De ce nu sunt sanatoase dulciurile raw vegan?

Extras din articolul Tort de ciocolata Supercalifragilistic (13 septembrie 2015)

Dulciurile fara foc nu sunt sanatoase oricum, ci conditionat. Nu mai consider de mult dulciurile fara foc – dulciuri sanatoase neconditionat. Cu toate astea n-am sa scot de pe site “tortúrile” (pluralul de la tortura) de pe la inceputurile blogului. Am sa actualizez insa articolele pe noul blog, cu experienta mea actuala. Fiecare articol trecut reprezinta o faza evolutiva prin care am trecut (macar de asta sunt sigura si lipsita de modestie: ca procesul meu de dezvoltare a fost unul evolutiv, nu involutiv 🙂 ) si poate ca experienta mea de atunci va servi cuiva aflat intr-o etapa similara …

De ce nu le mai consider sanatoase neconditionat? Emblema “sanatoase” le face sa fie consumate cu usurinta in cantitati si cu frecvente care le transforma in nesanatoase. Daca mai tin si loc de desert la finalul unei mese (indiferent ca e vegana, raw-vegana sau “normala”), “sanatos” ramane doar o jalnica amagire. Acu’ nu va suparati pe mine, nu zic sa nu fie, dar cand sunt, sa fie in loc de masa si, daca nu-i prea greu, sa fie din mai putine ingrediente. “Mai putin = mai mult, un kilogram in minus = cativa ani de viata in plus”, asa m-a invatat o Doamna – medic nutritionist, modesta, blanda si alcalina, asa cum NU intalnesti pe la “marile case” ale unor mediatizati medici nutritionisti romani.

Restul motivelor pentru care nu le mai consider chiar asa de sanatoase pe cat par la prima vedere, tin de observatiile personale ale efectelor unor astfel de alimente asupra corpului meu si al copiilor:
– Sunt amestecuri de obositor de multe ingredinte (de cele mai multe ori e asa, pentru ca nu-i tocmai simplu sa recreezi ceva “traditional” din alimente si cu tehnici ne-traditionale). Amestecul e obositor mai ales pentru sistemul digestiv (corpul consuma mai multa energie sa le digere, decat energia pe care teoretic ar trebui sa mi-o dea ele mie).
– Sunt concentrate calorice de care corpul meu obisnuit de peste un an sa manance din ce in ce mai simplu, nu mai are nevoie. Recunosc, da, copiii insa le adora si apelez cateodata la ele, mai ales cand imi vine randul la facut tort pentru aniversarea celor 2P.
– Prezinta o amenintare pentru dantura. Mimi Walter, in articolul Sanatatea dintilor explica de ce aceste dulciuri concentrate trebuie consumate doar la ocazii speciale.

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
Care este opinia ta?