Pielea m-a învățat, nu vreau nimic care să nu fie esențial! (P)

Număr afişări : 0

Simt că din ce în ce mai mulți dintre noi începem să ne trezim în fața realității. Problemele pe care le întâmpinăm – indiferent de natura lor – sunt cauzate nu de simplitate și de minimalism, ci de complexitate și de cheltuială. Pielea noastră este un instructor excepțional în sensul ăsta. Am simțit pe propria piele (la propriu și la figurat!) adevărul “mai puțin = mai mult pe toate planurile” și mi-am asumat o nouă disciplină de viață: “Nu vreau nimic care să nu fie esențial!”

Înainte de a fi mamă, călătoream cu propria valiză de 23 de kg, jumătate plină cu produse pentru îngrijirea pielii. După ce am născut, s-a schimbat complet abordarea, fără însă a periclita interesul pentru sănătatea și aspectul pielii, din contră. Așa încat azi călătorim toți patru cu un singur geamantan, acela pe care îl foloseam de una singură pe vremuri 🙂 – mda, știu, nici mie nu-mi vine a crede, dar noua disciplină dă rezultate cu adevărat incredibile. Simplificarea și eficientizarea sunt posibile și în cazul îngrijirii pielii și da, ea, pielea, este recunoscatoare că nu o mai sabotăm, încărcându-i inutil porii.  Și da, se poate minimalism, fără a fi departe de frumusețe, bucurie, confort, abundență și sănătate.

Pielea oglindește starea de sănătate interioară și calitatea alegerilor personale din toate domeniile vieții.  Este un uriaș organ de protecție, de eliminare (“al treielea rinichi”) și de respirație. Dacă interiorul funcționeaza bine (digestia, respirația, eliminarea, sistemul nervos), dacă Servitoarea Minte si Stăpâna Inimă lucrează în armonie, atunci și pielea arată bine. Între piele și sistemul nervos există o legătură originară și o relaționare veșnică. Pielea și sistemul nervos provin din aceeași foiță embrionară, ectodermul, și asta se întamplă în primele șapte zile de viată în pântecele mamei. Pielea reprezintă o prelungire a sistemului nervos, instrumentul prin intermediul căruia percepem mediul extern și întelegem ce se se întamplă în afara noastră.

Mi-a luat patru decenii să pricep toate astea. Timp în care m-am straduit să devin un specimen ideal de frumusețe și de sănătate a pielii, după idealurile false și dăunătoare ale altora sau după înțelegerea fragmentată pe care am întalnit-o în jurul meu. I-am oferit pielii ceea ce am gândit că îi “trebuie” și nu ceea ce am simțit că îmi cere, pentru că nu mi-am facut niciodată timp să îi descifrez mesajele. M-am comportat cu pielea mea sensibilă, fragilă și fragilizată de stilul de viată modern, întocmai ca un părinte care nu reușește să îi acorde copilului prezența, timpul, afecțiunea și energia de care are nevoie și atunci caută să își răscumpere neputința cu daruri prețioase. Timp de mai bine de 40 de ani am fost cu pielea într-o relație conflictuală, pentru că am considerat-o mereu un organ problematic și nerecunoscator, în ciuda tratamentelor medicale și/sau cosmetice sofisticate pe care i le-am oferit cu regularitate.

Am înțeles și am experimentat practic (mai ales de când sunt mama) că hidratarea, luminozitatea și fermitatea pielii vin din interior. Pielea are nevoie de foarte puține lucruri din exterior și acelea trebuie să fie simple, naturale și cu acțiune blândă. Ca fiecare componentă a uriașei uzine numită “organism uman”, și pielea a fost concepută in așa fel încât să își desfășoare funcțiile vitale, fără prea mare interferență din exterior.

Ne putem îngriji simplu toată familia, de la copii la părinți, de la burtici de mămici la bunici, dacă alegem cu atenție unul sau două uleiuri sau unturi vegetale de calitate. Încetul cu încetul, dacă ne aduce bucurie și ne relaxează, putem să ne jucăm şi să preparăm propriile produse de îngrijire.

Eu una am luat-o cu binișorul pe cărarea simplificării. Să treci de la juma’ de valiză, la un minuscul portfard și să crezi că vei avea esențialul pentru frumusețe și sănătate asigurat, sună bine, dar mintea nu acceptă cu ușurinta, adevărat vă spun! 🙂 Mi-am ales partener de drum unul dintre cele mai mari magazine online de materii prime cosmetice naturale, Elemental. Am probat cu satisfacție în ultimii trei ani, o parte dintre produsele organice din gama MAYAM, certificate Ecocert Franta. Prima comandă a durat trei zile:  am intrat pe site și intrată am rămas! 🙂 Când am dat de toate bunătățile pământului, de informațiile detaliate pentru fiecare produs, de rețetele și materialele video, de ustensilele și recipientele cochete, mi-am dat pofta jos din cui și mi-am “hrănit” generos curiozitatea și cheful de joacă. Mi-a placut că pot comanda cantități mici, pe care le pot păstra ușor în frigider sau le pot transporta în călatori în dozatoare minuscule.

De la mic la mare am probat, pe rând:

1. Uleiuri și unturi vegetale crude, nerafinate, bio: ba pe corp, ba pe față, ba pe post de balsam de păr, ba pe post de loțiune calmantă după ras, când în sarcină, când în bebelușie, când în vacanțele de ski – cu ninsoare și viscol, când în cele de vară – cu mult soare.

uleiuri-vegetale-cosmetice

Preferatele mele rămân uleiurile de:
– avocado: previne apariția ridurilor și a vergeturilor, prin stimularea producției de colagen, l-am folosit cel mai mult in timpul sarcinii si pe post de tratament pentru păr.
– cocos: minunat pentru întreaga familie, inclusiv pentru bebeluși, pentru că se absoarbe repede in piele sau în păr, este uleiul meu preferat înainte de expunerea la soare – adaug în el și câteva picaturi de ulei de cătină (și un dram de chibzuință în privința orei, duratei și a intensității cu care mă expun)  sau dupa expunere la soare – adaug în el câteva picături de ulei de zmeură sau de gălbenele.
– susan: deși e un ulei mai “greu”, îmi place în sezonul rece, pentru hidratarea mucoasei nazale și pentru expuneri la soare/vânt.
– migdale: un ulei fin, îl folosesc cu plăcere pentru față, amestecat cu câteva picături de ulei esențial de diverse plante, dupa dispoziție si poftă 🙂

unturi-vegetale

Unturile preferate rămân cele de:
– shea: am folosit cu plăcere în sarcină
– mango : dupa expunere la soare și pentru zone mai încercate ale corpului – călcâie, coate
– cacao: pentru ca da, și mie îmi place ciocolata! 🙂

2. Ape florale bio pe post de tonic sau de calmant. Preferatele mele sunt de:
– albăstrele: pentru ochii mei obosiți de Homo computerus și Homo studius noaptea 🙂
lavandă : pe post de tonic după ras și pentru pielea copiilor
– neroli: după sau la plajă

ape-florale

M-am jucat pregătind câteva creme “terapeutice”, că noi suntem familie de haiduci: n-apucă să se vindece o rană sau o vânătaie, că apar alte trei. Ca de exemplu, vine Petru zilele trecute de la grădiniță, cam palid, e drept, da’ mândru nevoie mare: “Mama, ghicește! Câte lovituri am în total?”. Îmi înghit nodul sa nu contaminez copilul cu fricile mele de mamă iubitoare, mă uit la picioarele lui haiducite și zic cu inima strânsă (numa’ mamă să nu fii!): “Unsprezece?”. “Țțț! N-ai ghicit!”, dă din cap sobru, verdictul. Dupa care-și ridică triumfător barba spartă, ținându-se de ea cu mâna julită până la sânge si anunță: “Treisprezece!”.  De când avem copiii, extractul de arnică și o cremă cicatrizantă de gălbenele, de tătăneasă sau de rășină de brad, toate home-made, nu ne lipsesc nici din casă, nici din bagaj. Cu siguranță ați înțeles de ce. 🙂
extract-de-arnica

De pielea noastră e nevoie să ne preocupăm cu blândețe și mai ales cu conștiență, pentru că ea reflectă cu fidelitate modul în care ne considerăm pe noi însine, precum și calitatea alegerilor noastre de orice natură. E important să ne cunoaștem corpul, pentru că fiecare organism și fiecare organ are cerințele proprii în privința echilibrului și a sănătății. Este o dovada de iubire să aflăm, să înțelegem și să respectăm aceste cerințe.

Așadar, tratați-vă pielea cu gingașie, îngrijiți-o cu întelepciune, vorbiți-i cu respect și purtați-o cu mândrie, ca pe o manta Divină. Iar de vă vine câte-un gând ispititor de întristare privind ridurile, vergeturile, erupțiile, roșeața sau alte imperfecțiuni, nu uitați că zecii de ani de stil de viață “modern” lasă amprente care nu trec (așa cum se dorește să credem) în cateva minute, zile, săptămâni, nici chiar luni …

PS: Ce înseamnă (P) în titlu și de ce?

Cu Vitamina L,
Număr afişări : 0

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. Mă bucur că am avut aceiași intuiție.
  Eram tare sceptică pt folosirea lor internă. Cu rușine recunosc că am subestimat puterea plantelor medicale însa de 2 ani de când le-am dat o șansă nu ne lipsește ceaiul de toamna până primăvara.
  Multumesc din nou

  1. Cristina draga, eu am folosit si am testat valoarea terapeutica interna a uleiurilor esentiale vreme de 3 ani. De aceea nu am spus ca nu sunt bune intern sau ca sunt sceptica. Am spus ca pentru mine si pentru familia mea nu mai sunt necesare de cand ne folosim de fitoterapie. Dar terapia cu uleiuri esentiale (intern si extern) este o metoda dovedit de ajutor in vindecare – atunci cand e folosita la momentul potrivit si impreuna cu restul instrumentelor puse la dispozitie pentru acest proces. Gand bun,

 2. Buna dimineata, Cristela! Si primavara minunata ca tine! Si multumesc! Am citit aici si m-am linistit! Folosesc uleiurile Mayam si Fares si cineva m-a atentionat ca nu sunt tocmai bune ca cele de la Young Living si Do Terra, ca au multe alte substante in compoziyie, ca nu au acelasi grad terapeutic, etc.. Si eram asa de “chinuita” de o mie de intrebari, desi am vazut rezultatele pe copii dupa utilizare (in difuzor si masaje). Asa ca de acum voi folosi cu si mai multa incredere Mayam.
  Multumesc!

  1. Draga Diana, multumesc pentru mesaj. Uneori dorinta de a face totul PERFECT e cea mai mare piedica in a incepe sa facem ceva. Desigur, folosesc si eu YL doar pentru familia mea, pentru ca nu agreez deloc MLM-urile si ma doare inima sa finantez la ele, dar am folosit uleiuri esentiale de la Mayam si de la Mayie (un mic producator roman din Timisoara, ireprosabile, identice cu YL, dar un mic sortiment) exceptionale.

   Imbratisari,
   cristela

 3. Dragă Cristela,
  Care crezi că ar trebui să fie conduita noastră cu privire la părul de pe corp (picioare, subrat, inghinal)? Să- l epilam cu ceară? Să- l radem cu lama? Am auzit și de laser, dar nu am folosit niciodată.

  Mă gândesc că Dumnezeu ne- a creat perfecți, dar normele sociale obligă, mai ales femeile, să ia măsuri în această privință, cu precădere în sezonul cald, când ne expunem pielea.

  Mulțumesc frumos.

  1. Draga Mihaela, multumesc pentru intrebare. Fiecare face cum considera si mai ales cum se simte bine in pielea lui. Mie imi place impecabilitatea si mama mea m-a invatat de mica sa fiu intotdeauana mai curata pe unde nu se vede, decat pe unde se vede, de aceea am apelat de fiecare data la ceara naturala, iar cand eram studenta invatasem de la niste colege din Liban sa imi fac singura “ceara” din zahar si ulei de masline si foloseam din cap pana in picioare. Nu ma intereseaza normele sociale, sunt o fiinta care si-a recastigat libertatea, dar ma intereseaza sa ma simt bine in corpul meu si ma simt bine cand sunt curata pe dinauntru si pe dinafara.

   Nu recomand si nu as apela niciodata la metode de epilare definitiva, indiferent cat de inofensive ni se prezinta a fi.

   Gand frumos,

   Cristela

 4. Servus, me again 😀 am multe intrebari 🙁 pot?
  1. Alifia de galbenele facuta de tine se poate folosi oare si pe post de deo? Sau ai ceva sugestii f simple, care le folosesti si u?
  2. Ce Detergent pt masina de spalat folosesti?
  3. Pot folosi solutia din nuci de sapun si pt a curata parchetul? Arata cam sters asa si nu stiu ce sa fac sa imbunatatesc aspectul.
  4. Ai scris in unul dintre articole ca uleiurile esentiale de la naturalia sunt ok si imbuteliate la ei, apoi am citit ca u folosesti uleiuri young living (care pt mine sunt cam scumpe dar le.am testat insa as cauta un pret mai mic ) Sunt la fel de pure si cele de la naturalia?
  5. Imi spui te rog de unde ti.ai procurat cutitele din ceramica neagra/alba?:D
  Multumesc, scuzee pt mesaj lung, nu trebe raspuns lung, scurt si concret ca timpul e pretios, i know! :p
  Delia

  1. 3. Masina de spalat vase *

   punctul 4 l.am rezolvat :))

Care este opinia ta?