“Vegeta”

Numar afisari: 1.199

VEGETA NEUSCATA, reteta invatata in 2004 de la prietena Mery, asistenta la Clinica Eden de la Breaza. Iese aproximativ un bidon de 5 litri, din cel care se foloseste pentru apa plata, dar puteti face mai putin, pastrand insa proportiile. Eu am aceasta masura, a bidonului de 5l, pentru ca asa am facut prima oara, la Clinica Dr. Doru Laza si am plecat acasa cu bidonul plin, nu aveam in ce altceva sa o pun si sa o transport).

O folosesc la orice ciorbita, mancarica, dar nu mai pun sare, pentru ca e ea foarte sarata.

6 kg gogosari
4 kg morcov
2kg ceapa
1 kg pastarnac radacina + frunze
1 kg telina radacina + frunze
1 kg patrunjel radacina + frunze
1 litru ulei de floarea soarelui presat la rece
1,350 kg sare neiodata si fara antiaglomerant si alte E-uri (citeste AICI de ce)

  • Se dau pe razatoare sau se toaca marunt toate zarzavaturile (daca aveti robot de bucatrie cu lama in S, e perfect, daca nu, de mana, un valoros exercitiu fizic 🙂 ).
  • Se amesteca totul cu sarea, intr-un bol urias (noi am folosit un lighean! 🙂 )
  • Se lasa aproape 2 zile sa stea asa, la sarat, timp in care amestecam din cand in cand.
  • Dupa 2 zile se pune fie in borcane (mici, mari, de muraturi cum vreti), fie in bidonul de 5l, bine indesat. Acum, in 2017 cand reeditez reteta, as zice sa nu mai folositi deloc bidon de plastic, ci borcan de muraturi.
  • Se sigileaza fiecare borcan cu ulei, cam un deget (pe orizontala).
  • Se pastreaza la loc racoros: fie in pivnita de lut, fie la frigider.
Numar afisari: 1.199

Distribuie:
  1. Buna seara dna Cristela. Dornica sa incerc si eu diverse retete de conserve, am descoperit si aceasta varianta de legume pentru iarna. Este asemanatoare cu cea a parintilor mei, mai putin ceapa. Nefiind folosita imediat dupa taiere si lasata in sare pe timpul iernii, nu isi schimba proprietatile?

    1. Draga Roxana, multumesc pentru intrebare. Sarea si uleiul au rol conservant. La care “proprietati” specific te referi cand vorbesti de “schimbare”? Cu drag

  2. Ma gandesc la calitatile curative pe care le are consumata imediat in stare cruda, in stare gatita si le pierde in mare parte, insa taiata si lasata cu sare nu atrage microbii din jur? In mintea mea, ceapa cruda taiata si lasata mai mult timp in contact cu aerul este cea care ne ajuta in momentele de razboi cu ‘ balaurii’ din organism. Multumesc frumos pentru raspuns.

    1. Draga mea Roxana, inteleg, te referi la rolul detoxifiant al cepei, similar cu al argilei sau al carbunelui vegetal. Despre microbi si balauri am o teorie care nu e tocmai usor de digerat, de aceea n-o voi include in acest comentariu, sa nu socam.

      Toata ideea cu sarea si uleiul era sa incapsuleze ceapa si restul ingredientelor (sunt supuse aceluiasi proces de “degradare” dupa “moarte”). Fa cum SIMTI tu ca e adecvat, conteaza informatia cu care e impregnata mancarea, mai mult decat mancarea in sine.

      Cu drag

  3. Buna ziua,uleiul il puneti tot sau doar putin ca e cam confuz enuntul.iar legumele nu incap in bidonul de 5 nici deshidratate.mai concret cate steaguri sunt coane fanica?

    1. “Nu umba cu mofturi, Ghita!” E o reteta scrisa in 2012, sa n-o uit, ca tare bine mi-a prins. Am re-editat acum si sper sa fie mai clar. Nu e nevoie sa folosesti tot uleiul, doar cat e nevoie pentru “sigilare”. Zarzavaturile incap, daca sunt date pe razatoare sau la blenderul cu lama in S, bine indesate, dar nu e nevoie am actualizat si asta.

      Caraghioz vegeta!

Care este opinia ta?