Sunt sanatos? Autoconsult.

Nu toata lumea e de incantata de ideea ca de fapt NU (mai) suntem sanatosi. Nici mie nu mi-a fost pe plac ideea asta o vreme si m-am tot burzuluit la ea, pana cand m-am plictisit sa-mi omor timpul furandu-mi singura caciula. Nici macar bunicii nostri, despre care credem in mod eronat ca e suficient sa ajunga la varste inaintate pentru a-si demonstra sanatatea, nu sunt sanatosi.

Adevaruri confruntante

Adevaruri confruntante

Suntem de acord si declaram ca sanatatea = echilibru trup – minte – suflet, dar cand vine vorba sa ne evaluam, evaluarea noastra e superficiala si de cele mai multe ori redusa doar la sanatatea fizica (aspect, dureri, raceli sau alte “boli”). Fiecare are de fapt intelegerea lui despre sanatate, iar cea general acceptata e ca daca aratam bine sau daca “ne tinem pe picioare” = suntem sanatosi.

La fel de incomplet ii evaluam si pe copilasii nostri, din cauza ca ne concentram parca prea des energiile pe “mucisorii” ce trebuie opriti si pe burtica ce trebuie umpluta si uitam parca prea des de inimioara lor pustiita de dor si de stelutele ce licaresc din ce in ce mai slab in priviri… Tulburarile de somn, de memorie, de concentrare si de comportament fac si ele parte din evaluarea starii de sanatate a unui copilas. Cat despre batranete, intelegerea generala este ca reprezinta inceputul degradarii fizice si mentale. Complet eronat! Batranetea nu inseamna degradare. George Ohsawa spune ca memoria ar trebui sa se imbunateasca odata cu varsta, in tribul de alergatori Tarahumara rezistenta la efort si capacitatea de respiratie si de alergare creste semnificativ dupa 50 de ani, iar eu imi amintesc din lecturile copilariei ca toti batranii erau descrisi ca personificari ale intelepciunii. De mult n-am mai intalnit si eu intelepciunea personificata, dar uite ca am fost binecuvantata sa imi implinesc visul – fara sa imi planific – in aceasta vara, la Gura Raului. Am sa va povestesc (in alt articol) ce-a insemnat pentru mine sa fiu oblojita fizic si sufleteste de Babu Nitu a lu’ Stef, in varsta de 92 ani.

Babu Nitu a lu Stef, de-ie-i 'Mnezeu sanatate!

Babu Nitu a lu Stef, deie-i ‘mnezeu sanatate!

Cititi, va rog doua articole cu fotografii care fac mai mult decat 1000 de cuvinte, articole semnate de Mihaela Walter, Consilier de Vindecare Holistica in Germania si una dintre sursele mele nesecate de Adevar, de hrana spirituala si de Vitamina L (stiti ca suntem ceea ce mancam, dar stiti ca mancam nu numai mancare, ci si energia si parerile celor din jur? De aceea e important ca asa cum va alegeti hrana, sa va alegeti si persoanele care va formeaza anturajul si a aveti grija sa il primeniti continuu, pentru ca altfel veti deveni involuntar ceea ce “inghititi” de la cei care va inconjoara).  Mihaela a povestit deja despre doua cazuri cu care se intalneste personal in Germania si care o inspira: Barbara Ruetting (88 ani) si  Wilhelm Fiebiger (98 de ani).

Barbara Ruetting (88ani)

Barbara Ruetting (88ani)

Willy Fiebiger (98 ani) si Mihaela Walter (46 ani)

Willy Fiebiger (98 ani) si Mihaela Walter (46 ani)

Pare ca ar fi multe de spus despre aspectul si comportamentul unui om autentic sanatos la orice varsta, dar lucrurile stau mai simplu decat am fost facuti sa credem. Mai in gluma, mai in serios, uneori e suficient sa observam cum reactioneaza copiii nostri atunci cand le este refuzata vreo dorinta (atentie, am spus “dorinta”, nu “nevoie”!) sau cum reactionam noi la “provocari minore”, de exemplu: calculatorul nu “se misca” cu viteza cu care ne dorim, partenerul de trafic nu porneste imediat la lumina verde, cineva nu ne raspunde la apelul telefonic, partenererul de conversatie ne cere sa repetam de doua-trei ori ceva ce nu a inteles, primim o critica etc.

Azi public in rezumat un posibil model de evaluare a starii de sanatate, model pe care il folosesc atunci cand doresc sa readuc in atentie ceea ce cunoastem ca teorie, dar nu facem ca practica: sanatatea spiritului e mai presus de sanatatea trupului – pe dragul de trup il lasi dupa viata asta, dar cu sufletul petreci o vesnicie … In consecinta, hrana spiritului e hrana principala, iar hrana corpului e doar hrana secundara. Cu alte cuvinte … sa avem mereu in farfuria vietii Vitamina L – Hrana dincolo de Hrana™ …

Am facut un rezumat si am adaptat explicatiile modelului propus de George Ohsawa, in cartea Zen Macrobiotic Arta intretinerii si a longevitatii. Modelul si explicatiile originale le gasiti la capitolul al treielea din carte. (Referinta bibliografica nu reprezinta o recomandare sa va apucati de dieta macrobiotica!). Parcurgeti fiecare punct, cititi ce inseamna si acordati-va punctajul in consecinta. De exemplu, daca nu sunteti obosit, conform descrierii starii de oboseala din evaluare, atunci va acordati 5 puncte. Cu cat mai obosit, cu atat mai putine puncte.

Cele sapte conditii ale sanatatii si fericirii

1. Absenta oboselii (5 puncte)

Daca suntem sanatosi, ar trebui sa putem depasi dificultatile cu acelasi elan cu care un caine alearga dupa un iepure. Cu cat mai mare aventurarea in necunoscut si dificultatea, cu atat mai mare ar trebui sa ne fie entuziasmul si placerea. Acesta este semnul absentei oboselii! Oboseala este adevarata cauza a bolilor. Daca spunem din cand in cand “e prea greu”, “e imposibil”, “nu sunt capabil sa fac asta” = oboseala. In interactiunile mele aud cel mai des “nu pot” sau “nu sunt capabil” atunci cand vine vorba de schimbat cariera, serviciul otravitor, sau de pus capat unei relatii otravitoare, sau de incetat mancatul de chestii otravitoare (de exemplu zahar sau panificatii). Daca e sa spunem lucrurilor pe nume, observam ca spunem “nu pot” unor lucruri mici. Si atunci? Cum sa ne manifestam maretia, daca suntem blocati de probleme marunte? Suntem atat de mari pe cat sunt de mari dificultatile noastre …

Provocarile unui copil de 3 ani

Provocarile unui copil de 3 ani

2. Pofta de mancare (5 puncte).

Daca nu mancam orice aliment natural cu placere si cu recunostinta pentru Dumnezeu, inseamna ca ne lipseste apetitul. Daca gasim placere in alimente simple (un fruct, o rosie dulce, un bol de mei sau de orez integral fiert) inseamna ca apetitul e bun si stomacul functioneaza corect.

Toti cei care sunt acriti sau acizi = nemultumiti interior sau exterior, nu sunt sanatosi. Cei care doresc sa invoce aici ca scuza pentru “acreala” neajunsurile materiale, va rog sa nu o faceti. Am cunoscut persoane care nu au niciun fel de neajunsuri materiale si sunt vesnic “acre” sau “acide”. Am cunoscut persoane care traiesc la limita subzistentei si fata lor este inseninata de un zambet cald si bland. Pozitia de victima este nedemna pentru fiinta umana si am mai scris despre victimizare si avantajele ei  (daca va intrebati de unde “ma pricep”, ei bine, nu atat din carti, cat din propria-mi calatorie. Am fost expert si maestru in victimizare. M-am observat in amble situatii: ca victima si ca persoana capabila sa isi asume responsabilitatea ca tot ceea ce se manifesta in viata ei e rezultatul propriilor ganduri, emotii si actiuni. Doar cea de-a doua ipostaza, cea a responsabilitatii, m-a imputernicit si a permis sufletului meu sa evolueze, desi renuntarea la victimizare reprezinta un sut zdravan in afara zonei de confort si nu-mi vine mereu sa mi-l aplic 🙂 ).

Idealul e sa poti spune ca nu ai intalnit om pe care sa nu il poti iubi ... (Viscri, iulie 2015)

Idealul e sa poti spune ca nu ai intalnit om pe care sa nu il poti iubi … (Viscri, iulie 2015)

3. Somnul profund (5 puncte)

Daca simtim ca 4 pana la 6 ore de somn sunt suficiente, daca ne putem trezi (fara ceas desteptator) la ora pe care ne-am fixat-o inainte de a adormi, inseamna ca somnul nostrue perfect. Daca adormim in 3-4 minute dupa ce am pus capul pe perna, indiferent de ce moment al zilei si de ce imprejurare, inseamna ca spiritul nostru e scutit de nelinisti si ca dormim bine. Nu dormiti cu aparatura electronica la cap (smartphone, telefoane mobile, tablete, laptopuri, blackberry si alte instrumente de conectare online in miez de noapte =  “tortura” a somnului si a sanatatii sistemului nervos …) Exista un studiu de caz al unei profesoare din California, ale carei probleme de sanatate au fost atribuite in totalitate lipsei de somn sau somnului tulburat de verificarea regulata a telefonului si a laptopului in timpul noptii. Voi traduce intr-un nou articol rezultatele acestui studiu, pentru ca sunt convinsa ca “uciderea” somnului prin conectarea permanenta on-line, vine puternic din urma si are sanse sa ajunga una dintre principalele cauze ale degradarii sanatatii intr-o societate tehnologizata pana in dinti.

Intr-un sistem de management al bolii (ca nu pot sa-i zic sistem de sanatate, decat daca varful de lance al politicilor de stat ar fi preventia si educatia pentru sanatate) care pune accentul pe analize de sange, de urina si imagistica pentru a evalua sanatatea, cauzele simple are imbolnavirii sunt de cele mai multe ori trecute cu vederea.  Cu alte cuvinte medicina moderna nu ne va sfatui prea curand sa ne deconectam noaptea de la mediul online pentru a ne pastra sanatatea. Nici sa mergem zilnic – pentru a descarca si  echilibra campul electromagnetic – macar 5 minute, cu picioarele goale prin roua diminetii …

Conectati la Tatal Soare si Mama Pamant, Gura Raului 2015

Conectati la Tatal Soare si Mama Pamant, Gura Raului 2015

4. Memoria buna (10 puncte)

Credeti ca avem o memorie pe care ne putem baza? Hahaha! Atunci cum se face ca nu ne amintim lucrurile pe care le-am uitat? Daca nu uitam nimic din ceea ce vedem sau auzim inseamna ca avem memorie buna. Capacitatea de a retine creste odata cu varsta. Nu exista judecata sanatoasa fara memorie buna si fara vedere buna.

Nu exista judecata sanatoasa fara memorie buna si fara vedere buna.

Nu exista judecata sanatoasa fara memorie buna si fara vedere buna.

5. Buna dispozitie (10 puncte)

“Un om sanatos nu se enerveaza niciodata”, spune Oshawa. Pozitia corpului nostru, vocea, tinuta, comportamentul si chiar criticile noastre trebuie sa starneasca multumirea celor care ne inconjoara.

Sa ne bucuram de Darul Vietii, precum copiii

Sa ne bucuram de Darul Vietii, precum copiii

Orbirea spiritului e mult mai primejdioasa decat orbirea fizica. Un om sanatos, adica fara frici si fara “boli”, este vesel si bland in toate imprejurarile. Rareori se intalnesc oameni agreabili, caci marea majoritate a barbatilor si a femeilor sunt bolnavi. Ei nu pot fi condamnati, pentru ca de fapt nu stiu cum pot ajunge la buna dispozitie. Raspunsul e simplu de dat, greu de pus in practica: fara manie! Fiecare vorba pe care o rostim trebuie sa exprime bucurie si recunostinta, precum Natura. Ea nu are plangeri catre Creatorul ei. Vreti un model de comportament dupa care sa va inspirati? Pe mine ma inspira padurea si pasunile. Pe altii marea. Cand merg la plaja, nu aud de la mare nemultumiri, victimizari, ci doar sunetul valurilor … Cand sunt in padure si imbratisez copacii, nu aud de la ei plangeri sau reprosuri, ci doar fosnet linistitor …

Un alt criteriu de punctaj al sanatatii la capitolul bunei dispozitii este daca ne putem face amici intimi din sotia sau copiii nostri. Prieten intim = un om pe care il iubim si il admiram, care ne raspunde la fel si care este gata sa ne ajute sa ne realizam visele cu orice pret, chiar si fara sa ii cerem acest lucru.

Fara asteptari. Neconditionat.

Fara asteptari. Neconditionat.

6. Viteza de gandire si de executie (10 puncte)

Rapiditatea este expresia libertatii. Un om sanatos trebuie sa manifeste abilitatea de a actiona corect, rapid si cu eleganta. Oamenii sanatosi fac totul prompt, precis si se disting prin capacitatea de a pune oridine peste tot, inclusiv in viata de zi cu zi.

7. Dreptatea (55 puncte)

Cine intelege, asimileaza, isi insuseste si practica Ordinea Universului stie ca aceasta a saptea conditie a sanatatii inseamna si va fi evaluata dupa urmatoarele criterii:

1. Sa nu mintim niciodata pentru a ne proteja
2. Sa fim precisi
3. Sa iubim intreaga lume (nu doar oamenii)
4. Sa cautam mereu dificultatile, sa le gasim, sa le combatem, sa le rezolvam si sa le cucerim cu toata forta
5. Sa fim din ce in ce mai fericiti, sa imprastiem lumina in intreaga lume
6. Sa nu avem niciodata indoieli, sa transformam nefericirea in fericire

Sus sa avem inimile!

Sus sa avem inimile!

Evaluare: Daca punctajul de start este de peste 40 de puncte, inseamna ca suntem intr-o stare de sanatate acceptabila. Idealul il reprezinta 100 de puncte. Dragi colegi de “suferinta”, va doresc fiecaruia in parte, calatorie interesanta si vindecatoare spre Nord, spre cele 100 de puncte: cand unul se vindeca, toti ne vindecam!

"In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on." (Robert Frost)

“In three words I can sum up everything I’ve learned about life: it goes on.” (Robert Frost)

Later edit: Acum, dragii mei, daca v-ati incumetat sa va consultati dupa cele 7 conditii ale fericirii si ale sanatatii, va propun – nu intamplator – sa extindem evaluarea asta
(1) la principalele persoane din anturajul nostru = sanatatea mediului care ne tine – sau nu – sanatosi,
(2) la cei care ne trateaza si ne indruma = sanatatea celor care se ingrijesc de sanatatea noastra si
(3) la cei pe mana carora alegem sa dam sufletele si mintea copiilor nostri: rude, bone, ingrijitoare, educatori, pedagogi, profesori etc = sanatatea sistemului in care copiii nostri petrec minim 12 ani.

Sanatatea e un dar, dar nu ne nastem si nici nu murim cu ea fara sa facem nimic. In ziua de azi sanatatea se castiga! Adevarul scos la iveala de evaluarea din acest articol e vindecator, daca stim cum sa il imbratisam si cum sa ne folosim de el pentru a evolua. Altfel ramanem niste biete victime, care fie asteapta – in zadar – ajutor si rezolvare din afara, fie dau – inutil – vina pe persoane si cauze externe pentru tot ce nu merge conform asteptarilor.

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. Buna Cristela,
  Felicitari pentru articol!

 2. Draga Cristela,

  foarte frumos, de altfel ca fiecare articol al tau! Totul de la tine este hrana pentru suflet si stimul de a ma imbunatati si de a imi imbunatati viata mea si a familiei mele! Iti multumesc pentru tot ce faci si pentru gandul bun! Multumesc din suflet!

 3. Citesc aproape zi de zi din articolele minunate si folositoare.Dumnezeu sa va dea sanatate la intreaga familie si la toata faptura, creatia Lui Dumnezeu. Sunt uimita de tot ce faci si cum iti gasesti timp pentru toate. Sunt la inceput de drum la 42 de ani, vreau sa urmez usor, usor, calea nutritiei sanatoase si sa pot trece impreuna cu copii mei peste toate bolile ce apar cu tratamente naturiste. Insa azi ma confrunt cu o otita a celui mic de 3 ani jumate. Dupa o saptamana de tratament naturist impotriva unei rinofaringite, pe care deja am rapus-o, am ajuns la otita. Augmentin 10 zile…si multe altele ne-a recomandat doctorul. Eu sunt deja epuizata, caut in disperare remedii pe blogul tau… deja am pus ulei cald (cu putin usturoi), sare, aerosoli si sare, drenarea nasului, homeopate: ferrum phosphoricum si capsicum. Intrebarea mea este daca mai pot face ceva. Am cumparat si cartea dr. Laza direct prin tel., dar nu pot spune ca ma ajuta acum pentru moment…toate sunt de lunga durata, iar la otita sunt cure de durata. Te rog, draga Cristela, spune-mi cum sa trec peste otita. Nu a avut dureri, decat luni 10 min urechea dreapta, si 3 ore marti urechea stanga. Miercuri dimineata 39 febra si atat…pana acum fara dureri si febra, dar sub nurofen la 8 ore. Cum sa procedez in continuare? Doamne-ajuta!

  1. Draga mea Doina, multumesc pentru intrebari. EU nu am voie sa iti recomand niciun fel de tratment medical. Insa pe blog am impartasit din experientele noastre cu diverse “boli” si, daca vei citi cu atentie articolele mele, vei vedea ca in ultimul an tot ceea ce incerc sa fac prin ceea ce scriu (aboneaza-te la newsletter, te rog) si prin conferintele mele este sa explic CE SE INTAMPLA in corpul nostru, ca sa intelegem mai intai acest prim pas, inainte de a ne arunca asupra lui CE E DE FACUT? FAra intelegerea unitara a organismului uman, fara a intelege CAUZELE si PROCESUL “imbolnavirii”, niciun tratament, nici chiar naturist sau homeopat nu va actiona eficient. Pentru ca toate tratamentele, alopat, natural, homeopat nu fac decat sa suprime manifestarile de “boala” – fiecare in felul lui, mai bland, mai radical etc. Pentru a ne vindeca este necesar sa identificam si sa INTELEGEM CAUZA care duce la simptomele pe care noi le numim INFLAMATII (rinofaringita, otita, tot ce se termina cu “-ita”) si sa eliminam cauza, nu simptomele. Alimentatia are un rol determinant in aparitia acestor stari inflamatorii (lactatele + lactatele pasteurizate = plastic, mai ales pentru zona ORL) si modul in care functioneaza sistemul nostru endocrin si nervos. Pentru o intelegere mai aprofundata a acestor fenomene te astept cand vei putea la conferintele mele si/sau iti recomand cartile Dr. Sorina Soescu: Pur si simplu…vindecare, Sanatate 5D si articolele domniei sale – cel putin: Alimente producatoare de mucus si Otravurile albe.

   Cu drag, va doresc multa sanatate

  2. Draga Doina, inca ceva. Voi scrie un articol despre experienta noastra cu otitele. Am mai povestit pe blog de cateva ori ca pe noi ne-a ajutat foarte mult cartea – din pacate doar in engleza – pediatrului Robert Mendelsohn. LA otita, el spune ca trebuie s ane concentram pe atenuarea durerii, asa incat febra sa “isi faca treaba”. Asa vorbeste despre otite: “Dureroase? Da. Periculoase? Nu.” Cu drag

  1. Domnita Galadriel, multumesc si te asigur ca duc misiunea la bun sfarsit 🙂

 4. Draga Cristela, cuvintele tale sunt frumoase, inaltatoare .. dar cand vad pozele unui copil de 3 ani mort pe o plaja nu pot sa nu ma gandesc ca sunt cumva utopice…te rog sa nu intelegi asta ca o critica; ca si tine sunt mama si ma afecteaza enorm sa vad copii chinuiti; ii simt ca pe proprii mei copii- nu stiu daca ma intelegi- as vrea sa putem face mai mult pentru copiii acestei lumi …

  1. Draga mea Felicia,

   Multumesc pentru comentariu. Exista oficial o scara a durerii si acolo, la nivelul cel mai inalt se afla pierderea copilului. Cred ca putini oameni sunt insensibili la suferintele sau la bucuriile copiilor, cu atat mai mult mamele care tind sa vada in fiecare copil – propriul copil.

   Referitor la ceea ce mi-ai scris am urmatoarele comentarii:
   1. Nu percep comentariul tau ca pe o critica (si chiar de ar fi asa, ceea ce percep/inteleg sau nu inteleg eu – este doar problema mea, e in regula:) ), insa recunosc ca nu am inteles legatura dintre articolul acesta, utopie si drama despre care vorbesti.
   2. Cuvintele mele sunt trairile mele, experientele mele reale, bucati din sufletul meu – nu vorbe frumoase.
   3. “A vrea” si “a face” sunt despartite de o singura granita: MOTIVE, JUSTIFICARI, EXPLICATII, SCUZE, FRICA. Ca sa nu ramanem cu aceste vorbe cu care ai incheiat comentariul tau la stadiul de utopie, “sa putem sa facem mai mult pentru copiii lumii”, zic asa:
   – sa fim constienti ca PUTEM face, dar nu facem. Pentru ca ne opresc cele de mai sus, scrise cu majuscule.
   – sa facem FIECARE (nu sa asteptam la cineva din afara), sa incepem noi insine primii, chiar de ni se pare ca o floare nu aduce primavara. Asa e, dar cand o vezi singura, printre nameti, stii ca e vestitoare de speranta.
   – sa incepem prin a le rada VIITORUL FURAT. Iata parerea mea intr-un scurt video: https://www.youtube.com/watch?v=szhpEvMl6f8
   4. Moartea este o experienta dureroasa pentru cei care se despart fizic de cel trecut “dincolo”. Uneori si pentru sufletul celui decedat este o experienta dura, daca si-a irosit timpul vietii respective, timpul dedicat evolutiei sufletului, timpul Mantuirii. Pentru suflet experienta “mortii” = trecere nu este atat de dramatica ca pentru noi, cei ramasi in lumea materiala. Sufletul stie ca misunea lui in viata respectiva a luat sfarsit. Nu neg durerea despartirii, dar daca intelegem cum functioneaza energiile Universului si ca NIMIC din ceea ce se intampla nu se intampla FARA PERMISIUNE, atunci acceptam altfel experintele care se manifesta in viata noastra. Cu toate acestea inca o data admit ca durerea pierderii unui copil este INEGALABILA, insasi Sfanta FEcioara MAria este dovada vie a felului in care sufletul unei mame trece prin sabie.

 5. Cred ca este unul din cele mai frumoase articole pe care le-ai scris (asa l-a perceput sufletul meu adica)! Si-ti spun multumesc!

 6. Super articol Cristela!Multumesc!

 7. Draga Cristela, in primul rand iti multumesc pentru raspunsurile promte si pentru timpul acordat. Viata mea de mamica a unei fetite de 9 luni nu imi permite sa intru pe blog atat de des cum mi-as dori si nici sa poposesc atat de mult. Mesajul meu de mai sus a fost scris in graba iar rezultatul a fost un text lacunar.Adaug urmatoarele observatii
  1.Nu am nici o indoiala asupra autenticitatii trairilor, ideilor si experientelor tale- prin “vorbe frumoase” am vrut sa spun “exprimare frumoasa”, nicidecum “vorbe goale”- si iti multumesc inca o data pentru faptul ca ne permiti sa ne “hranim” sufletele cu ele.
  2. Prin “utopie” am vrut sa spun ca este foarte greu sa ajungi si sa te mentii la acea stare mult ravnita de pace interioara cand vezi atatea si atatea suferinte si nedreptati in jur
  3. Recunosc si sunt constienta de acele bariere. Tu faci ceva pentru copiii acestei lumi, eu inca nu. Gasesc insa in tine inspiratie si curaj sa infrunt prejudecatile si sa schimb ceva cat de mic in viata celor din jurul meu. Deja am cateva prietene care au inceput sa se informeze despre dieta vegetariana , mai ales pentru copiii lor 🙂
  Iti multumesc inca o data si ….mai vorbim :))

  1. Draga Felicia, eu iti multumesc tie pentru fiecare rand si pentru discutia care imi face placere. Despre pacea interioara, aceea autentica, oricine iti spune ca a pastrat-o mai mult de 2 secunde, daca nu e vreun maestru spiritual, sa stii ca e comerciant spiritual cu siguranta :). Rar reusim sa facem ca aceasta stare sa dureze mai mult de cateva secunde. Si chiar si atunci, mama, mama – ce realizare! Cat despre ceea ce avem de facut pentru copiii lumii, de facut, FACEM noi fiecare cate ceva, dar parca ne lispeste sa FIm mai mult decat sa FACEM. Mai ales sa FIM UNITI INTRU ACTIUNE, PENTRU UN IDEAL COMUN. Cu multa dragoste, iti doresc clipe deosebite langa minunea ta de fetita si te astept de cate ori ai posibilitatea, pentru a-mi darui inspiratie. MULTUMESC.

 8. Buna Cristela,
  Baietelul meu de 6luni,alaptat exclusiv,iesit afara mult si des,neinfofolit, a facut rinofaringita.vreau sa te intreb daca tu te-ai confruntat cu aceasta afectiune la copiii tai si ce remedii recomanzi? Am facut inhalatiile scrise pe blog,dar se pare ca se tot aude un harait in nas,un mucisor persista,nu vrea sa iasa cu batista Bb,si tuseste cand probabil ii ajung secretiile in gurita.
  Multumesc!

  1. Draga Nicoleta, asa cum am scris si in cartea Simplu, tot ce se termina in “-ita” inseamna o inflamatie. Care la randul ei produce mucus reactiv. Mucusul nu este altceva decat toxine, deseuri metabolice incapsulate. Intotdeauna la schimbarea anotimpurilor cald, rece copiii mei fac vreo “-ita” care se lasa cu mucus. E normal, pentru ca frigul este alcalin. Dr. Soescu explica foarte frumos in cartile Pur si simplu…vindecare si Sanatate 5D cum “frigul nu raceste”, ci curata.

   Inhalatiile ajuta si ele la eliminare, nu “vindeca” in sensul in care suntem noi formatati mental de alopatie: ai luat un hap si gata. Inhalatiile sunt o modalitate prin care ajutam corpul sa elimine suplimentar (si sa reduca presunea din zona ORL, ce amai bine reprezentata la copii) prin piele, considerata “al treilea rinichi”. Dr. Doru Laza explica cum in boala importanta este eliminarea, nu aportul.

   Pe noi intotdeauna ne-au ajutat in vindecare inhalatiile, baile de abur sau sauna umeda (nu e cazul la vartsa voastra!). In situatii de muci mai incapatanati, care nu voiau sa curga, am facut si de 3 ori pe zi inhalatie, apoi am redus. Indiferent de ce metoda alegi, mesajul este sa il ajuti sa transpire, sa respecti timpii de stat la abur in functie de varsta, sa il hidratezi intens, sa il aspiri corect (am scris cum se foloseste BB) si sa il ajuti sa se odihneasca. Iar tu sa ai o stare buna, care sa ii dea siguranta si incredere.
   Cu drag

 9. Draga Cristela,
  mi-a fost dor de tine.
  Nu mi-am calculat punctele pentru ca ies pe minus de la primul punct si nu vreau sa ma demoralizez. Stiu si recunosc ca nu stau asa bine cum credeam la acest capitol dar ALEG sa fiu sanatoasa, din toate punctele de vedere,in fiecare zi, in fiecare minut, in fiecare clipa si ALEG acest lucru si pentru copila mea draga, chiar daca (sau in special) am ales sa nu o vaccinez, sa nu ii dau produse de origine animala, sa nu o infofolesc, sa o las desculta chiar si pe gresie…
  Am totusi un ghimpe in ultimul timp: poliomelita care pare sa revina amenintator in apropierea noastra. Ce pot face, in afara de o credinta nestramutata si o imunitate cat mai buna (mentionez ca la 1 an si 5 luni mananca foarte putin in afara de lapte matern)? Si te intreb acest lucru ca un ajutor pentru a contracara presiunile din jur care probabil vor reveni mai in forta acum (abia reusisem sa le potolesc).
  Iti multumesc din nou si din nou! Asa cum spunea si Felicia esti o sursa permanenta de inspiratie si de putere pentru mine.
  Fii binecuvantata!

  1. Draga Daniela,

   Multumesc pentru comentariu si pentru frumusetea mesajului. Acest autoconsult e de fapt o metafora, un joc. Alegerile noastre sunt minunate daca sunt insotite de gandirea care sa le materializeze, pentru ca niciun gand nu e inofensiv. Pleaca, se duce si atrage din exterior, din Univers ceea ce am vibrat la interior. Multi gandesc si gandesc ca aleg, dar in inima lor e incoltit ghimpele indoielii care le strica planurile.

   M-as bucura sa poata cineva “contracara presiunile”, e o aparenta ca le potolisei. Simplul fapt ca le numesti “presiuni” spune ceva despre pozitia pe care te situezi tu insati. Nicio presiune nu poate fi “contracarata”, pentru ca e o lege a fizicii: la ce opui rezistenta, opune rezistenta. Mi se pare jocul de-a soarecele si pisica, consumator de energie vitala. CAnd vine taurul spre mine, nu-l iau de coarne: il las sa treaca. Sau ii anulez din start toate sansele sa “atace”, nu vreau sa am de-a face cu el si gata, si mai eficient.

   Tu fa exact ceea ce iti da tie (si implicit copilului liniste), pentru ca puterea, fericirea si sanatatea vin din liniste. Eu m-as asigura ca am recapitulat cel putin odata, cel putin lecturile care m-au facut sa aleg cum ales pana in prezent in privinta modului in care imi cresc copilul, plus as adauga noi lecturi. Apoi as chibzui si ce simt, aia as face, ca aia conteaza.

   Cu mult drag iti daruiesc si o poezie tradusa, care se afla in acest articol: https://www.cristelageorgescu.ro/se-ncheie-un-an/12/2011/

   cristela

  2. Multumesc din suflet draga mea.
   Intr-adevar, cand ne hotaram sa alegem un drum, apar si obstacole,indoieli,temeri pentru a ne testa cat suntem de hotarati,cata Credinta avem.
   M-am exprimat gresit. Nici eu nu sunt de principiul opozitiei, prefer sa las sa treaca pe langa mine. Dar cand e vorba de persoane dragi, care fac parte din viata ei si, implicit, au o responsabilitate si chiar un cuvant de spus, e mai greu sa nu am “de-a face cu ei”. Si chiar daca imi accepta hotararile si alegerile, dezaprobarea si dezacordul lor si, ceea ce e mai rau, teama si neincrederea, se rasfrang si asupra ei, pentru ca, asa cum spuneai si tu, primesti/atragi ceea ce lansezi in Univers. De aceea mi-ar fi placut sa-i conving (nu-mi place cum suna dar cam despre asta e vorba) macar sa-si dezchida ochii si sa-si largeasca orizonturile, sa incerce sa priveasca din alt unghi decat cel cu care sunt obisnuiti, sa accepte schimbarea care este iminenta. Dar vechile obiceiuri, prejudecati si credinte limitative sunt greu des dezradacinat, mai ales fara putina bunavointa. Insa ce nu e posibil la om, e posibil la Dumnezeu si stiu ca El va gasi modalitatea perfecta (care poate mie nici nu imi trece prin minte) de a face ca lucrurile sa evolueze spre binele cel mai inalt al tuturor. Asa ca ne pun in mainile Lui.
   Te imbratisez!

  3. Multumesc inca o data.
   Da, stiu…cunosc toate aceste intrebari. Si gandindu-ma la ele, mi-am dat seama ca am o mica nedumerire: stim (cei care stim) ca dieta vegetariana este sanatoasa, nutritiva, samd…de aceea am si optat pentru ea, in timp ce carnea, lactatele nu numai ca nu sunt sanatoase dar nici nu ajuta, de fapt, cu nimic organismul (sau ma insel? – de ex. mineralele chiar daca sunt prezente, sunt greu sau deloc absorbite si mai mult solicita organismul…). In acest caz de ce se considera ca daca adopti o dieta vegetariana, trebuie sa ai mai multa grija decat in cealalta situatie? Adica, oricum, aportul de substante nutritive e superior. Nu stiu daca am reusit sa ma fac inteleasa. Sunt foarte obosita si mi-e greu sa fiu coerenta si clara.
   Pe de alta parte, este bine si important ca ai sustinerea partenerului de viata (nu doar acceptul) si a medicilor cu care colaborezi. Eu nu am reusit inca sa gasesc un medic pediatru “pe aceeasi lungime de unda”.Credeam ca am gasit cat de cat dar la ultima discutie, privind o problema de constipatie a fetitei, cand nu a mai avut raspunsuri, aducandu-si aminte ca e vegetariana, mi-a aruncat ca din cauza asta, pentru ca nu ii dau iaurturi (nu conta ca era alaptata la san si normal nu ar fi trebuit sa aiba astfel de probleme)… Mentionez ca nu am putut aplica remediul postat de tine de la Dr. Laza, deoarece refuza, asa cum refuza mare parte din mancare, maxim: o pruna, un varf de para, o banana cand si cand, cateva bobite de struguri, pepene nu, sucuri nu, apa extrem de putina spre deloc in unele zile…asa ca nu mai gaseam solutii, in afara de alaptare in care imi puneam toata baza dar… (doar disperarea – intr-un moment in care fetita plangea si se chinuia sa aiba scaun iar eu nu mai stiam ce sa fac in fata refuzurilor ei permanente – m-a facut sa apelez la ea…nu stiu cum am crezut ca m-ar putea ajuta). In cele din urma m-am dus la librarie, am luat cartea D-nei Soescu – Homeopatie pediatrica si, desi mi-a fost putin dificil sa identific varianta cea mai potrivita, am ales-o pe cea mai apropiata de situatia noastra si acum este mai bine. Sper sa se regleze si, treptat, sa mancam tot mai mult si mai diversificat pentru a nu mai avea astfel de probleme (si nici de altele 🙂 ).
   Cat despre insistente…ma simt doar putin aiurea cand vede pe cineva mancand ceva ce eu nu ii dau si intinde manuta (sau mai rau, i se ofera) iar eu o refuz si cu cat creste va fi tot mai greu pana cand va reusi sa inteleaga cat de cat (oricum atunci o voi lasa sa aleaga – nu ii voi impune nimic dar vreau sa aleaga in cunostinta de cauza). Si mi se mai reproseaza ca o limitez, ca trebuie sa cunoasca toate gusturile, altfel va avea un handicap (un argument stupid dupa parerea mea dar a fost suficient un exemplu al unei fetite vegetariene surprinsa rozand niste oase ramase de la altii…ca sa declanseze o noua isterie…). Eu sper sa fie “setata” cum frumos spuneai tu si sa vina totul de la sine, adica de la Domnul…
   Scuze pentru “palavrageala”. Nu prea am cu cine sa vorbesc/impartasesc/descarc si cred ca am profitat putin de bunavointa si generozitatea ta.
   Te iubesc!
   O seara minunata!!!

 10. Multumesc mult de tot,Cristela ,pt sfaturi. In legatura cu timpii de stat la aburi,ma poti ajuta ,te rog,pt ca nu stiu cat se sta in functie de varsta.
  Multumesc inca o data!

  1. Nu e deja scris la Sfanta Inhalatie? Parca asa imi amintesc…

 11. Buna Cristela, apropo de articolul tau, in ultimul timp am mai multe probleme de sanatate, multe din ele de natura digestiva (pe langa ameteli, oboseala cronica, scadere in greutate). Primul diagnostic ar fi colon iritabil (sper sa nu fie mai rau) si cautand metode si tehnici de ameliorare am dat peste colonhidroterapie (din ce am inteles eu e o clisma mai profunda pe care foarte multi o recomanda). Voiam sa te intreb ce parere ai despre aceasta procedura, un “da” sau “nu” e de ajuns, stiu ca timpul tau e limitat si e a doua oara cand profit de el 😀 .Multumim mult mult pt. tot.

  1. Draga Andreea, sper din tot sufletul sa nu cauti rezolvarea problemelor in exterior, este o capcana costisitoare din toate punctele de vedere. Toate tehnicile sunt devieri de la principalul drum al insanatosirii = asumarea responsabilitatii aplicarii zilnice si consecvente a principiilor aferente unui comportament sanatos de viata. Noi suntem “barbarii de tirani”, sa nu uitam. Si tot noi suntem “cheia”.
   “Scurtaturile” tip tehnici sunt doar solutii temporare de distras atentia. Vindecarea reala inseamna constientizare si schimbare interioara. Adica si renuntarea la frici, spaime, idei preconcepute.

   Hidrocolonterapia imi pare – o opinie strict personala o gaselnita destul de invaziva – se adreseaza continutului intestinal si suprafetei mucoasei, dar problema = placa mucoida (un fel de cauciuc lipicios din mucus si reziduuri de la lactate si fainoase) este IN PERETI, in spatiul dintre celule. Acolo nu ajunge hidrocolonoterapia, ci doar fructele si sucul de fructe. Nici o procedura nu are aceasta profunzime si putere.

   Spalarea intestinului ”de jos in sus” – pare impotriva naturii (gravitatia fiind una dintre ele) si toate functiile corpului nostru se supun Legilor Naturii. Nu cred ca este buna sau rea, este similara, desi mai dura, clismei si spalaturilor intestinale.

   Cu drag,

   cristela

 12. Buna draga Cristela! ai putea sa imi recomanzi ceva pt ulcer la stomac, hiperaciditate si mucus pe esofag? de la toate astea ma sufoc foarte tare. am schimbat si alimentatia in mare parte, ca simteam ca de la lapte ,zahar si altele ma sufocam.. cred ca m-am imbolnavit de stomac ca sunt mereu nervoasa, stresata si plus ca pana acum am mancat numai rau. imi trebuie un tratament si regim alimentar pt toate astea? sau doar sa caut cauza? 🙁 de ceva timp beau sucuri de fructe sau legume dar acumm ma sufoc si de la ele, ce imi recomanzi?

  1. Draga Ana-Maria, multumesc pentru intrebare. Cred ca esti de acord cu mine ca nu ar fi relevant si nici profesional sa dau raspunsuri de la distanta si mai ales tratamente terapeutice tip medicina clasica: ce te doare, ia pastila. Ai intuit insa corect ce se intampla si pe ce drum trebuie sa o pornesti, insa este posibil ca sucurile sa fie o varianta prea accelerata pentru cat poate duce organismul tau. Iti recomand cartile doamne dr. Sorina SOESCU si atunci vei sti exact ce ai de facut. Pur si simplu…vindecare, Sananatate 5D si Retete in dieta de detoxifiere. Cu drag

 13. Buna seara si felicitari pentru articol! Am citit mai sus o serie de comentarii cu intrebari legate de rinofaringite la copiii mici si bebelusi. Pentru ca si fetita mea de 1 an si 8 luni a facut de cateva zile o rinofaringita, trebuie sa marturisesc ca nu stiu in ce masura trebuie sa o tratam (i-am dat sirop din muguri de pin, patlagina si tei, ceai de cimbrisor si am facut inhalatie cu ceapa), in ce masura ar trebui sa lasam organismul sa lupte, sa faca anticorpi, si in ce masura sa ne temem de complicatii.Cred cu tarie ca am un copil puternic, nevaccinat, si totusi am momente in care se strecoara in mintea mea demonii indoielii. O fi din cauza ca sunt la inceput de drum in domeniul homeopatiei, dar si in meseria de parinte:)

  1. Multumesc, Alexandra pentru mesaj si pentru intrebare. Indoielile nu au legatura cu cantitatea de cunostinte acumulate, ci cu relatia cu noi insine. Indoielile = frica nu ne apartin, sunt preluate, am fost “contaminati” cu ele si ele se cuibaresc in minte, nu in inima. Mintea face ce-i spune numele: MINTE. Inima nu ne minte, nu ne lasa sa fim indoiti. Inima si iubirea din ea dizolva frica.

   Pentru a ne asigura si cu ceva ancore suplimentare in fata talmes balmesului de informatii si sfaturi, iti recomand sa citesti si cartile Dr. Sorina SOESCU: Pur si simplu…vindecare, Sanatate 5D, Diete in detoxifiere, toate disponibile pe http://www.centrulnatura.ro

   Tratamentle nu VINDECA. Carpesc. Vindecarea inseamna identificarea cauzei si eliminarea ei. Alopatia nu se adreseaza prin tratamentele ei cauzelor, pacientul nu e privit si investigat holistic. Se adreseaza prin medicamente simptomelor. Din pacate s-a creat un curent similar de gandire si in privinta homeopatiei si a naturopatiei: ce ma doare, ia granula sau tinctura! Nu merge asa. Majoritatea oamenilor inghit un remediu si spera ca dezechilibrele sa dispara peste noapte. Cu totii speram in ceva din afara noastra, care să vina sa ne ”vindece” de toate relele printr-o miscare de bagheta magică – orice, numai sa nu ne asumam responsabilitatea si efortul pentru vindecare!. Folosite in context holistic si cu o intelegere profunda a cauzelor, remediile naturale sau homeopate sunt un fel de “carje”, vin in sprijinul organismului, cat acesta isi concentreaza energia pe refacere si vindecare, dupa eliminarea cauzei. Daca nu intelegem asta, atunci vor avea in vindecare acelasi rol ca si cele alopate: adica NICI UNUL, ZERO BARAT.

   Orice “boala” e semnul unui organism incarcat care doreste sa elimine acele lucruri ce ameninta sa il distruga. MAi bine un muc, o diaree, o febra, decat o “boala” mai grava, determinata de acumulari (fizice, mentale si emotionale) neeliminate in timp.

   Nu exista copil bolnav in familie sanatoasa.

   Am scris in cartea mea, Simplu, ca tot ce se termina in “-ita” inseamna o inflamatie o iritarea mucoaselor, “ceva” ii produce aceasta iritatie. Cauzele pot fi multiple: de la alimentatie, medicatie (nu conteaza doar ne-vaccinarea aici, sa nu devenim reductionisti, de aici provin marile erori si in gandirea medicala moderna), calitatea aerului, a apei, istoricul familial, energia familiei, experientele prin care trece singuri si impreuna cu voi etc. Citeste si articolul meu VINDECARE HOLISTICA.

   Cand intelegem ce se intampla cu corpul nostru, intelegem si ce avem de facut. Si intelegem ca frica imbolnaveste si ucide, asadar ne concentram si pe cauzele si combaterea fricii. Spor la lecturat, draga mamica si te astept la conferintele si seminariile, pentru informatii si dezbateri detaliate!

   Cu drag

 14. Multumesc foarte mult, Cristela, pentru raspunsul tau, pentru ca ai rabdare sa citesti atatea mesage, atatea comentarii, despre atatea suferinte. Ne dai o raza de speranta cand ne simtim deznadajduiti in lupta cu boala.
  Voiam sa te mai intreb unde te mai putem vedea anul asta, sau poate anul viitor, la ce evenimente trebuie sa ne prezentam ca sa te putem asculta/intalni?
  Te imbratisez cu drag!

  1. Draga mea Andreea, multumesc si eu pentru cuvintele calde si interesul de a ne intalni/asculta. Pentru acest rest de an am anulat din primavara toate evenimentele/participarile mele si pentru anul viitor nu am planificat momentan nimic, decat lansarea volumului al doilea din colectia Simplu. Cu mult drag,

   cristela

Care este opinia ta?