecosistemul, de utilaje ce pescuiesc industrial este de 150 de ori mai mare decat suprafata totala a padurilor taiate anual.
– pescuitul cu nave care au cate 1000 de plase atasate, distruge anual 180,000 de pasari de mare, care mor prinse in aceste plase, in cautarea unui pestisor. Multe au ajuns specii in pericol sau au pierit (albatrosi, lei de mare, rechini)
– Iisus nu a lasat combinate si fabrici care sa deverseze in ape toate nenorocirile. Mercurul care ajunge in ocean, chiar si in cantitati infime, are un efect gigantic in concentratia finala de mercur din peste, mai ales in pestii de la capatul lantului trofic (daca in prima veriga concentratia este x, in ultima – pesti rapitori, gen tonul!) este 10la puterea a cincea. Metalele grele nu se pierd, ele se transfera de la un nivel trofic la altul si are loc o bioacumulare.

Intrebare – de ce in sarcina este interzis (doar) pestele care mananca peste? De ce dupa sarcina nu mai e? Cum de in sarcina e nociv si dupa sarcina nu mai e?

Concluzie: optiunile mele alimentare si munca de educatie nu au legatura cu religia sau cuvantul lui Dumnezeu, dupa care ne calauzim viata de familie. Au insa legatura cu sfidarea de catre om a legilor naturii, cu care eu vreau sa traiesc in armonie.
Vizualizări: 438

Distribuie: