Diversificare: Soia la copii – da sau ba?

Număr afişări : 3.391
16 august 2014
Intrebare  de la Andra

Am dat de site-ul Ligiei Pop cu urmatorul articol <Adevarul-despre-soia>, asa ca zbuciumul sufletesc a reinceput cu ce si cum e mai bine sa fac pentru copilasul meu. Tu esti nutritionist, am citit ca tu dai copilasilor tai lapte de soia. Eu nu voi putea sa-l indulcesc cu curmale, alergologul mi-a spus nu la curmale. Ce parere ai despre acest articol?Regimul pe care l-am primit pentru el m-a tulburat: tofu in fiecare zi dimineata in cereale si fructe, carne la fiecare pranz, si tofu sau lapte la fiecare gustare de seara…. Acum tot citesc si citesc, am salvata schema meniului din articolul tau, insa timpul e atat de limitat… Noi inca nu am introdus leguminoase, la mazare a avut o reactie si stiu cat de importanta e nutritia pentru copilas. Spune-mi te rog ce crezi. Cu multumiri”

Raspuns:

Draga Andra,

Referitor la soia, inclusiv la articolul Ligiei Pop, ai toate raspunsurile si explicatiile, inclusiv actualizarile experientei mele cu soia, in articolul Dileme despre soia.

Referitor la restul, iata cateva observatii:

1. Nu sunt nutritionist, pentru acest titlu (deci pentru titlu, nu pentru cunoastere) e nevoie in Romania sa faci o bazaconie de curs de 6 saptamani pe la Minister, ca sa obtii o diploma. Pentru cunoastere sunt alte scoli. Tinand cont de obiectivele mele, le-am preferat. A vorbi despre nutritie, sanatate si vindecare e una, a fi tu insati toate astea e cu totul altceva. E un drum pentru intreaga viata si, la randul meu, ma aflu in aceasta calatorie.

2. Diversificarea alimentatiei bebelusului nu e o cursa si nici o competitie cu care sa tii pasul, nici o schema in care sa bifezi cat mai multe alimente introduse. E suficient ce ati avut pana acum.

3. Alergiile – e firesc ca doctorul sa nu le dea de cap daca medicul respectiv nu cauta originea problemei holistic si nu priveste cauza alergiilor la nivelul intregului organism, in stransa corelatie cu istoricul de sanatate al copilului, al parintilor si al bunicilor. Cine cunoaste si intelege cum functioneaza organismul uman (si din pacate scoala moderna de medicina nu ofera aceasta perspectiva), va sti sa indice drumul catre vindecare, inclusiv al alergiilor. “alergie” este doar o eticheta a medicinei moderne, asa cum si “boala” este o alta eticheta. In realitate avem de-a face doar cu reactii de APARARE ale corpului, pe care medicina moderna, din cauza modului fragmentar si alambicat in care a studiat anatomia si biochimia, le trateaza (actioneaza pe simtpom), nu le vindeca (eliminarea cauzei).

Concluzie: Nu te mai “zbuciuma” cum zici tu, daca nu vrei sa-i dai soia, nu-i da si gata. Daca vrei sa-i dai, da-i asa cum am scris pe blog: doar nemodificata genetic, doar preparata si pre-preparata corect, doar in dilutiile corespunzatoare, doar facuta in casa si cu moderatie, din cauza concentraiei proteice. Nu exista nutrienti pe care soia sa ii contina si alte produse integrale de origine vegetala sa nu ii contina. Deci poti renunta la ea cu usurinta, e mai sanatos decat sa te stresezi.

Cum adica timpul e atat de limitat? Nu te grabeste nimeni sa introduci, ti-am spus. Profita acum inca de fructe. Fructele sunt dintre cele mai bune alimente, energia si proprietetile lor actioneaza in mod miraculos asupra vitalitatii, sanatatii si regenerarii organismului nostru.

Cu Vitamina L,
Număr afişări : 3.391

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. Draga Cristela, am si eu o dilema legata de soia. Am probleme cu tiroida din cauza lipsei de iod din copilarie si a unei sensibilitati in familie. Stiu ca soia reduce absorbtia iodului si nu se recomanda in hipotiroidism. De aceea nu sunt sigura daca sa ii dau soia baiatului meu (7 luni). Multumesc.

 2. Multumesc mult pentru raspunsul detaliat. Voi citi cartea. Intr-adevar, stresul e mult mai daunator decat orice aliment.

 3. Cristela, buna,
  Iaurtul Soyade (nature) poate fi consumat de copiii de 1 an care au primit deocamdata doar lapte matern si fructe?abia acum incepem diversificarea in sensul mai larg dar cu pasi destul de timizi de ambele parti…
  Multumesc mult
  Cu drag

  1. Draga Diana, cu timiditate, dar FARA FRICA. Petru ca daca ti-e frica, nu vei vedea si nici nu vei intelege clar mesajele transmise de corpul copilasului tau. VEi vedea doar ceea ce frica te face sa vezi 🙂

   Te rog, trimite-mi o poza pe contact@cristelageorgescu.ro cu iaurtul si cu list ade ingrediente.

   Desigur ca ar putea fi folosit fara probleme, poti pune in el semnte de chia (bobite de fier, asa le numeste Petru :)) si 1-2 curmale pasate si iese un pudding de te lingi pe degete si tu, nu doar bebe.

   ebe ne va spune daca e pe placul lui sau nu. Daca nu, nu. Incerci peste 2-3 luni iar.

   VA imbratisez cu iubire imputrnicitoare,

   cristela

Care este opinia ta?