Care e rostul germinarii, daca prin fierbere viata dispare?

Număr afişări : 1.922

7 februarie 2016

Intrebare de la Diana: Recitind reţetele pentru pitici, am dat si peste budincile din quinoa, amarant şi mei unde n-am înţeles rostul germinării, dacă la final prin fierbere viaţa seminţelor dispare ?!?

Raspuns:

Citeste si: Chimia alimentelor preparate termic si Medicina naturala si hrana vie

Germinarea faciliteaza cateva beneficii de care organismul nostru se poate bucura, consumand preparate pregatite cu foc din cereale germinate – preferabil FARA GLUTEN – atunci cand este cu adevarat nevoie: devin mai usor digerabile, in consecinta creste absorbtia mineralelor din ele (care nu se pierd prin preparere termica) si capacitatea de a utiliza aminoacizii esentiali si carbohidratii.

Intr-adevar cerelele germinate si neprocesate sunt alimente vii. In timpul germinarii ele revin la viata si sunt eliberate enzime =  parte din “viata”.  Prin procesare enzimele sunt distruse, intr-adevar, insa beneficiile induse de ele nu se pierd complet. In timpul germinarii, enzimele descompun lanturile de proteine si carbohidrati complecsi (de aici facilitarea digestiei in toate etapele ei: absorbtie, utilizare a nutrientilor si eliminare corecta a reziduurilor).

Cerealele germinate crude sunt doar pentru cei care au un sistem digestiv curat, sanatos, functional (ma tem ca sun 1% din oamenii moderni indeplinesc aceste cerinte si aceeaia cu siguranta nu au nevoie de cereale) si care sunt capabili sa mestece o lingura de cereale germinate crude de minim 100 de ori.

Meiul decorticat nu mai germineaza, insa nu este greu digerabil si nici fara valoare nutritiva. Cel nedecorticat nu poate fi consumat fiert, cel mult macinat si folosit ca faina. Am incercat sa folosesc mei nedecorticat pe care l-am macinat, insa “coaja” lui este la fel de tare ca si coaja de ou si nu e deloc agreabila ca textura.

Număr afişări : 1.922

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. Vitaminele și enzimele sunt distruse la temperatura de peste 107 grade F. La fel ca viața umană. Fără enzime mâncarea moartă, nu poate fi digerată. Ea se descompune, fermentează in intestine, produce gaze și diferiți acizi nesănătoși. Asta duce la balonare, dureri de cap, somnolență în loc de energie după masă etc. Apoi bine înțeles absorbția e slabă, eliminarea compromisă. Acestea duc la alte probleme de sănătate. Miros rău a gurii și a transpirației. Dureri de spate pe lângă multe alte dureri. Mâncarea moarta nu poate da viața. Vitaminele sunt viața. Avem nevoie de proteine, dar din nefericire lumea in general consumă mult mai multe proteine de cât corpul are nevoie, la fel si cu carbohidratele. A ști să mănânci sănătos e o arta.

  2. Buna Cristela. Tu cum gatesti amarantul? Tocmai am cumparat si nu prea stiu cu ce l-as putea insoti pentru a-l combina corect.
    Si o a doua intrebare. O fi bine sa combinam cerealele cu nuci si fructe uscate?
    Multumesc.

    1. Draga Laura,

      Exact ca meiul. Fie il fac faina si fac cu el tartele de pe blog, fie il fierb ca pe mei. Despre combinatia cereale + fructe am scris si am raspuns. Fie dai o cautare rapida, fie citesti sectiunea EDUCATIE ALIMENTARA, in ordine cronologica. Este un raspuns amplu pe tema aceasta.

      Cu drag

    2. Multumesc Cristela. O ultima intrebare, cand spui fructe te referi si la fructele uscate? Te intreb deoarece intr-una din postarile tale ai mentionat ca uneori servesti nuci cu fructe uscate undeva in jurul orei 11. Extrapoland la cereale, ma gandeam ca as putea sa presar cateva fructe uscate peste cereale. Bine o fi? Multumesc si numai bine!

    3. Draga mea, multumesc pentru intrebare. Cel mai bine imi e si ne e cand nu amestecam cerealele cu fructe. Mai fac uneori o tarat cu mere sau un tort cu fructe si vedem imediat diferenta. Acum, nici macar nu conteaza ce zic eu sau oricine altcineva. Pentru ca doar organismul tau va spune cum si daca ii e bine. FA un experiemnt, cateva zile, nutritia nu e nimic altceva (chiar daca din dorinta de prea marire de sine unii vor sa o faca o mega-stiinta) decat experimentare si cimunicare cu propriul organism.

      Cu drag,

      cristela

  3. Buna ziua, Cristela!
    Dar cand avem cereale gata macinate (adica sub forma de faina), le mai lasam la inumuiat sau nu? Pentru bebica mea de aproape 9 luni folosesc quinoa, mei, hrisca, orez, malai gata macinate (nu de mine, ci asa le achizitionez – mentionez ca asa am facut trecerea de la cerealele instant produse de firme special pt bebelusi la aceste cereale macinata incet, pe moara de pietre, fiind pentru inceput mai usor cred eu sa le folosesc gata macinate). Eu pentru mine am folosit intotdeauna varianta nemacinata de quinos, mei, orez etc. si asa imi este mai simplu sa le tin la inmuiat, fiind usor de spalat si strecurat dupa aia. Dar cand sunt gata macinate, atunci le tin doar in apa peste noapte (mai putin orezul care m-am gandit sa il tin 2 zile in apa), apoi dimineatea le fierb pe fiecare dupa timpul necesar sa devina terci/mamaliga. E bine asa sau mai bine sa ii dau si ei cereale pe care sa le prepar din bob intreg si apoi sa i le dau prin blender? Pt ca, de exemplu, meiul are o consistenta foarte ciudata cand il prepar din faina si nu imi dau seama cata apa sa pun pentru ca ba nu fierbe cum trebuie si are gust de “apa cu faina”, ba face cocoloase sau e mult prea apos..
    Multumesc, o zi cu soare, Cristiana

    1. Draga Cristiana,

      Multumesc pentru intrebare. Poti folosi si cereale integrale gata macinate, desigur, daca esti sigura ca faina respectiva nu sta cu saptamanile macinata, la raft. Am explicat aici de ce prefer asa: Scoatem sau nu glutenul?
      Te rog citeste si articolul actualizat: Diversificare (III): cerealele.

      Cu drag,

      cristela

    2. Revin la ce am scris mai sus, poate nu are sens intrebarea mea. Acuma ma gandeam – daca sunt sunt forma de faina, oricum nu cred ca mai pot germina. Si atunci, le las in apa peste noapte pentru hidratare totusi?
      Multumesc inca o data!

  4. Buna ziua, Cristela si multumesc pentru raspunsul acordat foarte rapid.
    Am citit cele 2 articole indicate, chiar si inainte de a formula intrebarea insa ce nu am inteles – si imi cer scuze daca insist – este in ce masura mai are sens germinarea cand cerealele sunt deja sub forma de faina? Din ce am citit, eu am inteles ca se lasa la germinat sub forma de bob, apoi se usuca si se dau prin rasnita pana se obtine faina. Insa daca avem deja faina, mai punem deja faina in apa cu o seara inainte sau trecem direct la fiert?
    Cred ca in viitor voi renunta si eu la faina achizitionata din comert – ai dreptate cand spui ca nu putem controla cat sta pe raft. Si voi folosi cerealele in forma lor naturala, le voi pune in apa, fierbe apoi si da prin blender pana se face un terci.
    Multumesc pentru rabdarea cu care ne raspunzi, pentru inspiratie si mai ales increderea pe care o cladim in noi treptat, cu ajutorul tau!
    O zi cu soare,
    Cristiana

    1. Draga Cristiana, nu este nevoie sa inmoi faina. Dupa cca 7 zile oricum nu mai are viata bobul macinat si totul e oxidat. Cu drag,
      cristela

  5. Draga Cristela,
    Multumesc – am recitit cu atentie toate articolele despre cereale si opiniile aferente, si am aflat raspunsul la nedumerirea mea.Multumesc inca o data, o zi cu soare, sa se coaca o data ciresele mult asteptate!!!
    Cristiana

  6. Draga Cristela,
    Multumesc si imi cer scuze – nu vreau sa imi fac obiceiul sa iti pun cate o intrebar in fiecare zi, stiu ca documentarea este in primul rand responsabilitatea mea. Acum asta fac, am aflat enorm de multe lucruri noi si imi iau cu constinciozitate notite, atat ca inca nu reusesc sa le leg pe toate foarte bine intr-o privire de ansamblu:) De 2 sapt, mi-am revizuit dieta si am facut schimbari si in dieta Padiei (9 luni). Observ ca de 2 zile are scuan foarte bun ca aspect si consistenta, de 3, chiar 4 ori pe zi ceea ce acum inteleg ca e un lucru bun. Manance de 2 ori mese de fructe pe zi – dimineata cu cereale, dupa masa ca si gustare simple, sub forma de suc. La pranz are o masa de legume/leguminoase cu un pic de ulei, verdeturi si alte bunataturi, facute la aburi si crud ce se poate. Apoi seara – aici e singurul lucru care inca il mai trag dupa mine, ii mai dau o data la 3 seri proteina animala – adica branzica de vaci si/sau smantana, de obicei cu mamaliga. In restul serilor, papa ori linte, ori mei, ori doar laptic cand nu mai are chef de mancare. Ea inca e alaptata si o fac la cerere, adica se poate chiar de 4 ori pe zi sa ii ofer sanul si mananca bine de fiecare data. Nu este un copil grasut – este foarte vioaie, energica si cu lumina multa in priviri:) Acuma, iti scriu de fapt pentru ca am observat de cateva zile o iritatie la fundulet, chiar in jurul anusului…Eu m-am gandit ca poate fi de la faptul ca si-a dublat numarul de scaune itnr-o zi si ca o irita acest lucru (mentionez ca inca mai folosim scutec de unica folosinta). Sau poate fi de la faptul ca are scaun “acid” – nu imi dau seama daca se poate asa ceva? Ce mai face ea, si inca caut cauza prin atenta observatie, este o usoara dermatita pe obraji, care trece in cateva zile fara tratament doar o mai dau cu ulei de cocos pe fata pt hidratare, dar are sigur cauza interna si vreau sa vad intr-adevar daca e de la lactatele pe car ele mananca (mentionez ca si eu am renuntat aproape integral la ele de 2 sapt tocmai pentru a vedea diferenta si pentru ca treptat vreau sa elimin lactatele si ouale pt a trece la un regim vegan). Cred ca cele doua se leaga, iritatia la fundic cu dermatita. Ce ma sfatuiesti – ar trebui sa raresc numarul de sucuri pe care i le dau sau cantitatea de cereale, ar putea sa fie si asta o problema,sau, dinc ontra, asta e solutia si organismul ei acum se “curata”.
    Multumesc, de nenumarate ori multumesc!!!!
    Cristiana

  7. Servus !
    Cat ma bucur ca te-am descoperit….nu pot spune in cuvinte :))))
    Dumnezeu sa va ocroteasca si sa va dea ganduri bune !
    Cu deosebita simpatie,
    Nico

Care este opinia ta?