Retete din vacanta (IV): “La minut” si despre a fi parinte

Vizualizări: 24.667

Dedic articolul mamelor aflate in situatii similare cu cea pe care o voi descrie eu in continuare, cand totul in jur pare ca se naruie 🙂 si ele sunt totusi nevoite sa gaseasca rapid variante salvatoare si sa faca lucrurile sa functioneze.

Ma gandesc mai ales la mame care se descurca singure, cred eu ca ele se afla cel mai des in astfel de situatii. Si eu am fost singura peste zi cu Pavel pana a implinit 1 an, asa cum sunt acum cu Petru. Am ales sa ii crestem de unii singuri si nu vedem in asta un “sacrificiu”. Suntem recunoscatori ca parinti lui Dumnezeu, ca ne-a tinut sanatosi si am putut pana acum sa facem fata cu succes. Dupa ce s-a nascut Pavel si ulterior Petru, am remarcat insistenta cu care multe persoane isi exprimau compasiunea – inaintea bucuriei! – fata de ceea ce avea sa ni se intample ca parinti, mai ales ca parinti de baieti.

Nu am considerat nimic din ceea ce am de facut ca fiind un “sacrificiu” – vorba care am observat ca se cam poarta cand vine vorba de crescut copiii …

Maternitatea este un exemplu de dragoste si renuntare de sine. Asta nu inseamna neglijenta pentru propria persoana, ci o acceptare cu bucurie a unei noi ordini a prioritatilor. “Orice zi din viata unei mame este inchinata in intregime copiilor ei, mai cu seama atunci cand acestia sunt mici; intr-un anumit sens ea renunta la viata ei in folosul familiei – dar aceasta iubire o implineste… Primii trei ani de viata ai copilului au o importanta vitala pentru cresterea sa trupeasca, mentala si duhovniceasca. In acesti ani se modeleaza caracterul lui; si lupta parintilor poate fi grea si istovitoare, dar merita facut orice efort”.  (Sfaturi pentru o educatie ortodoxa a copiilor de azi, autor Maica Magdalena).

Ca parinti, viata copiilor nostri devine viata noastra: aceasta este jertfa noastra de iubire. 

Cred ca articolul si retetele din el pot fi folositoare proaspetelor mame, coplesite de realitatea ca mica fiinta pe care au adus-o pe lume a preluat rapid si total controlul timpului si al modului in care se desfasoara ziua si noaptea.

Imi amintesc cum e sa iti dai seama ca e ora 5 dupa amiaza si nu ai reusit sa mananci decat cateva grisine sau un morcov, in timp din toate partile auzi ca trebuie sa te hranesti si odihnesti; stiu cum e sa mananci in fuga, doar asa ca sa simti ca ti-ai facut si fata de corpul tau datoria, in timp ce mintea iti zboara la cele 13287 de prioritati 🙂 care te asteapta si la bebe care speri sa mai doarma inca putin …

Mi-a luat vreo 3 luni sa ma dezmeticesc in noul rol si sa accept ca totul este si se va intampla cu totul altfel decat eram eu obisnuita din experienta jobului meu de pana atunci … Zambesc acum uitandu-ma inapoi 🙂 … Dovada ca mi-am invatat lectia bine la Pavel si pot sa scriu din experienta de succes a noului meu univers este faptul ca – odata cu sosirea pe lume a celui de-al doilea copil, Petru – ma descurc cu toate lucrurile ce vizeaza sanatatea familiei si, in plus, mi-am format si o noua famile, aici, pe blog. 🙂

***

Articolul asta a fost gandit sa fie foarte scurt din cauza vremii: tzac – pac ingredientele, modul de preparare si tzusti, pe blog cu el!

L-am inceput saptamana trecuta, intr-o zi cu ploaie torentiala si nu am reusit sa il finalizez pana azi, desi vremea s-a imbunatatit considerabil. Cand ploua torential, nu putem iesi afara la joaca. Cand nu ne putem juca afara, evident ca stam in casa. Nu aveti idee (credeti-ma, nu aveti) ce inseamna sa il tii in casa pe Pavel, copilul energetic maratonist de la 2 ani.

Dupa ce expira timpul cat rezista inchis (in cele mai fericite cazuri, o ora) se comporta ca o bomba atomica explodata intr-un pahar, toti ochii si mainile trebuie sa fie pe el, in timp ce se aude doar un protest prelung si puternic: “A-fa-raaa!!! 🙁 A-fa-raaaaaa!!!!!!!! 🙁 🙁

Cum sa explici unui copil obisnuit sa umble in picioarele goale si sa stea afara ziua intreaga, ca brusc, azi nu iesim, pentru ca ploua? Cum sa convingi un copil care iubeste apa (mai ales rece!) …

… oriunde si sub orice “forma de prezentare”, de la balti, baltoace, mare, lacuri, rauri si izvoare, pana la apa din pulverizatoare, pahare, sticle de stropit rufe, burlane si furtunuri … cum sa il convingi deci, ca tocmai apa e motivul pentru care nu poate iesi afara?

Si, in timp ce imi framant mintea cu intrebarile astea si cu preocuparea ca sunt asteptate noi articole pe blog, Pavel ma trage de mana si striga insistent, privind pe geam si aratand afara la ploaia torentiala: “Baie! Baie! Dus! Dus! Dus!”.

In atare conditii, nu prea mai e loc de scris, dar de gatit – musai. Uneori trebuie sa ma descurc cu solutii rapide, “la minut”. Nu numai in ziua cu ploaie torentiala, dar de cateva ori si in vacanta m-am folosit de solutia asta, sub presiunea timpului. Retetele de azi sunt un fel de variatiuni pe aceeasi tema. Va dau “structura” si sunt sigura ca vor veni idei noi, pornind de la ea. Puteti modifica ingredientele si cantitatile, totul dupa gust si imaginatie, dar si cu suflet, nu aveti cum sa stricati ceva.

Hai cu retetele!

Cartofii au fost pentru mine intotdeauna solutia salvatoare: cand stiu ca voi avea o zi plina, imi pregatesc din timp cartofi fierti in coaja (dureaza cam 30 min de clocot) si vad eu ce fac cu ei :). Chiar si restul ingredientelor ce necesita fierbere, presupun un timp rezonabil (max 20 min) si se pot pregati in perioadele cand copiii dorm dimineata, asa incat sa le aveti gata la indemana pentru pranz.

 PATÉ DE CARTOFI

Peste 4 cartofi fierti si pasati cu furculita se adauga urmatorul amestec facut la blender: 1 cana de nuci + 2-3 catei de usturoi + 1/2 ardei capia rosu sau gogosar (asta e ingredientul “cheia succesului” la reteta asta) + sare neiodata + 2 linguri ulei de masline, putin cimbru sau turmeric. Se amesteca bine si se adauga putin lichid (lapte vegetal, supa de zarzavat, chiar si putina apa calduta), daca vi se pare ca este prea “uscacios” si doriti sa iasa mai pufos, mai moale.

Cum se serveste? Recomand intotdeauna si mai ales langa o mancare preparata termic, ceva hrana vie. Pentru copii se serveste deci impreuna cu cubulete de rosii si/sau de avocado. Pentru cei mari se serveste pe felii de ardei capia, cu o salata de rosii si ceapa sau cu salata de varza.

CARTOFI SI SALATA DE CRUDITATI – AMBELE CU MAIONEZA DE MACADAMIA

           

Pentru bebe. Se pune la fiert 1 cartof curatat de coaja si taiat cubulete (da, se poate si asa, mai ales cand suntem in viteza, avem fier si din alte surse decat coaja lui, nici o grija). Cartoful se poate fierbe intreg si la final se da pe razatoarea mare, depinde cum ii place mai mult lui bebe :).  Peste cartoful (fiert) se toarna 1 lingura cu varf din maioneza de macadamia (ies aprox 4 linguri): se pun la blender sau se paseaza cu blenderul vertical pana iese o compozitie de consistenta unei maioneze 10 nuci de macadamia, 1 lingura suc proaspat de lamaie, 1/4 lingurita turmeric, putina sare neiodata, 1 catel usturoi, 2 linguri apa. Se serveste cu cubulete de rosii si/sau avocado.

Salata de cruditati. Ce a ramas, respectiv 2-3 linguri de maioneza, se folosesc pentru parinti, asa: maioneza se amesteca cu 2 morcovi mici + 1/2 telina mijlocie, date pe razatoarea mica (sau tocate marunt la blender) si se umple 1 avocado.

PATÉ SI SALATA DE MAZARE

Mazare noua nu mai este, dar am folosit mazarea de la congelator. 1/2 kg de mazare se pune la fiert aprox 40 de minute.

PATÉ (portie pentru bebe). Se pun la blender sau se paseaza cu blenderul vertical 2 linguri mazare fiarta, 1 morcov mic, dulce si zemos, 1/2 catel usturoi, 1/4 lingurita cimbru, sare neodata, 1 lingurita ulei de masline, putin lichid (supa de zarzavat, lapte vegetal de casa) cat sa iasa o pasta de consistenta unui pate. Nu puneti prea mult lichid, sa nu iasa sos, in loc de pateu :). Eu asa am patit prima oara si atunci, ca sa salvez situatia, am mai adaugat lichid si am servit-o ca supa crema, cu crutoane de paine integrala! 🙂 – gasiti reteta de paine simpla, in cartea mea, Simplu.Versuri hranitoare

SALATA (4 portii adulti). Se amesteca 500 gr mazare fiarta (fara cele 2 linguri folosite la pate) cu 1 lingurita fulgi drojdie inactiva, 2 linguri seminte canepa, 1 legatura marar tocat, 5 buc ceapa verde (sau alba/rosie – 1 buc), 2 rosii mari taiate cubulete, 2 catei de usturoi zdrobiti sau dati pe razatoarea mica, putina sare neiodata, 1 lingurita ulei de masline. Crutoanele se adauga chiar la final, pentru ca altfel se inmoaie de la umezeala si devin “buretoane” 🙂 in loc de crutoane. Imi place uneori sa inlocuiesc crutoanele cu paste integrale (dar reduc cantitatea de mazare la jumatate) pentru o salata de paste nemaipomenita.  Alteori inlocuiesc mazarea cu linte verde, pe care o fierb aprox 1 ora, dupa ce a stat la inmuiat minim 12 hr.

Actualizare 2015: Dupa gustul si experienta mea actuala cu amestecurile de ingrediente, salata e destul de complexa. In timp, va sfatuiesc sa renuntati la crutoane/paste si la fulgii de drojdie si sa mariti cantitatea de ierburi verzi din salata.  Observati cum va simtiti si actionati doar din observatiile propriilor experiente. Pe mine ma cam lua somnul dupa bunatatile astea, ca-s bune, e drept… Semn ca toata energia se ducea spre digestie. Acum imi place sa mananc mazarea simpla, doar cu ierburi versi si rosii dulci, bine coapte.

***

Pe langa aceste mici ajutoare in situatii de stramtorare, va duc spre incurajare si cuvantul Sf. Ioan Gura de Aur: “Lucreaza ostenind din greu, doar lucrezi pentru tine; caci iti va fi mai usoara viata daca fiii tai vor fi virtuosi.

 

P S: voi scrie si despre valoarea nutritiva a nucilor de macadamia, semintelor de canepa si mazare, atat de benefice intr-o dieta vegana. Poate chiar in acest articol, ca o actualizare.




Vizualizări: 24.667

Distribuie: