Retete din vacanta (III): pudding de caise si lapte de mei

Număr afişări : 37.472


Reteta e recenta, dar succesul naucitor 🙂 pe care l-a inregistrat ma incurajeaza sa o postez cu prioritate, in timp ce o noua tava se rumeneste la cuptor. Datorita consistentei cremoase, se poate consuma incepand de la 7-8 luni, imediat ce v-ati asigurat ca ati testat si introdus fara probleme in alimentatie toate ingredientele (fara cele marcate “optional”). Daca pentru gustul vostru este prea cremoasa, atunci reduceti la jumatate sau trei sferturi cantitatea de lichid din reteta originala.

Datoram aceasta prajitura lui Paveluska si preferintei lui pentru fructe acrisoare. Am ales caisele cand l-am vazut cu ce pofta a atacat recolta de mere neparguite … 🙂 in cautare de dulce-acrisor. In plus, unele caise incepusera sa se ofileasca, asa ca trebuia sa fac ceva repede cu ele (altfel, recunosc ca ma incumet greu sa “stric” fructele de sezon, gatindu-le la cald. Cand sunt congelate e alta poveste). Reteta e recenta, inventata intr-o zi in care ma simteam in mare forma cu inspiratia. Sau, cum ar spune prietena Oana, mamica de frumoasa bebelusa Catinca :), eram in “mega” forma :).

Iubesc meiul ca aliment si am scris mai detaliat despre el in “Meniu 20.01.2011, mei si doua deserturi pentru intreaga familie”. Recomandarea mea este sa o consumati prajitura (daca faceti reteta originala) dupa 10-12 ore de cand a iesit din cuptor – merita asteptarea. Adica o faceti, o lasati sa se raceasca si o puneti si cateva ore la frigider. La final va avea consistenta unui pudding, ceva gen gris cu lapte sau crema de zahar ars. Si o asortati cu fructe insiropate (dar nu in zahar, ci in putina miere sau sirop de agave). Eu am folosit afine, ca e sezonul. Dupa ce am decorat si consumat acest mic dejun energizant, ursuletul Petru, echipat in ton cu bizareriile termice ingrijoratoare ale acestei veri, ma astepta asa cum e el de obicei, din cale afara de rabdator (oh, Doamne, ce copil minunat!) sa infruntam impreuna racoarea excesiva si vantul diminetii, intr-o plimbare la marginea padurii.

PUDDING DE CAISE

Timp de preparare: 10 min, timp de coacere: 30 min

Ingrediente (Cantitatile sunt pentru o tava de marimea unei coli A4. Daca doriti mai putin, reduceti proportional): 1 cana mei (lasat la inmuiat peste noapte), 2 cani lapte vegetal (de migdale, canepa, soia, nuci, etc. Se poate si cu apa in loc de lapte vegetal, dar eu fac asa ca sa ii sporesc continutul proteic), 10-15 curmale (rehidratate) pentru indulcire si pentru continut proteic, 2 cani suc de mere natural, fara zahar (eu folosesc sucul de la Sighisoara, am scris aici despre el) tot pe post de indulcitor, 2 linguri de faina de in (seminte macinate), pulpa de migdale (ramasa de la lapte sau, daca ati folosit alt tip de lapte, atunci macinati 20 migdale si folositi-le sub forma aceasta de faina), 1 lingurita pulbere de vanilie bio naturala, 1/2 lingurita scortisoara, 10-15 caise mici curatate de samburi (puteti pune 10 caise si 2 piersici, care sporesc aroma). Optional: 1/4 lingurita sare neiodata.

Daca nu vi se pare suficient de dulce, atunci mai puteti adauga fie curmale, fie sirop de agave (e ca o miere, insa poate fi incalzit fara sa dauneze, spre deosebire de miere).

Se pun impreuna la blender toate ingredientele deja pregatite ca mai sus, exceptand fructele. Se mixeaza pana cand totul devine o pasta subtire, un fel de nectar. Atentie, repet: migdalele se pun deja macinate faina in prealabil, altfel exista riscul sa ramana bucati mai mari pe care sa nu le observati si cu care bebelusii sa se inece! Se pune pe foc mestecand continuu, pana cand incepe sa se ingroase. Se ia de pe foc, se adauga fructele date la blender in prelabil si se lasa la cuptor (in tava de yena sau de inox imbracata in hartie de copt) 30 min. Se lasa sa se raceasca (dureaza cam 4 ore) si se pune la frigider (inca vreo 6-8 ore). Se poate consuma si mai devreme, dar parerea mea este ca la forma maxima de savoare ajunge de pe o zi pe alta.

Apropos de mei, regele al cerealelor: ca raspuns la comentariile episodului precedent, postez si o reteta fulger de lapte de mei, care se poate da copiilor inca din primele saptamani de diversificare, doar dupa ce toate ingredientele au fost introduse in mod individual si s-a confirmat toleranta 100% din partea bebelusului. Are culoarea asta pentru ca am pus in el cateva afine, doar cat sa se asorteze cu decorul :).

LAPTE DE MEI și LAPTE DE OREZ

3 linguri mei decorticat/orez brun (nu alb!) fiert (20 minute dupa ce a dat in clocot, la foc mic si inca 10 lasat acoperit in oala), 1/4 banana1-2 curmale rehidratate sau putina miere, 250 ml apa plata calduta (max 40 grade) si optional: 1 varf de cutit de pudra de roscove sau “cafea” instant de cereale si 1 varf de cutit pudra naturala de vanilie. Se dau la blender 1-2 minute si se servesc asa:
– pentru parinti, ca atare
– pentru copii pana la 3 ani, strecurat prin sita deasa.

Si uite asa, a mai aparut o reteta de prajituri in caietul nostru de retete, de data asta cu pretul unei recolte timpurii de mere, sub semnatura inconfundabila a maestrului Pavel Georgescu … 🙂




Număr afişări : 37.472

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. Hi-hi-hi ! Ce simpatic e Pavel, cum mananca el merele direct din copac !!! Stie el ce-i bun, mmm… si mie imi plac merele acelea, verzi si acre… Si are o pofta molipsitoare ! Thumbs up, Pavel !

    Multumim pt reteta de pudding, arata senzational, chiar ma gandeam ca budincute dulci nu i-am facut niciodata galushcutei noastre ( ce-i drept nu prea i-am facut nimic dulce, in afara de biscuiti pe care i-am indulcit cu cateva curmale, am cam evitat preponderenta acestui gust si am vazut ca nici ea nu-l prefera, ba dimpotriva ).
    Abia astept sa o incerc, atat pt ea, cat si pt noi. Dar Pavel cum a primit-o ? Ca el e barometrul meu, daca a devorat-o cu aceeasi pofta care l-a consacrat pe aici :), atunci merita musai incercata.

    Apropos de mei, chiar ma gandeam intr-o zi de unde am cunostinta de mamaliguta de mei pe care o pregatesc seara, de cateva ori pe saptamana, cam de pe la 9,10 luni, celei mici si nu prea papacioase dar care spre bucuria mea accepta ft bine acest fel de mamaliguta, si am realizat ca tie iti datorez un mare multumesc. Tu mi-ai deschis ochii si mi-ai indreptat privirea spre aceste minunatii deloc pretentioase dar atat de magice si valoroase pt darul cel mai de pret si cel mai ravnit : sanatatea copiilor nostri si a noastra.

    Multumim, pupam echipa redactionala-senzationala impreuna cu redactorul-sef- mare chef peste chef-i… 🙂
    Cu tot dragul !

    P.S. Pe cand o carte cu retete ? Ca ai multe proprii si personale. Si nu una virtuala…
    Si pe cand niste retete de rontaieli, gen crackers, biscuiti, paine, ca ne place sa rontaim la asa ceva ca un soricel de la o vreme ( spre exaltarea lui mami care nu credea sa-si vada puiul facand asta in cincinalul acesta !)

    1. Laura, generoasa in aprecieri si draga ca de obicei … Multumim. Da, sigur ca i-a placut, am si scris ca a avut succes naucitor! Vreau sa incerc si varianta mai tare, dar am preferat mai intai asa, ca sa stiu cum merge si pentru bebici mai mici de 1 an…

      Mei mai poti pune si pentru voi, in ciorbite sau supe, cate o lingura, doua – in loc de orez sau de quinoa.

      Ref carte … daca ai sti de cand ma incurajeaza sotul meu … si prietenii … dar abia am indraznit cu blogu-ul … incet, incet prind curaj si poate cine stie? Am eu o viziune despre carti de educatie alimentara (inclusiv gatit sanatos) inca de cand eram gravidutza cu P1, dar mi-a lipsit indrazneala. Asa cum am zis, parca se contureaza ceva mai bine acum … Sa dea Dumnezeu sa fim sanatosi, ca e in proiect ceva pentru anul viitor sau urmatorul – ca vrem sa facem o treaba impecabila:). Multmim de sustinere.

    2. Doamne ajuta sa ai curajul si inspiratia necesara ca sa treaca acest proiect dincolo de faza de vis sau dorinta, cu siguranta Doamne-Doamne va inlesni acest lucru, nu-i nimic intamplator si nu degeaba scrii aici !

      Te imbratisez cu tot dragul, esti ingerul nostru pretios !

    3. Ma inscriu si subscriu celor spuse de Laura in echipa ce incurajeaza aparitia cartii si in doritorii acestei carti, dar cu autograf daca se poate :))
      Indrazneste cu incredere!

  2. Pavel, dragul de el! Acum inteleg eu de unde ai atata energie pentru tot ce faci, de la Pavel bineinteles :))
    Abia astept sa incerc puddingul de caise, arata senzational! Multumim!

  3. Imi pare tare bine ca am gasit site-ul tau, pana acum m-a fermecat. Spune-mi, te rog, sucul natural de mere ar putea fi si unul proaspat stors?

    1. Ioana, ma bucura sa citesc despre impactul nostru :), multumim. Iti pot garanta ca efectele unei alimentatii sanatoase (cu tot ce presupune ea, de la alimente sanatoase, corect consumate si corect gatite) va face ca acest farmec pe care l-ai simtit, sa nu dispara!

      Desigur poate fi si suc de mere proaspat stors, insa ar fi pacat sa il folosesti asa, mai bine il bei pe loc, e plin de viata. Eu folosesc sucul de la sticla pentru ca oricum e fiert la bain marie la 70 de grade, deci au ramas doar mineralele. Scopul sucului in prajitura este mai ales de indulcitor (se poate si cu suc de pere). Deci as recomanada mai degraba sa bei sucul asa, daca tot ai fructe proapsete de sezon, sa nu il bagi la cuptor:) si sa folosesti alte variante de indulcitori naturali: fie mai multe curmale si/sau stafide, fie sirop de agave, fie 1 lingura de zahar brun, nerafinat (nu suntem nici habotnici). Si daca faci asa, ca si completare la cantitatea de lichid care inlocuieste cele 2 cani de suc de mar, poti pune alte 2 cani de lapte vegetal, care iti place tie cel mai mult.

      Cu mult, mult drag

  4. Vroiam de mult sa te intreb: pana la urma ce inseamna ” o cana ” … La ce cana ne referim…o cana mai mare, mai mica….

    Puddingul e bestial. L-am incercat si le-a placut tuturor. Doar ca am folosit mure.
    Multumim pentru reteta!

    1. Amma, atata timp cat pastram aceeasi unitate de masura, deci proportiile, orice fel de cana e buna. Pentru reteta din articol am folosit una de 200ml, dar poti folosi si masura mai mica, folosind aceeasi cana mica si pentru lichid. Puteti incerca si cu piersici, bananae sau pepene galben, dar, pentru ultimele 2 – reduci cantitatea de lichid, la 3 cani. Cu drag

  5. Am descoperit de curand site-ul tau si de-abia astept sa incerc retetele. De ceva vreme imi tot bateam capul cu ce si cum sa-mi hranesc mai sanatos baietelul de 1 an si 10 luni, asa ca am gasit site-ul exact atunci cand aveam mai multa nevoie. Iti multumesc pentru energia pozitiva si multele incurajari de pe fiecare pagina, mie una imi prind foarte bine! Foarte utile mi s-au parut si exemplele de meniu 🙂

    Si acum intrebarea care ma preocupa: ce fel de curmale, smochine (fructe uscate) folosesti? Am vazut ca exista la Biomarkt, dar intrebarea mea este daca sunt fara dioxid de sulf?

    1. Cornelia draga, la randul nostru multumim pentru impresii si bine ai venit! Toate retetele, indiferent ca sunt pentru copii sau adulti merg deja pentru baietelul tau (sa fie sanatos!), deoarece eu am inceput blogul cand baietelul cel mare avea 1 an. Asa ca spor la treaba, pofta buna si asteftam feedback in continuare!:)

      Te rog (pentru ca am proaspata in minte o discutie cu altcineva) sa aveti grija si la sare, sa ii dai neiodata si voi sa mancati la fel ( https://www.cristelageorgescu.ro/?p=1140).

      Fructe uscate – doar bio. Nu exista mentiune in mod expres ca nu contin, merg pe presupunerea ca fiind bio, nu au. Cu inima sincera iti marturisesc ca am si de multe ori eu dubii legate de onestitatea si puritatea absoluta a produselor bio, dar strang din dinti si imi dau seama ca numai Dumnezeu ne poate salva, in conditiile in care nu prea mai ai incredere in nimeni si nimic, in conditiile in care suntem manipulati si “talhariti de incredere” la fiecare pas.

      Cu mult drag

    2. din pacate si fructele bio uscate contin sulfiti.partea cu bio se refera la modul in care au fost crescute fructele. singura solutie e sa le usuci tu.eu am inceput anul asta sa usuc la cuptor rosii si ceva fructe.ies foarte bune, sa vad cum tin in timp(rosiile le-am pus in ulei de masline,fructele vreau sa le pun in saculeti de carpa).ideal ar fi sa le usuci la cuptoarele alea speciale de uscat prune(mai sunt prin sate),dar cine are asa ceva…

    3. Draga Cristina, legislata bio reglementeaza si aspecte legate de productie, conservare, etc. Ceea ce spuneam insa si sunt de acord cu tine este ca aceste aspecte sunt de multe ori incalcate si trecute cu vederea. Spre exemplu, ma revolta sa vad alimente bio ambalate in folie de aluminiu. Si multe altele. De aceea am spus ca partea cu consumul de chestii bio e oarecum pentru confortul meu personal ca am facut tot ce imi statea in putinta pana la acel puct. Mai departe, mila Domnului.

    4. Da Cristela, sunt de acord in privinta legislatiei bio si in general tind sa am incredere in siglele bio despre care m-am interesat si stiu ce inseamna.
      Cat despre onestitatea producatorilor, asa este, ne intrebam mereu, insa la urma urmei, asa cum ai spus si tu, nu se reduce totul la hrana materiala. Este mult mai important sa avem o vizune realista asupra vietii si un mod de gandire sanatos, sa facem ce putem noi mai bine si pentru restul (marele rest pe care nu-l putem controla) sa ne lasam in Voia lui Dumnezeu.
      PS. Multumesc pentru sugestii, chiar ieri am avut in plan sa merg la un magazin bio si sa cumpar sare, ceea ce am facut si in plus am cumparat si un blender ca sa incerc laptele de mei. De-abia astept 🙂

    5. Cornelia, frumos raspuns … da. In mod identic se poate prepara lapte de quinoa sau de orez. Si daca vrei lapte fara foc (raw), din nuci si semnite. Am retete, dar nu e greu, as spune ca tine mai mult de imaginatie si gust 🙂

      Cu drag

  6. Apropo de pudding, Cristela, la ce temperatura a cuptorului se coace?
    Merci!

    1. Ina draga, eu am pus la 220, e aproape max la mine. Cred ca merge si la mai putine grade, dar mai mult timp. Incet, incet o sa migrez si eu catre hrana raw pentru toata familia … Nu am pus temperatura, pentru ca la cuptorul cu flacara, nu stiu cum s-ar putea regla …

  7. Minunat laptele de mei! Si atat de satios…Multumim!

    1. Cristina, multumim pentru feedback. Sa va fie de folos. Sa incercati si de quinoasi de canepa. Puneti putina vanilie naturala si un strop de mire de salcam. Cu dragoste

  8. Draga mea, iarta-ma daca ai mai postat reteta si te fac sa repeti. Laptele de canepa si cel de quinoa se prepara la fel ca cel de mei? As vrea sa le incercam si pe astea, dar nu stiu cum sa le fac 🙁
    Multumiri anticipate.

    1. LAPTE DE QUINOA – idem ca lapte de mei.
      LAPTE DE CANEPA – raw, ca cel de migdale; 1/4 lgt la 250 ml apa calduta pt copii si 1 lgt la 250 ml apa pt adulti. Poti adauga putina vanilie si miere.

    2. Multumiri din suflet. Ok, facem de quinoa deocamdata.Oricum ne-am indragostit de cel de migdale, caju si mei 🙂
      Te imbratisam

    3. Pe quinoa o puteti “upgrada” (stiu ca nu va place banana, asa ca nu o sa va recomand:) ) cu miere, o jumatate de piersica bine coapta si putina nucsoara sau scortisoara (dar ff putina). Sau cu o lingura de cocos, blenduita in acelasi timp cu quinoa fiarta si apoi strecurat. Cu drag.

    4. Puteti si canepa. 1 lingurita la 250 ml apa, la blender cu putina miere si strecurat apoi. Va pup

  9. am patit o chestie foarte interesanta cu laptele de canepa: am facut intr-o zi si i-am dat Gabriellei si a baut ca o pisica….cu mustata si dupa ce am sters-o ( nu am obiceiul s-o sterg tare adica s-o frec) a ramas cu o urma rosie. unde era mustata. posibil sa fie alergica? dar nu prea as crede ptr ca alte semne nu am observat. o fi ea mai sensibila la piele? dar de ce doar de la laptele de canepa?
    in rest ne place foarte mult laptele asta…..

    1. hmmm… nu stiu ce s-o fi intamplat, nu m-as ingrijora daca doar asta a fost. sa mai repeti odata si sa incerci sa pui lapte si pe manuta ei sau in alt loc pe piele, sa vezi daca se intampla la fel. va pup

  10. Draga Cristela,
    As vrea sa incerc reteta cu puddingul de mei, dar nu stiu cum sa procedez cu meiul – dupa ce il las inmuiat peste noapte, il fierb si dupa aceea il amestec cu restul ingredientelor si il pun in tava? Eu am mei de la Rapunzel, nu scrie ca e decorticat.
    Multumesc mult.

    1. Miha, nu, nu. Am scris in reteta. Il amesteci cu restul ingredientelor (crud), le bagi la blender pe toate (el crud), apoi pui putin pe foc, mesteci in continuu, cand se face pasta, iei de pe foc, adaugi fructele date la blender (pot fi fructe de padure acum), apoi pui la cuptor. Te rog mai citeste odata atent paragraful ce urmeaza dupa ingrediente.

      Decorticat are o culoare galbuie si daca incerci sa il spargi intre dinti, merge, e ca malaiul. Cel nedecorticat are o coaja care nu se poate sparge.

  11. Multumesc, asa e – l-am spart acum si e chiar moale, pentru ca l-am tinut si in apa. Initial m-am gandit ca e prea tare sa il pun in blender crud, pana acum il faceam in blender dupa fierbere.
    Abia astept sa vad cum imi iasa, o sa iti scriu.
    Sambata placuta!

  12. Wow, reteta este delicioasaaaaaaa! Am savurat azi si eu si puiul budinca si a iesit extraordinara. Am folosit in loc de suc de mere, lapte de cocos si ca fructe, banane.
    Multumim din suflet!

    1. Sunt fericita si iti multumesc ca mi-ai scris cu rezultatul. Inceputul a fost greu, acum poti face ce combinatii vrei tu 🙂

  13. Buna draga prietena,
    Am facut pate de cartofi si a iesit suppeeerrrrr, mancat cu salata ta de ceapa din facultate, excelent, dar in schimb am incercat sa fac lapte de mei, care mi-a iesit amar si fara gust. Nici nu i-am dat bebelusei ca l-am gustat eu si eram sigura ca nu bea….poate pentru ca am fiert faina de mei…si biscuitii imi ies putin amarui, dar aceia nu ne deranjeaza pentru ca ii amestecam cu tot felul de fructe si nu se simte….mai incerc cu mei nemacinat…va salut pe toti si o duminica frumoasa in continuare…zici ca lapte de migdale pot sa ii dau bebelusei de 8 luni?

    1. Ioana, nu, nu din faina, draga mea … Lasa ca asa invatam. Bob intreg, dupa reteta mea. Incepe deja sa ma intrige chestiunea asta cu meiul amarui, numeroase persoane mi-au scris acelasi lucru. Eu nu am patit asa cea NICIODATA. Am cumparat mei cu bobul fin, cel gabui, decorticat. Asa si voi, da?

      Lapte de migdale – da, linistit. Insa doar dupa regula alimentului intordus pt prima oara, regula enuntata in primul articol despre Diversificare. Fiecare organism e unic si are – in consecinta – reactii unice, sa fim prudenti nu strica niciodata.

      Cu drag

  14. Multumesc draga mea, da era din cel galbui, decorticat…dar mai incerc…va salutam …

  15. Pana iesim afara la Vigantol 🙂 tre’ sa-ti zic, tre’ sa-ti zic ca, in sfarsit, am facut lapte de mei. Ca de fiecare data, greu e pana incerc. Dupa care rasuflu usurata si zic: ce simplu si bun! 🙂 Apoi impartasesc prietenelor pe sms/mms/mail, grupurilor de mamici fb si continuam vesele ziua! 🙂 Asadar, la reteta de pe blog eu am adaugat: putina nuca de cocos si cateva migdale (caci le aveam hidratate).

    INTREBARI (evident): ai spus ca optionalele nu-s recomandate pt bebe. Pudra de roscove nu este ok pt bebelusi? Retinusem ca da. Idem: vanilie. Si trebuie sa inteleg ce este cafeaua instant de cereale (observatie mai mult retorica:)). O regasesc des in retete, dar tot nu imi e clar:).

    O zi vesela, caci soare avem, pt parul balai! 🙂

    1. Vigantoletelor, iata raspunsul 🙂

      Mai dau si eu rateuri 🙂 adica am vrut sa spun ca din optionale NU e doar pt nucile de caju. Am corectat articolul. Restul sunt ok, evident :). La vanilie insa, ca si la scortisoara, un varf mic de tot, doar de aroma fina.

      Tu ai facut de fapt un fel de lapte de migdale cu mei 🙂 – oricum e f bine. Doar sa il strecori. Laptele separat, pulpa separat, asa le servim, da?

      Si spune, spune la cat mai multa lume, doar te rog sa le trimiti si la sursa pentru informatii cat mai multe, ca avem nevoie de un batalion maaaaare de parinti, care sa tina apropae si sa ingroase randurile in permanenta, pentru a castiga batalia asta pentru sanatatea puilor nostri.

      Cu drag

    2. Da, asa este. Un lapte mixt am facut:)

      Am luat ca atare: laptele-lapte, pulpa-separat. Dar nu am o explicatie. Imi pot spune de ce este nevoie se le separam?

      Legat de sursa: e fiecare data acord link sau nume. Nu ai observat cat ti-a crescut cota de piata la lecturarea blogului? 🙂

      Legat de cefeam, multumesc pt link! Stiu ca l-ai mai dat. Eu neffind ever consumatoarea de tutun&kofi nu am inteles rolul ei in retete. Chiar daca nu e cafea-cafea, am inteles. De… aroma? 🙂

      Week-end insorit!

    3. lapte – pulpa separat: pt ca pt copilasi e prea mult de digerat. Pulpa o poti imbogaticu diverse si o faci pasta de pus pe paine sau biscuiti.

      Am vazut ca s-au ingrosat randurile 🙂 Multumim! Esti misionara, ce mai? 🙂

      Aroma si nivel proteic si mineral. Ca e din cerale = proteine, fier, calciu, etc 🙂

  16. Fac Pudding de caise dar fara caise ca nu am.
    1.Pot inlocui cu una dintre aceste fructe :portocale/mere/ kiwi/ banane/stafide ?
    Iar compozitia e destul de subtirica.
    2.Mai adaug mei ?(ii am in forma de fulgi)
    Multumesc!

    1. 1. Mere si banana, desigur poti adauga si stafide, eu nu pun ca Pavel le alege 🙂
      2. daca e sub forma de fulgi pui mai mult decat am indicat eu. Trebuie sa fie ca un sos gros, fainos.

  17. Multumesc,Cristela! Am sperat sa raspunzi ca stateam cu compozitia langa mine
    Esti in rugaciunile mele!
    Cristina

    1. Cu mult drag, ne intalnim atunci in rugaciune. Si astept feedback – cum a iesit, cum a placut? Te pup cu drag

  18. Cristela,budinca mea a fost cam de nota 7..cu indulgenta. A iesit destul de inchisa la culoare,un crem inchis, poarte din cauza bananei. Jumatatea in care am pus stafide a avut ceva succes iar cealalta (in care nu am pus nimic) asa si asa..gustata de oameni carnivori. Gustata de mine am simtit-o foarte satioasa, am mancat-o la micul dejun si nu mi-a fost nici macar un pic de foame pana la pranz.
    Dar nu-i suparare, asta ma impinge sa mai fac una,si sa mai fac alta daca nici urmatoarea nu iese,pana va iesi,mai ales ca am gasit de cumparat caise uscate, pe care intentionez sa le le pun la hidratat zilele urmatoare.
    O sa te anunt! Sanatate!
    Cristina

    1. Cristine, daca erau congelate, e firesc sa iasa mai inchisa … Incearca cu visine, sa vezi ce culoare frumoasa. Si poti adauga si cateva afine :).

      Este f satioasa, dar nu grea. Asa e, si pt noi reprezinta un mic dejun complet, mai ales daca o insotim si de o glazura sau sirop din catina, afine, visine, etc – ceva viu adica.

      Eu te felicit oricum. Cu carnivorii e nevoie de rabdare si poate chiar indulgenta. Gusturile au fost educate pentru a aprecia latfel de arome, texturi, etc. Spun asta din proprie experienta – stiu cum a fost sa trec la vegetarianism, dupa ce gustul s-a pervertit. Nu poti aprecia asa ceva comparand cu o prajitura din comert.

      Cu drag

  19. Am facut pentru a treia oara aceasta reteta, dar ca in fotografia ta nu iese nici in ruptul capului. Am imbunatat punand deasupra felii de ananas, nu stiu daca am gresit dar a iesit foarte gustos. Am perseversat, mi-am dat si o nota mai mare,am ajuns la un +8 dar mai mult de atat …Poate la vara cu fructe proaspte va iesi altfel sau poate fulgi de mei dau acel crem inchis.. care ma supara atat de tare. Pana atunci insa o sa experimentez si altceva.
    Te pup!

  20. se pot folosi si caise deshidratate?
    Multumesc!

  21. victorie!!! de cand aveam in lista “to do” acest pudding….pana la urma i-am dat bataie folosind caise deshidratate pe care le-am tinut in apa peste noapte! am folosit lapte de quinoa (care apropo, este ataaat, dar atat de delicios!!!), iar in loc de suc de mere am pus apa…si am mai adaugat 5 curmale. nu a iesit ca in poza ta, dar cred ca e de la cuptorul meu din epoca de piatra… deasupra sos de mere, adica mere+miere :)) sotul s-a declarat incantat (MA MIR!!) ar fi vrut ceva mai dulce dar a papat tot :)) o sa-i dau si fetitei sa guste, desi am scapat cam multa scortisoara de data asta… trebuie sa incerc si cu alte fructe, e super idee pt micul dejun! intrebare: cam at se poate pastra la frigider? si cum? acoperit cu folie, in cutie de plastic? sau nu se pastreaza..?
    pup si weekend minunat!

    1. Scumpa Briana, felicitari! Sunt fericita ca ai avut asa succes. Se poate pastra si 3-4 zile, insa eu in general nu recomand sa se manance mancare mai veche de 2 zile la adult si max 24 ore la copil. Va imbratisez, biruitorilor! 🙂

      Sa vezi ce reteta de prajituri-mic dejun/cina vor mai urma! Am fost in mega inspiratie in ianuarie

  22. a rezistat o zi :)) a fost prea buna + musafiri neasteptati. maine fac din nou, vreau sa incerc topping uri noi! astept cu mare interes retetele de ianuarie 😀 am mai facut si cafeline – o deliciosenie! initial jumatate de cantiate, cam asa fac cu retetele noi…apoi s-a cerut bis :)) feramisu – bun rau, mici probleme la blat dar crema am mancat-o si goala atat de buna a fost!! nu reusesc insa sa o scot la capat cu biscuitii 2p – gustul acela amar ma urmareste la fieare incercare 🙁
    daca tot am prins un moment mai liber, vreau sa-ti cer un sfat legat de mesele fetitei (imediat un anisor). acum are dimineata(8) si seara(20) un biberon cu lapte, pe la 10 fructe (cu cereale, de curand migdale, seminte de in/susan, shake-uri din lapte vegetal si fructe, biscuiti), la 13 pranz (supa, ciorba, piure de legume leguminoase la care adaug cateoata cereale. poate si un mic desert gen cioco pt bibilushi – asta imi place si mie :)) iar la 17-17.30 iar ceva cu legume sau cereale sau iaurt. cateodata are si carnita (stiu, nu-i buna… lucram la aspectul asta). cereale rasnite si fierte, nu instant. ma tot gandesc daca e ok, daca e sufient, mai ales ca de cand a pornit in picioare si e f activa pare ca nu prea se satura. pt ea gustarile sunt de fapt mese iar mesele de dim si seara sunt formate doar din lapte… sa-i mai dau ceva pe langa lapte? sa-i bag inca o masa…desi nu prea vad cand..? te rog, ce ma sfatuiesti?
    pups!!

    1. Briana, felicitari.

      Am imbunanatit Feramisu 🙂

      Pentru restul te astept pe Forum (vezi Mesaj Organizatoric :)). te pup

  23. salutari calde din nou!!
    a patra tura de pudding si prima care nu iese! intr-un final mi-am dat seama de greseala, din neatentie am pus doar ingredientele bolduite din reteta deci am uitat semintele de in. compozitia nu s-a ingrosat nici in ruptul capului…am mancat cu lingura direct din tava :)) ca de buna a fost buna!!! pt un altfel de gust, se poate inlocui meiul cu altceva, orez quinoa? si caisele cu alte fructe?? adica ce ar fi recomandat, ca de capul meu pot sa pun orice :))
    am resuit sa imi iau si o tava de yena, special pt acest pudding si vreau sa spun ca e super si pt legume si mere coapte 🙂
    puddingul de mere nu mi-a iesit, nu stiu ce-am buctat acolo dar am in plan o clarafina si pandesc restul retetelor de ianuarie!
    pupici cu spor!!

    ps: ca fapt divers, intr-o seara era dr menci la tv si spunea niste lucruri cu care imi tot bat eu gura prin casa, invatate de aici de pe blog. sotul asculta mirat si oarecum f ganditor. l-am lasat asa, fara sa spun ca de obicei “vezi? auzi?!” crestea inima in mine :)))

    1. Da, poti inlocui cu quinoa sau orez (fiert) si caisele cu orice alt fruct. Caisele mi-au placut ca au un parfum aparte

  24. Draga Cristela ,
    blogul tau este minunat si extrem de folositor.

    Fiind noua in tehnicile de facut lapte de soia si mei…(celelalte lapticuri de migdale, caju etc le-am tot experimentat de nenumarate ori) mi-ar placea sa le fac.As vrea sa te intreb care trebuie sa fie textura meiului fiert.Mie imi iese un pic cam cleios il las seara la hidratat si apoi il fierb 10-15 min n-ar trebui sa iasa bob cu bob ?Mie nu prea-mi iese separat bob cu bob.Sfaturi ? 🙂

    1. Alinusha, asa iese de obicei daca il rehidratezi. Daca faci lapte, oricum nu conteaza 🙂 Cu drag

  25. azi am facut si eu puddingul tau, dar cu banane….a iesit super bun, desi …iti spun si eu, ca si alte mamici, ca are un usor gust amarui, meiul -acelasi pe care l-am fiert ieri dimi pentru dejunul lui sergiu, nu avea nici un gust rau…ar putea fi acest neajuns de la celelalte ingrediente?
    mie mi-a placut si lui sergiu la fel, mi-a demostrat in seara aceasta golindu-si farfuria….maine vreau sa fac puddingul de quinoa cu mere…
    multumesc mult de retete…
    ah…si laptele de migdale a ajuns sa fie preferatul meu, ca si tine…iubesc deja nespuns de mult aceste ” zane bune”

    retete noi pe cand?
    🙂

    1. KMN, ma necajeste chestia cu meiul, faptul ca nu descopar ce cauzeaza asta :((. Daca poti incerca data viitoare sa lasi meiul la inmuiat si sa il speli bine apoi. Sa imi spui daca a fost diferot, ca atunci am o banuiala.

  26. cristela, asa am facut…l-am inmuiat de cu seara…multumesc pentru raspuns:)

  27. Draga Cristela,

    este prima oara cand comentez, desi te citesc de foarte multa vreme. Inca nu am terminat tot de citit, inca studiez, dar am facut aseara pudding-ul de caise si am vrut sa-ti spun ca este minunat! Mirosea atat de bine incat am rezistat cu greu sa nu-l mananc asa fierbinte. L-am gustat dimineata, am pregatit si pentru pitic o portie, peste care i-a pus tati cateva fragute din gradina (mi-a transmis deja ca a mancat cu pofta) si mi-am luat si la serviciu o portie pe care tocmai am savurat-o, rece, de la frigider. Consistenta mi s-a parut mai moale decat pare in poza ta, dar gustul este divin. Am sa incerc si cu zmeura si coacaze din gradina noastra, ca tot este acum sezonul si voi lasa tava mai mult la cuptor.
    In alta ordine de idei, daca tot am prins curaj sa iti scriu, vreau sa-ti si multumesc pentru toata munca pe care o faci cu acest blog, imi imaginez ca nu este usor sa iti rupi din timpul petrecut cu familia. Am facut mai multe retete de pe blog, si biscuitii 2P care au fost un succes, si laptele de soia, si drobul de cartofi, tarta de mei…Plus ca piticul nostru este diversificat dupa schema celor 2P, fiind deci vegetarian. Si la fel ca Petru, alaptat la cerere. Sapatamana viitoare, pentru aniversarea de 1 an vreau sa-i pregatesc o clarafina, sa poata sa serveasca si el din tortul aniversar, nu?
    Toata cele bune, bafta la examene si multa sanatate intregii familii!
    Cu drag

    Cristina

    1. Crisa, cat de emotionante sunt pentru mine mesajele voastre … Iti multumesc, va iubesc pentru candoarea si daruirea cu care va daruiti puilor. Te felicit pentru reusitele culinare si ma bucur daca au fost pe placul majoritatii … Poti folosi si visine in loc de caise. COnsistenta depinde si de puterea cuptorului sau a flacarii, poti incerca cu mai putin lichid in loc sa tii mai mult la cald. Alteori depinde de soiul de mei – sunt unele tipuri care inghit mai mult lichid, altele mai putin.

      Si la Clarafinna iti recomand sa faci poate cu mai putin lichid, sa fii sigura. Meiul, quinoa, amaranthul, porumbul, sunt cereale fara gluten si de aceea aluatuarile ies ca o mamaliguta. Dar mie asta imi place pentru ca bebicii pot manca cu placere si fara riscul de ase ineca.

      La multi ani si asteptam o fotografie cu voi si Clarafinana!

      Cu dragoste, cristela

    2. De la prima incercare au mai fost doua portii, una cu zmeura si visine, din care jumatate de cantitate am copt-o in forme individuale de briose (din silicon) si jumatate in tava. Portiile individuale au fost tare simpatice, asa roz si in forma de trandafir, doar ca mi-au dat ceva de lucru la extragerea din tava, gustul insa a fost acrisor si bun. Urmatoarea portie a fost tot cu caise, caci mi se pare ca asa iese cel mai bine. Reduc mereu cantitatea de lichid si cu meiul de la Solaris nu am avut niciodata probleme…amare 🙂
      Incerc zilele acestea sa trimit si poza cu Clarafinna (cum spuneam si la topicul respectiv – succes total).

  28. Cristela,vroiam sa te intreb de cv vreme dar acum daca tot vreau sa fac puddingul de caise trebuie s-o fac:lapte de nuci,in cazul de fata,lapte de migdale in prajituri?aceeasi intrebare si pt pulpa si faina.Nu inseamna ca “incalzim”grasimile ceea ce e “don’t”.Multumesc.

    1. Mada,

      Ba da, inseamna ca incalzim grasimile :). Uneori ma mai bantuie si pe mine teama asta. Insa ma consolez cu gandul ca – virgula – cantitatea afecteaza calitatea. Uleiul e o grasime concentrata, e “sucul” unor seminte. In acest caz nu folosim ulei, deci cantitatea de grasime dintr-o cana de lapte de migdale e aproape nesemnificativa. Nu am aprofundat chimic si biochimic teoriile legate de prepararea termica a alimenetelor integrale, dar am studiat cateva teorii nutritionale care spun ca orice aliment preparat termic peste o anumita temperatura devine cancerigen! :). Zambesc pentru ca nutritia e un domeniu ca pareri dintre cele mai diferite, variate si uneori perplexante. Daca vrei sa fii chiar 100% sigura, poti renunta la laptele de migdale si sa il inlocuiesti cu lichid dulce, gen suc mar, apa cu sirop agave, apa cu pasta de curmale, etc.

  29. multumesc de raspuns,am sa citesc si articolul respectiv…am lapte de soia asa ca am sa folosesc asta.pt 100% posibil am sa renunt la faina de migdale desi cred ca gustul nu va mai fi acelasi.Nu stiu de ce dar si mie combinatia caise-migdale imi suna perfect!!!apoi,sa-ti zic cv haios…de ce n-am pus deja de budinca…cd m-am hotarat sa fac asa cv nu mai aveam suficient mei in casa,am incercat la vreo 3 magaz.plafar in cartier,abia abia am gasit pungute mici de la sano-vita,asta e…bun si asa…da ma intreb asa mare consum de mei;)???apropo de gustul amarui suspectat de mamici al mei-ului,nu cumva sa fie datorita inmuierii…am tot facut prajituri,exceptand bisc2P cu mei inmuiat,am tot zis sa incerc si varianta fara inmuiere si am sa revin cu un comentariu
    revin la subiectul anterior,temperatura in cauza e cea de 40grade?ori e alta?am obseravat ca tu nu gatesti la temp mai mari de 180gr,corect?si datorita teoriei”orice aliment preparat termic peste o anumita temperatura devine cancerigen!”eforturile tale catre o alimentatie cat mai”raw”?

    1. Acum, daca stam sa gandim logic si din soia se face ulei, deci abunda si ea de grasimi nesaturate, vorba ceea … 🙂

      temp e de peste 77 grade Celsius – teoria omului de stiinta elvetian Paul Kouchakoff (continuata azi de diferiti cercetatori raw food-isti).

      Tot teoria asta spune ca reactia de leucocitoza (cresterea numarului de globule albe in sange) in timpul mesei apare doar cand peste 50% din mancare e pregatita termic, nu si cand mancam mancare raw.

      Ma straduiesc sa mananc cel putin 90% din timp si cantitate – corect.

Care este opinia ta?