Diversificare: copilul vomita mancarea noua, ce sa fac?

13 mai 2016
Intrebare de la Madalina, mama unei fetite de 7 luni, comentariu la articolul Cum alcatuiesc un meniu complet? 

Hristos a înviat! am ajuns pe acest site prin recomandarea unei doamne preotese, dar eu ma pierd. Am dat gres in alimentatia fetitei mele de 7 luni, a varsat tot ce am incercat in ultimile 2 zile. Imi doresc din suflet sa o pot hrani cat mai sanatos, dar am nevoie de sfatul tau si de pasi de zi cu zi pt varsta ei. Iar eu cautand din articlo in articol, nu am gasit nimic care sa ma ajute sa incep diversificarea de zi cu zi. Practic eu tot nu stiu cum sa o pot hrani pe micuta si sunt foarte speriata in sensul acesta. Va rog daca se poate sa ne ajutati doctorii nu isi dau interesul atat de mult… Multumesc mult.

Raspuns:

Adevarat a Inviat, Madalina!

Multumesc pentru intrebare. Nu stiu ce ati facut si cum ati facut, ce i-ati oferit si in ce conditii – este o intreaga discutie si aici si va multumesc ca intelegeti ca nu am cum sa va indrum eficient pe mail si in conditiile in care nu cunosc contextul.

Cu siguranta va pot spune insa ca varsaturile sunt un semn de aparare din partea organismului, el respinge ceea ce ameninta sa ii faca rau. Daca vomita copilul, inseamna ca NU are nevoie de ceea ce ii dati. Fie de alimentele respective, fie de ceea ce e in ele, inclusiv energia disperarii, a spaimei si a neincrederii cu care sunt impregnate, fie de modul in care sunt preparate sau combinate.

Eu va pot indica cu draga inima ce e de facut ca prim pas, insa DOAR Dvstra singura sunteti cea care poate renunta la spaime si isi poate folosi energia mai intelept, creativ. Nu putem deslusi semnalele transmise de copil atunci cand suntem in spaime. Gandim, rationam, doar cand suntem relaxati, nu atunci cand suntem panicati, stresati. Atunci “gandim” cu creierul reptilian, doar pe baza de instincte primare, nu de ratiune. Atunci gandim doar cum ni se spune si nu ne mai gandim la ce ni se spune.

Cititi va rog inainte de orice acest articol: Frica mamei.

Cititi apoi sectiunea DIVERSIFICARE, cu rabdare si cu atentie. Apasati AICI.

Cititi apoi introducerea de la pagina Meniul Zilei si acolo veti vedea si posibile variante de Meniu de la 6 luni la 2.5 ani zi de zi. Apasati AICI.

Daca as mai avea un copil l-as hrani in primul an doar cu laptele matern si fructe de cea mai buna calitate. ATAT. Apoi as ramane in prima jumatate a zilei doar cu fructe si as introduce treptat legume tip fructe – crude si/sau prelucrate termic, supa clara de radacinoase plina de minerale (reteta pe blog sau ilustrata in cartea mea Simplu2), plus nuci/seminte si in timpul iernii cartofi, leguminoase si/sau cereale fara gluten – fierte. Nevoile fundamentale ale organismului copiilor sunt nevoile de ENZIME VII, de vitamine si minerale (care sunt din plin in fructe),ceva proteine si carbohidrati (pentru energie). Fructoza din fructe este nutritiva pentru sistemul nervos, pentru ficat si pentru celulele sistemului reproductiv. Lactatele de vaca si proteina animala dezvolta fizicul. Fructele si alimentele naturale integrale permit un corp suplu si dezvolta creierul.

Pentru sprijin suplimentar a recomand cartea doamnei Dr. Sorina SOESCU: Retete in dieta de detoxifiere, unde are un capitol intreg despre alimentatia bebelusilor. O puteti comanda de pe www.centrulnatura.ro

Mult succes va doresc, lumina Invierii sa ne trezeasca pe toti din somnul cel de moarte in care ne-adancira barbarii de tirani!

Cu Vitamina L,





Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. Draga Cristela, poate parea aiurea ce zic dar as dori s-o intreb pe Madalina in ce pozitie ii da copilasului sa manance. Intreb acest lucru deoarece la un moment dat intalnisem o mamica exact cu aceiasi problema si din discutii am aflat ca-I dadea copilasului sa manance din pozitia culcat justificandu-se ca nu vroia sa-l grabeasca cu nimic pe copilas inclusiv cu statul in fundulet. Insa la Madalina nu cred ca e cazul deoarece copilul ei are 7 luni. Multa sanatate tuturor iar tie Cristela tot binele din lume.

    1. Draga Delia, iti foarte multumesc pentru interventie si nu, nu e deloc si nimic “aiurea”. Ma bucur de ideile pe care le schimbam si sunt constienta ca invatam si ne imputernicim doar IMPREUNA.

      Multumesc inca o data si te imbratisez,

      cristela

  2. Hristos a Inviat! Draga om bun, mai devreme am dansat pe melodia din clipul cu miscarea limfei, in curte, cu fata spre soare si cu sufletul spre tine! Mai organizezi anul acesta vreo tabara? Tare mi-as dori sa vin cu fetita si sotul! ❤️ Imbratisari calde!!

    1. Draga Alexandra,
      Adevarat a Inviat!
      Multumesc pentru raza de soare, la noi ploua de 3 zile non stop! 🙂

      Eu nu am organizat tabere, draga mea, am participat la tabere, ca speaker.

      Organizez insa conferinte pentru diverse strangeri de fonduri. Te astept cu drag impreuna cu sotul la conferinta de pe 19 noiembrie, de la Bucuresti, detalii si inscrieri pe pagina Evenimente incepand cu 1 iunie.

      Imbratisari,

      cristela

  3. Draga Cristela! Spui ca daca ai mai avea inca un copil, l-ai hrani exclusiv cu LM si fructe in primul an apoi majoritar cu fructe.
    Dar cum? Cate feluri, de cate ori pe zi, cate feluri de fructe? Doar fructe de sezon? Dar atunci iarna de ex, nu e putin monoton si deloc diversificat? Scuza-mi intrebarile dar chiar sunt nedumerita. Urmeaza sa am un bebe si vreau sa ma pregatesc. Voi cumpara si cartea d-nei doctor sa ma documentez.
    Mai am o intrebare, are si nu are legatura cu subiectul: Cum ne pazim de gandurile negative ale celorlalti, cum procedam sa nu ne afecteze si sa nu se lipeasca de noi agitatia celorlalti? Poate mama e calma si stie in inima ca procedeaza bine in legatura cu alimentatia copilului dar vine mama, soacra, sotul, cumnata, persoane prin care ni se transmit ganduri si atitudini care ne ataca si ne zdruncina increderea.nu putem trai singuri, aceste persoane fac parte din viata noastra.nu-i putem schimba dar vrem liniste si conduita sanatoasa.

    1. Draga mea Silvia, multumesc pentru intrebari.

      Stii tu, una dintre vorbele intelepte ale Scripturii spune: “Ajunge zilei necazul ei” 🙂 Ne ingrijoram de fiecare lucru la momentul lui. PAna la diversificare mai ai.

      O sa iti faca placere – sper – cartile doamnei doctor, au reprezentat si pentru mine noi porti deschise spre cunoastere, spre evolutie personala si profesionala si spre vindecare.

