Retete din vacanta (III): pudding de caise si lapte de mei

Numar afisari: 36.418


Reteta e recenta, dar succesul naucitor ­čÖé pe care l-a inregistrat ma incurajeaza sa┬áo postez cu prioritate, in timp ce o noua┬átava se rumeneste la cuptor. Datorita consistentei cremoase, se poate consuma incepand de la 7-8┬áluni, imediat ce v-ati asigurat ca ati testat si introdus fara probleme in alimentatie toate ingredientele (fara cele marcate “optional”).┬áDaca pentru gustul vostru┬áeste prea cremoasa, atunci reduceti la jumatate sau trei sferturi┬ácantitatea de lichid din reteta originala.

Datoram aceasta prajitura┬álui Paveluska si preferintei lui pentru fructe acrisoare. Am ales caisele┬ácand l-am vazut cu ce pofta a┬áatacat┬árecolta de┬ámere neparguite … ­čÖé in cautare de┬ádulce-acrisor. In plus, unele caise incepusera sa se ofileasca, asa ca trebuia sa fac ceva┬árepede cu ele (altfel, recunosc ca ma incumet greu sa “stric” fructele de sezon, gatindu-le la cald. Cand sunt congelate e alta poveste).┬áReteta e recenta, inventata┬áintr-o zi in care ma simteam in mare forma cu inspiratia. Sau, cum ar spune┬áprietena┬áOana, mamica de frumoasa bebelusa Catinca :), eram in “mega” forma :).

Iubesc meiul ca aliment si am scris mai detaliat despre el in┬á“Meniu 20.01.2011, mei si doua deserturi pentru intreaga familie”. Recomandarea mea este sa o consumati prajitura (daca faceti reteta originala) dupa 10-12 ore de cand a iesit din cuptor – merita asteptarea. Adica o faceti, o lasati sa se raceasca si o puneti si cateva ore la frigider. La final va avea consistenta unui pudding, ceva gen gris cu lapte sau crema de zahar ars. Si o asortati cu fructe insiropate (dar nu in zahar, ci┬áin putina miere sau┬ásirop de agave).┬áEu am folosit afine, ca e sezonul. Dupa ce am decorat┬ási consumat acest mic dejun energizant,┬áursuletul Petru, echipat in ton cu┬ábizareriile termice ingrijoratoare┬áale acestei veri, ma┬áastepta asa cum e el de obicei, din cale afara de rabdator (oh, Doamne, ce copil minunat!) sa infruntam impreuna racoarea excesiva si vantul diminetii, intr-o plimbare la marginea padurii.

PUDDING DE CAISE

Timp de preparare: 10 min, timp de coacere: 30 min

Ingrediente (Cantitatile sunt pentru o tava de marimea unei coli A4. Daca doriti mai putin, reduceti proportional): 1 cana mei (lasat la inmuiat peste noapte), 2 cani lapte vegetal (de migdale, canepa, soia, nuci, etc. Se poate si cu apa in loc de lapte vegetal, dar eu fac asa ca sa ii sporesc continutul proteic), 10-15 curmale (rehidratate) pentru indulcire si pentru continut proteic, 2 cani suc de mere natural, fara zahar (eu folosesc sucul de la Sighisoara, am scris aici despre el) tot pe post de indulcitor, 2 linguri de faina de in (seminte macinate), pulpa de migdale (ramasa de la lapte sau, daca ati folosit alt tip de lapte, atunci macinati 20 migdale si folositi-le sub forma aceasta de faina), 1 lingurita pulbere de vanilie bio naturala, 1/2 lingurita scortisoara, 10-15 caise mici curatate de samburi (puteti pune 10 caise si 2 piersici, care sporesc aroma). Optional: 1/4 lingurita sare neiodata.

Daca nu vi se pare suficient de dulce, atunci mai puteti adauga fie curmale, fie sirop de agave (e ca o miere, insa poate fi incalzit fara sa dauneze, spre deosebire de miere).

Se pun impreuna la blender toate ingredientele deja pregatite ca mai sus, exceptand fructele. Se mixeaza pana cand totul devine o pasta subtire, un fel de nectar. Atentie, repet: migdalele se pun deja macinate faina in prealabil, altfel exista riscul sa ramana bucati mai mari pe care sa nu le observati si cu care bebelusii sa se inece! Se pune pe foc mestecand continuu, pana cand incepe sa se ingroase. Se ia de pe foc, se adauga fructele date la blender in prelabil si se lasa la cuptor (in tava de yena sau de inox imbracata in hartie de copt) 30 min. Se lasa sa se raceasca (dureaza cam 4 ore) si se pune la frigider (inca vreo 6-8 ore). Se poate consuma si mai devreme, dar parerea mea este ca la forma maxima de savoare ajunge de pe o zi pe alta.

Apropos de mei, regele al cerealelor: ca raspuns la comentariile episodului precedent, postez si o reteta fulger de lapte de mei, care se poate da copiilor inca din primele saptamani de diversificare, doar dupa ce toate ingredientele au fost introduse in mod individual si s-a confirmat toleranta 100% din partea bebelusului. Are culoarea asta pentru ca am pus in el cateva afine, doar cat sa se asorteze cu decorul :).

LAPTE DE MEI și LAPTE DE OREZ

3 linguri mei decorticat/orez brun (nu alb!) fiert (20 minute dupa ce a dat in clocot, la foc mic si inca 10 lasat acoperit in oala), 1/4 banana,┬á1-2 curmale rehidratate sau putina miere, 250 ml apa plata calduta (max 40 grade)┬ási optional: 1 varf de cutit de┬ápudra de roscove sau “cafea” instant de cereale si 1 varf de cutit pudra naturala de vanilie. Se┬ádau la blender 1-2 minute si se servesc asa:
– pentru parinti, ca atare
– pentru copii┬ápana la 3 ani, strecurat prin sita deasa.

Si uite asa, a mai aparut o reteta de prajituri┬áin caietul nostru de retete,┬áde data asta cu pretul unei recolte timpurii de mere, sub semnatura inconfundabila a maestrului Pavel Georgescu┬á… ­čÖé

Numar afisari: 36.418

Distribuie:
  1. abia ce am bagat pudingul de caise la cuptor si trebuie sa spun ca ne-copt are un gust desavarsit,o adevarata “opera”,Cristela…multumim din suflet pentru ceea ce faci,sa-ti dea Doamne Doamne sanatate! PS:n-am avut suc de mere si am pus curmale mai multe(la o cana de apa 10curmale,conform celor invatate de la reteta de bisc2P si in plus o parte din caise le-am taiat bucatele…abia astept sa gust si “happy ending”-ul…sper sa rezist pana maine;)(si mai mult, abia astept reactia Maiei…e fan declarat caise:)

    1. Mada, ce zice Maia? ­čÖé

    2. Scuze Cristela pt intarziere…Maia super incantata si nu numai…a fost si “2in1” adica mic dejun si tort pt 2ani si juma…Am mai avut 4 bucatele pe kre le-am impartit cu prietenii verisoarei in parc a 2-a zi si foarte apreciat desertul pana si de cei obisnuiti cu “alte gusturi”-m-am bucurat foarte mult…o dubla realizare(a ta in primul rand;)te pupam si foarte multumim…si uitat sa-ti zic ca am folosit si faina de migdale si de in ­čÖé

    3. a si deloc amarui…pt fete,meiul folosit de data asta e cel de la sano-vita..asta daca marca o fi de vina?!intr-adevar o usoara tenta am simtit si noi mai demult la biscuiti dar nu reusesc sa-mi amintesc marca folosita atunci…

    4. Rugaminte de raspuns: oare s-ar putea exclude/inlocui migdalele din aceasta reteta? Avem o problema cu alergiile. Multumim de inspiratie si responsabilizare…

    5. Draga Oana, multumesc pentru intrebare. Ma intrebi daca poate fi scoasa pulpa de migdale din reteta puddingului, asa-i? Desigur! De fapt, in cartea mea Simplu 2, am dat reteta de pudding de mei SIMPLU.

      Cu pretuire,

      cristela

  2. Buna ziua!
    Long time no see:)

    1. eu am incercat cu 1/2 mei, 1/2 quinoa si mi-a placut ­čÖé
    2. personal, apreciez ca amarului vine de la soiul de mei, totusi. Cand am facut cu 1/2mei,1/2quinoa nu am simtit amar. Cand am revenit la 100%mei am resimtit amaruiul ce nu ma deranjeaza:)
    3. intrebare: de ce trebuie sa fierbem “aluatul” pana scade? Nu putem sa pregataim, din prima, consistenta optima pt a putea capata forma de budinca pe care sa o bagam, ami apoi, la cuptor?
    De ex, eu am pus la blender migdalele hidratate cu putina apa, cu marul, curmalele, cateva caise, de aroma. Separat am rasnit meiul, am adaugat peste el “mirodeniile” dorite si peste acestea am pus partea lichida (formata din migdale, apa, curmale, mar, cateva caise). Am amestecat partea lichida cu cea solida si am “reglat” cu apa/suc cocnsitenta. Am “impins” bucatele de caise in “aluat” si am dat la cuptor, la 180 grade, pt 30′., minunte, minunea.

    Asta imi era neclar ­čÖé
    In rest, minunata, minunata!

    1. Ooooo … lume noua! ­čÖé

      1. da, cred ca e combinatia de la Clarafinna si merge bine, quinoa o face mai elastica.
      2. eu tot nu simt amarul asta, amarul lui de amar ­čÖé
      3. merge in ambele variante. Mi s-a parut mie ca se leaga mai repede si mai bine daca e fiert, dar in ambele variante merge, daca te si prinzi de temp si durata cat sa o tii la cuptor.

      Pupam creatiile si craitele victoriene.

  3. Am incercat diferite retete de lapte (cu improvizatii personale :)In cel de mei am pus o data o jumatate lingurita de scortisoara (la un litru de lapte), a avut un succes enorm,vroiam sa stiu daca ai pe undeva informatii despre valorile scortisoarea..de curiozitate.
    Mersi. Cri

    1. Cri, despre scortisoara doar de bine, cu o singura precizare: MODERATIE. Este un excitant al sist nervos si eu am mare grija sa protejez la max sist nervos, mai ales dupa ce am vazut ce inseamna sa il distrugi.

    2. Cri, scortisoara trebuie folosita cu moderatie. Mo-de-ra-tie. Rar si putin. E un excitant nervos semnificativ. Nu e rea, dar in cantitati modeste. Cu drag

  4. Chiar azi a picat sa fac lapte de mei.Am miscorat doza de la o jumatate de lingita la un sfert pentru 2 litri. Lapte de mei il dau o data la 10 zile.
    Poate fi considerat moderat? Multumesc!
    Cri

    1. Asa da, cu siguranta …

  5. Buna ziua!Am cumparat si eu ieri fulgi de mei si fulgi de ovaz si vreau sa-i dau fetitei mele care are 10 luni si jumatate.Doresc sa te intreb daca ii pot adauga ca atare in fructe sau iaurt sau trebuie preparati cumva acesti fulgi?Mentionez ca eu alaptez inca si altfel de lapte nu bea inca fetita…

    1. Raspunsul in articolele despre diversificare, este unul despre cereale. Iaurtul sper doar ca e de capra, nu vaca. Cu drag

    2. Am citit articolele despre diversificare si am inteles ca fulgii trebuie macinati, iar apoi facuti o mamaliguta si aceasta, racita, adaugata in fructe.E ok asa?
      Daca fierb fulgii direct este bine si care sunt timpii de fierbere pentru “mamaliguta”mei si ovaz?
      Iti multumesc mult!

    3. 2-3 minute dupa ce clocotesc, daca e faina din fulgi. Daca fierbi direct faina din bob, mai mult, cam 15 min.

  6. Ma tot chinui sa fac retetele tale de prajituri cu mei, dar meiul ramane ca o pasta in interiorul blatului, nu stiu ce gresesc. Au mancat doar cand am scos-o din cuptor dar altfel s-a uscat pe masa. Nu stiu ce gresesc. HElp!

    1. Scortisoara, ai cuptor cu flacara?

  7. Buna Cristela,

    O intrebare:am aparat de facut lapte de soia, dar pt a face lapte de mei/quinoa/, acestea trebuiesc fierte in prealabil sau doar inmuiate? multumesc mult!

    1. Lapte de mei, quinoa, orez nu se fac la aparatul de lapte de soia, ci la blender. Dupa ce au fost rehidratate cateva ore si apoi bine fierte. Retetele sunt la pagina Cuprins. Cu drag

  8. Multumesc pt raspuns! am vazut retetele, as incerca lapte de mei/quinoa/orez la aparat , deoarece blenderul meu are doar 300 W, si nu prea pot face mare lucru cu el cand e vorba de facut lapte, crede-ma. te imbratisez!

  9. Buna ziua, Cristela! Te urmaresc cu toate minunatiile de retete si surse de cativa ani buni! De fapt, de cand o am pe Adela ? Acum insa iti scriu cu infinita speranta ca imi vei raspunde pt ca ne aflam intr-un moment dificil cu puiul nostru. Tocmai ne-am externat de la Medlife dupa un episod de-al Adelei de scaun cu sange si mult mucus. Acest episod a aparut la 3luni dupa ce am tratat-o pe Ade de ascaris, cu “minunata” bomba numita Zentel…Offf…In orice caz, intre timp am intalnit un OM fantastic, un homeopat fantastic care ne va pune pe picioare cu siguranta. Am nevoie insa de sfatul tau in privinta inlocuitorului de lapte!!! De ceva vreme ii dau Adelei lapte de caju crud, bio, facut cu aparatul Biovita. Cei de la Medlife insa mi-au spus ca acest caju/lapte de caju e extrem de iritant pt intestinele copilului mic si sensibil/alergic din fire si ca trebuie eliminat din dieta. Ca varianta ei mi-au dat lapte delactozat integral. Dar eu nu vreau sa-mi fie asta o varianta!!! Care este sfatul tau?!? Ce variante am?!? Oricat as citi de una singura nu ma simt sigura pe mine! Multumesc din suflet! Madalina

    1. Draga Madalina,

      Iti multumesc pentru intrebare si pentru incredere. Intra-adevar nucile de caju nu fac parte din alimentele cu efect alcalin in corp. Deseul pe care il lasa in corp urma digestiei este acid, de aici si clasificarea lor ca alimente “acide”, cu efect iritant, inflamator (ca si TOATE produsele de origine animala, toate proteinele, inclusiv vegetale si TOATE alimentele prelucrate industrial, inclusiv laptele praf, cu sau fara lactoza, un lapte de vaca sau capra abramburit de minti umane acidotice).

      Dintre nuci si seminte, migdalele sunt cel mai putin acide, dar pentru mine problema nu se pune cu ce lapte inlocuim , ci de este este nevoie de “lapte” de orice fel? Ce varsta are fetita ta? Exista inlocuitori alcalini, dar de ce atasamentul de cava “lactat” chiar si vegetal?

      Apropos, daca laptele de caju este iritant, te rog citeste eticheta laptelui delactozat, citeste intotdeauna etichetele a TOT ce cumperi. Uite aici de ce: https://www.cristelageorgescu.ro/stii-cat-zahar-reglementat-mananca-un-copil-eu-da/11/2015/.

      Vei descoperi ca este plin de substante cu efect iritant si denumite “destept”, de acizi sau de izolatii chimici pe care corpul nu ii recunoaste si ii va trata ca pe niste toxine care ameninta sa ii faca rau si se va stradui sa ii elimine, in timp ce ele vor continua sa irite mucoasa gastrica si sa produca mucus reactiv. Micuta trebuie sa beneficieze de o alimentatie alcalina si alcalinizanta si sa aiba toate caile de eliminare (rinichi, intestine, plamani, piele) functionale, ca nu doar aportul conteaza, ci si eliminarea in egala masura.

      Iti recomand sa cumperi (exista in format electronic, deci vine rapid) cartea doamnei Dr. Sorina SOESCU: Retete in dieta de detoxifiere, care are capitol special de alimentatie a copiilor (www.centrulnatura.ro). Cumpara si Cartea Sanatate 5D (acelasi autor) si ai sa primesti cunoastreea si intelegerea a ceea ce vi s-a intamplat. Iar daca vrei sa fii cu adevarat imputernicita, sa intelegi cum functioneaza, se imbolnaveste si se insanatoseste organismul uman, citeste Dr. Robert Morse: Sa traim sanatos fara toxine!

      Aici am raspuns la o intrebare asemanatoare:https://www.cristelageorgescu.ro/stii-cat-zahar-reglementat-mananca-un-copil-eu-da/11/2015/comment-page-1/#comment-35252

      Scaunele cu mucus si sange (de la acizii care au ARS pur si simplu in calea lor) sunt semnalele unui sistem digestiv aflat in acidoza limfatica, care iti cere sa intervii pentru VINDECARE, nu pentru tratament (carpeli).

      Mult succes si sanatate va doresc,

      cristela

  10. Buna Cristela,

    Ma tot chinui de ceva vreme sa iti scriu sa te intreb: 3 linguri masurate dupa ce a fiert meiul sau inainte? (Sper sa nu te chinui si tu ca mine sa gasesti timp sa raspunzi ­čÖé ).

    Numai bine,
    Simona

    1. Draga Simona, asa cum scrie in reteta, 3 linguri de mei FIERT, deci 3 linguri de mei dupa ce a fiert.

      Pofta buna,

      cristela

  11. Draga Cristela,
    ├Änc─â o data iti multumesc ca existi… Am momente c├ónd nu stiu ce sa-i mai g─âtesc baietelului meu mancacios de 1 an si 3 luni si de obicei blogul tau m─â scoate din incurcatura. Desi am facut puddingul asta vara cu , pe la ├«nceputul diversificarii, l-am ├«ncercat acum cu visine si o mana de coac─âze congelate (din gradina parintilor mei) si a avut un succes nebun. Am m├óncat si eu pe post de mic dejun si e absolut delicios.
    Iti multumesc din suflet si toate cele bune!
    Adriana

    1. Multumesc, draga Adriana. Sa va fie cu folos trupului si inimii. Stiu ca e o tarta apreciata, de aceea am inclus-o, alaturi de alte retete cu mei si in cartea Simplu2.

      Imbratisari,

      cristela

Care este opinia ta