De ce sa nu grabim diversificarea?

Vizualizări: 4.988

18 noiembrie 2012

i breastfeed

Multa lume crede ca doar anumite alimente pot provoca alergii, mai ales la copiii care incep diversificarea. Adica alimentele cu asa zis “potential alergen”. Organismul poate reactiona la orice aliment si la orice varsta, indiferent ca in trecut nu au fost probleme la alimentul respectiv. De aceea va recomand pe blog, pentru orice aliment nou, regula alimentului nou introdus.

Alergiile alimentare au insa o rata mai mare la copiii nealaptati sau a caror diversificare a fost grabita. Sa va explic simplu de ce, ca sa ajutati cat mai multe persoane sa NU grabeasca diversificarea. Ma iau cu mainile de cap cand mamele au lapte suficient, dar pediatrii (care NU au studiat nutritie sau au studiat insuficient) le recomanda sa inceapa de la 4 luni diversificarea.

Sistemul digestiv al bebelusului este imatur la nastere si nu poate digera complet sau descompune mancarea – bebelusul poate digera mult mai bine laptele matern. Nici sistemul imun nu e maturizat si, la intalnirea cu particule moleculare alimentare sau cu mancare “normala”, incomplet sau deloc digerate, reactioneaza. Le trateaza ca pe un corp strain si produce anticorpi (de obicei imunoglobuline E), cele pe are le masurati ca sa determinati anumite alergii. Si de aici un intreg cortegiu de neplaceri, despre care vom vorbi pe larg ori pe blog la un moment dat, ori la o conferinta anul viitor.

Atentie insa, nu intotdeauna alergiile alimentare se manifesta pe piele si nici nu pot fi determinate cu ajutorul analizelor de sange. Vreau să scriu de două ori propozitia asta: o data ca om care a studiat aspectele astea, a doua oara ca mamă care a trecut si trece prin ele, deci am contact cu realitatea, cu practica, nu doar cu teoria. Unele alergii dureaza toata viata, altele sunt variabile (apar, dispar, revin). In sistemul digestiv (acolo de unse isi au obarsia si cele mai multe raceli) isi au originea si multe alergii si tot acolo se manifesta (colici, crampe, gaze, diaree, etc).

Nu grabiti diversificarea, auto-educati-va si amintiti-va ca o relatie normala cu pediatrul este una de colaborare, nu de dictatură sau șantaj emoțional!

În noua mea carte, Diversificarea, pur și simplu – cu prefață de Dr. Sorina SOESCU, am scris o Notă pentru cadre medicale și un capitol despre relația cu medicul copilului.
Vizualizări: 4.988

Distribuie: