Episodul 5: Iubirica (Vit. L), papica si burtica

Număr afişări : 158

 

Se intampla ca din dragoste si grija sa sporim in mod artificial importanta mancarii (fie ea si sanatoasa) in viata de zi cu zi, oferindu-le copiilor o perpetua salata verbala: Ti-e foame?, Ce vrei sa-ti faca mama azi?, Te-ai saturat? Gusta si putin din asta!, Sa mananci pachetelul!, Sa nu mananci prostii!, Daca esti cuminte, iti aduc/fac ceva bun, etc.

Cand mancarea devine rasplata si alinare sau – din contra – santaj si pedeapsa, cand optiunile alimentare oferite de parinti si cele exercitate de copii devin prilej de descarcare de noradrenalina si rivalitate intre cele doua tabere, atunci stim sigur ca importanta mancarii a scapat de sub control.

Fie ca abia incep diversificarea alimentatiei, fie ca sunt deja “inrolati” in dependenta de alimente de supermarket si fast food, in timp ce evita legume si fructe, copiii de orice varsta se lasa modelati si in privinta hranei sanatoase, daca lucrul asta se face intr-un fel in care ei nu se simt grabiti, presati, “tocati”, manipulati sau cumparati. Si mai presus de orice – daca se simt iubiti si onorati ca fiinte.

E universal recunoscut ca dintre toate lucrurile de care copiii au nevoie pentru o dezvoltare sanatoasa, pe primul loc este iubirea (a nu se confunda cu lipsa stabilirii de limite – de care au in orice caz nevoie pentru siguranta, orientare si directie).

Noi zicem: “Hai ca se poate!” Voi? :)
Număr afişări : 158

Distribuie: