Exista constipatie la sugari?

Vizualizări: 7.067

Desigur. Am crezut ani de zile ceea ce mi s-a spus cand am devenit mama, ba am si sustinut la randul meu mai departe, si anume ca nu exista nici constipatie, nici diaree la sugarii alaptati exclusiv. Abia cand am inteles (teoretic si practic direct) cum functioneaza organismul uman la toate nivele sale am putut sa accept si sa recunosc ca ba da!, exista constipatie si la sugari, inclusiv la sugarii alaptati exclusiv.

Sursa: thismamaloves.com

Sursa: thismamaloves.com

E nevoie insa de deschidere si de flexibilitate pentru a digera acest tip de raspuns, deoarece raspunsurile care ne pun in fata o oglinda sunt confruntante. Nu sunt deloc pe placul egoului si acesta ne face sa cadem – mai des si mai repede decat ne place sa recunoastem – in drama victimizarii. Victimizarea este o forma subtila prin care ego-ul nostru incearca sa capete atentie sau iubire, depinde de ce duce lipsa. 🙂

Iata ce ma intreaba Nicoleta din Timisoara, mama unui bebelus de 7 luni, pe 8 octombrie 2015:

Buna Cristela,

Bebele meu de 7 luni are scaun la 3 zile, face foarte greu si destul de tare. Asta de cand am inceput diversificarea. Am inceput cu fructe, dar in primele saptamani de diversificare i-am dat si ceva legume sub forma de supa-crema. Apoi am hotarat ca o sa ramanem doar pe fructe, lapte matern si ma pregateam de introducerea cerealelor (nu i-am dat inca). Constipatia a aparut in contextul acesta: intr-o zi a mancat o para + alaptat, a doua zi un mar + alaptat, a treia zi sucul de la 3 pere (devorat) sau piure de prune. Deci un fruct dimineata si un fruct dupa pranz+ alaptat. Sau la masa de pranz suc de fructe + alaptat si totusi are scaun foarte greu.

Raspuns:

Draga Lacramioara,

E cunoscut ca nu doar alimentatia e cauza dezechilibrelor noastre. “Alimentatie” nu inseamna doar mancarea din farfurie, de aceea am ales sa numesc programele mele Hrana dincolo de Hrană.

Cauzele dezechilibrelor sunt multifactoriale. Dezechilibrele din planul fizic incep sa se manifeste atunci cand a avut deja loc “distrugerea” din planul sufletesc.

Nu exista copil constipat si mama ne-constipata. Starea sugarului depinde 100% de starea mamei (fizica, emotionala si mentala). El mananca nu doar lapticul tau, ci si emotiile si gandurile tale. Cu siguranta nu excelezi nici tu la capitolul constipatie. Nu cred ca ai scaun dupa fiecare masa principala, asa cum ar trebui sa se intample intr-un sistem digestiv perfect functional. Digestia omului modern e paradita de mult timp si e una dintre cauzele majore ale carentelor si “bolilor” noastre.

Dar “simptom de constipatie” nu inseamna strict absenta scaunului, scaun eliberat cu dificultate sau scaun pietros, ci si:
1. stagnarea limfatica in spatiul dintre celule (limfa supra-incarcata cu reziduuri metabolice sau cu alte toxine) si
2. stagnare mentala (incapatanre, fixatii, convingeri la care nu renuntam, tot ce tine de caposenia mintii) si
3. stagnare emotionala (cu toti am invatat sa ne inabusim emotiile, sentimentele, trairile autentice si vulnerabilitatea, pentru a ne adecava asteptarilor celor din jur si pentru a primi aprobarea lor.)

O mama are in ea instincte naturale, care o indeamna sa faca exact ce trebuie pentru ea si pentru copilasul ei. Dar peste ea vin toti “binevoitorii”, toate autoritatile si toate persoanele care “stiu mai bine” si asa mama se “constipa” mental, inghitind parerile tuturor si contaminandu-se cu frici. Frica este si ea o forma de constipatie emotionala. Mama transmite aceasta “constipatie” si copilasului alaptat. Daca vreti sa cititi mai mult despre fricile parintesti, cele prin care am trecut si eu, am scris aici: Frica mamei.

Spre sanatatea mamei si a copilului, diversificarea alimentatiei bebelusului ar trebui sa ramana ceea ce ii spune numele: un ghid, un indrumar imputernicitor si nu un sablon alimentar impus din exterior sub imperiul fricii de carente sau de esec. Prea des diversificarea este abordata reductionist, rigid si complicat. Astfel, ea ajuge sa submineze increderea mamei in propriile-i capacitati si mijloace de a creste un copil sanatos – incredere izvorata din iubire si sa o inlocuiasca cu nevoia de a controla cantitatile si tipurile de nutrienti/alimente – nevoie izvorata din frica. Rezultatele sunt pe masura.

Draga mea, constipatia e marca societatii moderne obsedate de “mai mult, mai concentrat, mai bine, mai nutritiv, mai asa, mai pe dincolo, mai…departe de simplitate”. Cand inghitim prea mult: fizic, emotional si mental, facem un dop = ne constipam. Ia ani de zile sa indepartam “constipatia” din noi, uita-te in jur! Se poate, insa cu iubire de sine, cu blandete, cu rabdare si perseverenta si cu credinta in noi insine si in Creatorul Nostru.

Vezi si Reteta Dr. Laza pentru constipatia la bebelusi, dar nu uita ca orice remediu, inclusiv natural sau homeopat, nu va vindeca (mai ales de unul singur, asa cum ne pacaleste comoditatea). Vindecare inseamna incetarea definitiva a simptomelor care ne deranjeaza (in acest caz constipatia). Toate remediile naturale si homeopate din exterior sustin in mod bland corpul, permitandu-ne sa ramanem in acelasi timp concentrati pe identificarea si eliminarea din interior a cauzei care a dus la afectiunea/dezechilibrul respectiv.

Cu iubire,

cristela
Vizualizări: 7.067

Distribuie: