Retete din vacanta (IV): “La minut” si despre a fi parinte

Vizualiz─âri: 24.572

Dedic articolul┬ámamelor aflate in situatii similare cu cea pe care o voi descrie eu in continuare, cand totul in jur pare ca se naruie ­čÖé si┬áele┬ásunt┬átotusi nevoite sa gaseasca rapid variante salvatoare si sa faca lucrurile sa functioneze.

Ma gandesc┬ámai ales la mame care se descurca┬ásingure,┬ácred eu ca┬áele se afla┬ácel mai des in astfel de situatii.┬áSi eu am fost singura peste zi cu Pavel┬ápana a implinit┬á1 an, asa cum sunt acum cu Petru.┬áAm ales sa┬áii crestem de unii singuri si nu vedem in asta un “sacrificiu”.┬áSuntem recunoscatori ca parinti┬álui Dumnezeu, ca┬áne-a tinut sanatosi si am putut pana acum sa facem fata cu succes. Dupa ce s-a nascut Pavel si ulterior Petru, am remarcat┬áinsistenta cu care multe persoane┬áisi exprimau┬ácompasiunea┬á– inaintea bucuriei! –┬áfata de ceea ce avea sa ni se intample ca parinti, mai ales ca parinti de baieti.

Nu am considerat nimic din ceea ce am de facut ca fiind un “sacrificiu” – vorba care am observat ca se cam poarta cand vine vorba de crescut copiii …

Maternitatea este un exemplu de dragoste si renuntare de sine. Asta nu inseamna┬áneglijenta pentru propria persoana, ci o acceptare cu bucurie a unei noi ordini a prioritatilor. “Orice zi din viata unei mame este inchinata in intregime copiilor ei, mai cu seama atunci cand acestia sunt mici; intr-un anumit sens ea renunta la viata ei in folosul familiei – dar aceasta iubire o implineste… Primii trei ani de viata ai copilului au o importanta vitala pentru cresterea sa trupeasca, mentala si duhovniceasca. In acesti ani se modeleaza caracterul lui; si lupta parintilor poate fi grea si istovitoare, dar merita facut orice efort”.┬á┬á(Sfaturi pentru o educatie ortodoxa a copiilor de azi, autor Maica Magdalena).

Ca parinti, viata copiilor nostri devine viata noastra: aceasta este jertfa noastra de iubire. 

Cred ca articolul si retetele din el pot fi folositoare proaspetelor mame, coplesite de realitatea ca mica fiinta pe care au adus-o pe lume a preluat rapid si total controlul timpului si al modului in care se desfasoara ziua si noaptea.

Imi amintesc┬ácum e sa iti dai seama┬áca e ora 5 dupa amiaza si nu ai reusit┬ása mananci decat cateva grisine sau un morcov, in timp din toate partile auzi ca┬átrebuie sa te┬áhranesti si odihnesti; stiu cum e sa mananci in fuga, doar asa ca sa simti ca ti-ai facut si fata de corpul tau datoria,┬áin timp ce mintea iti zboara la cele 13287┬áde prioritati ­čÖé care te asteapta si la bebe care speri sa mai doarma inca putin …

Mi-a luat vreo 3 luni sa ma dezmeticesc in noul rol si sa accept ca totul este si se va intampla cu totul altfel decat eram eu obisnuita din experienta┬ájobului meu de pana atunci …┬áZambesc acum uitandu-ma inapoi ­čÖé …┬áDovada ca mi-am invatat lectia bine┬ála Pavel┬ási pot┬ása scriu┬ádin experienta de succes a┬ánoului meu univers┬áeste faptul ca –┬áodata cu sosirea pe lume a celui de-al doilea┬ácopil, Petru┬á– ma descurc cu┬átoate lucrurile ce vizeaza sanatatea familiei si,┬áin plus,┬ámi-am┬áformat┬ási o noua famile, aici, pe blog. ­čÖé

***

Articolul asta a fost gandit sa┬áfie┬áfoarte scurt din cauza vremii: tzac – pac ingredientele, modul de preparare si tzusti, pe blog cu el!

L-am inceput saptamana trecuta, intr-o zi cu ploaie torentiala si nu am reusit sa il finalizez pana azi, desi vremea s-a imbunatatit considerabil. Cand ploua torential, nu putem iesi afara la joaca. Cand nu ne putem juca afara, evident ca stam in casa. Nu aveti idee (credeti-ma, nu aveti) ce inseamna sa il tii in casa pe Pavel, copilul energetic maratonist de la 2 ani.

Dupa ce expira timpul cat rezista inchis (in cele mai fericite cazuri, o ora) se comporta ca o bomba atomica explodata┬áintr-un pahar, toti ochii si mainile trebuie sa fie pe el, in timp ce┬áse aude doar un┬áprotest prelung si puternic: “A-fa-raaa!!! ­čÖü┬áA-fa-raaaaaa!!!!!!!! ­čÖü ­čÖü

Cum sa explici┬áunui copil obisnuit sa umble in picioarele goale si sa stea afara ziua intreaga, ca brusc, azi nu iesim, pentru ca ploua? Cum sa convingi un copil┬ácare iubeste apa (mai ales rece!)┬á…

… oriunde si sub orice “forma de prezentare”, de la┬ábalti, baltoace, mare, lacuri, rauri si izvoare, pana la┬áapa din┬ápulverizatoare, pahare, sticle de┬ástropit rufe, burlane si furtunuri … cum sa il convingi deci,┬áca tocmai apa e motivul pentru care nu poate iesi afara?

Si, in timp ce imi framant mintea┬ácu intrebarile astea si cu preocuparea ca sunt asteptate noi articole pe blog,┬áPavel┬áma trage de mana si striga┬áinsistent, privind pe geam si aratand┬áafara la ploaia torentiala: “Baie! Baie! Dus! Dus! Dus!”.

In atare conditii, nu prea mai e loc de scris, dar de gatit –┬ámusai. Uneori trebuie sa ma descurc cu solutii rapide, “la minut”. Nu numai in ziua cu ploaie torentiala, dar de cateva ori si┬áin vacanta m-am folosit de solutia asta, sub presiunea timpului. Retetele de azi sunt un┬áfel de variatiuni pe aceeasi tema. Va dau “structura” si sunt sigura ca vor veni idei noi, pornind de la ea. Puteti modifica┬áingredientele si cantitatile,┬átotul dupa gust si imaginatie, dar si cu suflet, nu aveti cum sa┬ástricati┬áceva.

Hai cu retetele!

Cartofii au fost pentru mine intotdeauna solutia salvatoare: cand stiu ca voi avea o zi plina, imi pregatesc din timp cartofi fierti in coaja (dureaza cam 30 min de clocot) si vad eu ce fac cu ei :). Chiar si restul ingredientelor ce necesita fierbere, presupun un timp rezonabil (max 20 min) si se pot pregati in perioadele cand copiii dorm dimineata, asa incat sa le aveti gata la indemana pentru pranz.

 PATÉ DE CARTOFI

Peste 4 cartofi fierti si pasati cu┬áfurculita se adauga urmatorul amestec facut la blender: 1 cana de nuci + 2-3 catei de usturoi + 1/2 ardei capia rosu sau gogosar (asta e ingredientul “cheia succesului” la reteta asta) + sare neiodata + 2 linguri ulei de masline, putin cimbru sau turmeric. Se amesteca bine si se adauga putin lichid (lapte vegetal, supa de zarzavat, chiar si putina apa calduta), daca vi se pare ca este prea “uscacios” si┬ádoriti sa iasa mai pufos, mai moale.

Cum se serveste? Recomand intotdeauna si mai ales langa o mancare preparata termic, ceva hrana vie. Pentru copii se serveste deci impreuna cu cubulete de rosii si/sau de avocado. Pentru cei mari se serveste pe felii de ardei capia, cu o salata de rosii si ceapa sau cu salata de varza.

CARTOFI┬áSI SALATA DE CRUDITATI – AMBELE CU MAIONEZA DE MACADAMIA

           

Pentru bebe. Se pune la fiert 1 cartof curatat de coaja si taiat cubulete (da, se poate si asa, mai ales cand suntem in viteza, avem fier si din alte surse decat coaja lui, nici o grija). Cartoful se poate fierbe intreg si la final se da pe razatoarea mare, depinde cum ii place mai mult lui bebe :).  Peste cartoful (fiert) se toarna 1 lingura cu varf din maioneza de macadamia (ies aprox 4 linguri): se pun la blender sau se paseaza cu blenderul vertical pana iese o compozitie de consistenta unei maioneze 10 nuci de macadamia, 1 lingura suc proaspat de lamaie, 1/4 lingurita turmeric, putina sare neiodata, 1 catel usturoi, 2 linguri apa. Se serveste cu cubulete de rosii si/sau avocado.

Salata de cruditati. Ce a ramas, respectiv 2-3 linguri de maioneza, se folosesc pentru parinti, asa: maioneza se amesteca cu 2 morcovi mici + 1/2 telina mijlocie, date pe razatoarea mica (sau tocate marunt la blender) si se umple 1 avocado.

PATÉ SI SALATA DE MAZARE

Mazare noua nu mai este, dar am folosit mazarea de la congelator. 1/2 kg de mazare se pune la fiert aprox 40 de minute.

PAT├ë (portie pentru┬ábebe). Se pun la blender sau se paseaza┬ácu blenderul vertical 2 linguri mazare fiarta, 1 morcov mic, dulce si zemos, 1/2 catel usturoi, 1/4 lingurita cimbru, sare neodata, 1 lingurita ulei de masline, putin lichid (supa de zarzavat, lapte vegetal de casa) cat sa iasa o pasta de consistenta unui pate. Nu puneti prea mult lichid, sa nu iasa sos, in loc de pateu :). Eu asa am patit prima oara si atunci, ca sa salvez situatia,┬áam mai adaugat lichid si am servit-o ca supa crema, cu crutoane de paine integrala! ­čÖé – gasiti reteta de paine simpla, in cartea mea, Simplu.Versuri hranitoare

SALATA (4 portii adulti). Se amesteca 500 gr mazare fiarta (fara cele 2 linguri folosite la pate) cu 1 lingurita fulgi drojdie inactiva, 2 linguri seminte canepa, 1 legatura marar tocat, 5 buc ceapa verde (sau alba/rosie – 1 buc), 2 rosii mari taiate cubulete, 2 catei de usturoi zdrobiti sau dati pe razatoarea mica, putina sare neiodata, 1 lingurita ulei de masline.┬áCrutoanele se adauga chiar la final, pentru ca altfel se inmoaie de la umezeala si devin “buretoane” ­čÖé┬áin loc de crutoane.┬áImi place uneori sa┬áinlocuiesc crutoanele cu┬ápaste┬áintegrale (dar┬áreduc cantitatea┬áde mazare la jumatate) pentru o┬ásalata de paste nemaipomenita.┬á┬áAlteori inlocuiesc┬ámazarea cu linte verde, pe care o fierb┬áaprox 1 ora, dupa ce a stat la inmuiat minim 12 hr.

Actualizare 2015: Dupa gustul si experienta mea actuala cu amestecurile de ingrediente, salata e destul de complexa. In timp, va sfatuiesc sa renuntati la crutoane/paste si la fulgii de drojdie si sa mariti cantitatea de ierburi verzi din salata.┬á Observati cum va simtiti si actionati doar din observatiile propriilor experiente. Pe mine ma cam lua somnul dupa bunatatile astea, ca-s bune, e drept… Semn ca toata energia se ducea spre digestie. Acum imi place sa mananc mazarea simpla, doar cu ierburi versi si rosii dulci, bine coapte.

***

Pe langa aceste mici ajutoare in situatii de stramtorare, va┬áduc spre incurajare si cuvantul Sf. Ioan Gura de┬áAur: “Lucreaza ostenind din greu, doar lucrezi pentru tine; caci iti va fi mai usoara viata daca fiii tai vor fi virtuosi.

 

P S: voi scrie si despre valoarea nutritiva a nucilor de macadamia, semintelor de canepa si mazare, atat de benefice intr-o dieta vegana. Poate chiar in acest articol, ca o actualizare.




Vizualiz─âri: 24.572

Distribuie: