Fructe + iaurt: da sau ba?

26 iunie 2014
Intrebare de la Raluca.


Buna Cristela,

Eu am evitat combinatia iaurt-fructe, dar in discutii cu alte mamici nu am stiut sa le explic de ce nu e ok combinatia. M-ai putea ajuta?

Raspuns:
Draga Raluca,
Multumesc de intrebare.

Combinarea corecta a alimentelor este guvernata de multiple teorii si controverse. Ideea comuna insa este ca grupele de alimente necesita timpi si medii diferite de digestie si de aceea sunt mai bine digerate si asimilate daca sunt consumate separat.Desigur, nu exista organism identic si de aceea fiecare organism reactioneaza diferit, are grade diferite de sensibilitate la combinatii “rele”, nu mai vorbesc de ce fantasmagorice (zahar, ou, faina alba, ulei, oua, cu sau fara branza).

Multe persoane considera ca alergiile sau neajunsurile sistemului digestiv sunt legate de anumite alimente, cand de fapt problema sta in combinatiile alimentare sau cat de bine isi mesteca mancarea. De asemenea, multi dintre noi ne-am obisnuit cu disconfortul digestiv in asa masura incat nici nu stim cum ar fi fara el. Ajunge sa faca parte din noi.

De aceea iti recomand ceea ce am facut si noi. Indiferent ce spun teoriile, practica si biologia individuala isi spune cuvantul. Adica: totul devine elocvent si clar atunci cand se poate face o comparatie. Mananca 2 saptamani o combinatie nesanatoasa si apoi mananca doua saptamani combinand corect. Observa daca e vreo diferenta.

Combinarea fructelor cu iaurt (nu vorbim de iaurturile cu fructe din supermarket – ca alea nu sunt nici iaurt, nici fructe, sunt zahar si minciuni ambalate, e suficient sa citesti eticheta). Vorbim de iaurtul pur, natural, din lapte crud, combinat cu fructe proaspete. Teoria din spatele recomandarilor pentru a evita o astfel de combinatie este aceeasi ca pentru toate combinatiile clasificate “rele” sau nepotrivite. Specific: tulburari de digestie, schimbari in flora intestinala, formare de toxine si mucus reactiv care congestioneaza sinusurile, creste incidenta racelilor, a tusei si a alergiilor.

Si un mod mult mai simplu de a furniza un raspuns este o intrebare: ce se intampla cu laptele in care punem lamaie? Daca ne e chiar imposibil sa evitam lactatele sau combinatia iaurt natural crud – fructe proaspete, macar sa indulcim cu miere si fructe uscate.

Cu drag

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
Care este opinia ta?