Retete din vacanta (I): cum pastram afinele

Numar afisari: 39.710

Are sau nu o mama vacanta? ­čÖé Inainte de a-i avea pe Petru si pe Pavel,┬ágandeam ca mamele aflate┬áin┬áconcediu┬áde maternitate sunt de fapt intr-o┬áluuuunga vacanta… Imi dau seama acum cat de multe┬áaspecte legate de maternitate am evaluat eronat inainte. A fi mama e un job in toata regula.┬áEste de fapt un cumul de joburi in care┬ánu ai┬ápe cine sa atentionezi ca┬áesti overloaded, adica incarcat peste masura :).┬áEsti mama, educator, bucatar, nutritionist, psiholog, specialist in prim ajutor si urgente, supraveghetor, jucarie (si inca una foarte ravnita:)), animator si pe toate le faci dezinteresat,┬ácu dorinta de perfectiune. E si un job de la care nu te poti invoi (ca esti obosit, ai altceva de facut sau nu te simti bine) si nici nu iti┬ápoti lua concediu :). Din cauza asta va tot bat la cap sa aveti grija in egala masura si de┬ásanatatea voastra, pe langa cea a copiilor. Si cu toate astea … am fost in vacanta! Da, da, da, de asta am lipsit de pe blog in ultima vreme :). Pai cum vacanta, daca tocmai am stabilit ca nu se poate lua concediu de la jobul de mama? ­čÖé┬áSolutie simpla, cel putin pentru noi: la fel ca multi alti parinti,┬ánu putem concepe vacantele FARA┬ácopii. Ba din contra. Asa incat “vacanta” se numeste┬áorice ocazie cand suntem impreuna, toti patru. Doar toti patru! Nu ne putem bucura altfel de clipele libere, indiferent ca sunt multe sau putine.

Am reusit sa ne retragem┬ápentru cateva zile cu baietii┬áintr-un colt de tara┬ácare – explorat cu privirea de pe prispa racoroasa, in linistea si arsita amiezii -ma duce de fiecare data cu gandul la atmosfera romanelor si a povestirilor despre satul romanesc … la literatura copilariei si a adolescentei … Un loc cu brazi inalti de 20 de metri,┬ácu rau limpede pe sub fereastra,┬ácu tufe bogate de fructe de padure, cu codobaturi si pitigoi la streasina casei, cu miros amestecat de rasina de brad, fan proaspat cosit si paine neagra coapta pe vatra, cu vulpi si iepuri, cu caprioare si ursi, cu flori de colt si multi┬álicurici.

Un loc lipsit de “Pavel, atentie! Pavel, nu e voie! Pavel, ai grija!”. Libertate cu duiumul la inspectat in picioarele goale, de dimineata pana seara, fiecare coltisor din natura …

… la scaldat in raul rece, la drumetii, la colectionat bete, la studiat vietati de toate marimile si felurile … ce mai,┬áo tabara┬áNational Geografic ­čÖé┬áin care Pavel a invatat despre natura.┬áDespre toate intamplarile astea o sa va povestim in imagini, in postarile viitoare.┬áA fost ceva in genul emisunilor regretatului┬ási atat de indragitului Steve Irwin (Crocodile Hunter).

Nu a lipsit bineinteles nici┬ámiscarea in aer liber, stim ca este un prieten al organismelor sanatoase si rezistente. La acest capitol Pavel a fost entuziasmat┬áde drumetii pe care s-a ambitionat sa le faca singur, cu piciorusele lui puternice de 1 an si jumatate si┬áde figura cu statul in cap, o provocare careia se antreneaza zilnic sa ii faca fata :).┬á┬áCat despre Petru, ce sa zic? La doua luni si jumatate,┬áa dormit la soare si aer curat si a crescut ca Fat Frumos, de nu mai incape in carucior …

Iar mama … eeeeeeh, mama a fost din nou rasfatata printre atatia baieti si voci vesele┬á… si inspirata fiind, a inventat si gatit multe, multe bunatati,┬ásub priviri curioase de fluturi gratiosi …

Incepem┬áserialul┬á“Retete din vacanta” cu un sfat fulger: au aparut afinele si coacazele rosii.┬áFaceti o cura si┬áprovizii pentru iarna! Alaturi de macese si catina, despre care vom vorbi in septembrie, sunt un soldat fidel in slujba consolidarii sistemului imunitar. Pline de vitamine si antioxidanti, protejeaza┬áimpotriva infectiilor si au efect antiinflamator.

Am intalnit azi o mama care mi-a marturisit deceptionata cum copilasul in varsta de 2 ani si jumatate raceste in fiecare luna de cand avea 1 an si jumatate, si tot in fiecare luna ia antibiotice. I-am povestit despre cura cu suc de macese si afine si a surprins-o curajul de a-i da lui Pavel fructe de padure sau capsuni mai devreme de 3 ani (datorita potentialului alergen). Inca o data va incurajez sa va urmati instinctele materne si sa aplicati logica bunului simt, pana la urma diversificarea nu este o chestiune atat de complicata pe cat pare. Presupune rabdare si vigilenta in urmarirea evolutiei copilului atunci cand introducem alimente noi: administram cantitati foarte mici, eventual diluat (daca e vorba de suc sau lapte vegetal) si progresiv, urmarind starea generala si posibilele reactii. Si fara sa uitam sa avem un gand bun la Dumnezeu pentru a binecuvanta mancarea si pe cei ce gusta din ea. Deci la intrebarea cand si cum se pot da fructe de padure, raspunsul este de la 8-9 luni, sub forma de suc proaspat stors si strecurat prin tifon dublu sau triplu sau prin vata. In prima faza se poate da, diluat cu apa, proportie 1:3, 1:2 rspectiv 1:1. De la 18 luni se poate servi si ca atare, sub forma de fructe proaspete de sezon, cate 1-2 linguri.  Si inca o data, nu uitati regulile de baza in administrarea ORICARUI aliment nou, asa cum le-am indicat in Diversificarea (I): reguli si consideratii generale.

Am cumparat 5 kg de afine a caror soarta a fost asta:

– 1kg stau frumos la frigider (fara zahar, nici chiar brun!!!) si le┬ámancam ca atare┬ála micul dejun┬ácu paine neagra (cine se simte mai bine fara sa combine cereale cu fructe, le poate manca separat, desigur) si putina miere, cat sa faca priza.

– 1/2 kg au ajuns sirop: 1 parte afine si 1 parte miere, se dau la blender, se pun in sticle si se consuma diluat cu apa (de regula 3 linguri, adica 30 ml, la 1 pahar de 200 ml apa plata, bineinteles). De data aceasta cand spun┬á“parte”, ma refer la┬áparte de greutate, nu de volum. Adica 1/2 kg afine –┬á1/2 kg miere, samd. Parte de volum inseamna 1 cana afine – 1 cana miere, 1 borcan┬áafine – 1 borcan identic┬ámiere. Se pastreaza cel mai bine in beci de lut, sub pamant, daca nu la lada frigorifica cu temperatura constanta de +1 grad. Si daca nu si nu, atunci ne descurcam cu ce avem si apelam la frigider.

– 1/2 kg conservate la rece in miere: 1 parte afine si 4 parti miere (parti de greutate, din nou). Afinele se spala, se curata de codite si frunzulite si se pun intr-un borcan. Peste ele se toarna mierea. Borcanul se infasoara in hartie inchisa la culoare si se lasa la loc uscat 6 saptamani. Dupa acest timp se scot usor afinele cu o spumiera, se pun in alt borcan, iar peste ele se toarna mierea in care au fost macerate, asa incat sa fie bine acoperite. Se leaga cu celofan si se pastreaza la loc racoros si uscat.

Pastrare: cea mai buna metoda de pastrare pentru legume, fructe, siropuri sau conserve in genul celor de sus este o pivnita sau o lada frigorifica cu temperatura de +1 grad Celsius. Cand spun “buna” ma refer la buna pentru proprietatile acestor alimente, asa incat sa reprezinte o hrana cat mai vie pentru noi ulterior si sa ne fie si medicamente; dar buna si ca durata de conservare – pot sta bine mersi si 1 an.┬áEu sunt in cautarea unei solutii prin care sa imi adaptez termostatul de la congelator, asa incat sa incalzezsca pana la + 1 grad si sa renunt la congelare. Incet, incet ma straduiesc sa fac tranzitia catre o dieta cat mai bogata in enzime si am sa va spun pe parcurs cum evolueaza acest proiect.

– 3 kg stau frumos la congelator si asteapta sa ne sara in ajutor la iarna, cand gripa si raceala bantuie prin cartier…

… va urma …

Numar afisari: 39.710

Distribuie:
  1. Draga Cristela,
    am scos in seara aceasta din camara borcanul de afine in miere si am gasit in el urmatoarele: deasupra, afinele pastrate foarte frumos, pareau culese acum, la mijloc, un sirop gros de afine, foarte dulce, care ma gandesc eu ca merge baut diluat cu apa, iar la fundul borcanului, mierea cristalizata usor. Am scos afinele si le-am pus in alt borcan, am oprit siropul intr-un pahar si am pus mierea peste afine. Acum, ca am terminat pregatirea, vroiam sa te intreb cum si pentru ce se folosesc aceste afine in miere? In caz de raceli, cate o lingurita, sau pur si simplu ca atare, pe paine sau peste alte prajiturele? Tomcai am scos din cuptor minunatele briose cu dovleac (am gasit reteta astazi pe facebook) si ma gandeam sa le pun o garnitura de miere si afine, desi sunt perfecte asa simple. Multumesc pentru retete si pentru ca iti faci mereu timp sa ne dai atat de multe informatii sanatoase. Cu drag, Cristina

    1. Crisa, felicitari. Atat pentru afine si briose, cat si pentru intuitie. Eu le folosesc pas cu pas exact asa cum ai intrebat tu :)! Doar ca in caz de raceli terapeutic sau profilactic, chiar mai multe lingurite, cateva linguri. Si in plus, le mai fac la blender impreuna cu iaurt de soia sau de migdale si fulgi de ovaz. Am si o poza cu ele cocotate pe briosele cu dovleac, dar nu am mai postat-o :).

  2. Multumesc pentru raspunsul rapid. Si daca tot ai amintit de iaurtul de soia, il prepari tu in casa? Eu am tot facut lapte de soia dupa reteta ta, pe care l-am servit piticului fie ca orez cu lapte, fie in diverse prajituri preparate dupa retetele tale. Tofu nu mi-a iesit, dar mai incerc, iese foarte sfaramicios si parca nu se leaga asa, ca o branza; ma gandesc eu ca trebuie poate sa strecor laptele branzit printr-un tifon mai des. Mi-ar placea sa-i dau piticului si iaurt de soia, caci pana acum nu a gustat iaurt de niciun fel, asa ca o reteta m-ar ajuta tare mult. Stiu ca esti tare prinsa in perioada aceasta cu examenele, asa ca astept cuminte ­čÖé

    1. Crisa,

      Tofu iese ca branza de vaci de casa, e f bine cum ti-a iesit. Eu fie o amestec cu diverse si o bag in mamaliguta pentru bulz (reteta la Cuprins), fie folosesc varianta dulce, amestecata cu coaja de lamaie si portocala, zahar brun si orez fiert, si o pun la cuptor pt un pudding bun, bun peste care torn dulceata raw de gutui (reteta pe Facebook). Cu drag

    2. Strecor branza prin dublu tifon.

  3. Buna, Cristela. As vrea sa iti cer sfatul privind prepararea unor produse cu fructe de padure. În yona unde locuiesc eu am gasit macese pe care le-am uscat sau le-am congelat dar si porumbe pe care nu stiu cum sa pe pastrez sau ce sa fac din ele. De asemnea am gasit in padure mult paducel din care am facut o dulceata cu zahar brun si mai am ceva bobite pe care nu stiu cum sa le mai conserv. As vrea sa ne spui ce cunsotinte ai despre aceste fructe, porumbele si paducelul, la ce ar fi bune si daca pot fi date si al copilasi. De asemnea am gasit in padure multa urzica din care am facut un fel de apa de urzica la sugestia unei prietene apa amestecata la robot cu urzica. Urzicile sunt batrane , au frunza matura dar se gasesc din belsug pe malul raului si ma gandeam daca le pot toca si consuma crude in salata fara sa ne intepam la limba. Multumesc.

    1. Draga Mura,

      Despre plantele astea gasesti in cartea dr. Laza in detaliu. Dar mi-ai dat o idee cu intrebarile tale, pentru ca (asa cum scriu mereu, nu am toate raspunsurile :)). Hai sa o intrebam pe prietena Mimi Walter, expert in plante si chestiuni de hrana vie. Gasesti linkul pe pagina principala a blogului, la “Ce urmaresc”, Mimi Walter. Sau, daca iti e mai usor, pe Facebook direct dupa numele ei. Cu drag

  4. Buna!
    As dori sa stiu cum as putea sa imi cumpar cartea Bucataria fara foc si de unde.M-ar interesa pentru lucrarea de licenta si daca puteti sa imi dati niste informatii despre zmeura conservata in miere( reteta,orice)
    Va multumesc mult!

  5. Buna,
    Poti sa imi spui te rog, daca e in regula sa clatim fructele de padure congelate dupa ce le decongelam? sau isi pierd proprietatile?(am observat ca apa ramane rosie); am achizitionat din super market insa mi s-au parut murdare, adica cu impuritati peele.Nu am rezistat sa “nu le dau o apa”.
    Si cele proaspete culese de noi, sau cumparate de la tarani, inainte de congelare le spalam sau le congelam asa, urmand apoi sa le spalam?
    Multumesc

  6. Pentru cei/cele interesate,siropul de catina facut dupa reteta Cristelei mi-a tinut la frigider cam 6 luni,poate si mai bine daca nu-l terminam…Iar din cel de afine,facut dupa jumatatea lui iulie,acum o saptamana am facut ultimul suc pentru fetita mea,deci,aproximativ 9 luni!

  7. Draga Cristela,
    Iti cer sfatul in urmatoarea privinta: am facut sirop de catina, pe care de la 1 septembrie am inceput sa il bem impreuna cu fetita noastra de 1 an si 8 luni. Astazi voi primi o cantitate mai mare de afine, iar o parte din ele as vrea sa le folosesc pentru a face sirop de afine. Cum ar fi mai bine sa procedez, sa consumam 20 de zile siropul de catina si apoi, dupa cele 10 zile de pauza sa continuam cu cel afine? Celelalte doua variante la care ma gandesc ar fi sa incep deja sa alternez 1 zi si 1 zi cele doua siropuri sau sa facem cura completa de 2 luni cu cel de catina si apoi sa incepem cu cel de afine.
    P.S. Astept cu nerabdare conferinta din noiembrie, zilele trecute am si achitat.
    Cu drag,
    Andreea

    1. Draga Andreea,

      Te astept cu mare drag, pregatirile sunt in toi :).

      Ref cura, faceti cum va simtiti bine. Puteti bea de 2 ori pe zi, dimineata catina, dupa amiaza afine. Nu e nimic gresit in oricare dintre varinatele pe care le-ai expus. Va imbratisez, miam, miam ce bun e siropelul :)!

  8. Multumesc mult pentru raspuns, intr-adevar sunt delicioase ambele siropuri. Te rog mult, daca poti, sa ma mai sfatuiesti cu ceva: fetita mea nu prea bea apa (de fapt lichide in general). Eu ii tot dau pe parcursul zilei, dar mai mult se joaca, cand ii este sete (probabil foarte sete) imi cere ea, dar nu foarte des. Este alaptata (dimineata, seara, noaptea si cateodata si in timpul zilei), deci nu stiu exact ce cantitate de lichide bea, insa apa, ceai sau suc, maxim 200 ml. Speram sa fie altfel cu aceste doua siropuri, dar nu este. Si acum intrebarea: ii pot da siropurile sa le ia ca atare, cu lingurita, fara sa le mai dizolv in apa? Sau eventual sa le dizolv intr-o cantitate mica de apa? Il pot dizolva si in 200 ml de apa si sa i-l pun in sticluta ei, dar in cazul acesta nu il va bea intr-un timp scurt ci aproape pe parcursul intregii zile.
    Si voiam sa te mai intreb legat de cantitate, nu mai stiu daca retin bine, am citit printre comentarii: 3 linguri si pentru adulti si pentru copii? Inainte sa fac eu siropul de catina, am cumparat unul din comert, cu miere, obtinut prin presare la rece. La administrare, la copii peste 3 ani scria 1-2 lingurite pe zi. Inca o data, multumesc.

