Febra

Vizualizări: 51.466

Pentru febra, mai ales febra cu extremitati reci si cap fierbinte, am procedat asa:

1. Hidratare masiva, alaptare (daca e cazul), ceai de plante neindulcit, sucuri de fructe (drenoare limfatice), zeama de supa clara de zarzavat. Ceai: infuzie din amestec in parti egale de soc, cimbrisor, lavanda, busuioc, tei. Tot la ceai, infuzie din radacina de ghimbir – 0.5 l pe zi. Hidratarea este esentiala, focul se stinge cu apa.

2. Urmatoarea frectie/frictie cu prosopul cu apa rece a fost la noi miraculoasa. Am primit recomandarea de la dr. Laza si de la prof. Pavel Chirila, mai ales pentru cazurile de febra sau viroze respiratorii (de cateva ori pe zi, cate 2-3 minute).

Necesar:
– un prosop mic (pentru adult) sau o carpa moale (pentru copilasi)
– o oala cu apa rece, dar rece nu la temperatura camerei
– un prosop mare care sa cuprinda bine copilul sau persoana bolnava

Cum se procedeaza:
– Se pune copilul pe prosopul uscat si se inveleste cu el
– se dezveleste pe rand fiecare zona ce urmeaza a fi frectionata
– se frectioneaza fiecare dintre zonele de mai jos, in ordinea indicata, rapid, energic (dar nu dur!)
– se acopera fiecare zona dupa frectionare, asa incat permanent copilul sa fie invelit si sa nu ii fie frig.
– totul trebuie sa dureze maxim 5 minute (adulti), 3 minute (copii) deci este esential sa fie totul pregatit, la indemana si sa va miscati rapid.
– se repeta la interval de 1-2 ore in caz de febra, pana scade, iar in cazul virozelor respiratorii de cateva ori pe zi (eu fac de aprox 5 ori).
– nu e deloc complicat si rezultatele sunt de domeniul incredibilului (eu am avut o ezitare in a aplica acest remediu, tocmai pentru ca mi se parea prea banal ca sa aiba rezultate atat de drastice).

Actiune:
– se inmoaie carpa in apa rece inainte de fiecare parte frectionata
– dupa ce s-a racit bine, se stoarce
– se frectioneaza in ordinea urmatoare:
piciorul drept
piciorul stang
burtica in sensul acelor de ceas
mana dreapta
mana stanga
pieptul (evitand zona inimii)
spatele
capul
– dupa fiecare zona, se inmoaie si se raceste carpa
– se urmareste ca tot timpul bebe sa fie acoperit, sa nu ii fie frig
– daca doarme, operatiunea se repeta doar cand se trezeste, ODIHNA e CRUCIALA in refacerea organismului in timpul si dupa boala.

Daca nu cedeaza dupa 4-5zile, se recomanda consult medical de specialitate.

3. Febra este buna, este un semn ca organismul lupta! Aceasta crestere a temperaturii rezulta din energia degajata in lupta dintre anticorpi si “dusmanii” patrunsi in organism (virusi, bacterii, etc). Asupra febrei nu se intervine in forta, cel putin pana la 39 de grade. E ca si cand un general impresionat de sacrificiul armatei sale, ordona acesteia sa ia o pauza exact in toiul luptei. La fel si noi, cand intervenim in forta cu antitermice, le dam de fapt armatelor de anticorpi comanda “Pe loc repaus!”, pentru ca in locul lor vor lupta antivirale sau antibiotice. Si ei raman soldati neantrenati, nepregatiti sa isi recunoasca dusmanul la urmatorul atac.

Pe timpul febrei, esentiala este hidratarea. Dr. Doru Laza spune ca “in boala, eliminarea este mai importanta decat aportul”. Organismul trebuie sa se concentreze pe lupta, pe eliminarea toxinelor, nu pe digestie. In exemplul nostru cu generalul, imaginati-va ce ar insemna ca in totiul bataliei, acesta sa le imparta soldatilor de mancare, ar mai putea fi ei eficienti cu stomacul plin? La febra peste 38 de grade, nu se dau alimente solide, ci doar lichide (supa de zarzavat, ceai de plante caldut).

Iata si punctul de vedere al Dr. Christa Todea-Gross. Doamna dr. este bine cunoscuta prin actiunile de constientizare despre vaccinuri si a publicat numeroase lucrari luand in considerare un numar spectaculos de mare de surse si studii de referinta actuale (vezi pe blog categoria Abecedar de Vaccinare). “Dacă (copilul) are febră: va fi hidratat cu ceaiuri, compoturi, sucuri de fructe preparate personal, supe, (în funcţie de vârstă) iar febra (până la 38 grade Celsius la sugarii sub 7 luni şi 39 grade Celsius la cei peste 7 luni) nu se va combate cu antitermice ci prin împachetări sau frecţii cu oţet diluat 50-50/ spirt sanitar diluat 50-50 cu apa. Pe cât posibil să nu se folosească medicamente antitermice, antiinflamatoare (Nurofen), antialgice (Algocalmin), Paracetamol şi nicidecum antibiotice. Organismul se apără prin febră care este benefică şi timp de 3 zile nu se va trata. Prin tratarea febrei se provoacă o imunosupresie.

Apetitul revine după cele trei zile de febră şi copilul va fi din nou energic şi sănătos. Scutecele gen „pampers” nu sunt indicate în febră, căci reţin căldura. Dacă nu scade febra în ziua a 4-a, este recomandată o investigare mai minuţioasă.

Sub vârsta de 6 luni, sugarul nevaccinat, bine îngrijit, nu are niciun motiv să facă febră, avand încă anticorpii de la mamă, iar dacă este alăptat la sân este foarte bine protejat de infecţii. Dacă totuşi apare febra, trebuie găsită cauza. Un sugar vaccinat va face inevitabil febră după fiecare vaccin fiindcă i se induce o uşoară stare de viroză. Febra va fi tratată în majoritatea cazurilor cu antitermice care provoacă imunosupresie. Aceasta la rândul ei va predispune la alte viroze şi infecţii care din nou vor fi tratate cu antitermice, antiinflamatorii sau chiar antibiotice. De la naştere şi până la 6 luni un sugar în România primeşte „doar” 19 vaccinuri. În felul acesta se formează un cerc vicios din care copilul va ieşi cu un sistem imun bulversat, depăşit de situatie şi predispus la infecţii şi boli alergice.

După vârsta de 6 luni, copilul nevaccinat nu mai este apărat de anticorpii de la mamă, dar el îşi formează propriul sistem imun. Acum pot apărea infecţii uşoare, cu febră, iar tratamentul trebuie să fie unul cât mai puţin agresiv şi fără antibiotice (acestea sunt ineficace în viroze şi scad imunitatea). Febra apărută din cauza erupţiilor dentare nu va fi tratată cu antitermice ”

4.Schema de tratament Dr. Laza

Pana la 38 grade, hidratare intensa (alaptat, sucuri proaspat stoarse, ceai de plante – NU INSTANT!, supa zarzavat, apa, compot fara zahar) si sosete inmuiate in apa cu otet dilutie 1:1, stoarse si schimbate din ora in ora.

Intre 38 si 39: in plus fata de cele de mai sus, compresa rece pe frunte apa cu tinctura de bitter suedez (sursa Eugen Pascotescu, dati o cautare pe blog pt tel), un cersaf sau scutec inmuiat in apa rece si stors, aplicat de la brau in jos.

Peste 39: in plus fata de toate cele de mai sus, imersie in cada cu apa rece 3 secunde. Se introduce treptat copilasul cu talpile, piciorusele, popoul, pana la gat. Totul timp de 3 secunde. Se infasoara intr-un prosop uscat si se baga la caldura in pat. Hidratare esentiala, intensa. Tinctura de propolis si tinctura de echinaceaea pe putina miere sau in ceai.

Daca dupa 2-3 zile nu cedeaza, administram pentru infectii cura cu ulei esential de cimbru.

O rugaciune fierbinte si un sarut cald de mama ajuta intotdeauna.

5. Pediatra cu care colaboram ne-a mai mentionat de extract din scoarta de salcie pentru febra peste 39. 1 picatura per kg corp, din jumatate in jumatate de ora, pana scade la 38.

6. Esential: nu fortati copiii sa manace atunci cand sunt bolnavi sau au febra. De ce? Raspunsul meu aici
Vizualizări: 51.466

Distribuie: