Salata de urzici

Vizualizări: 13.975

“Adevărul trebuie spus. Poporul îşi cam bate joc de urzici. Întâi le curăţă de parcă ar avea draci pe ele, nu codiţe. Apoi, le fierbe până la dezintegrare şi la sfârşit le umple de usturoi. Altfel, sunt sănătate curată, maică. Se curăţă şi sângele şi persoanele lângă care respiri.” (Vorbe bune de mancat, pentru care ii multumesc lui Razvan Exarhu: Totul despre urzici)

Ieri, duminica, am primit cateva cosuri cu unicate de Romania: urzici, leurda, stevie, loboda si ceapa verde – multumesc, Doamne! Despre proprietatile terapeutice ale urzicilor am povestit pe blog cu Dr. Doru Laza, in interviul Imunizare de primavara . In semn de respect pentru tot ce ne daruieste urzica, pentru cei care au cules-o si pentru cei cei care s-au ostenit sa ajunga la noi, in Austria, am vrut sa o pregatesc intr-un stil … demn, in care sa se simta si ea tratata ca o planta, nu ca un terci. Adica altfel decat traditionalul “boil and destroy şi bagă usturoi”. 

Am curatat urzicile impreuna cu baietii mei si-am ras cu pofta amintindu-mi de fotografia de mai jos, pe care am vazut-o acum doi ani circuland pe internet.

Le-am amestecat bine cu sucul proaspat stors de la doua-trei lamai (rasfirandu-le, nu zdrobindu-le) si le-am lasat sa se hodineasca 10 minute in suc, ca nu le-o fi fost nici lor usor. In felul asta, n-o sa va mai urzice nici la maini, nici la limba – desi, poate cunoasteti deja ca exista si o valoare terapeutica in orice urzicare usoara… Am adaugat – fara sa arunc sucul de lamaie – leurda, patrunjel, menta proaspata, un fir de ceapa verde, pentru dependenti vreo doua boabe de sare grunjoasa (intotdeauna neiodata!), cateva picaturi de ulei de masline si de balsamico (dar asta n-am spus la nimeni) 🙂

Salata de urzici - @2016, Cristela GEORGESCU

Salata de urzici, @2016, Cristela GEORGESCU

Cu vorbe bune de mancat am inceput, cu vorbe bune de mancat ale aceluiasi autor inchei si ma pregatesc de un bis pentru azi la pranz, alaturi de-o ciorbita infuzata de loboda si stevie. “No more făina, no more ipocrizia. Hai România!” 🙂
Vizualizări: 13.975

Distribuie: