Turtite de malai (drojdie naturala)

Reteta de la cititori.

TURTITE DE MALAI (drojdie naturala)

Turtitele de malai constitue “maiaua” pentru aluatul de paine. Se pregatesc toamna, dupa culesul strugurilor, din malai amestecat cu spuma care se strange la fiertul mustului. Se formeaza o pasta de consistenta potrivita, din ea se ia cu lingura compozitie, se fac bilute si apoi se turtesc (la fel ca o chiftea) si se lasa sa se usuce (pe o scandura, pe un raft in bucatarie, in orice caz NU la cuptor). Apoi se pastreaza intr-un sac de panza, atarnat intr-un loc uscat (pod), ferit de umezeala. Cand vrem sa coacem paine, punem o turtita la inmuiat, cu apa calduta, atat cat sa se poata amesteca ca sa devina o ciulama. Se lasa la dospit. De obicei se prepara seara si se lasa pana dimineata, cand se framanta ca un aluat obisnuit de paine. Mult timp am pregatit painea cu aceste turtite. Multa sanatate si numai bine. Cornelia (16 septembrie 2011)

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. Buna! Am o intrebare. Spuma la care faci referire e de la fermentatia naturala a mustului cand se transforma in vin sau de la mustul pus intr-o oala la fiert?
  Daca e prima varianta, atata vreme cat mustul e in butoi, cu instalatia sa scoata gazele, cum ai avea acces in butoi?
  M-ar interesa sa fac si eu niste turtite. Multumesc.

  1. Multumesc, Crengi pentru intrebare. Prima varianta.
   Gand bun,
   cristela

  2. De unde pot cumpara si eu asa numitele turte pentru a face o paine mai sanatoasa pentru familia mea…va rog sa ma ajutati daca aveti idee si pe cineva care face asa ceva,va multumesc frumos.tel.0753379415

Care este opinia ta?