    1. Andreea,

      Alaptarea noaptea e mai sanatos sa o eliminati. Are si sistemul digestiv si aparatul urinar nevoie de odihna.

      Fa-i cantitati mai mici, nu ii da siropul concentrat.

      Cu drag

  9. Draga mea….am indraznit sa iti scriu oarecum din disperare…am o minune de fetita,Maria, care raceste destul de des, avand secretii fff multe in nasuc, secretii ce ii provoaca tuse si desi incerc prin mai multe metode sa o curat nu reusesc sa o fac total….te rogsa imi spui dac stii vreun remediu pt tuse si pentru a scapa de secretiile, care in timp pot duce la otite (la sfarsitul lui martie am fost internate cu inceput de otita, iar la o zi dupa externare ne-am reintors cu rotavirus luat din spital), si un tratament pt imunizare….

    multumesc anticipat

    1. Draga Diana,

      Din pacate raspunsurile pe email pe care le-as putea da in astfel de cazuri, cu datele de mai sus, ar fi incomplete, ipotetice si nu neaparat complete. Remediile punctuale, fiele ele si naturiste, tot unor simptome de care vrem sa scapam se adreseaza, nu cauzelor. In acest caz si in toate in care apar simptome a ceea ce medicina moderna numeste “boala” (in realitate doar incercari disperate ale organismului de a se elibera de excedentul de toxine) este important sa fie identificata cauza acestor raceli cronice si sa se actioneze asupra ei. Nu pe mail se poate face asa ceva.

      Mai ales daca sunteti vaccinati si ati luat anitbiotice pana acum, e mai mult decat firesc sa apara astfel de reactii. Daca mai mancati si lactate, mai les din magazin, nu mai spun. Am scris multe pe blog despre imbolnavire, lactate, otita, etc – asa cum le-am intalnit eu in practica personala. Desigur vei gasi multe raspunsuri citind sau colaborand cu un medic interesat in abordarea holistica a cauzei.

      Cu drag

  10. Buna, Cristela!
    Am o fetita de 3 ani depistata de la 7 luni cu alergie la proteinele din lapte, cartof, rosie, + chimicale (ceva din mezeluri). Pana acum jumatate de an alergiile se manifestau cutanat. Apoi nu a mai aparut nimic pe piele, insa a racit de 3 ori si de fiecare data am ajuns la urgenta. Prima zi stranuta si apar mucii, o aspir, o hidratez. Nu face febra. Nu pare nimic suspect (si doctorii spun acelasi lucru) si a doua zi incepe tusea, aspir mucii, dupa care starea ei se deterioreaza rapid, in doua ore nu mai poate respira normal. Ajungem la urgenta cu diagnosticele de insuficienta respiratorie si pneumonie. LA ultimele trei raceli s-a intamplat identic. Eram langa ea de fiecare data, pur si simplu la ora 10 dimineata e bine si pana la 12 e deja la urgenta. Acolo primeste cefort+gentamicina+aerosoli cu dexa. Se face bine pe moment. Simt ca imi scapa ceva. Inainte de Pasti aveam un copil normal, care racea, facea febra mare, cateodata era nevoie de medicamente, altadata ne descurcam “babeste”. Crezi ca ma poti indruma in vreun fel? nici eu nu stiu clar ce caut, doar ca am mare incredere in tine. Cu drag,

    1. Draga Maria,

      Multumesc pentru incredere. Ai intuit corect, iti scapa ceva, dar nu e greu de inteles cum functioneaza organismul uman, care e drumul catre ceea ce medicina alopata numeste “boala”. Odata inteles acest drum, poti face cale intoarsa, spre sanatate, prin vindecare.

      Daca ai cum, te astept in noiembrie la conferinta, voi explica si aceste lucruri.

      Daca nu, iti recomand sa citesti cartea dr. Robert Morse: “Sa traim sanatos fara toxine” si articolele dr. Sorina Soescu (www.centrulnatura.ro).

      Tot ceea ce se intampla cu fetita ta, ceea ce tu si medicii care o trateaza (fara sa o vindece!) cu medicamente numiti “boala” este doar o stare de dezechilbru a organismului, cauzata de nerespectarea unor reguli simple de functionare ale masinariei numita organism uman. Ca orice masina, are instructiuni de folosire, are nevoie nu numai de combustibil, ci si de service, de curatarea filtrelor, si organismul fetitei tale, cauta sa elimine prin filtrele pe care le are (piele, rinichi, sistem digestiv via ficat, plamani), deseurile acumulate din cauza unei eliminari defectuoase. In titmpul acestor eliminari apar simptome pe care le numim “boala”. Mucii, tusea, febra, diareea, voma sunt mecanisme de aparare ale organismului.

      Eu zic sa pornesti lecturile de aici:https://www.cristelageorgescu.ro/vindecare-si-sanatate-holistica/03/2014/
      si apoi: https://www.cristelageorgescu.ro/sa-posteasca-si-copiii-cand-cu-ce-de-ce/03/2014/
      si apoi ce ti-am recomandat mai sus.

      Astept vesti luminoase si energie vindecatoare de la voi!

      cristela

  11. Catina poate fi mancata cruda, cu tot cu sambureii aceia care se aleg la blender? Ca tin minte ca scria undeva ca pasta care ramane dupa strecurarea catinei blenduite poate fi mancata. Deci cu tot cu sambureii aceia? Pot sa fac asta si in perioada alaptarii?

    1. Poate, mestec-o bine. Sarcina usoara si nastere frumoasa, naturala! ­čÖé

  12. buna ziua. am citit recomandarile dvs in caz de raceala si le consider f utile, mai ales cand ai copiii, si acestia racesc des. la noi problema este nasucul infundat. am incercat sa facem aerosoli dupa met recomandata, dar nu vrem sa stam, plangem, ne zbatem. oare n-ar fi util pt inhalatii un aparat de sauna faciala care are si recipient pt inhalatii? Mi-e frica sa incerc fara niste recomandari, pt a nu-i irita mucoasa nazala. Cred ca ar sta mai usor la un aparat si ar fi mai putin periculor. Multumesc.

    1. Lia draga,

      Nu stiu cum este acest aparat. Dar stiu ca sauna umeda (repet, nu stiu despre acest aparat, ci depsre sauna umeda) sau baile de abur (la cabina de dus, sub sac de plastic pus pe umbrela) ajuta corpul sa eilimine. Mucoaza nazala e deja congestionata pentru ca nu poate elimina reziduurile acumulate, prin abur de fapt folosesti pielea ca metoda alternativa de eliminare si ajuti mucoasele.

      Cu drag

  13. Buna Cristela,
    Decand am descorit blogul tau il citesc cu mare drag si invat multe lucruri interesante. Locuim in Danemarca si ne-am aprovizionat cu macese, catina, mure, incercam sa ne schimbam si stilul alimentar. Retetele tale ma ajuta enorm. Am un baietel de 1 an si am comandat uleiuri de eucalipt, menta si levantica bio, dar pe ele scrie ca sunt pentru uz extern, iar intern recomandat sub indrumarea unui specialist autorizat, deci as putea sa le folosesc si intern? Iti multumesc ca iti faci timp sa scrii si pentru noi.

    1. Multumesc Vio, pentru intrebare si pentru cuvintele frumoase. Daca sunt SI pentru uz intern cum inteleg ca zici ca scrie, atunci le poti folosi intern, ma refer la cel de levantica sau daca vrei sa faci vreo ciocolata mentolata ­čÖé Eucaliptul si menta nu se administreaza interior.

      Cu drag

  14. Mersi pentru lamurire. Mai am o nedumerire. Baietelul meu de 1 an, mananca foarte mult, sunt un pic speriata. Daca acum a mancat iar peste 10 minute vreau sa mananc ceva incepe sa planga ca vrea si el. Sau daca iesim afara si vede pe cineva mancand iar incepe sa planga si sa dea din maini ca vrea si el. Am incercat si sa-i dau sa manance cat vrea el, dar se pare ca nu stie sa se opreasca,ar manca incontinu. Mananca c-am tot ceea ce ii dau, de obicei la interval de 3 ore. Dupa ce am inceput diversificarea si i-am introdus fructele, nu a mai acceptat asa bine legumele, insa dupa vreo 2 luni a inceput iar sa le accepte fara probleme. Marea majoritate a timpului nu mesteca, desi de la 8 luni am inceput sa-i dau bucati. Am intrebat si medicul de familie si mi-a spus ca nu trebuie sa fiu ingrijorata. De 2 zile merge si la cresa. Si acolo am vazut ca toti copiii mananca foarte putin, iar el nu stie cum sa bage mai repede in gura, de parca cineva ar vrea sa-i fure mancarea. Tu ce crezi, e motiv de ingrijorare? O duminica placuta in continuare

    1. Draga Vio,

      Multumesc pentru intrebare. Idea este sa mancati impreuna. Imi pare firesc sa vrea sa faca ce faci tu. Apoi, ca ii plac fructele mai mult decat legumele nu este nicio draga, din contra! Experienat ultimilor doi ani mi-a aratat (si mie) ca fructele sunt alimentul ideal d ela 0 la XXX ani. Calitatea masticatiei este singurul lucru de care m-as preocupa. Degeaba mananci cea mai sanatoasa mancare daca nu o mesteci corect. IAr in privinta mancatului… depinde de “ce anume” mananca mult. Daca sunt fructe proaspete, e in regula. daca sunt rontaieli tip panificatie, da, e motiv de reforma, nu de ingrijorare. Ingrijoararea e dusmanul sanatatii. Cu drag

  15. Decand a inceput diversificarea mancam impreuna. Incerc sa-i arat cum sa mestece. Am observat ca fructele nu le prea mesteca, in special bananele. Sa aiba un rol important si textura mancarii? Spre ex.daca ii fac chiftele din quinoa cu legume sau painica cu seminte, le mesteca. De obicei la fructe este problema si ca mananca foarte repede. Noi mancam foarte incet. Nu este gras deloc, insa este un copil energic, nu sta deloc.

    1. Multumesc, Vio pentru raspuns. Am inteles ca mancati impreuna, dar tu mi-ai scris ca el mananca si daca te vede pe tine dupa 10 minute, vrea si el. Perseverati, masticatia corecta este un dar nepretuit. Cu drag

  16. Inca odata iti multumesc si ma bucur ca te-am descoperit si pot invata de la tine multe lucruri. Pupici pentru cei 2P ??

  17. Buna ziua, Cristela!
    As dori sa te intreb, referitor la pastrare fructelor si legumelor peste iarna, nu am pivnita asa incat doresc sa achizitionez o lada frig pe care sa o setez la +1C. Ai folosit si tu aceasta varianta sau cunosti pe cineva care a reusit sa pastreze asa produsele de mai sus? Nedumerirea mea este, in ce recipiente le pastram si sub ce forma (pungi, borcane, simple, tocate sau intregi) si cum manevram lada in asa fel incat sa nu se strice ce e inauntru cand o deschidem ca sa cautam ce ne trebuie? Nu sunt pe piata lazi compartimentate pentru a fi mai bine organizate produsele.
    Multumesc, o zi minunata tuturor,
    Cristiana

    1. Draga Cristina,

      Multumesc pentru intrebari. Intreg procesul de a transforma sanatatea intr-un stil de viata trebuie sa fie amuzant, relaxant, placut, nu stresant! ­čÖé

      Dr. Laza folosea la clinica de la Breaza acest procedeu (lada frigorifica +1grad) si nu e nimic altceva decat replica unei … pivnite sub pamant, din mosi stramosi, doar ca acum, pentru omul modern e mai greu cu pivnita.

      Poti pastra sucuri, siropuri, fructe sau legume tocate sua intregi, cum doresti. Eu folosesct o lada frigorifica care ingheata insa la -2, nu am gasit cu functia +1 si este tot in regula.

      Mancarea e ceva MAI PRESUS de nutrientiid in ea: e INFORMATIE. Mesaj energetic. Vibratie. Prin congelare, fructele si legumele crude isi pastreaza vibratia din moemntul in care au fost introduse la congelator.

      Cu drag,

      Cristela

  18. Sint un consumator de afine ( un pahar de afine ,facut suc cu brenderul in fiecare zi e f bun ) de padure cumparate din pete ,Afinile sint in galeti altele ma-i sfarmate cum le culeg prin ploaie .Parerea mea( ca am trait si eu la tara si am cules si eu afine) poate sa prinzi si o capusa de padure, si nu se vede .Intrebarea mea. daca o faci suc si o consumi, ce se poate intinpla,intra in singe , devi contagios ? Va multumesc.

  19. Draga Cristela,
    Astazi merg sa iau catina de la cineva. In anii trecuti am procedat astfel: cate un kg de catina dat la storcator, reieseau cam 750 ml suc, peste care adaugam tot atata miere si le amestecam intr-o sticla de sticla si le pastram la frigider, din care consumam dimineata cate un paharut mic sau diluata aceasta cantitate intr-un pahar de 250 cu apa. Vreau sa te intreb daca pun bobitele in stare pura intr-un borcan cu miere peste(parti egale de cantitate) cat treb sa stea la macerat, si daca e ok sa ii dau fetitei de aproape 3 ani cate o lingurita, dimineata din acet amestec, adica daca este ok catina pt ea cu seminte, nu din alt punct de vedere! Iti multumesc!

    1. Draga Alexandra,

      Sa culegeti in perioada asta si muguri de brad si sa ii puneti la uscat, vine Simplu 2 cu o reteta minunata pentru intreaga familie! ­čÖé

      Poti proceda asa cu catina, nu e o “regula” despre cat e bine e sa stea la macerat, poti sa-i dai si de a doua zi, sunt boabe proaspete, nu este NIMIC in neregula sau in minus (frica mamei ­čÖé ).

      Daca e bine sau nu, asta iti va spune ea si vocea ta inteioara, in functie de ce observi. Poate sa ii faca placere si sa ii priasca, poate sa nu. Atat de simplu :). Ai incredere in ceea ce SIMTI, iniferent daca toti cei din jurul tau inclusiv eu ­čÖé ) credem altfel. Asta e esenta, draga mea!

      VAcanta placuta, cu iubire,

      cristela

  20. Iti multumesc mult! Muguri de brad am cules si am uscat, asteapt cuminti in punga de hartie, reteta miraculoasa Ôś║´ŞĆ O sa incerc ambela variante, si suc , si catina bobite in borcan cu miere. Tu cum procedezi, ca stiu ca ai scris la un moment dat ca ai redus consumul de miere… Iti multumesc inca o data! Cu drag pentru toate!

    1. Draga Alexandra, din respect pentru albine am apelat la chibzuinta si in privinta consumului de miere.

      Eu congelez catina si fac toata iarna, pe loc, suc: o cana catina, 1/2 cana zmeura, puti ghimbir, miere, 2 l apa si pun in sticle la frigider. Scot seara o sticla si bem la temperatura camerei, dimineata.

      Cu drag,

      cristela

  21. Asa voi face si eu! Acum catina sta cuminte la congelator in pungute Ôś║´ŞĆ Ieri am facut prima portie de suc! Numai bine si spor in toate! Ah, inca o intrebare, si gata ? Mama mea are steatoza hepatica. Si o cunostinta, cu aceeasi afectiune a ficatului, a fost indrumata de un dr gastroenterolog sa evite consumul mare de catina. Stii vreo contraindicatie a catinei in raport cu ficatul? Mama vrea sa usuce catina si apoi sa o rasneasca, iar praful optinut sa il foloseasca, nu stiu cum…, pt glanda tiroida… Dar avand problema la ficat… S-ar intercala, daca intr-adevar catina nu ar fi indicata cand ficatul este gras…. Iti multumesc din suflet!!!

Care este opinia ta