To D or Not To D? (3): carenta si analiza pentru vitamina D

Continuare din episodul 1 si episodul 2

Preambul

Am scris serialul asta cu convingerea ferma ca starea noastra de sanatate depinde semnificativ si de natura relatiei pe care o stabilim cu soarele si vitamina D. Relatie care demonstreaza de fapt echilibrul perfect cu Natura si pe care e intelept sa il pastram, daca aspiram la o viata lipsita de griji. Un exemplu relevant este ceea ce se intampla chiar acum: in timp ce scriu, inca bantuie antiprimavara prin lume. Mai toti am observat ca de data asta lucrurile au fost altfel decat in alti ani. Nu ma refer la temperaturi aici, ci la absenta soarelui. Soarele a cam lipsit in ultimele luni. Amprenta pe care omul si-a pus-o fara consideratie, smerenie sau delicatete asupra Naturii, a afectat si va continua sa afecteze numarul de zile insorite pe intreaga Planeta.

Foto: arhiva personala

Foto: arhiva personala

Dupa primele doua episoade am primit intrebari, comentarii critice si concluzii grabite la adresa faptului ca “nu sunt la obiect”: “Dam sau nu dam Vigantol?”, “Inteleg ca nu esti impotriva Vigantolului pana la urma!”, “Inteleg ca de fapt esti impotiva Vigantolului si l-am oprit, dar ce fac mai departe?”, “La obiect: ce analiza pentru vitamina D trebuie sa fac?”, “Mai concret, Cristela! Mai concret.”

Din categoria: “Stimabili! Onorabili! … Aveti putintica rabdare …” sau “Ce-a scris autorul si ce-a interpretat cititorul”, sau “Ce nu este serialul despre vitamina D?”, clarific:

 

1. Fireste ca e un serial substantial, cu raspunsuri ca doar de-aia are titlul: suplimentam sau nu suplimentam? Nu e nici invarteala in jurul cozii, nici un articol politically correct. Dar nu se preteaza la lectura de roman politist unde – ca sa afli raspunsul – poti sari linistit de la primul capitol, la deznodamant, fara sa conteze prea mult ce e scris intre ele.

2. Poate ca principala diferenta de abordare in stilul meu este ca o buna parte dintre raspunsuri vi le veti putea oferi singuri, la final. Stiu ca nu e cea mai indragita metoda (e mai usor sa facem ce spun altii si apoi sa ii blamam daca nu iese cum ne asteptam), dar e cea mai utila, pentru ca ne pune creierul la treaba si ne lasa sa ne asumam responsabilitatea pentru deciziile, sanatatea si viitorul nostru si al copiilor nostri.

3. Nu e despre o solutie unica si universal valabila, pentru ca nu poate exista asa ceva (nici) in cazul suplimentarii cu vitamina D, iar episoadele urmatoare vor continua sa demonstreze de ce. Din categoria “Dacă mă iubeşti, stimabile, fă-mi hatârul… să trecem la plebicist… dorinţa adunării!”, va veni si concluzia personala a autorului, care va sa zica – verdictul. In episodul 6, desi eu zic ca am tot exprimat-o si pana acum in episoadele anterioare.

4. Nu e un serial pro Vigantol, ulei de ficat de cod, etc. Nu e nici un manifest pentru renuntarea la Vigantol, ulei de cod, etc. Nu e un serial despre expuneri irationale la soare. Nu e propaganda pentru abordari fanatice si nici pentru solutii sablon, asa cum am fost invatati ca “e normal” sa primim.

5. Materialul l-am scris in urma unor invataturi de minte personale despre vitamina D si soare. Il public pentru cine crede in durabilitatea metodei pasilor marunti si pentru cine doreste sa evalueze prin filtrul propriei gandiri recomandarile primite in legatura cu vitamina D si soarele, indiferent de tabara care le-a originat.

6. Despre Dr. Holick, principala resursa bibliografica a serialului: este “descoperitorul” vitaminei D forma activa, singura forma care aduce oamenilor beneficii de sanatate, produsa de rinichi (1,25 – dihidroxi vitamina D) si pe care am numit-o in episodul trecut si forma “utila”. Ulterior acestei descoperiri a fost reclasificata din vitamina – in hormon responsabil de metabolismul calciului. L-am avut profesor, i-am ascultat prelegerile si i-am citit cartile intr-un moment in care corpul meu si analizele mi-au transmis mesajul ca ceva nu functioneaza in relatia mea cu vitamina D.

Impreuna cu alti colegi, a reusit sa izoleze si sintetizeze chimic (sa produca in laborator) forma activa a vitaminei D, disponibila doar pe baza de reteta medicala si intens utilizata in tratamenul osteoporozei si al altor afectiuni osoase si renale.

Odata cu aceasta descoperire au eliminat si paradigma conform careia doar rinichii sunt cei care activeaza vitamina D. Cantitatea de vitamina D activata de rinichi este de fapt foarte mica, utilizata doar pentru oase si nu se schimba per total, indiferent de cata 25 – vitamina D se afla in circulatie.20 Cu alte cuvinte “poti sa stai pe plaja toata vara, sa bei litri intregi de lapte fortificat si sa mananci macrou la fiecare masa, ca rinichii vor produce aceeasi picatura mica de vitamina D forma activa”.22

Dar asta nu e o veste rea, din contra: inseamna ca nu numai rinichii, ci “o multitudine de celule au abilitatea sa faca lucrul asta, inclusiv cele din sani, prostata, colon, creier, piele si cel mai probabil toate celelate tesuturi si celule”21. Descoperire care a avut un impact major in prevenirea si tratamentului cancerului, bolilor autoimune, afectiuni dermatologice aparent incurabile (psoriazis), beneficii despre care voi vorbi in ultimul episod, cel cu numarul 6.

Experienta sa insumeaza peste 30 de ani de contributie la nivel international in domeniul cercetarii si tratamentul pe baza de vitamina D. Este profesor de medicina, dermatologie, psihologie si biofizica la facultatea de Medicina din Boston, directorul Clinicii pentru Sanatatea si Ingrijirea Oaselor si director de programe la Centrul General de Cercetare Clinica din SUA.

Conventie. Voi utiliza pe parcursul serialului urmatoarele denumiri:

– forma circulanta, de depozit, produsa de ficat (25 – hidroxivitamina D): 25 vitamina D sau calcidiol
– forma activa, utila, produsa de rinichi (1,25 – dihidroxi vitamina D): 1,25 – vitamina D sau calcitriol

***

Ducem lipsa de vitamina D?

Nu e nevoie sa ai un IQ care sa taie rasuflarea celor din jur, nici lucrare de doctorat sau gandire complexa ca sa iti dai seama ca organismul uman, mai ales cand nu e virusat de tot felul de agresori externi, are un fel foarte clar si lesne perceptibil de a ne transmite ca duce lipsa de ceva. Am avea doar de castigat daca l-am credita cu mai multa incredere decat ii dam de obicei.

Daca: nu prea ne vede soarele, avem un serviciu din cauza caruia petrecem cea mai mare parte a timpului in interior, ne dam cu creme de protectie pe toate zonele expuse la soare cand iesim din casa, purtam haine care ne acopera intreg corpul, nu suplimentam cu cantitati adecvate acolo unde e intr-adevar nevoie, nu avem o alimentatie indestulatoare in alimente bogate in vitamina D, avem piele inchisa la culoare, suntem peste 60 de ani si locuim in latitudini nordice si daca suferim de obezitate, afectiuni digestive, sindrom de malabsorbtie a grasimilor alimentare, afectiuni ale ficatului, pancreasului sau rinichilor si daca vorbim despre copii alaptati (laptele matern contine putina), sunt sanse mari sa ducem lipsa de vitamina D. 8,9,23

Pentru un raspuns precis se poate face o analiza de sange si verificat cu exactitate nivelul vitaminei D.

Ce fel de analiza pentru vitamina D si cum?

Testul pentru forma circulanta/de depozit, 25 – vitamina D. Cerem adica la doctor o trimitere sau cerem direct la laboratorului o analiza de sange pentru 25(OH)D sau test pentru 25-hidroxivitamina D, exact asa, nu altceva, indiferent de ce vi se spune. Se recolteaza sange din vena si analiza pentru vitamina D masoara nivelul total, adica cel rezultat prin aport alimentar, suplimente si productie proprie.

Asigurati-va ca doctorul cere analiza pentru forma circulanta (25 – vitamina D) si nu pentru cea activa (1,25 – vitamina D). Un rezultat normal este situat in intervalul 30 – 100 nanograme per mililitru (ng/ml).Insuficienta (nivel suboptimal) este intre 20 – 30 ng/ml

Sub 20 ng/ml este considerat de comunitatea internationala – deficienta. (Pana in anul 1998, inainte de aparitia unor articole semnate de Dr. Holick, deficienta era considerata sub 10 ng/ml). In privinta nivelului ideal de vitamina D, valorile difera usor, insa au ca interval comun 40-60 ng/ml.

E absolut esential ca in timpul sarcinii si al alaptarii mamele sa aiba un nivel optim, pentru a putea transfera cantitati semnificative prin laptele matern si a reduce riscurile asociate carentei de vitamina D (infectii, boli autoimune, afectiuni osoase, cancer).16, 17

Experienta mea

Cochetam de mult cu ideea sa-mi fac si eu o analiza pentru vitamina D, sa verific nivelul de calcidiol, dar am tot amanat. Ba din comoditate, ba pentru ca nu mi-am creat timp pentru asa ceva, ba pentru ca nu prea ma impresioneaza rezultatele testelor de laborator in nici un sens, nici pozitiv, nici negativ, de cand am inteles cum sunt stabilite intervalele de “normalitate” si faptul ca si la capitolul asta industriile cu interese, mai ales cea farmaceutica, isi pot exersa semnificativ influenta.

De vreo 10 ani nu am mai fost bolnava grav. Asta iarna insa am batut recordul, am facut tot ce se putea face, am primit tot ce se putea aduce acasa din colectivitatea celor 2P si am trecut prin niste viroze respiratorii si infectii de toate tipurile, de se minunau si medicii de asalt. E adevarat ca ma asteptam, avand in vedere ca din cauza suprasolicitarii, a lipsei de somn intre 10 noaptea si 2 dimineata pe perioade prelungite si a timpului petrecut prea mult in casa, la studiu, sistemul meu imunitar facuse un fel de shut-down (din septembrie pana in martie am avut cele mai grele examene si la Institut si acasa, cu cei 2P atacati de balaurii cu sapte capete de la gradinita). Abia cand am aprofundat subiectul si am inteles de ce persoanele cu carente au o incidenta crescuta de viroze respiratorii, am inceput sa consider serios ca poate nici eu nu stau prea bine si n-ar strica sa fac o analiza pentru vitamina D.

Rezultatul a fost o infrangere zdrobitoare: 3 ng/ml!

Courtesy: Michael Sacher

Si eu care ziceam ca am rezerve indestulatoare facute din primavara pana in toamna … Repet, nu am gresit ca nu am luat suplimente, ci este ceea ce am scris deja in episodul 1 (vezi “Ce nu stiam ca nu stiam”): credeam ca e suficient sa iesi la soare, inclusiv dat cu crema de protectie si nu stiam ca de fapt conteaza cand iesi si ca nu trebuie sa ai crema.

Evident ca in astfel de situatii de deficit sever, care ne mai prinde si in toiul anotimpului sarac in soare, subiectului suplimentare nu mai e dezbatere, ci necesitate. Dar anul asta am de gand sa ma razbun 🙂 , sa pun in practica tot ce am invatat si a testez cum functioneaza treaba asta pentru mine. Vreau sa vad unde ajung cu vitamina D dupa ce o sa ma expun la soare inteligent, ca la carte (despre asta voi vorbi in episodul 5). Si daca nu va fi suficient, am sa fac asa cum am scris in episodul 1: voi continua sa suplimentez in paralel, insa doar pana ajung la limita inferioara a intervalului de normalitate.

Dupa analiza mea, am vrut sa fac analiza pentru vitamina D intregului familion. 🙂 Iaca pozna! Cei trei baieti erau aproape de 30ng/ml, deloc rau si asta pentru ca de cele mai multe ori au facut expeditii haiducesti fara mine si s-au sustras complice de la crema de protectie. 🙂

D’ale noastre, baietesti

Atentie la analize!

Multi doctori cereau sau inca cer gresit analiza pentru vitamina D (mai ales in cazul osteoporozei sau rahitismului), adica verifica forma activa. Si cand rezultatele de laborator se intorc indicand valori normale concluzioneaza eronat ca totul e in regula cu nivelul de vitamina D. Cu toate astea e posibil ca pacientul sa sufere de un deficit sever, chiar daca nivelul de forma activa este normal sau crescut.

“Inca un aspect esential este ca nivelul calciului in sange este de obicei normal in cazurile de carenta de vitamina D. Majoritatea doctorilor se uita la valorile calciului seric si, daca nu vad nimic iesit din parametri, trag in mod automat concluzia ca asta inseamna si ca totul e in regula cu vitamina D in corp. Ceea ce nu e neaparat adevarat.”). 5 Cand calciul din alimentatie creste, cantitatea de vitamina 1, 25 – vitamina D scade si invers. Spre deosebire de forma circulanta (25 – vitamina D), cea activa (1,25 – vitamina D) determina eficienta cu care este absorbit din intestine in sange calciului alimentar si actioneaza ca un hormon “adaptiv”. Adica valoarea lui e invers proportionala cu cantitatea de calciu din alimentatie. 6

“Nici valoarea calciului, nici a calcitriolului (1,25 – vitamina D) nu ne pot spune daca ducem lipsa de vitamina D. Trebuie sa masuram doar 25- vitamina D (calcidiol); nu acceptati nici un alt marker, indiferent de ce va spune doctorul vostru.”10

De ce se determina forma circulanta (25) si nu cea activa, utila (1,25)?

Imi mod intuitiv am fi tentati sa credem ca e bine sa facem analize pentru a afla cum stam cu forma activa (1,25 – vitamina D), doar este forma utila, nu? Insa rezultatele pentru 1,25 – vitamina D nu ofera o reprezentare corecta a situatiei, pentru ca nu se coreleaza cu intreg tabloul din organism despre vitamina D.1, 2 Si asta pentru ca nivelul 1,25 – vitamina D in organism este relativ constant, indiferent de valoarea depozitelor de 25 – vitamina D.4 Cum asa?

In momentul in care corpul duce lipsa de vitamina D in depozite, prin binefacatoarele sale mecanisme de autoreglare si supravietuire, da imediat semnalul catre creier si incepe productia sporita de hormoni paratirodoidieni. Hormonii respectivi “ordona” rinichilor sa activeze vitamina D si asta e explicatia pentru care nivelul de 1,25 – vitamina D poate iesi la analize normal sau optim, chiar atunci cand ne confruntam de fapt cu o carenta de vitamina D.

Toate astea mi s-au parut bizare pana cand nu am inteles cateva amanunte despre biologia vitaminei D 5. Apoi totul a capatat un sens, o logica dupa care tanjeam:

1. Forma activa (1,25 vit D) intra in circuitul sanguin intr-o concentratie de 1000 de ori mai mica decat forma circulanta (25 vit D).
2. Forma activa (1,25 vit D) are un timp de injumatatire de doar 2 – 4 ore, ceea ce inseamna ca in sange, concentratia ei scade la jumatate, la fiecare 2 – 4 ore. 7

Timpul de injumatatire = cat ii ia corpului sa consume jumatate din nivelul total de 25 – vitamina D si de 1,25 – vitamina D din sange.

25 – vitamina D produsa de ficat are un timp de injumatatire de 2 – 3 saptamani daca provine dintr-un supliment si 4 – 6 saptamani (dublu) daca provine prin expunere la soare.

Deci cand ne facem depozite suficiente de vitamina D primavara, vara si toamna, avem mari sanse sa ne sustina si pe perioada iernii, nu numai datorita timpului dublu de injumatatire, ci si pentru ca parte din aceste depozite se stocheaza in grasime, de unde sunt eliberate in organism iarna (exceptie fac persoanele supraponderale, unde vitamina D ramane de fapt captiva in grasime).11

“Daca primavara, vara si toamna aveti surse adecvate de vitamina D, depozitele va vor ajunge pe perioada iernii. Pentru cei care sunt insa ingrijorati de problema asta: ce le spun mereu pacientilor mei este sa ia 400 U.I. si ceva expunere la soare, ca sa fie cu adevarat siguri ca isi fac stocuri de vitamina D. Si apoi, in timpul iernii cel putin o multivitamina care sa aiba 400 U.I. si poate in plus, un supliment cu vitamina D care sa contina 400 – 1000 U.I.”12

(Va urma)

***

In episodul 4: Legatura dintre vitamina D, calciu, hormoni si oase. Si despre rahitism.

In episodul 5: Cum sa utilizam intelept soarele ca sa facem suficienta vitamina D fara riscuri.

In episodul 6 (ultimul): Despre suplimentare artificiala, intoxicatia cu vitamina D, beneficiile pentru sanatate si verdictul meu.

***

Referinte

1, 3, 5, 7, 8, 10, 16: Holick, F. Michael, PhD, MD: The Vitamin D Solution, Penguin Group (2010)

2, 4, 17: Lederman, Matt, MD: What About Supplements?, lecture during Certificate in Plant Based Nutrition Program, Cornell University (2012)

6. http://blog.vitamindcouncil.org/2012/12/28/activated-vitamin-d-vs-25ohd-levels-what-should-you-measure/

9. http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/vitamin-d-deficiency/am-i-vitamin-d-deficient/

11, 12:   Holick F., Michael, PhD, MD: The Healing Power of Sunlight and Vitamin D, an exclusive interview by Mike Adams (http://www.naturalnews.com/specialreports/sunlight.pdf)

20, 21, 22, 23: Holick F., Michael, PhD, MD and Jenkins, Mark: The UV Advantage: new medical breakthrough reveal powerful health benefits from sun exposure and tanning, First Trade Paper Edition (April 2009)

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. Buna Cristela. Fetita mea de 3 luni jumate a fost diagnosticata cu reflux si pt ca nu avea pofta de mancare am.inceput sa sap la cauze. Una din ele ar fi fist exces de vitamina d3…vigantolul cel sfant despre care si in maternitate, si toti pediatrii imi spuneau sa nu i-l ratez in administrare! Si cum feelingul de mama e cel mai bun…am intepat-o. Rezulta ca are 76,8 ca si valoare …asta in coditiile in care maximul este 53,2. Calciul total seric este 10,0…in conditiie in care maximul e 10,4. Ce parere ai?

  1. Draga Adriana, multumesc. Parerea mea despre suplimentarea cu substante de sinteza, am scris-o deja pe blog. Mai adaug: “Observaţia directă şi bunul – simţ sau intuiţia transcend întotdeauna ştiinţa. Deşi ştiinţa s-a născut pe baza observaţiilor directe şi a bunului-simţ, la un moment dat ea şi-a pierdut imparţialitatea, lăsându-se influenţată de industrie şi de marile finanţe.” (Dr. Robert Morse, Sa traim sanatos fara toxine).

   Cu drag,

   cristela

 2. Buna Cristela! Fiica mea in varsta de 25 ani este insarcinata in luna 4.La analizele de sange i-am facut dozarea de vit d 25ohd si i-a iesit 5.Deci nivelul ei este ffff scazut Acum ca este in trimestrul 2 de sarcina este bine pe langa multivitaminele pe care le ia sa ia si vit d sub forma de picaturi si cate picaturi ar trebui sa ia …..am pcaturi de 10.000 de unitati pot sa-i dau .Oare poate afecta dezvoltarea fatului?:

 3. Se cunoste ca ai suferit de carenta de vitamina D altfel nu te-ai fi informat. Totusi, nu e rusinos pentru un medic sa nu fie informat despre un mecanism p ecit de simplu pe atit d evital, cum e cel al Vitaminei D. Parerea mea e ca medicii nu prea mai practic amedicina ci doar impart hapuri, iar cei aplecati catre terapii alternative sau socioterapii cum le spun eu la osteopatii craniosacrale (care nu sunt bune decit relativ si doar amelioreaza ceva sau previne) boluri tibetane, ape alcaline etc. Or fi bune toate da medicina pe car eau invatat-o e l anivel mediocru iar ce fac ei , isi ascund incompetenta. Astfel, trigliceridele crescute sau colesterolul se pot datora cresterii cortizolului, nu-i asa, pe nivel de stress. Care medic te trimite la un endocrinolog, (decit daca ai cine stie ce diabet sau gusa, deja boli secundare cresterii cortizolului nedepistat la timp)?Oricum, credeam ca esti medic de aia ti-am scris, intre timp am vazut cu ce te ocupi!

 4. Buna seara,
  Am citit cu mare interes articolul dvs. In urma cu o saptamana, la un consult ORL, doctora mi a spus convingator ca in cele trei luni de cand tot acuzam o stare de oboseala cronica, n ar abea nicio legatura cu afectiunea mea ORL – rinosinuzita. La sugestia dansei am facut mai multe analize si asa am aflat ca exista o carenta de Vit D. De o sapt am inceput tratamentul cu Detrical recomandat timp de 2 luni. Marturisesc ca sunt speriata, starea mea nu s a ameliorat. Sunt derutata. Sa mai fac alte analize? Care? Sunt panicata aiurea? A trecut prea putin timp de cand iau pastiluta, doat o sapt. Ce mi scapa? E a treia luna si ma simt in unele zile extrem de obosita fara sa fi facut un efort considerabil. De maine voi renunta si la cafea, si la tigari. Asteptarea asta ma streseaza tare. Ma puteti ajuta cu o sugestie, consultatie?

  1. Draga Roxana, multumesc pentru intrebare. Ne putem spune pe nume. Din pacate aceasta abordare “am buba, iau pastila sa imi treaca” observi chiar tu ca nu are rezultatul scontat: VINDECAREA. Este o manipulare si un mit, catre care am fost si ne-am lasat condusi constient sau inconstient.

   In primul rand ne lipseste RABDAREA de a astepta ca organismul nostru – abuzat de barbarul de tiran ce suntem – sa se refaca. Noi vrem vindecare ca in reclame: tac-pac, in cateva minute! In natura lucrurile se petrec incet, in luni si ani de zile! Cati ani te-ai otravit cu cafea, tutun si alte otravuri sufletesti si fizice pana cand au aparut semnalele de “boala”? Just ar fi sa iti acorzi cel putin tot atat timp pentru a te curata si vindeca. Rabdarea este o dovada a iubirii de sine. Iar timpul, da, este mai pretios chiar decat sanatatea: https://cristelageorgescu.ro/ce-i-mai-important-timpul-sau-sanatatea/01/2016/

   In al doilea rand ne lipseste INCREDEREA IN PROPRIA INTUITIE, VOCE INTERIOARA. Vrem ca cineva in afara noastra, cu o pastila sau bagheta magica, sa ne dea solutia unor probleme care se afla si care au pornit din INTERIORUL nostru. Si mai vrem ca acea pastila sau bagheta sa faca treaba in locul nostru.

   Un medic ne poate ajuta doar sa ne ajutam. Si nu orice medic, ci unul care este prieten al umanitatii si intelege fiinta umana ca pe un intreg, cu corp, emotii si ganduri, nu ca pe o masina care trebuie carpita. Exista astfel de medici, nu datorita sistemului, ci in ciuda lui.

   Nu merge asa, draga mea. Daca doresti sa te vindeci trebuie sa ai disponibilitatea de a-ti asuma responsabilitatea absoluta fata de tine si fata de starea ta de sanatate si independenta interioara.

   Daca este cazul tau, atunci iti recomand sa cauti pe blog dupa cuvantul cheie “suprarenale”, “epuizare”, “oboseala cronica” si sa faci acest prim pas informativ, citind articolele mele si linkurile/cartile catre fac trmitere in aceste articole.

   Cu pretuire,

   cristela

 5. Bună ziua, fiica mea de 12 ani are scolioza si o lipsa de vitamina d (i-am facut analiza la sfarsitul lui septembrie si a iesit 19, desi a stat toata vara afara fara protectie solara); calciul a iesit in limite normale. De cand era mica mi s-a parut ca a avut o problema cu asimilarea acestei vitamine (lipsa pofta mancare dintotdeauna, paloare, racea des, cosul pieptului infundat, transpira rau la cap), desi i-am dat vigantoletten pana la 7 ani. Iarna trecuta i-am dat din nou vit. d, dar doar 15 zile pe luna din sept. pana in aprilie, 500 unitati. Acum tinand cont de valoarea mica iesita ar trebui sa-i dau din nou vit. d, dar nu stiu ce cantitate si pt cat timp. Nu stiu daca se da zilnic sau cu pauza, dimineata sau seara, inainte sau dupa masa. Indraznesc sa va rog daca ma puteti indruma in acest sens. Multumesc cu recunostinta pentru raspuns si pentru aceste informatii pretioase!

  1. Buna dimineata, Liliana. Va multumesc pentru mesaj. Multumesc pentru intelegerea ca nu va pot indruma eu, pentru ca nu aceasta este intentia blogului, dar daca colaborati cu un medic naturopat sau homeopat care iubeste oamenii, atunci sigur va va putea indruma. De asemenea, Dr. Holick da instructiuni specifice in cartea sa, daca cunoasteti engleza. Ii puteti chiar scrie, va raspunde.

   Cu mult drag Dvstra si fetitei,

   cristela

 6. Buna ziua,
  sunt de 74 ani , mi-am rupt coloana , acum 15 ani-si mai triesc , bine sa zicem,
  dar inter timp am mai rupt un umr o mana etc.
  , simt ca nu am ceva in singe
  -iau alpha d3, de 15 ani si calciu 600mg sau 1000
  cu magneziu etc.

  si in toamna asta la o analiza de d3, a iesit 18,8,- deci deficienta mare.

  ce sa fac?

  cine imi :” arunca” aceasta vitamina afara din organism??????

  puteti sa ma ajutati, stiu ca sunt mai multe de discutat
  daca aveti cabinet si putem sa ma primiti -as dori sa discutam.

  am suferinte sinistre la oase.

  mii de multumirii-simona g.

 7. Mulțumesc pentru raspuns! Mi-as dori sa ajung cu fetita la un medic homeopat care intradevar iubeste oamenii, dar nu stiu la cine sa mergem. In ultima vreme am auzit si de o lipsa a melatoninei in cazul copiilor cu scolioza (si aceasta e tot un hormon, ca si vit. d din cate am inteles). Daca cunoasteti un medic homeopat dedicat, va rog sa-mi spuneti! Multumesc din inima!

  1. Desigur, eu cunosc, dar exista si unii pe care nu ii cunosc. De aceea trebuie sa “vanti”, sa va intindeti antenele peste tot. In ziua de azi, nu mai merge fara putin efort EFICIENT personal. In ce localitate va aflati?

 8. 🙂 Asa este. Sunt din București. Mulțumesc!

  1. Draga Liliana,

   Sunt medici minunati si in Bucuresti si in imprejurimi – aud povesti minunate de la mame. Eu il cunosc personal doar pe Dr. Pavel Chirila in Bucuresti si pe Dr. Sorina SOESCU la Constanta.

   Sau, pediatru (care a studiat homeopatia cu Dr. SOESCU) ti-o recomand pe Dr. Mihaela Paduraru.

   Cu drag,

   cristela

 9. 🙂 Mulţumesc! Sa dea Dumnezeu sa ajungem si noi la medicul minunat potrivit pentru fiica mea. Mulţumesc pentru informatii si pentru rabdarea de a-mi raspunde. Numai bine si sa ne mai auzim cu bine!

 10. Bună ziua stimată doamnă,
  Aveți cunoștință de studiile și mai ales rezultatele terapiei cu supradoze de vitamina D3 a doctorului brazilian Coimbra, care tratează cu succes multe maladii autoimune (SM, Parkinson etc.)? M-ar interesa să am o părere obiectivă și din partea dumneavoastră. În caz că nu cunoașteți puteți să vă informați de aici : http://www.vitamindandms.org/researchers/coimbra/

  Cu speranța unui răspuns, vă urez o zi cât mai bună!
  Dl. Nicolae

 11. Buna ziua!
  Am psoriazis pe degete ,am urmat multe tratamente si am fost la multi medici fara rezultat,trece cat timp iau tratamentul dupa care reapare.Acum iau vit.A si E capsule si zinc cu seleniu de 15 g !Am rugamintea daca se poate sa imi spuneti daca pot lua si D3 pt ca medicamente nu vreau sa iau si am un regim alimentar fara gluten,zahar si lactate!Multumesc frumos!

  1. Draga Nicoleta, multumesc de intrebare. Am avut si eu psoriazis vreo 12 ani si nimic din afara nu m-a rezolvat, pana cand nu m-am rezolvat eu, din interior. TOt ajutorul extern a fost ”o carja”. Santierul insa a fost intern. Citeste fie cartea Dr. Robert Morse – Sa traim sanatos fara toxine, fie vino la scoala de sanatate a Dr. Sorina Soescu – Sanatate 5 D, sa intelegi ce ti se intampla, ca sa poti sa stii ce ai de facut.

   Cu drag

  2. Buna seara!Multumesc din suflet !
   Am sa va urmez sfatul!

 12. Draga Cristela,
  Am citit seria despre vitamina D si am aflat raspunsul pentru cum poti stabili nivelul acestei vitamine in corp. Stii cumva pentru B12 ce analiza se poate efectua? In conditiile in care de 2 ani si jumatate am renuntat la proteina animala as vrea sa stiu daca intr-adevar corpul meu poate sa-si produca singur rezerva de B12 necesara sau nu.
  Imbratisari calde si ganduri bune,
  Carmen

  1. Draga CArmen, multumesc pentru intrebare. Pur si simplu analiza de determinare a nivelului de B12. Poti economisi banii dati pe analize, pentru ca sunt sigura ca nu produce. Nu mai produce la cei mai multi dintre oameii moderni. Avem digestia facuta praf, ca si suprarenalele, ca si vointa, dar nu e totul pierdut 🙂 – citeste aici, macar punctul 5 despre B12: https://cristelageorgescu.ro/nota/cum-sa-alcatuiesc-un-meniu-simplu/.

   Cu drag

 13. Buna seara,
  Am fost diagnosticata cu artirtia psoriazica si osteoporoza avansata.Am facut o perfuzie cu Aclasta (in urma careia mi s-au declansat episoade de fibrilatie paroxistica cu frecventa f. mare -inainte aveam 2/an- si mi s-a recomandat Detrical, 1/zi timp de 6 luni. Este bine sa iau continuu aceasta vitamina??
  Ganduri senine,
  Cristina

  1. Buna seara Cristina,

   Multumesc pentru intrebare. Ce este bine sau rau pentru Dvstra, ce va face bine sau va face rau, asta nu o poate sti nicio persoana, nici chiar autoritate, decat una singura Maria Sa, Corpul Dvstra. Daca ii ascultati semnalele in mod constient, veti sti daca e bine sau nu sa continuati.

   Multumesc frumos pentru intelegerea ca nu doresc sa ofer raspunsuri ipotetice, v-as amagi si este opusul lucrarii mele in lume.

   Cu pretuire,

   Cristela GEORGESCU

 14. Buna Cristela,..Ma numesc Elena si am 43 ani si recent am facut cateva analize la sange printre care si vitD25 hidroxi .valoarea ei a iesit de 8.6,.crezi ca urmand vreun tratament depozitul de vitamina d se mai poate reface…?

  1. Draga mea Elena, multumesc pentru intrebare. Daca imi permiti sa iti raspund imputernicitor, nu standard.

   Ce conteza ce cred eu sau oricine altcineva, fie el si medic? Conteaza ce crezi tu. Vindecarea nu este posibila decat daca NOI avem incredere (deci credem) in metoda aleasa, in terapeut.medic si in propriul organism.

   Nu exista boala nevindecabila, exista doar pacient nevindecabil.

   Cu drag,
   cristela

 15. Buna Cristela , de curind i-am facut fetitei mele de 5 ani dozare de vitamina D , si anume 25 hidroxi vitamina D, si calciu seric si ionic (care au iesit ok) , insa nu stiu ce sa zic si despre vitamina D , ei i-a iesit 25-hidroxi-vitamina D… 37,2 µg/L 92,9 nmol/L ., pe bilet la interferinte scrie asa : µg/L (nmol/L)
  Optim – 20,00 – 70,00 (49,92 – 174,72)
  Insuficient – 10,00 – 19,99 (24,96 – 49,90)
  Deficienta moderata ….. 5,00 – 9,99 (12,48 – 24,94)
  Deficienta severa ……. < 5,00 ( 100,00 (> 249,
  dupa cum am vazut valoarea ei e inclusa in nivelul optim, insa e chiar aproape de limita inferioara , e bine sau nu ? Suntem ok cu vitamina D ? Multumesc .

 16. Bună Cristela
  Baiatului meu (14ani ) i-a ieșit analiza 1,25-(OH)2-Vitamina D3 -206 pg/mL.
  Te rog să-mi dai un sfat !
  Mulțumesc frumos

  1. Draga Alina, pe internet sfaturile sunt doar incomplete si posibil nerelevante, pentru ca sunt scoase din context. E nevoie sa discuti situatia ta cu un medic cu abordare holistica.

   Acum ceva timp am discutat cu Dr. Holick despre cazul unei alte cititoare cu hipervitaminoza, o valoare putin sub cea pe care o indici tu. Dr Holick mi-a raspuns asa: ”This is likely due to a rare genetic disorder known as a 24-hydroxylase deficiency. These patients often have mild high blood calcium and history of kidney stones. I treat these patients by making sure they always wear sunscreen when outdoors and to minimize any vitamin D intake from dietary sources.”

   Cu drag

   Cu drag

 17. Buna seara.

  Am 31 de ani, sufar de tiroidita autoimuna cu hipo (sub tratament cu eutirox de 10 ani), anul trecut, la sfaristul lunii iulie, am dozat vitamina d (25 OH) in august, a iesit valoarea 11,2 (nivelul optim conform laboratorul trebuie sa fie intre 30 si 100) am inceput sa iau vitamina D de la Secom de 2000 ui (forma extrasa din lana de oaie) cate o pastila, zilnic dupa masa, am administrat pana in noiembrie la sfarsit de luna. In februarie am repetat analiza, valoarea 15.5 (deci tot nivel insuficient), am inceput din nou sa iau vitamina d tot de la secom, zilnic, am mai facut la 2 luni analiza si nivelul nu a crescut deloc a ramas la fel 15.5, nu stiu ce se intampla de ce nu creste nivelul, atata timp cat am luat medicamente. E posibil sa nu se asimileze? Care ar putea fi cauza? Sotul meu are aceeasi afectiune (tiroidita cu hipo) si el avea un nivel insuficient de vitamina d (valoarea 15), iar in urma administrarii de comprimate cu vitamina D de la Secom, valoarea i-a crescut dupa 3 luni, la 29.
  Imi puteti, va rog recomanda ce as putea sa fac, eventual alte comprimate de vitamina D care sa se asimileze, astfel incat sa am un nivel optima de vitamina in organims?
  Va multumesc.

  1. nu stiu daca vei intra sa verifici raspunsul, dar indraznesc sa ti recomand sa intri in site-ul Vitamin d council. dDoza pe care ai luat o este de mentinere o data ce ajungi la nivele optime.
   Diferenta dintre tine si sotul tau se poate datora faptului ca, in general cei care avem tir.autoimuna avem si probleme de absobtie la nivel intestinal.

 18. BUNA seara
  MI ar placea tare mult sa stiu opinia dumneavoastra in ceea ce priveste administrarea simultana a Vit D3 cu vit K2.
  Am citit foarte multe studii din Usa si Uk si se recomanda.
  Multumesc si felicitari

  1. Buna seara, multumesc pentru intrebare. M-as bucura sa fie atat de simpla rezolvarea problemei. Practica si studiul biochimiei mi-a demonstrat ca reactiile ce au loc in corp sunt atat de complexe si atat de putin intelese de stiinta, incat nu ne permitem sa le aborda reductionist si nici intr-un simplu comentariu pe site. Ca sa ne putem increde intr-un studiu atunci cand alegem pentru viata noastra sau a celor dragi, sunt cateva intrebari la care ar fi de dorit sa cunoastem raspunsul. Prima si cea mai importanta: cine a finantat studiul respectiv?

   Cu pretuire,

   Cristela GEORGESCU

 19. Buna seara !
  Sunt o persoana diagnosticata cu Scleroza Multipla Recurent Remisiva ….am inteles ca vitamina D face foarte bine acestei boli .Nu am facut niciodata analiye sa vad cum stau cu vitamina D ,pentru ca nu mi-a recomandat nici un medic .Am un baiat de 11 ani si imi este teama ca totusi sa nu fie ereditara aceasta boala(din discutii cu pacienti cu aceasta boala ca a mea si din ce am mai citi pe net) …credeti ca daca ii fac aceasta analiza sa vad cum sta cu acest dozaj ,as putea sa ii dau vitamina D ?

  1. Buna seara, Stefania. Va multumesc pentru intrebare. Daca doriti sa faceti o analiza, acest lucru e posibil, sa faceti insa analiza corecta, asa cum am scris in articole. Despre tratament si preventie va sfatuiesc insa sa abordati problema holistic (nicio afectiune nu are o singura cauza, deci nu poate fi vindecata printr-o singura masura, pe un singur plan), cu un medic care intelege si lucreaza in acest fel. Cu pretuire,

   Cristela GEORGESCU

 20. Imediat ce am citit articoul m-am dus sa vad ce analize am facut de-a lungul timpului la copii, asa cum le-a cerut pediatra. Si vad ca e 25 idrossi vitamina d, deci exact ce recomanzi tu. Inseamna ca aici in Italia in mod normal, fara alte cereri speciale, doctorii analiza asta o cer, avand in vedere ca eu nu i-am specificat ce tip de analiza vreau. Bun.
  Ideea care ma preocupa este ca valorile de referinta sunt diferite. se masoara in nmol/L, si zice asa:
  mai mic de 25= grava carenta
  intre 25 si 75= insuficienta
  intre 75 si 250 = suficienta
  mai mare de 250 = toxicitate

  Noi suntem undeva pe la 50 si sincer nu prea stiu cum sa interpretez. Daca stie cineva sa ma lamureasca v-as fi recunoscatoare.

  1. Multumesc, draga Monica pentru comentariu. Poti face conversiile pe internet, dar nu e nevoie, pentru ca tu ai deja interpretarea. Esti la insuficienta. Cu mult drag, cristela

 21. Multumesc pentru articol, am aflat mai multe despre vitamina D3 si chiar aveam nevoie.In primavara acestui an am fost la dr. Balta pt operatie gaura medulara ochi drept.M-a intrbat printre altele daca am dureri de maiini si picioare si i am spus ca da am aceste dureri la care dansul mi a dat o reteta cu vit D3.In prima luna de 2000 ui iar apoi de 1000 ui una pe zi toata viata.Am luat conform recomandarilor dar acum va intreb – sa iau tot asa in continuare, sa mi fac ceva analize ?Mentionez ca am 62 aniMultumesc inca o data pt articol si astept cu nerabdare raspunsul Dvs.

  1. Doamna Florica, multumesc pentru intrebare si pentru incredere. Puteti sa faceti analize pentru a vedea cum a reactionat coprul. Desigur ca eu nu va pot spune ce e mai bine pentru Dumneavoastra. Nici macar medicul nu va poate spune. El va poate doar face recomandari, insa Dumneavoastra, fiind atenta la cum va simtiti, puteti concluziona daca recomandarile respectiva v-au ajutat sau nu. Si desigur ca doar suplimentarea cu anumite substante, actiune izolata, fara a fi insotita de o sprijinire a corpului prin dieta, exercitiu fizic, controlul gandurilor, l vorbelor si al emotiilor nu poate avea efectul pe care l-ar avea intr-o schema holistica.

   Cu pretuire,

   Cristela GEORGESCU

 22. Buna seara!
  Am citit o parte din articole si mi se par destul de interesante si bine documentate. Indraznesc sa va cer parerea legata de problemele mele, expunandu-va pe scurt un istoric al analizelor medicale facute in ultima luna si la care nu am primit vreun raspus din partea doamnei doctor (cea care mi le-a recomandat).
  Intamplator (de ce spun intamplator? pentru ca mi s-a spus sa fac analiza daca vreau)
  am ajuns sa-mi fac analiza: 25-hidroxi-vitamina D si am ramas uimita de rezultat 12 µg/L.
  : DEXA – rezultat osteopenie
  : Ac. anti tiroglobulina – rezultat 168.8 µg/L
  In urma acestor rezultate mi s-a prescris Eutyrox (aceeasi cantitate o am de 6 ani), 4 Bonse PLus 2 tablete/zi timp de 20 de zile si Vitamina D3 2000 µi – 1 tableta/zi.
  Este bine sa iau doua tipuri de medicamente (in acelasi timp) care au in continut vitamina D3? Si daca trebuie sa iau aceasta vitamina, cat timp va trebui sa o fac? Rezultatul la anti tiroglobulina il primesc dupa…6 luni, cand am fost programata.
  Multumesc anticipat pentru raspuns!

  1. Buna seara, multumesc pentru comentariu si pentru intelegerea ca scopul siteului nu este oferirea de consultatii medicale (Detalii aici: https://cristelageorgescu.ro/contact/). Va recomand sa cereti o a doua parere, daca doriti, tot unui medic, dar care are o abordare holistica.

   Cu pretuire,

   Cristela GEORGESCU

Opiniile sunt dezactivate