Proba de viteza si de dibacie. Nu pe stadion, in bucatarie! :)

Scris de Cristela  - 28 februarie 2011

De cand sunt mama am invatat ce presupune cu adevarat “a fi eficient”. Credeam ca am o idee destul de buna, urmare a celor 15 ani de experienta corporatista, insa mi-am dat seama in ultimul an acasa, ca eram departe de adevar si performanta :)…

Ma folosesc cu abilitate de timpul in care Pavel doarme ziua (mai ales ca doarme doar o data pe zi de cand a implinit 1 an). Fara mila, nu crut nici o secunda si caut sa fie implinitor si relaxant, indiferent de ceea ce aleg sa fac. De exemplu in bucatarie: pentru mine nu e o corvoada sau o obligatie, din contra printre toate borcanelele, cutiutele si ustensilele mele, evadez intr-o alta lume, creez, ma simt in largul meu, sunt fericita:).

In timpul celor 2 – 3 ore pe care le doarme ‘domnul P’ :), de cele mai multe ori pregatesc pranzul si cina pentru noi toti, unori redactez materialul pentru blog si, daca am noroc, apuc chiar sa il finalizez si sa il trimit; daca nu, seara, dupa ce adoarme el.

Astea fiind datele problemei, ma organizez in asa fel incat sa pregatesc simultan cat mai multe feluri de mancare si sa utilizez la maxim materia prima. Exemplu concret – am gatit in aproximativ 90 de minute urmatoarele:

  • lapte de soia pt Pavel (il bea dimineata la trezire si seara la culcare)
  • orez cu lapte pentru noi (ca mic dejun, alaturi de fructe proaspete si nuci)
  • supa clara de zarzavat cu paste alfabet, integrale din cereale fara gluten, de obicei orez sau hrisca (pranz pentru toti)
  • hamburgeri vegetarieni (pranz pentru toti, servit cu sosuri crudivore si salata de sfecla)
  • mere coapte (cina pentru toti)

Va explic mai intai cum ma organizez cu resursele, adica timpul si materia prima sau prelucrata. Apoi va detaliez retetele.

  • Pun 2 sfecle de marime medie (sau una mare) la cuptor, in coaja. Se coace in aprox 2 ore.
  • Pun la facut laptele de soia (boabele au stat la inmuiat peste noapte, min 12 ore). Il prepar cu aparatul, iese ‘o doza’ de 1,5 l. Durata 20 min.
  • In timpul asta curat legumele pentru supa. Cand sunt gata cu spalatul si curatatul legumelor, e gata si laptele. Opresc 0.5 litri pentru Pavel – atat mananca el la 2 mese (dimineata devreme si seara inainte de culcare).
  • Ce a ramas, 1 litru, il fierb 30 de minute, in acelasi timp cu supa de zarzavat (dar in alta oala :)) si il folosesc pentru budinca de orez pentru micul dejun. Budinca de orez este frumos ilustrata si versificata in cartea mea, Simplu.Versuri hranitoare
  • Cat timp fierbe supa si orezul, pregatesc merele pentru copt (10 minute) si le pun la cuptor (10 -15 minute), alaturi de Maria Sa – Sfecla, care nu e deranjata de companie noua.
  • Supa, orezul cu lapte si merele sunt gata in acelasi timp. Doamna Sfecla continua. Pana acum a trecut 1 ora.
  • Strecor supa, adaug pastele alfabet si o las sa fiarba inca 3 minute. Gata.
  • Din zarzavatul de la sup prepar hamburgerii vegetarieni (sau drob, doar forma difera). Pregatirea: aprox 15 – 20 min (la hamburgeri e mai migalos decat la drob) + la cuptor inca 30 min. “Buna ziua, doamna Sfecla! Aveti companie noua!”.
  • In timpul cat se coc hamburgerii, fac rapid ordine si curatenie la locul de munca 🙂 , si mai scriu cateva idei sau fac cateva fotografii pentru blog.
  • Hamburgerii si sfecla sunt gata cam in acelasi timp, uneori sfecla mai trebuie sa stea, dar asta nu ma impiedica sa imi vad de alte treburi.
  • Inainte sa servim pranzul sau cina, pregatesc salata de sfecla si sosul pentru hamburgeri/drob. Treaba care imi mai ia 10 minute.

Retete:

1. Lapte de soia si orez cu lapte – le gasiti aici .

2. Supa concentrata de zarzavat cu paste alfabet: 4-5 morcovi, 1 telina, 1 pastarnac, 1-2 radacina patrunjel, 3-4 cartofi, 1 ceapa mare. Le-am spalat, taiat bucati mari si pus la fiert in 1.5 litri apa, cand apa clocoteste.  Dupa ce a fiert (25-30 min) arunc ceapa si strecor supa. In zeama rezultata infuzez o legatura de patrunjel si adaug paste alfabet (integrale, fara ou si din cereale fara gluten) sau o lingura de mei fiert, sau o lingura de quinoa fiarta – toate fierte separat si adaugate. Cand se raceste adaug putina sare neiodata, si patrunjel verde din plin.

3. Hamburgeri vegetarieni.

Hamburgeri de legume, Foto: Cristela GEORGESCU
Hamburgeri de legume, Foto: Cristela GEORGESCU

Reamintesc ca nu sunt obligatorii toate ingredientele si ca va puteti folosi imaginatia si gustul pentru a le inlocui. De asemenea, acolo unde nu am scris cantitati exacte, inseamna ca va invit sa jonglati cu ele, dupa cum va dicteaza imaginatia si paplilele gustative. Toate zarzavaturile se dau pe razatoarea mare. Condimente pentru varianta simpla: marar si patrunjel – cate o legatura din fiecare. Condimente pentru varianta mai elaborata: 2 lingurite busuioc, 1 lingurita maghiran, 1 lingurita cimbru, 2 catei usturoi dati pe razatoarea mica, sare neiodata, ceapa verde tocata, o legatura patrunjel si una de marar (valoare nutritiva nu prea mai au dupa ce le tocam si le coacem, insa imi place sa le folosesc macar pentru aspect si gust).

Pe vremuri adaugam in reteta seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac sau nuci macinate. Am invatat apoi ca nu e tocmai sanatos, in primul rand pentru ca uleiurile din ele se comporta la peste 40 de grade, exact ca un ulei normal incins, devin toxice. In al doilea rand e o “tocanita” de ingrediente care nu are legatura cu simplitatea cea aducatoare de abundenta. Am amestecat usor, pentru a nu transforma totul intr-o pasta.

Am presat intre palme, pentru a obtine forma dorita. Am pus hartie de copt in tava si i-am lasat la cuptor la 170 de grade 25-30 min, pana se rumenesc.

De obicei ii servesc cu sosul (crudivor) de rosii, a carui reteta o gasiti aici sau cu alte sosuri bogate proteic  pe care le gasiti la categoria Retete.

Actualizare 2015: Remarc obsesia mea de a va asigura de aportul de proteine in alimentatia vegana, prin folosirea frecevnta a sintagmei “bogate proteic”. Dragii mei, nu avem nevoie de atat de multe proteine pe cat suntem inspaimantati sa credem. Avem cu adevarat nevoie de aminoacizi, dar nici astia cu carul. Orice are structura pe acest pamant contine aminoacizi. Gata cu frica de proteine sau carente, va rog. Cititi si serialul Goana dupa proteine. Multumesc.

Daca nu am timp sau ingrediente, pun doar ulei de masline presat la rece peste hamburgerii calduti. Intotdeauna avem langa ei o salata verde sau salata de spanac crud. De data asta insa, am avut …

… 4. Salata de sfecla cu hrean, pentru ca am intalnit multe persoane care nu au consumat niciodata in viata sfecla rosie si nici hrean (pentru ca nu stiau cum). De simplu e simplu, de gustos, ramane sa imi spuneti voi :). Dupa ce se coace, curat sfecla de coaja si o tai cubulete de 1-2 cm. Presar deasupra hrean razuit, pun putin ulei de masline si lamaie, gata salata! 🙂

salata de sfecla cu hrean

5. Mere coapte bune bune. Desi consumam merele predominant crude, pentru cina sau pentru o gustare usoara de dupa amiaza de iarna (dar si o veritabila sedinta de aromaterapie 🙂 ) mai pregatesc si reteta asta. Puneti cate mere doriti. Am doua variante:

  • feliate: le tai felii mai groase, gen feliile de portocala, presar peste ele stafide si putina scortisoara.
  • intregi: scot cotorul si pun in mijloc curmale, stafide si putina scortisoara. Amestec apoi.

Pentru ambele variante le pun la copt in vas de yena cu capac, sa nu se evapore sucul propriu. Dupa ce se racesc, adaug un sos din miere, nuca macinata mai marisor si putin suc de lamaie proaspat stors.

Eu si Pavel facem o echipa pe cinste: el ma incurajaza gustand din tot ce pregatesc, iar eu la randul meu, cand vad ca face asta strang tare ochii, pumnii, nu ma gandesc la covorul de mancare si firimituri de pe jos si il incurajez sa continue sa manace singur, singurel! 🙂

mere coapte pentru pavel
Mere coapte pentru Pavel, @ 2010 Cristela GEORGESCU

Coacerea fructelor cu etilena.

Articole interesante 

>