“Vegeta”

Vizualizări: 1.473

VEGETA NEUSCATA, reteta invatata in 2004 de la prietena Mery, asistenta la Clinica Eden de la Breaza. Iese aproximativ un bidon de 5 litri, din cel care se foloseste pentru apa plata, dar puteti face mai putin, pastrand insa proportiile. Eu am aceasta masura, a bidonului de 5l, pentru ca asa am facut prima oara, la Clinica Dr. Doru Laza si am plecat acasa cu bidonul plin, nu aveam in ce altceva sa o pun si sa o transport).

O folosesc la orice ciorbita, mancarica, dar nu mai pun sare, pentru ca e ea foarte sarata.

6 kg gogosari
4 kg morcov
2kg ceapa
1 kg pastarnac radacina + frunze
1 kg telina radacina + frunze
1 kg patrunjel radacina + frunze
1 litru ulei de floarea soarelui presat la rece
1,350 kg sare neiodata si fara antiaglomerant si alte E-uri (citeste AICI de ce)

  • Se dau pe razatoare sau se toaca marunt toate zarzavaturile (daca aveti robot de bucatrie cu lama in S, e perfect, daca nu, de mana, un valoros exercitiu fizic 🙂 ).
  • Se amesteca totul cu sarea, intr-un bol urias (noi am folosit un lighean! 🙂 )
  • Se lasa aproape 2 zile sa stea asa, la sarat, timp in care amestecam din cand in cand.
  • Dupa 2 zile se pune fie in borcane (mici, mari, de muraturi cum vreti), fie in bidonul de 5l, bine indesat. Acum, in 2017 cand reeditez reteta, as zice sa nu mai folositi deloc bidon de plastic, ci borcan de muraturi.
  • Se sigileaza fiecare borcan cu ulei, cam un deget (pe orizontala).
  • Se pastreaza la loc racoros: fie in pivnita de lut, fie la frigider.



Vizualizări: 1.473

Distribuie: