Retete din vacanta (III): pudding de caise si lapte de mei

Vizualiz─âri: 38.115


Reteta e recenta, dar succesul naucitor ­čÖé pe care l-a inregistrat ma incurajeaza sa┬áo postez cu prioritate, in timp ce o noua┬átava se rumeneste la cuptor. Datorita consistentei cremoase, se poate consuma incepand de la 7-8┬áluni, imediat ce v-ati asigurat ca ati testat si introdus fara probleme in alimentatie toate ingredientele (fara cele marcate “optional”).┬áDaca pentru gustul vostru┬áeste prea cremoasa, atunci reduceti la jumatate sau trei sferturi┬ácantitatea de lichid din reteta originala.

Datoram aceasta prajitura┬álui Paveluska si preferintei lui pentru fructe acrisoare. Am ales caisele┬ácand l-am vazut cu ce pofta a┬áatacat┬árecolta de┬ámere neparguite … ­čÖé in cautare de┬ádulce-acrisor. In plus, unele caise incepusera sa se ofileasca, asa ca trebuia sa fac ceva┬árepede cu ele (altfel, recunosc ca ma incumet greu sa “stric” fructele de sezon, gatindu-le la cald. Cand sunt congelate e alta poveste).┬áReteta e recenta, inventata┬áintr-o zi in care ma simteam in mare forma cu inspiratia. Sau, cum ar spune┬áprietena┬áOana, mamica de frumoasa bebelusa Catinca :), eram in “mega” forma :).

Iubesc meiul ca aliment si am scris mai detaliat despre el in┬á“Meniu 20.01.2011, mei si doua deserturi pentru intreaga familie”. Recomandarea mea este sa o consumati prajitura (daca faceti reteta originala) dupa 10-12 ore de cand a iesit din cuptor – merita asteptarea. Adica o faceti, o lasati sa se raceasca si o puneti si cateva ore la frigider. La final va avea consistenta unui pudding, ceva gen gris cu lapte sau crema de zahar ars. Si o asortati cu fructe insiropate (dar nu in zahar, ci┬áin putina miere sau┬ásirop de agave).┬áEu am folosit afine, ca e sezonul. Dupa ce am decorat┬ási consumat acest mic dejun energizant,┬áursuletul Petru, echipat in ton cu┬ábizareriile termice ingrijoratoare┬áale acestei veri, ma┬áastepta asa cum e el de obicei, din cale afara de rabdator (oh, Doamne, ce copil minunat!) sa infruntam impreuna racoarea excesiva si vantul diminetii, intr-o plimbare la marginea padurii.

PUDDING DE CAISE

Timp de preparare: 10 min, timp de coacere: 30 min

Ingrediente (Cantitatile sunt pentru o tava de marimea unei coli A4. Daca doriti mai putin, reduceti proportional): 1 cana mei (lasat la inmuiat peste noapte), 2 cani lapte vegetal (de migdale, canepa, soia, nuci, etc. Se poate si cu apa in loc de lapte vegetal, dar eu fac asa ca sa ii sporesc continutul proteic), 10-15 curmale (rehidratate) pentru indulcire si pentru continut proteic, 2 cani suc de mere natural, fara zahar (eu folosesc sucul de la Sighisoara, am scris aici despre el) tot pe post de indulcitor, 2 linguri de faina de in (seminte macinate), pulpa de migdale (ramasa de la lapte sau, daca ati folosit alt tip de lapte, atunci macinati 20 migdale si folositi-le sub forma aceasta de faina), 1 lingurita pulbere de vanilie bio naturala, 1/2 lingurita scortisoara, 10-15 caise mici curatate de samburi (puteti pune 10 caise si 2 piersici, care sporesc aroma). Optional: 1/4 lingurita sare neiodata.

Daca nu vi se pare suficient de dulce, atunci mai puteti adauga fie curmale, fie sirop de agave (e ca o miere, insa poate fi incalzit fara sa dauneze, spre deosebire de miere).

Se pun impreuna la blender toate ingredientele deja pregatite ca mai sus, exceptand fructele. Se mixeaza pana cand totul devine o pasta subtire, un fel de nectar. Atentie, repet: migdalele se pun deja macinate faina in prealabil, altfel exista riscul sa ramana bucati mai mari pe care sa nu le observati si cu care bebelusii sa se inece! Se pune pe foc mestecand continuu, pana cand incepe sa se ingroase. Se ia de pe foc, se adauga fructele date la blender in prelabil si se lasa la cuptor (in tava de yena sau de inox imbracata in hartie de copt) 30 min. Se lasa sa se raceasca (dureaza cam 4 ore) si se pune la frigider (inca vreo 6-8 ore). Se poate consuma si mai devreme, dar parerea mea este ca la forma maxima de savoare ajunge de pe o zi pe alta.

Apropos de mei, regele al cerealelor: ca raspuns la comentariile episodului precedent, postez si o reteta fulger de lapte de mei, care se poate da copiilor inca din primele saptamani de diversificare, doar dupa ce toate ingredientele au fost introduse in mod individual si s-a confirmat toleranta 100% din partea bebelusului. Are culoarea asta pentru ca am pus in el cateva afine, doar cat sa se asorteze cu decorul :).

LAPTE DE MEI și LAPTE DE OREZ

3 linguri mei decorticat/orez brun (nu alb!) fiert (20 minute dupa ce a dat in clocot, la foc mic si inca 10 lasat acoperit in oala), 1/4 banana,┬á1-2 curmale rehidratate sau putina miere, 250 ml apa plata calduta (max 40 grade)┬ási optional: 1 varf de cutit de┬ápudra de roscove sau “cafea” instant de cereale si 1 varf de cutit pudra naturala de vanilie. Se┬ádau la blender 1-2 minute si se servesc asa:
– pentru parinti, ca atare
– pentru copii┬ápana la 3 ani, strecurat prin sita deasa.

Si uite asa, a mai aparut o reteta de prajituri┬áin caietul nostru de retete,┬áde data asta cu pretul unei recolte timpurii de mere, sub semnatura inconfundabila a maestrului Pavel Georgescu┬á… ­čÖé




Vizualiz─âri: 38.115

Distribuie: