Nu hrani cancerul, hraneste o viata!

De saptamana aceasta in librarii, la standuri, la magazinele Naturalia, prin posta sau online (http://www.clinicanera.ro/ro/carte):

Influenta (atat pozitiva, cat si negativa) pe care o are nutritia asupra unor boli cum ar fi cancerul, obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare, boli autoimune, osteoporoza, litiaza renala (pietre la rinichi), afectiuni oftalmologice, boli cerebrale, afectiuni ale sistemului nervos – desi incontestabila din punct de vedere stiintific si prea bine cunoscuta lumii medicale – este aproape necunoscuta publicului larg. Chiar din acest motiv dieta inadecvata reprezinta una dintre cauzele majore ale raspandirii in ritm alarmant a unor astfel de boli in randul adultilor si copiilor, dar cel mai tulburator in ultimul timp, in randul copiilor mici. E foarte usor ca bolile cronice sau degenerative enumerate anterior sa fie tinute in frau, prin simpla intelegere si punere in practica a puternicului efect dietetic al consumului de alimente adecvate. Tocmai de aceea se spune ca tot acest cortegiu de boli care ne pandesc la tot pasul si stau precum o sabie deasupra capului, sunt de fapt boli “controlabile prin nutritie”. Atat de simplu si pozitiv.

Experienta propriei recuperari din boala si toate actiunile de dezvoltare personala in domeniul nutritiei ca factor determinant al sanatatii sunt elementele cu care imi argumentez sustinerea pentru dieta vegetariana pura, echilibrat crudivora, pe baza de alimente integrale (neprocesate, nerafinate), zero colesterol, bogata in fibre, antioxidanti si carbonhidrati complecsi, cu un meniu pregatit cat mai simplu (dar, dupa cum am ati putut deja testa, gustos). Acest tip de regim alimentar adoptat ca si stil de viata are un efect spectaculos asupra sanatatii, in timp ce dietele moderne, preponderent pe baza de alimente de origine animala, rafinate si procesate industrial, tind sa promoveze bolile la care am facut referire mai sus.

Domnul profesor doctor Pavel Chirila mi-a facut cinstea de ma invita sa expun in cartea domniei sale – un alt demers nobil pentru desavarsirea proiectului Nera – cateva idei legate de conceptul dietei strict vegane in profilaxia si tratamentul cancerului, inclusiv de a sustine acest concept cu mai multe retete vegane personale, fara foc sau partial cu foc, dintre cele mai apreciate de pana acum. Toate veniturile realizate din vanzarea acestei carti vor fi folosite pentru construirea Clinicii Nera, prima clinica de recuperare oncologica din Romania. Despre activitatea domnului doctor puteti citi mai multe in articolul meu interviu, “Vaccinarea, necesitate sau abuz?”

***

MECANISMUL FORMARII SI EVOLUTIEI CANCERULUI

Si pentru ca a venit vorba de cancer, una dintre maladiile care inspaimanta cel mai mult, folosesc acest prilej pentru a va expune mecanismul formarii si evolutiei cancerului. Explicatiile cele mai accesibile si simple din punctul meu de vedere le-am gasit la Dr. John Mc.Dougall.

Pe Dr. McDougall l-am avut printre profesori si am fost fascinata de modul in care ne-a expus dieta vegetariana ca stiinta biomedicala, cu un potential vast de a opri sau modifica in sens pozitiv cursul unor boli, prin simpla schimbare a dietei si a stilului de viata. Am ascultat experienta sa si modul in care medicina traditionala, asa cum este practicata in mod obisnuit – mai degraba ca o continua prescriere de retete pentru medicamente si proceduri, in loc de schimbare a stilului de viata  – adeseori nu readuce pacientii la starea de sanatate. Specific pentru cancer am inteles de ce tratamentul clasic strict al cancerului ofera beneficii minimale sau sanse limitate de supravietuire pe termen lung. Ok, puteti spune ca exista si exceptii, dar grosul literaturii de specialitate demonstreaza exact ceea ce Dr. McDougall afirma: “Beneficiile tratamentelor clasice, localizate sunt minime, iar prejudiciul considerabil.”

Cancerul este rezultatul multiplicarii dezordonate si dezorganizate a celulelor.

Celulele sanatoase vietuiesc in tesuturile care alcatuiesc organismul uman dupa un proces de “buna vecinatate”, in care diviziunea celulara (procesul de multiplicare a celulelor) este controlata. Mai exact nu se pot inmulti la voia intamplarii sau dupa propria vointa, oricand doresc; daca acest lucru ar fi posibil, ar insemna ca noi sa devenim in decurs de doar cateva zile o masa de carne diforma. Asadar celulele se pot diviza doar in anumite conditii, mai precis daca exista un stimul de crestere provenit de la creier sau nivel hormonal. De exemplu, atunci cand apare o leziune si o celula este vatamata, productia de celule creste in mod automat, celulele din jurul acestei rani se inmultesc tocmai pentru a repara tesutul distrus, apoi revin treptat la normal. Asa ceva e acceptabil, normal, permis. Exista deci la nivelul organsimului acest mecanism de reglementare care sa asigure ca el functioneaza in mod corespunzator astfel incat sa ramanem la forma in care am fost creati.

Leziunile la nivel celular apar din cauza unor lucruri precum poluarea chimica, expunerea la radiatii, fumul de tigara si felurite alte toxine existente in mediul inconjurator. Urmare a acestor agresiuni, celulele afectate mai serios mor. Altele sunt distruse, dar nu suficient de grav pentru a muri, dar suficient de rau pentru a inceta relatiile de “buna vecinatate”. Atunci, incep sa de divizeze, sa se multiplice deci, dupa propria vointa, dezordonat si dezorganizat. Asta este tranzitia de la normal la cancer. Intotdeauna o celula, o singura celula incepe si conduce procesul. Sa vorbim despre ea.

Prima celula da deci startul. Timpul ei de dublare (prin diviziune celulara) este in medie de 100 zile pentru o tumora substantiala, indiferent ca se afla in plamani, sani, colon, prostata. Asadar dupa 100 de zile exista 2 celule canceroase. Dupa alte 3 luni si jumatate sunt 4 celule. A trecut 1 an de la aparitia cancerului si in corp sunt intre 8 si 12 celule canceroase care stau la panda intr-un san sau in (glanda) prostata, ambele parti ale organismului fiind alcatuite din 100 miliarde de celule (sanatoase). Divizunea celurara continua: 16, 32, 64 … si intr-un final, dupa 6 ani in medie, se ajunge la o masa tumorala de marimea unui punct pe o coala de hartie si care contine 1 milion de celule canceroase. “Nu este detectabila prin mijloacele actuale”, explica Dr. McDougall. “A crescut timp de 6 ani, a acumulat 1 milion de celule si, daca este intr-adevar cancer, s-a extins in 90%, poate chiar 100% din tot acest timp. Daca este cu adevarta cancer. Pentru ca multe dintre lucrurile pe care le tratam, noi le spunem pacientilor ca sunt cancer, dar nu sunt cu adevarat cancer.” In orice caz, revenind la exemplul nostru, multiplicarea continua si in final se ajunge la o masa tumorala detectabila, care are 1 cm marime, 1 miliard de celule canceroase si este de marimea gumei unui creion. Cu alte cuvinte a crescut in medie timp de 10 ani si contine 1 miliard de celule. Are marimea potrivita pentru a fi identificata chiar la o simpla palpare. In 66% din cazuri cancerul a aparut si a evoluat fara cunostinta pacientului sau a doctorului. “La momentul la care e depistata boala, ea deja s-a exprimat. Orice medic oncolog si orice medic in general ar trebui sa stie asta.

Asta e istoria naturala a bolii. Deci cum pe lumea asta sa poti trata o boala care deja s-a exprimat, cu tratamente locale, gen chirurgie sau radiatii? E imposibil. De aceea pacientii nu supravietuiesc prea mult timp dupa aceste interventii. Ar fi fost frumos sa avem substante de chimioterapie care sa functioneze cu adevarat, chiar ar fi fost. Dar in mare, sunt ineficiente; exista cateva exceptii, dar sunt extrem de toxice. Bineinteles, de aceea chimioterapia este atat de populara. Toata lumea intelege si sesizeaza ca este vorba de istorie naturala si ca terapia localizata nu poate trata o boala sistemica, pur si simplu nu poate. Nu va functiona niciodata. Dar cu toate acestea continuam sa o facem.

Apropos, timpul de dublare este in medie la 100 de zile. Dar unele femei isi dubleaza tumora la 24 de zile; altele la 850 de zile. Cred ca timpul de dublare a celulelor canceroase se poate modifica printr-o schimbare a dietei. Am publicat primul studiu stiintific despre tratamentul prin dieta al cancerului de san in 1982. De atunci au mai fost publicate in cele mai bune reviste medicale aproximativ 20 de studii despre tratamentul prin dieta al cancerului de san, precum si al altor tipuri de cancer. Toate spun ca se poate incetini rata de dublare/multiplicare a celulelor canceroase. Deci obiectivul nostru trebuie sa fie sa incetinim acest timp de dublare si cu siguranta ca nu realizam acest deziderat prin metodele actuale.”

***

John A. McDougall, M.D. este doctor internist si expert in nutritie. De mai bine de 30 de ani studiaza, trateaza, scrie si preda despre efectele nutritiei asupra starii de sanatate.

Dr. McDougall considera ca toti oamenii ar trebui sa arate bine, sa se simta excelent si sa se bucure de sanatate intreaga viata. Din nefericire insa, multi oameni isi compromit in mod inconstient sanatatea prin obiceiuri alimentare deficitare.





Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. Dragii mei!!
    Mai sunt si alte metode de vindecare..De Sf Nectarie ati auzit?? Este un sfant iubitor de oameni ..Credeti in minuni si ele se vor implini pe masura credintei voastre.
    Este un adevar trait de mine…

  2. Salut Cristela. Am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna. Hipotiroidie. Alopecia subtotala si lactoree.
    Mi s-a prescris eutiroxin si vitamine. Stiu ca daca ma apuc sa iau hormoni, va trebui sa iau toata viata. Eu nu vreau o dependenta din asta.
    Ce ai putea sa imi recomanzi ca tratament naturist.
    Iti multumesc din suflet.

    1. Draga Ala, imi pare rau de suferintele tale, dar toate sunt rezolvabile. Din pacate nu (mai) cred in nicio solutie de acest gen: tac-pac, am asta, vreau solutie din asta (fie ea naturopata, homeopata sau alopata). Am scris de multe ori in ultimul an ca orice solutie data si aplicata FARA A INTELEGE CE NI SE INTAMPLA DE FAPT SI DE CE, e la fel de “buna” pentru vindecare, adica aproape deloc.

      Te rog sa citesti cateva carti, apoi sa colaborezi cu un medic naturopat sau homeopat care are intelegerea UNITARA a organismului uman si cu care poti face un parteneriat pentru vindecare. CArtile sunt: Dr. Robert Morse – Sa traim sanatos fara toxine, Dr. Sorina Soescu: Pur si simplu…vindecare, Sanatate 5D si Oboseala cronica.

      Cu mult drag,

      cristela

  3. Buna,Cristela.Nici nu stiu ce sa te intreb mai exact.In urma unui control de rutina am descoperit ca mama mea are cancer de col uterin.Nu am facut investigatii complexe, sunt debusolata.Ce fel de investigatii neinvazive se pot face si ce fel de regim, tratament putem face?

  4. Buna ziua,
    As avea nevoie de îndrumare. Mama a fost diagnosticata cu pietre la colecist si tratamentul prescris este chirurgical. Ma puteți îndruma va rog către un medic care sa o consulte si sa decidă daca exista vreun tratament prin care sa elimine pietrele. Va mulțumesc frumos si îmi cer scuze daca am postat greșit.

  5. Draga Cristela,
    inca un om drag mie s-a imbolnavit de diabet. Am citit cu interes articolele tale, mi-am procurat o parte din carti,insa as vrea sa iti cer o parere. In interviul acordat lui Alec Blenche, pe Facebook, spuneai ca diabeticii pot avea mese de fructe, intrucat acestea nu au nevoie de insulina pentru a fi digerate.
    Acest om drag mie are in continuare o dieta cu alimente rafinate si proteine animale, mananca putine fructe, in special cele cu indice glicemic scazut.
    Din experienta ta, diabeticii pot consuma orice fel de fruct, in orice cantitate?
    Din pacate,eu stiu putine lucruri despre diabet si,pana sa incep sa ii vorbesc despre abordarea naturista si holistica a problemei, as vrea sa incep sa ma documentez eu si abia apoi sa incep sa ii explic lui,eventual,sa il indrum spre medici naturisti. Imi poti recomanda carti articole pe aceasta tema,in afara de Studiul China?
    Cu multa pretuire pentru tot ce faci,
    Alexandra

    1. Draga Alexandra,

      Multumesc pentru asteptare. Desigur, este vorba de Robby Barbaro (http://mindfuldiabetic.com/author/robby/) si ca medic iti recomand sa citesti cartile Dr. Neal Barnard despre diabet si diata diabeticilor, cel care conduce si Physicians Committee for Responsible Medicine, unde si eu sunt membru.

      Cu drag,

      cristela

      PS – sunt un diabetic vindecat.

  6. Buna, draga Cristela,
    Recent, o prietena a fost diagnosticata cu papilom intraductal. Desi i s-a recomandat operatie, ar dori sa urmeze un tratament homeopat. Ne poti recomanda un medic de calitate care sa ia in considerare si cauzele care au determinat aparitia acestui papilom si care sa-i propuna un tratament adecvat sau literatura care trateaza acest diagnostic?
    Multumiri pentru tot ce faci pentru noi.
    Cu drag,

Care este opinia ta?