      As face exact ce fac acum: as fi VANATOR de hrana accesibila si buna. Am vazut ca se poate. As gandi atent toate nevoile si dorintele si mi-as organiza resursele de toate felurile in asa fel incat sa ii pot asigura pana la 1 an fructe de orice fel, cat mai coapte si curate. Iarna as avea mere romanesti, pere romanesti, struguri romanesti – de beci, fructe romanesti pastrate cu dragoste din primavara si vara la congelator si din care as face diverse piureuri de fructe -cu banana, cu mar etc. I-as din cand in cand si fructe tropicale sau din afara sezonului romanesc, fara coaja daca nu sunt sigura ca sunt netratate (pepeni galbeni, apa si nuca de cocos, avocado, banane, mango, papaya, rodii, pentru o nota de diversitate, daca am aceast ateama de monotonie). As pune in piureurile de fructe cate 1-2 frunze diverse din flora spontana, alternativ, nu mai mult, as fi creativa, as face lucrurile cu si mai multa incredere si recunostinta pentru Dumnezeu si pentru copiii mei care m-au salvat si invatat lectii pretioase. De la 1 an as adauga si alte alimente integrale, dar nu m-as grabi cu glutenul.

      Cat despre familie, aici e ca si cu copiii – fiecare stie ce metoda este cea mai eficienta si da rezultate in familia lui si stie cat e dispus sa “inghita” si sa permita ca si imixtiune.

      Cu sotul nu exista decat o singura regula, dupa mine: cea care duce la armonie. Daca ea presupune sa mananci carne sau inghetata pe bat, asta e. Pentru sanatate, observatiile mele arata ca STRESUL are influenta mai puternica decat hrana, si in sens pozitiv, si in sens negativ. Cine este in armonie cu sotul pe toate planurile sa dea ZILNIC Slava lui Dumnezeu, ca mare dar a primit! Am vazut in acesti ani numeroase cupluri in RAZBOI pe tema vaccinurilor, a alimentatiei sau a educatiei. Totul se reduce de fapt la o batalie de ego-uri, la o iubire CONDITIONATA si la lipsa de consideratie si constienta, mai ales fata de copii, care simt in imunitate si in suflet orice vibratie de dizarmonie, ca pe o unda de soc, ca pe o otrava.

      Cu restul familiei, metoda pe care o alegi depinde cat de mult doresti sa iti asumi in continuare rolul de “facator pe placul altora”, de “actor in telenovela lor” sau sa iti asumi libertatea si eliberarea. Copiii sunt exceptionali in a spune NU! sau STOP! (asta pana ii dresam noi sa nu mai faca asa). Ar trebui sa invatam de la ei.

      Cu iubire, sarcina usoara si mult succes,

      cristela

  4. Buna, Cristela…
    ce coincidenta, tocmai ce citesc si eu cu mare interes cartea doamnei Soescu despre detoxifiere. As avea o intrebare, insa. Stiu ca primul tau baiat a refuzat brusc laptele matern pe la 11 luni. Cu ce ai inlocui(t) laptele? Daca ar refuza sistematic orice lapte vegetal cum ar trebui procedat? In carte se mentioneaza ca si laptele vegetal trebuie treptat eliminat din alimentatia copilului.
    Toate cele bune iti doresc…

    1. Draga mea Stefana,
      Daca refuza, inseamna ca nu are nevoie de el. Il poti inlocui cu lapte de cocos, apa de cocos (o varianta cam scumpa si aparent excentrica, dar teribil de sanatoasa, daca apa e provenita din nuci, nu din ambalaje), cu suc de fructe sau suc de radacinoase, sau supa clara de zarzavat (reteta e pe blog si va minunat ilustrata in Simplu 2). Daca citesti articolele din categoria Diversificare (mai ales cele de spre laptele de soia si de migdale), vei vedea experienta noastra cu laptele. Cu mult drag,

      cristela

  5. Doamne, parca ai scris si pentru mine raspunsul asta minunat! Imi place la nebunie (nu imi gasesc cuvintele de bucurie) energia mesajului tau. A tuturor mesajelor tale, de altfel. Si sunt recunoscatoare ca existi, Cristela si ridici vibratia acestei lumi. Ma bucur. Ma foarte bucur. O zi minunata si luminoasa sa ai! (Mai participi la tabara pentru familii anul acesta ca speaker? Cea de langa Sibiu … nu mai retin numele taberei)

    1. Draga Andreea,

      Multumesc pentru generozitatea raspunsului tau! Am renuntat anul trecut la colaborarea pentru Tabara “Intoarcere la simplitate”. Anul acesta voi sustine un seminar pentru familii, la Bucuresti, pe 19 noimebrie.

      Cu drag

  6. Salut Cristela,

    Te vedem anul acesta la veg fest?

    1. Draga Corina, nu cunosc pana acum planurile organizatorilor. Ne vedem insa pe 19 noiembrie la conferinta pentru parinti si pe 20 noiembrie la lansarea Simplu 2 pentru copii:). Cu iubire, cristela

  7. Ceau Cristela. Am si eu o veste buna, am devenit de 1 luna o proaspata mamica de baietel (cand ne-am intalnit la conferinta in Cluj era doar o dorinta) si imi dau silinta sa fiu o mamica buna pentru bebelusul meu. Ti-am mai scris acum ceva timp, am fost vegetariana, am devenit inca din perioada sarcinii vegana (mancare sanatoasa, fara zahar, gluten doar din paine neagra, etc.).Am o mica dilema, poate ma poti lamuri cu un sfat: bebelusul are colici/gaze, plange si singurul lucru care il consoleaza e alaptatul la san (aproape non stop), mai ales daca mananc fructe sau sucuri de fructe si legume, smoothie. Am intrerupt cruditatile (pot doar salate), dar eu imi doresc foarte mult sa revin la vechea dieta mai snatoasa, mai crudivora,ma simt obosita de atata mancare gatita.Exista oare riscuri pentru bebelus?Apreciez foarte mult sugestia ta.Multumesc.

    1. Draga Patricia,

      Multumesc pentru vestile bune si te felicit pentru fiecare pas pe care il faci si simti ca te ajuta in pastrarea sau recuperarea sanatatii. Nu am inteles exact problema si intrebarea. Bebelusul are gaze cand mananci cruditati sau se linisteste cand il alaptezi dupa ce ai mancat cruditati?

      Ce medicamente/vitamine de sinteza ai luat in sarcina si ce i-ai dat lui dupa nastere?

      Cu drag,

      cristela

  8. Scuze pt. o usoara incoerenta in mesaj. Noptile nedormite isi spun cuvantul…
    Bebelusul are gaze si crampe, uneori destul de severe. Doctorii si cunoscutii afirma cu tarie ca acestea sunt provocate in special de procentul mare de cruditati si fructe pe care-l consum in dieta, chiar daca am trecut dupa nastere la o hrana 50% gatita. In timpul sarcinii nu am luat medicamente de sinteza sau suplimente, cu exceptia administrarii orale de fier in ultimele 2 saptamani de sarcina, datorita unei usoare anemii. In timpul nasterii am primit in ultimele 2 ore oxitocina perfuzabila si dupa nastere o doza de antibiotic. A fost un travaliu eroic, de 25 de ore… Am refuzat orice fel de tratament sau vaccinuri pentru bebelus. Prima saptamana a fost acceptabila, dar din saptamana a doua dupa nastere crampele si discomfortul abdominal al bebelusului s-au accentuat. Am inceput sa-i administrez la bebe probiotice pt. copii, la recomandarea medicului si pot sa spun ca au un oarecare efect, dar modest. Suplimentele pe baza de plante (extracte uleioase de plante carminative si calmante) ajuta putin, dar pentru un timp redus dupa administrare. Ma gandesc logic ca mamele din vremuri stravechi nu mancau preponderent mancare gatita si presupun ca nici bebelusii atunci nu faceau colici deoarece ar fi atras pradatorii si ar fi impiedicat mama sa lucreze si sa culeaga / caute mancare.
    Imi doresc foarte mult sa revin din nou la o dieta preponderent raw, chiar si din simplul motiv ca un meniu constand intr-un numar redus de feluri de mancare gatita asigura doar calorii dar nu asigura vitaminele si mineralele si enzimele si toti ceilalti nutrienti de care am nevoie disperata atat eu dupa nastere cat si bebelusul meu.
    Orice sfat sau sugestie sunt binevenite si iti multumesc pentru ca iti faci timp sa raspunzi mamicilor din Romania, chiar daca multe intrebari de fapt se repeta sub diverse forme. Este un lucru de apreciat ceea ce faci si chiar inteleg efortul si determinarea de care este nevoie ca sa-ti aloci din timpul familiei ca sa ne ajuti pe noi.

    1. Draga mea Patricia,

      Mintile pline de acidoza ale binevoitorilor, produc sfaturi pe masura. Iti recomand sa citesti si acest articol al meu: Alaptam, dar ce mancam? si sa ai incredere in tine, sa ramai centrata pe forta ta interioara, nu pe parerile celor din jur, care te trag la periferia sinelui tau.

      Colicile sunt tot o manifestare a acidozei limfatice a bebelusului, acidoza provocata de mostenirea unuor suprarenale epuizate si a unor rinichi care nu filtreaza la capacitatea utila. Stresul provocat de cei din jur nu face decat sa descarce si mai multi hormoni “de stres” in laptele matern si sa accentueze durerile si plansetele copilasului.

      Cu iubire pentru tine si puiul tau, te rog sa ai incredere in forta si intuitia ta. Tot ce ai realizat pana acum, Tu ai realizat TU si nu parerile celor din jur, care mai si cred ca (aceste pareri) conteaza.

      cristela

  9. Draga Cristela,

    Cand am citit raspunsul tau nu am putut sa nu scap o lacrima. Stiam si eu inauntrul meu ca cel mai bun expert in cresterea copilului meu sunt tot eu. Stiam si ca o atitudine pozitiva din adancul sufletului inseamna o problema aproape rezolvata. Initial eram pornita pe ati scrie un raspuns lung si detaliat, dar mi-am dat seama ca cel mai bine este sa ma focusez acum pe ceea ce este mai important si tie sa-ti transmit un “multumesc” din inima.

    P.S. totul este mult mai bine acum…

    Patricia

  10. Draga Cristela,
    indraznesc sa-ti cer din nou ajutor. Am un bebe de 6 luni alaptat exclusiv care pare a fi tare pofticios si interesat de ceea ce mananc(mai mereu cu el in brate). As vrea sa incepem sa testam alimentele solide, dar nu stiu cu ce sa incep pentru ca in gradina nu avem decat fructe de sezon, merele si radacinoasele nu se vor face prea curand. E indicat sa incep cu fructele de sezon( cirese, visine, caise)?

    1. Draga Iulia,

      Multumesc pentru intrebare. Cu toata increderea porneste cu fructe de sezon (scoate-i sammburii!), nu exista dar mai mare pe care sa il poti face unui copil, decat sa ii stabilesti o relatie de iubire vesnica cu fructele. Daca as mai avea un copil, am mai scris, pana la 1 an i-as da doar lapte matern si fructe. Iar faptul ca aveti propria productie este binecuvantare pentru intreaga familie. Profitati de aceste daruri Divine, dragii mei!

      Cu drag,

      cristela

      PS – te rog insa sa citesti si articolele despre Diversificare (I, II, III).

  11. Buna,Cristela.am o nelamurire si te as ruga mult sa ma ajuti cu un sfat.bebele meu are 7 luni si nu l am alaptat decat 3 sapt(la sfatul cadrelor medicale care mi au zis ca nu am lapte suficient si chinui copilul).De o luna ii dau lapte de migdale pe care il tolereaza fff bine(multumesc cerului ca am dat de site ul tau) iar diversificarea am inceput o si o continuam exclusiv cu fructe.dar parca a intervenit monotonia: banane,mango,mere,piersici,cirese etc si il vad ca nu i mai plac atat de mult ca la inceput si pofteste mai mult la ce mancam noi…este ok daca as manca impreuna cu el numai fructe macar pana implineste el un anisor?ne am asigura necesarul de nutrienti si vitamine ? Multumesc pentru tot ce faci pentru noi,mamicile!

Care este opinia ta?