To D or Not To D? (3): carenta si analiza pentru vitamina D

Număr afişări : 61.180

Continuare din episodul 1 si episodul 2

Preambul

Am scris serialul asta cu convingerea ferma ca starea noastra de sanatate depinde semnificativ si de natura relatiei pe care o stabilim cu soarele si vitamina D. Relatie care demonstreaza de fapt echilibrul perfect cu Natura si pe care e intelept sa il pastram, daca aspiram la o viata lipsita de griji. Un exemplu relevant este ceea ce se intampla chiar acum: in timp ce scriu, inca bantuie antiprimavara prin lume. Mai toti am observat ca de data asta lucrurile au fost altfel decat in alti ani. Nu ma refer la temperaturi aici, ci la absenta soarelui. Soarele a cam lipsit in ultimele luni. Amprenta pe care omul si-a pus-o fara consideratie, smerenie sau delicatete asupra Naturii, a afectat si va continua sa afecteze numarul de zile insorite pe intreaga Planeta.

Foto: arhiva personala

Foto: arhiva personala

Dupa primele doua episoade am primit intrebari, comentarii critice si concluzii grabite la adresa faptului ca “nu sunt la obiect”: “Dam sau nu dam Vigantol?”, “Inteleg ca nu esti impotriva Vigantolului pana la urma!”, “Inteleg ca de fapt esti impotiva Vigantolului si l-am oprit, dar ce fac mai departe?”, “La obiect: ce analiza pentru vitamina D trebuie sa fac?”, “Mai concret, Cristela! Mai concret.”

Din categoria: “Stimabili! Onorabili! … Aveti putintica rabdare …” sau “Ce-a scris autorul si ce-a interpretat cititorul”, sau “Ce nu este serialul despre vitamina D?”, clarific:

 

1. Fireste ca e un serial substantial, cu raspunsuri ca doar de-aia are titlul: suplimentam sau nu suplimentam? Nu e nici invarteala in jurul cozii, nici un articol politically correct. Dar nu se preteaza la lectura de roman politist unde – ca sa afli raspunsul – poti sari linistit de la primul capitol, la deznodamant, fara sa conteze prea mult ce e scris intre ele.

2. Poate ca principala diferenta de abordare in stilul meu este ca o buna parte dintre raspunsuri vi le veti putea oferi singuri, la final. Stiu ca nu e cea mai indragita metoda (e mai usor sa facem ce spun altii si apoi sa ii blamam daca nu iese cum ne asteptam), dar e cea mai utila, pentru ca ne pune creierul la treaba si ne lasa sa ne asumam responsabilitatea pentru deciziile, sanatatea si viitorul nostru si al copiilor nostri.

3. Nu e despre o solutie unica si universal valabila, pentru ca nu poate exista asa ceva (nici) in cazul suplimentarii cu vitamina D, iar episoadele urmatoare vor continua sa demonstreze de ce. Din categoria “Dacă mă iubeşti, stimabile, fă-mi hatârul… să trecem la plebicist… dorinţa adunării!”, va veni si concluzia personala a autorului, care va sa zica – verdictul. In episodul 6, desi eu zic ca am tot exprimat-o si pana acum in episoadele anterioare.

4. Nu e un serial pro Vigantol, ulei de ficat de cod, etc. Nu e nici un manifest pentru renuntarea la Vigantol, ulei de cod, etc. Nu e un serial despre expuneri irationale la soare. Nu e propaganda pentru abordari fanatice si nici pentru solutii sablon, asa cum am fost invatati ca “e normal” sa primim.

5. Materialul l-am scris in urma unor invataturi de minte personale despre vitamina D si soare. Il public pentru cine crede in durabilitatea metodei pasilor marunti si pentru cine doreste sa evalueze prin filtrul propriei gandiri recomandarile primite in legatura cu vitamina D si soarele, indiferent de tabara care le-a originat.

6. Despre Dr. Holick, principala resursa bibliografica a serialului: este “descoperitorul” vitaminei D forma activa, singura forma care aduce oamenilor beneficii de sanatate, produsa de rinichi (1,25 – dihidroxi vitamina D) si pe care am numit-o in episodul trecut si forma “utila”. Ulterior acestei descoperiri a fost reclasificata din vitamina – in hormon responsabil de metabolismul calciului. L-am avut profesor, i-am ascultat prelegerile si i-am citit cartile intr-un moment in care corpul meu si analizele mi-au transmis mesajul ca ceva nu functioneaza in relatia mea cu vitamina D.

Impreuna cu alti colegi, a reusit sa izoleze si sintetizeze chimic (sa produca in laborator) forma activa a vitaminei D, disponibila doar pe baza de reteta medicala si intens utilizata in tratamenul osteoporozei si al altor afectiuni osoase si renale.

Odata cu aceasta descoperire au eliminat si paradigma conform careia doar rinichii sunt cei care activeaza vitamina D. Cantitatea de vitamina D activata de rinichi este de fapt foarte mica, utilizata doar pentru oase si nu se schimba per total, indiferent de cata 25 – vitamina D se afla in circulatie.20 Cu alte cuvinte “poti sa stai pe plaja toata vara, sa bei litri intregi de lapte fortificat si sa mananci macrou la fiecare masa, ca rinichii vor produce aceeasi picatura mica de vitamina D forma activa”.22

Dar asta nu e o veste rea, din contra: inseamna ca nu numai rinichii, ci “o multitudine de celule au abilitatea sa faca lucrul asta, inclusiv cele din sani, prostata, colon, creier, piele si cel mai probabil toate celelate tesuturi si celule”21. Descoperire care a avut un impact major in prevenirea si tratamentului cancerului, bolilor autoimune, afectiuni dermatologice aparent incurabile (psoriazis), beneficii despre care voi vorbi in ultimul episod, cel cu numarul 6.

Experienta sa insumeaza peste 30 de ani de contributie la nivel international in domeniul cercetarii si tratamentul pe baza de vitamina D. Este profesor de medicina, dermatologie, psihologie si biofizica la facultatea de Medicina din Boston, directorul Clinicii pentru Sanatatea si Ingrijirea Oaselor si director de programe la Centrul General de Cercetare Clinica din SUA.

Conventie. Voi utiliza pe parcursul serialului urmatoarele denumiri:

– forma circulanta, de depozit, produsa de ficat (25 – hidroxivitamina D): 25 vitamina D sau calcidiol
– forma activa, utila, produsa de rinichi (1,25 – dihidroxi vitamina D): 1,25 – vitamina D sau calcitriol

***

Ducem lipsa de vitamina D?

Nu e nevoie sa ai un IQ care sa taie rasuflarea celor din jur, nici lucrare de doctorat sau gandire complexa ca sa iti dai seama ca organismul uman, mai ales cand nu e virusat de tot felul de agresori externi, are un fel foarte clar si lesne perceptibil de a ne transmite ca duce lipsa de ceva. Am avea doar de castigat daca l-am credita cu mai multa incredere decat ii dam de obicei.

Daca: nu prea ne vede soarele, avem un serviciu din cauza caruia petrecem cea mai mare parte a timpului in interior, ne dam cu creme de protectie pe toate zonele expuse la soare cand iesim din casa, purtam haine care ne acopera intreg corpul, nu suplimentam cu cantitati adecvate acolo unde e intr-adevar nevoie, nu avem o alimentatie indestulatoare in alimente bogate in vitamina D, avem piele inchisa la culoare, suntem peste 60 de ani si locuim in latitudini nordice si daca suferim de obezitate, afectiuni digestive, sindrom de malabsorbtie a grasimilor alimentare, afectiuni ale ficatului, pancreasului sau rinichilor si daca vorbim despre copii alaptati (laptele matern contine putina), sunt sanse mari sa ducem lipsa de vitamina D. 8,9,23

Pentru un raspuns precis se poate face o analiza de sange si verificat cu exactitate nivelul vitaminei D.

Ce fel de analiza pentru vitamina D si cum?

Testul pentru forma circulanta/de depozit, 25 – vitamina D. Cerem adica la doctor o trimitere sau cerem direct la laboratorului o analiza de sange pentru 25(OH)D sau test pentru 25-hidroxivitamina D, exact asa, nu altceva, indiferent de ce vi se spune. Se recolteaza sange din vena si analiza pentru vitamina D masoara nivelul total, adica cel rezultat prin aport alimentar, suplimente si productie proprie.

Asigurati-va ca doctorul cere analiza pentru forma circulanta (25 – vitamina D) si nu pentru cea activa (1,25 – vitamina D). Un rezultat normal este situat in intervalul 30 – 100 nanograme per mililitru (ng/ml).Insuficienta (nivel suboptimal) este intre 20 – 30 ng/ml

Sub 20 ng/ml este considerat de comunitatea internationala – deficienta. (Pana in anul 1998, inainte de aparitia unor articole semnate de Dr. Holick, deficienta era considerata sub 10 ng/ml). In privinta nivelului ideal de vitamina D, valorile difera usor, insa au ca interval comun 40-60 ng/ml.

E absolut esential ca in timpul sarcinii si al alaptarii mamele sa aiba un nivel optim, pentru a putea transfera cantitati semnificative prin laptele matern si a reduce riscurile asociate carentei de vitamina D (infectii, boli autoimune, afectiuni osoase, cancer).16, 17

Experienta mea

Cochetam de mult cu ideea sa-mi fac si eu o analiza pentru vitamina D, sa verific nivelul de calcidiol, dar am tot amanat. Ba din comoditate, ba pentru ca nu mi-am creat timp pentru asa ceva, ba pentru ca nu prea ma impresioneaza rezultatele testelor de laborator in nici un sens, nici pozitiv, nici negativ, de cand am inteles cum sunt stabilite intervalele de “normalitate” si faptul ca si la capitolul asta industriile cu interese, mai ales cea farmaceutica, isi pot exersa semnificativ influenta.

De vreo 10 ani nu am mai fost bolnava grav. Asta iarna insa am batut recordul, am facut tot ce se putea face, am primit tot ce se putea aduce acasa din colectivitatea celor 2P si am trecut prin niste viroze respiratorii si infectii de toate tipurile, de se minunau si medicii de asalt. E adevarat ca ma asteptam, avand in vedere ca din cauza suprasolicitarii, a lipsei de somn intre 10 noaptea si 2 dimineata pe perioade prelungite si a timpului petrecut prea mult in casa, la studiu, sistemul meu imunitar facuse un fel de shut-down (din septembrie pana in martie am avut cele mai grele examene si la Institut si acasa, cu cei 2P atacati de balaurii cu sapte capete de la gradinita). Abia cand am aprofundat subiectul si am inteles de ce persoanele cu carente au o incidenta crescuta de viroze respiratorii, am inceput sa consider serios ca poate nici eu nu stau prea bine si n-ar strica sa fac o analiza pentru vitamina D.

Rezultatul a fost o infrangere zdrobitoare: 3 ng/ml!

Courtesy: Michael Sacher

Si eu care ziceam ca am rezerve indestulatoare facute din primavara pana in toamna … Repet, nu am gresit ca nu am luat suplimente, ci este ceea ce am scris deja in episodul 1 (vezi “Ce nu stiam ca nu stiam”): credeam ca e suficient sa iesi la soare, inclusiv dat cu crema de protectie si nu stiam ca de fapt conteaza cand iesi si ca nu trebuie sa ai crema.

Evident ca in astfel de situatii de deficit sever, care ne mai prinde si in toiul anotimpului sarac in soare, subiectului suplimentare nu mai e dezbatere, ci necesitate. Dar anul asta am de gand sa ma razbun 🙂 , sa pun in practica tot ce am invatat si a testez cum functioneaza treaba asta pentru mine. Vreau sa vad unde ajung cu vitamina D dupa ce o sa ma expun la soare inteligent, ca la carte (despre asta voi vorbi in episodul 5). Si daca nu va fi suficient, am sa fac asa cum am scris in episodul 1: voi continua sa suplimentez in paralel, insa doar pana ajung la limita inferioara a intervalului de normalitate.

Dupa analiza mea, am vrut sa fac analiza pentru vitamina D intregului familion. 🙂 Iaca pozna! Cei trei baieti erau aproape de 30ng/ml, deloc rau si asta pentru ca de cele mai multe ori au facut expeditii haiducesti fara mine si s-au sustras complice de la crema de protectie. 🙂

D’ale noastre, baietesti

Atentie la analize!

Multi doctori cereau sau inca cer gresit analiza pentru vitamina D (mai ales in cazul osteoporozei sau rahitismului), adica verifica forma activa. Si cand rezultatele de laborator se intorc indicand valori normale concluzioneaza eronat ca totul e in regula cu nivelul de vitamina D. Cu toate astea e posibil ca pacientul sa sufere de un deficit sever, chiar daca nivelul de forma activa este normal sau crescut.

“Inca un aspect esential este ca nivelul calciului in sange este de obicei normal in cazurile de carenta de vitamina D. Majoritatea doctorilor se uita la valorile calciului seric si, daca nu vad nimic iesit din parametri, trag in mod automat concluzia ca asta inseamna si ca totul e in regula cu vitamina D in corp. Ceea ce nu e neaparat adevarat.”). 5 Cand calciul din alimentatie creste, cantitatea de vitamina 1, 25 – vitamina D scade si invers. Spre deosebire de forma circulanta (25 – vitamina D), cea activa (1,25 – vitamina D) determina eficienta cu care este absorbit din intestine in sange calciului alimentar si actioneaza ca un hormon “adaptiv”. Adica valoarea lui e invers proportionala cu cantitatea de calciu din alimentatie. 6

“Nici valoarea calciului, nici a calcitriolului (1,25 – vitamina D) nu ne pot spune daca ducem lipsa de vitamina D. Trebuie sa masuram doar 25- vitamina D (calcidiol); nu acceptati nici un alt marker, indiferent de ce va spune doctorul vostru.”10

De ce se determina forma circulanta (25) si nu cea activa, utila (1,25)?

Imi mod intuitiv am fi tentati sa credem ca e bine sa facem analize pentru a afla cum stam cu forma activa (1,25 – vitamina D), doar este forma utila, nu? Insa rezultatele pentru 1,25 – vitamina D nu ofera o reprezentare corecta a situatiei, pentru ca nu se coreleaza cu intreg tabloul din organism despre vitamina D.1, 2 Si asta pentru ca nivelul 1,25 – vitamina D in organism este relativ constant, indiferent de valoarea depozitelor de 25 – vitamina D.4 Cum asa?

In momentul in care corpul duce lipsa de vitamina D in depozite, prin binefacatoarele sale mecanisme de autoreglare si supravietuire, da imediat semnalul catre creier si incepe productia sporita de hormoni paratirodoidieni. Hormonii respectivi “ordona” rinichilor sa activeze vitamina D si asta e explicatia pentru care nivelul de 1,25 – vitamina D poate iesi la analize normal sau optim, chiar atunci cand ne confruntam de fapt cu o carenta de vitamina D.

Toate astea mi s-au parut bizare pana cand nu am inteles cateva amanunte despre biologia vitaminei D 5. Apoi totul a capatat un sens, o logica dupa care tanjeam:

1. Forma activa (1,25 vit D) intra in circuitul sanguin intr-o concentratie de 1000 de ori mai mica decat forma circulanta (25 vit D).
2. Forma activa (1,25 vit D) are un timp de injumatatire de doar 2 – 4 ore, ceea ce inseamna ca in sange, concentratia ei scade la jumatate, la fiecare 2 – 4 ore. 7

Timpul de injumatatire = cat ii ia corpului sa consume jumatate din nivelul total de 25 – vitamina D si de 1,25 – vitamina D din sange.

25 – vitamina D produsa de ficat are un timp de injumatatire de 2 – 3 saptamani daca provine dintr-un supliment si 4 – 6 saptamani (dublu) daca provine prin expunere la soare.

Deci cand ne facem depozite suficiente de vitamina D primavara, vara si toamna, avem mari sanse sa ne sustina si pe perioada iernii, nu numai datorita timpului dublu de injumatatire, ci si pentru ca parte din aceste depozite se stocheaza in grasime, de unde sunt eliberate in organism iarna (exceptie fac persoanele supraponderale, unde vitamina D ramane de fapt captiva in grasime).11

“Daca primavara, vara si toamna aveti surse adecvate de vitamina D, depozitele va vor ajunge pe perioada iernii. Pentru cei care sunt insa ingrijorati de problema asta: ce le spun mereu pacientilor mei este sa ia 400 U.I. si ceva expunere la soare, ca sa fie cu adevarat siguri ca isi fac stocuri de vitamina D. Si apoi, in timpul iernii cel putin o multivitamina care sa aiba 400 U.I. si poate in plus, un supliment cu vitamina D care sa contina 400 – 1000 U.I.”12

(Va urma)

***

In episodul 4: Legatura dintre vitamina D, calciu, hormoni si oase. Si despre rahitism.

In episodul 5: Cum sa utilizam intelept soarele ca sa facem suficienta vitamina D fara riscuri.

In episodul 6 (ultimul): Despre suplimentare artificiala, intoxicatia cu vitamina D, beneficiile pentru sanatate si verdictul meu.

***

Referinte

1, 3, 5, 7, 8, 10, 16: Holick, F. Michael, PhD, MD: The Vitamin D Solution, Penguin Group (2010)

2, 4, 17: Lederman, Matt, MD: What About Supplements?, lecture during Certificate in Plant Based Nutrition Program, Cornell University (2012)

6. http://blog.vitamindcouncil.org/2012/12/28/activated-vitamin-d-vs-25ohd-levels-what-should-you-measure/

9. http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/vitamin-d-deficiency/am-i-vitamin-d-deficient/

11, 12:   Holick F., Michael, PhD, MD: The Healing Power of Sunlight and Vitamin D, an exclusive interview by Mike Adams (http://www.naturalnews.com/specialreports/sunlight.pdf)

20, 21, 22, 23: Holick F., Michael, PhD, MD and Jenkins, Mark: The UV Advantage: new medical breakthrough reveal powerful health benefits from sun exposure and tanning, First Trade Paper Edition (April 2009)
Număr afişări : 61.180

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. Draga Cristela, iti multumesc pentru acest articol, pentru aceste sfaturi atat de importante.Astept cu mare interes si episoadele celelalte.
  Domnul sa-ti dea sanatate, putere si intelepciune sa ne poti transmite ceea ce El doreste.
  Multumesc din suflet.
  Mariana

 2. Cristela draga, inca un capitol de iluminare! U.I.la ce face referire exact? Multumim pentru efortul depus!

 3. Foarte utili articolul tau, multumesc de informatii si astept continuarea.

 4. Foarte interesant! Am cautat analizele vechi si dr meu a cerut analiza corecta. Acum 2 ani aveam deficienta de vit D. 12,1 mai exact. Mi s-a recomandat D si Ca, dar eu am cumparat de capul meu D3 simplu. Am luat o vreme, nu stiu cat, in vara anul 2011 am ramas insarcinata si de atunci nu mi-am mai controlat deloc D-ul :). Pana joi, ieri am aflat ca am (din nou) deficienta de D :). Alaptez, copilul meu are 1 an. Nu i-am dat D picaturi decat din cand in cand, din teama si/sau uitare. Oscilam, acum am inteles mai multe, insa nu stiu cum sta el cu D-ul. Mi-e cam teama sa-l intep, pediatrul lui este un pesonaj necooperant… Ce ai face tu in locul meu? Am ulei de peste in frigider, inceput si folosit de putine ori pentru copil… cel mai probabil si mijlociul meu are deficienta de D. Cel mare iese des afara la scoala. Ce sa fac, ce sa fac? 🙂

  1. Si inca o intrebare, ai putea sa imi spui ce produs cu D folosesti? Sa-i recomand si eu doctoritei mele. Eu am gasit ceva intr-un plafar, nu stiu daca este varianta cea mai buna, se numeste Bakanasan. Multumesc!!

  2. Eu iau vitamina D capsule de la PureEncapsulations.

  3. Buna Cristela! Foarte bune articolele tale, iti multumesc pentru ele! Se gaseste in Romania vitamina D de la PureEncapsulations? Multumesc!

  4. Am citit mai jos in comments ca nu se gaseste in Romania… 🙂

  5. Pai daca tu ai deficit si alaptezi, nu e logic cum sta? Nici nu e nevoie sa il intepi macar. Ulei de peste sau ulei de ficat de cod?

   Nu vreau sa raspund ipotetic, nu e just si nici util si nici nu face parte din metoda mea, asa cum am explicat chiar in deschiderea episodului 3. Eu am raspuns deja pe parcursul celor trei episoade: important e sa fim rationali si sa nu ne complacem in suplimentare, ca sursa de redresare a deficitului. Uneori suplimentarea e necesara, dar ca beneficiile pentru sanatate rezultate din expunerea la soare nu sunt nici pe departe comparabile cu cele din suplimente.

 5. Multumim Cristela, pentru articol si pentru tot ce impartasesti cu noi! Ca in toate articolele tale, totul e atat de profesional si bine explicat.
  Singurul lucru care m-a intristat foarte tare a fost atunci cand am citit ca nu ti-a fost bine. Stiam asta, dar nu mi-am imaginat ca a fost asa puternic…Si mai stiu ca in aceasta perioda de care vb, ai fost tot timpul prezenta pt a raspunde la toate intrebarile noastre si de pe forum si de pe FB si de peste tot. Eu in fiecare seara imi rezerv timp ca sa intru sa vad ce ai mai sris tu in mesaje , pt ca tot timpul am ceva de invatat. Ne dai totul pe tava. Vroiam sa-ti spun ca te iubim foarte mult si apreciem tot ce invatam de la tine si ca te vrem sanatoasa,inainte de toate.
  Te rog sa ma ierti daca am picat in butoiul cu melancolie.
  Cu mult drag,
  Brindusa

 6. Multumim Cristela pentru inca un articol util, ce zic eu, foarte important pentru sanatate! Vreau sa te intreb cat de greu este sa le faci analize copiilor? Am o fetita vegana de 1 an si 1 luna care nu prea vrea sa manance: are zile si zile…Ma gandesc mereu cum sa combin grupele de alimente ca sa aiba meniul complet in farfurie: problema e ca mananca putin (2 lingurite la o masa…)si ma tem sa nu dezvolte deficiente. Inca alaptez la cerere (destul de des- din ora in ora cateodata)si ma gandesc ca nu e foarte grav, insa nu stiu ce trucuri as putea sa mai folosesc: condimentez mancarea natural (cu verdeturi), o fac in forme atractive- apucabile ca sa se poata hrani singura, mie imi place la gust- ce mai e de facut? Oare sa-i fac ceva analize sa vad cum stam? Ea arata foarte bine (10,5 kg) e vioaie, e chiar inainte cu dezvoltarea motorie. Apreciez sfatul tau daca gasesti timp!

  1. Silvia,

   Poate fi din cauza alaptarii. Sa nu intelegi ca sunt pentru diversificare in detrimentul alaptarii. Iti spun doar o posibila cauza, pentru ca asta m-ai intrebat. Nu cred ca are acum rost sa faci analize, desi poti face, bineinteles. Nu e greu, daca medicul se pricepe sa ia sange. Macar laptele tau sa aiba tot ce e nevoie, deci nu uita de tine in toata schema asta.

   Cu drag

  2. Mesaj TEMPORAR in aprobare.

   Mesajul va fi publicat, dupa ce autorul demonstreaza ca a citit cu bunavointa raspunsurile deja oferite pe blog, la toate intrebarile adresate, precum si cartea Sarcina, Copii si Dieta Vegana – ca minima biografie.

   A se vedea sectiunea Educatie alimentara si Diversificare.

 7. Am ulei din ficat de cod.

  1. Si da, sunt constienta ca expunerea la soare nu se compara cu suplimentele, insa din moment ce expunerea folositoare trebuie sa aiba loc la ore care noua in general nu ne sunt accesibile, iar anul asta in orasul in care locuim soarele s-a aratat cel mai putin ca timp in ultimii 100 de ani… apelam si la D,nu? Mai ales cand carentele sunt cele care sunt, demonstrate prin analize. Probabil ca multe dintre intrebarile mele sunt retorice sau cu raspuns subinteles, insa abia acum ma informez cu folos, inca bajbai si am nevoie de confirmari. Multumesc pentru raspunsuri!

  2. Nicoleta,

   Intrebarila au deja raspuns, chiar in acest episod. Daca citesti cu atentie paragraful despre experienta mea si alte cateva paragrafe.

   cristela

  3. Da, eu incercam o recapitulare. Am inteles ce imi trebuie, insa ramane sa ma mai dumiresc pentru ce perioade trebuie suplimentarea si cu ce fel de D (1000, 400). Mai sus m-ai intrebat despre ce ulei a scris (uleiul pe care il am si pe care intentionez sa il dau copiilor). Este din ficat de cod. Ai putea te rog sa imi impartasesti parerea ta despre uleiul din ficat de cod? Multumesc frumos.

  4. Nicoleta, va urma in episodul 5.

  5. Astept cu nerabdare partea despre ulei din ficat de cod, desi nu cred ca va fi asa roz :)! Tocmai am vorbit cu medicul de familie, imi va trimite o reteta acasa. Intre timp eu mi-am comandat Pure Encapsulations, am si luat doza astazi. De 1000.

 8. Cristela, draga, vorbeai de vit B12 vegana in articol, imi poti recomanda un produs, eu sunt deficitara la acest capitol, inca de la prima analiza pe care am facut-o anul trecut!
  Multumesc si o primavara frumoaasa, cat mai bogata in vitamine 🙂

  1. Te pup, Nico. Am vazut ca ai gasit. PureEncapsulations. Cat de mare e deficitul?

 9. Am cautat pe net produsele de la Pure Encapsulations si vad ca in Romania nu au distribuitor. In Austria sau Germania crezi ca le pot gasi?
  Multumesc!

  1. Da, sigur, eu din Austria le iau. Au si B12 si D3.

  2. Acum sunt pe cale sa le procur pe cele de la Pure Encaps. Vorbeam azi cu o prietena si imi spunea de produsele de la Nu Skin ca ar fi tot organice si vegane…Ai idee despre asa ceva sau este numai marketing? Basca mi-a facut si un test pentru antioxidanti, am iesit surprinzator de bine!
   Multumesc pt promptiudine si numai bine!

  3. Draga Nico, parca mai putem baga mana in foc azi pentru ceva? De curand am aflat ca nu mai exista miere bio 100%. Si am verificat, e adevarat…

 10. Dragă Cristela, mulţumesc pentru pentru timpul şi informaţiile preţioase pe care ni le dăruieşti atât de iubitor şi cu atâta generozitate. Aş îndrăzni o sugestie şi-aş formula o rugăminte. Pentru că episodul 4 urmează să se ocupe de vitamina D şi de problema oaselor şi-a rahitismului, n-ar fi posibil să oferi nişte detalii şi despre osteoporoză? Evident dacă te-ai oprit la aceste aspecte în documentările pe care le faci. Sufăr de această boală şi mi-ar fi foarte de folos. Mulţumesc! Sănătate ţie şi minunatei tale familii!

 11. Draga mea,multumesc si eu pentru ce faci pentru noi mamele,suntem norocoase ca ai nascut inaintea noastra.Daca ai simti recunoastinta si aprecierea mea ai scrie si numai pentru mine…:).Ce vroiam eu sa te intreb si nu stiu daca ai scris in alta parte e despre institut.As vrea mai multe detalii sa vad daca as putea sa-i urmez si eu cursurile.Multumesc profund.

  1. Cu drag, Vallentina, am postat de mai multe ori in postarile mele linkuri, si pe FB. Si de asemenea pe Forum imi amintesc ca am raspuns la o postare Scoli de Nutritie. Da un search, te rog, daca nu, mergi pe Fb si ai linkul direct la mine pe pagina. Cu drag

 12. Multumim pentru articol, Cristela. Astept cu nerabdare si continuarea. Intre timp, constat cu tristete ca pediatra ne-a prescris analize (facute deja; asteptam rezultatul) pentru 1,25 vitamina D 🙁

  1. Draga Oana,

   Poate ii facem o contributie doamnei doctor, de la cel mai experimentat medic in vitamina D, Dr. Holick. Spune-i. Testul e complet irelevant, sa nu te bucuri si nici sa nu te intristezi de rezultat.

 13. Buna Cristela,

  In primul rand felicitari pentru articol si pentru munca depusa in folosul nostru, al mamicilor in special.
  Cum adica nu mai exista miere 100%bio? Eu trageam nadejde ca mierea extrasa din gradina neatinsa de civilizatie a bunicilor este 100%bio. Albinele nu primesc zahar pe timp de iarna si nici medicamente de niciun fel.

  Cu drag,

  1. Draga Iuliana,

   Multumesc, dar nu trebuie sa ma felicitati, fac cu dragoste.

   Daca asa e si tu cunosti astfel de apicultori, te rog citeste finalul articolului meu: Miere+Ceai=toxic (e un update acolo)si da-mi un semn, te rog.

   Te pup

 14. Draga Cristela
  Te rog din suflet sa ai rabdarea sa citesti ce scriu, si sa-mi raspunzi.
  Am 40 de ani, 2 baieti (10, 5 ani), si din copilarie sufar de dureri de coloana (spondiloza cervicala, lombara, scolioza). Ele s-au agravat in timp, fac parte din viata mea, nu este zi sa nu am dureri cumplite de cap, nervi, calmante care isi fac efectul pe moment. Sit. fin, nu-mi permite sa fac tratamentele care mi-ar calma durerile. Insa doresc sa incep ceva…o schimbare..si pt mine si pt copii mei. Nu mai rezist durerilor, si vreau sa incerc varianta naturista.
  Nu am putut sa citesc toate articolele despre vitamina D, pt. ca durerile sunt permanente, su pot citi. Dar am inteles ca trebuie sa iau suplimente de vit D. Te rog, ajuta-ma sa..incep de undeva, sa fac ceva…
  Iti multumesc!

  1. Draga Liliana,

   Imi pare rau ca suferi. Si tot rau imi pare ca nu te pot ajuta cu diagnostice, tratamente sau consultatii, eu nu sunt medic si nu am competente in asa ceva. Singurul lucru pe care ti-l pot confirma este ca daca bei cel putin 2l de apa curata pe zi, mamanci cat mai multe legume, zarzavaturi, verdeturi si mergi pe jos macar 30min (6km) zilnic, nu poti avea decat imbunatatiri.

   Cristela

 15. Buna Cristela,

  In urma serialului am facut analiza. Rezultatul 8. Am intrat pe Pure Encapsulations si nu stiu ce produs sa iau. Ma poti ajuta, te rog?

  Multumesc pentru tot ce faci!

  1. Suntem surori de carenta severa! 🙂 Desi eu intre timp am recuperat masiv.

   Vitamina D3, 1000UI, sunt unele mari cu vreo 120 de capsule. Poti lua si doua tuburi ca s-ar putea sa fie nevoie sa iei o perioada si 10 pastile pe zi, adica 10.000 UI pe zi.

   cristela

 16. Multumesc! In afara de medicul de familie, care nu este prea cooperant, la cine as putea apela cu privire la tratament? Vad ca vorbesti despre diferite UI.

  Numai bine!

 17. Eu am 14, sa fie prea putin 1000 UI pe zi? Uf, cum sa aflu care-i cantitatea optima? Am inceput sa ii dau si baietelului meu de 5 ani tot 1000 pe zi si… parca a inflorit! Nu mai este obosit, nu mai este nervos, parca nici burtica nu-l mai deranjeaza :). La inceputul lunii mai ii fac si lui analizele, insa clar si el avea deficienta, la ce iarna grea am avut si la cat de putin soare.

  1. Dr. Holick asa merge pe 1000 UI la copii. Voi scrie si recomandarile lui in privinta dozajului. Ma bucur ca se vad rezultate bune si nu uita de soare, fii lacoma in cele 10-15 minute intre 10 si 14. Ca de acolo vin adevaratele beneficii. Inainte sa intrati in iarna fa-i analizele, sa stii cum porniti la drum si in functie de asta vedeti mai departe dozajul. Sanatate!

 18. Buna Cristela,

  M-am intersat referitor la mierea bio (nu citisem update-ul la articolul miere + ceai = toxic). M-am interesat si eu (cunosc cativa apicultori cinstiti) si apicultorul respectiv are dreptate in tot ceea ce spune.
  In cazul asta ,miere bio gasim doar in acele gospodarii cu putine familii de albine dar mierea produsa este atat de putina incat abia ajunge pentru consumul propriu si deci nu ajunge pe piata.

  Cat despre vitamina D, asteptam cu interes episodul urmator, ca parca nici nu stim ce sa facem cu atata soare care a venit prea mult si prea puternic dintr-o data. Numai bine!

  1. Iuliana,

   Este mai mult decat adevarat, este tragic si ingrijorator. Asa e, are dreptate, mai astept un raspuns si voi actualiza a doua oara.

   Episodul poate saptamana viitoare… Intre timp, aveti in ep 1 cam tot ce e enevoie pt ceva productie “made-in-me” 🙂

   Cu drag

 19. Buna,
  am o fetita de 3 ani si din neatentia mea a baut cam 2ml de vitamina D3. Am facut-o sa vomite si avea si cateva picaturi pe pijamale. Ce poate pati? Astept raspuns urgent. Multumesc

 20. Fain articol, am dedus din el ca ati fi medic? Ma mira insa ca nu v-ati prins pana acum ca aceste creme de protectie solara (cica) sunt o super-mega-teapa indiferent de factorul de protectie al lor (SPF). Nu trebuiesc folosite absolut niciodata, indiferent de marca!! Ma ocup si eu cu ceva terapii si am studiat problema ca sa zic asa

 21. Draga Cristela,

  In caz de carenta, pot lua D3 ca si supliment si in timpul sarcinii? (trim 2-3?)
  Multumesc!

  P.S. Esti de nepretuit!

  1. Andrea, ce inseamna carenta? Eu am luat vitamina D, dar exclusiv D2, nu D3. Dozajul nu l-am facut dupa ureche. Capsule vegane de vitamina D2 exclusiv din drojdii, fara nicio urma de chimicale, lactoza, glutem gelatina, fructoza etc. Pentru vegani, din punct de vedere alimentar, doar ciupercile Shiitake, avocado si semintele de floarea soarelui contin ceva vitamina D, insa nu un nivel datator pe spate. Cu drag

  2. Draga Cristela,

   La un nivel de 21.7 ng/ml la vit D 25 OH, masurat acum in decembrie (la analizele de sange ale mele), crezi ca ar fi nevoie de supliment?

   Multumesc din suflet!

  3. Draga Simona, eu as lua. Dar numai varianta naturala. Cu drag

  4. Cristela draga, eu iau si iau vit D, dar mai si uit:) in unele zile. Ma intreb cat Doamne ar trebui sa iau, caci dr imi recomanda forever! Adica indata vin si lunile cu soare aici la noi si ma bazez pe natura mai mult decat pe supliment, fie el si natural (sper:) de la Pure Encapsulations. In plus, rez anlz din dec nu-mi pare chiar rau tare…
   Daca-mi permiti intrebarea, tu iti vf anual nivelul vit D si actionezi in consecinta?
   Multumesc mult, Simona

  5. Draga Simona,

   Eu am luat si le-am dat copiilor varianta vegana, deci D2, nu D3 1000UI:http://naturkost-rohkost-vegan-tiernahrung.vitakeim.de/shop/product_info.php?products_id=559. In ultimul an nu le-am mai dat deloc si nu am mai luat nici eu, am considerat ca stam bine, avand in vedere timpul petrecut in aer liber :). Deci nu, nu fac analize anual, desi asa intentionam pe vremea cand am scris articolele despre vitamina D. In ultimii doi ani, am ajuns la concluzia ca exista metode mai putin invazive de a constata daca ne merge bine sau rau 🙂 si ma axez intensiv pe preventie. Cand voi face trei ani de experienta personala cu noul regim de viata probabil ca blogul acesta se va redefini 🙂 sau completa :). Daca simti ca ai nevoie si daca medicul tau asa iti recomanda, as merge pe varianta D2. Cu mult drag, cristela

 22. Draga Cristela,

  Articolele tare imi sunt de un real folos! Multumim pentru ca impartasesti cu noi munca ta.

  Recent am inceput sa imi pun intrebari legate de vitamina D datorita bebelusului meu de 2 luni. Am ales sa nu ii dau Vigantol pentru ca e total opus fata de ceea ce consider eu sanatos.

  Citind articolul tau am decis sa verific nivelul meu de vitamina D si am fost dezamagita de rezultat 25-OH-Vitamina D: 5 ng/mL. De acum, ma voi expune la soare inteligent …asa cum ne-ai sfatuit! Deoarece alaptez exclusiv sunt ingrijorata pentru scumpul meu bebelus si doresc sa iau supliment de vitamina D. Am vazut ca recomanzi pureencapsulations(D3) – 1000UI sau vitakeim(D2) …sper ca am inteles bine. As prefera sa iau D2 dar nu mi-e clar cate UI/zi si nici nu stiu daca se poate comanda in Romania. Ai putea sa ma ajuti, te rog, cu o recomandare?

  Ma bucur nespus ca am gasit site-ul tau, e minunat ca exista persoane ca tine.

  1. Draga Romana,

   De la Vitakeim se poate comanda in ROmania. E in germana site-ul, dar se traduce cu google 🙂 automat. Sau, daca nu, stiu ca importase de la ei Ditta Derpner, http://www.bbmic.ro.

   Cu drag

  2. Multumesc draga Cristela pentru raspuns. Azi la pranz a fost un soare asa de frumos si m-am bucurat de el!
   Pentru ca ai trecut prin aceasi situatie, deficit sever, poti sa imi spui te rog care e doza zilnica necesara de vitamina D2 a.i. sa ajung la pragul inferior de 30ng/mL. Ma gandesc ca analizele trebuie refacute lunar ca sa imi dau seama care e ritmul de recuperare.
   Te rog, daca e posibil ajuta-ma si cu raspunsuri la aceste 2 intrebari:
   1. Exista diferenta de dozare intre D3 si D2?
   2. Poti sa recomanzi cu inima deschisa un doctor sau un specialist in Cluj?

  3. 1. Nu
   2. Dr. Doru Laza (www.dorulaza.ro)

  4. Multumesc inca o data pentru ajutor. Zilele acestea am tot stat pe ganduri, bebelusul meu a venit un pic mai devreme si e posibil ca una din cauze sa fie deficitul meu mare de vitamina D.

   Am luat in considerare ca in aceasta iarna sa ii dau supliment de vitamina D dar am nevoie de sfatul tau. Organismul unui bebe e asa de magic incat nu sunt incantata sa intervin. Din experienta ta crezi ca e suficient sa iau eu supliment de vitamina D?

  5. Draga Romana,
   Nu te spot sprijini cu un raspuns la minut, pentru ca ar fi un sprijin superficial. Fiecare organism si fiecare situatie e un caz individual. De aceea parteneriatul cu un medic care sa va cunoasca istoricul, mostenirea genetica, sufletul si sa va sprijine (nu sa va peticeasca) este idealul in demersurile pentru sustinerea sanatatii.

   Cu drag

 23. Draga Cristela, am nevoie te rog de sfatul tau. Din cauza faptului ca fetita mea are coaste evazate si nu stiu ce parametru modificat in hemograma, mi s-a facut la cabinetul pediatrului, analiza dozare vit.D.Acum cand am primit-o, vad ca este exact analiza despre care spuneai ca nu este relevanta- 1,25-O-Vitamina D3..La aceasta analiza i-a iesit 47, intervalul fiind 29-100.Intrebarea mea este, chiar nu putem trage nici o concluzie din aceasta analiza?
  Trebuie sa fac alta?M-am lasat din pacate pe mana pediatrei, si in plus a fost si f scump.Multumesc mult!!!

  1. Draga Ralu,

   Invataturile le-ai tras deja, bag seama :). Asa se intampla cand “pacientul” e privit pe bucati, nu in ansamblu. Singurul sfat pe care ti-l pot da e sa gasesti un pediatru sau un medic care se bazeaza mai putin pe analize + suplimente chimice si mai mult pe abordarea holistica a pacientului in procesul de diagnosticare, preventie sau tratament.

   Cu drag

 24. Multumesc draga Cristela pentru raspuns!

 25. buna, felicitari pt cum ai sintetizat si explicat beneficiile vit d, astept cu drag epis urmatoare, estimezi pe cand le vei publica?

  1. Draga Andreea, multumesc. Mai este un ultim episod, pe care l-am amanat intentionat, pentru ca doresc sa contina cat mai multa experienta personala, iar ultimi doi ani au fost importanti din acest punct de vedere. Cu drag

 26. Buna ziua. Poate exista vreo legatura intre deficienta de vitamina D si caderea parului/ lipsa regenerarii acestuia?

  1. Draga Denisa, in organismul uman au loc nenumarate conexiuni si interdependente. Tocmai de aici provin marile erori de gandire ale scolii medicale moderne: din abordarea fragmentata a masinariei umane. Dr. Robert Morse spune ca 75% dintre cazurile pe care le-a tratat in cei peste 40 de ani au ca sursa “imbolnavirea” sistemului endocrin (si vitamina D este tot un hormon, deja stii). Dr. Sorina Soescu merge chiar mai departe si povesteste ca 100% dintre cazurile pe care le-a tratat in cei peste 20 de ani au la baza disfunctionalitatile sistemului endocrin. Caderea parului este si ea atribuita capacitatii scazute de filtare a rinichilor si sindromului de epuizare a glandelor suprarenale (ambele se influenteaza reciproc). Imagineaza-ti sanatatea rinichilor tinerilor de 20 de ani care au ramas fara par. Si, daca te uiti in jur, sunt din ce in ce mai multi barbati fara par si femei cu par rar, subtiat etc…. Iti recomand sa citesti Oboseala cronica, Pur si simplu …sanatate si Sanatate 5D (se gasesc pe http://www.centrulnatura.ro), autor Dr. Sorina Soescu si Sa traim sanatos fara toxine, autor Dr. Robert Morse. Intelegerea a CE SE INTAMPLA ne va permite intitdeauna sa gasim resursele interioare si claritatea mentala de a sti ulterior CE E DE FACUT.

   Cu drag

 27. Buna ziua,
  Am citit cu mare interes articolele despre Vit D, mai ales ca am o carenta de vit D (25-OHvitaminaD = 5.8ng/ml)descoperita dupa 1 an in care m-am simitit din ce in ce mai rau ( in primul rad lipsa de putere acuta si un tremor interior aproape permanent).Doctorul mi-a recomandat AT10 (sau ATITEN ) de care am reusit sa fac rost (nu se mai comercializeaza in Romania ) dupa o luna .Am inceput tratamentul cu ATITEN si intr-o saptamana am inceput sa vad tot felul de imbunatatiri evidente (numai oboseam,tremuraturile s-au diminuat considerabil,a inceput sa nu imi mai cada parul asa mult, pielea nu mai era “solzoasa”).Cand eram in ultima sapt de tratament mi s-au inflamat niste ganglioni dupa ureche.Timp de o luna si jumatate (intre timp mi se umflasera toti ganglioni ceafa -submandibulari si capul parca imi exploda )am mers prin diferiti doctori care nu mi-au pus nici un diagnostic.Eu repetam mereu ca am pisica(simptomele mele se cam potriveau cu reactia la toxoplasmoza-mai ales la persoanele cu imunitate scazuta).Un dr mi-a dat sa fac analize care au iesit pozitive (IGM si IGG).Acum urmez tratament cu antibiotic.Dar iar am reinceput cu tremur interior si oboseala accentuata.Dr mi-a spus sa reiau tratamentul cu ATITEN deoarece rezervele mi le-a consumat afectinea aparuta .Ideia este ca dr imi spune sa iau numai ATITEN(picaturi) si nu alt supliment de pe piata.Intrebarea mea este daca pot sa iau un supliment de pe piata pana reusesc sa fac rost de acest ATITEN ( il cumpar din Italia )?
  Va mulumesc.

  1. Draga Mariana, multumesc pentru mesaj. Din pacate nu pot sa te sprijin in acest caz, care depaseste competentele mele.

   Pot sa iti spun insa ca sistemul imunitar se afla in limfa. Inflamarea ganglionilor limfatici, arata o limfa stagnanta (acidoza limfatica), incarcata de toxine, caderea parului este si ea consecinta acidozei, datorata slabei filtrarii a rinichilor, datorita sindromului de epuizare a glandelor suprarenale.

   Iti recomand cartea Sa traim sanatos fara toxine! a Dr. Robert Morse, pentru a intelege functionarea organismului uman. Si cartea Reteta in dieta de detoxifiere a Dr. Sorina Soescu, pentru a urma un regim care sa sprijine drenajul limfatic.

   Cu drag,

   cristela

 28. Va multumesc mult.

 29. Buna Cristela,
  Revin cu o intrebare pe subiectul vitamina D. Am verificat nivelul de vitamina D (25OH) al bebelusei mele cand a implinit 1an si rezultatul a fost 65ng/mL. Conform laboratorului e in limitele normale (30-100ng/mL). Vad ca si tu in articol specifici acelasi interval. Totusi am vazut ca in SUA intervalul normal e considerat 20-50ng/mL.( https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/ )

  Stii cumva de ce sunt aceste diferente intre tari avand in vedere ca este masurat nivelul de vitamina D din corp, nu cel ingerat?

  Mentionez ca eu am facut aceasta analiza si in Belgia si acolo tot 30-100ng/mL era considerat intervalul normal.

  1. Draga Claudia, multumesc de intrebare. In articol am mentionat ceea ce Dr. Holick considera “normal”. Fiecare cu “normalitatea” lui dupa cum prea bine observi :)) Din categoria rasu-plansu.

   Valorile dupa care suntem noi sablonati si decretati apoi normali sau anormali, sanatosi sau bolnavi, sunt o chestiune nerelevanta.Insasi exemplul tau (sa vezi la B12 diferente!) demonstreaza asta. Fiecare laborator cu “Maria si palaria” lui, care deserveste anumite interese, prioritar categoric nu pe ale “bolnavului”. Cum se stabilesc aceste valori? Un grup de oameni presupus sanatosi (pentru ca sanatosi n-am prea vazut in ultimii 46 de ani), cu dieta presupus “normala” = din toate, traditional, sunt alesi ca repere si pe baza analizelor lor se stabilesc parametri de normalitate. Suntem niste orbi condusi de alti orbi, zau :).

   Daca suplimentezi, las-o si tu mai moale, ca incarci inutil rinichii si limfa.

   Cu drag,

   cristela

 30. Buna Cristela, Ma numesc Mirela si am 38 ani mi-am facut si eu vit D in italia si mi-a iesit 185qm/ml valorile de referinta fiind [43-168].Nu am luat niciodata vit. D si nici nu am stat prea mult la soare.Ce poate dauna cand este in exces.
  Multumesc mult!

  1. Draga Mirela, multumesc, esti prima persoana pe care o intalnesc cu hipervitaminoza, dar NU in urma suplimentarii, asa cum spui. In plus, la final de iarna. Ce fel de analiza ai facut de fapt?

   De obicei se fac si niste analize suplimentare “incrucisate{ (de ex. calcemie, dar nu numai) ca sa confirme acest diagnostic.

   Cum vitamina D este in stransa influenta cu Ca, el este primul “deranjat”. Poti vorbi cu un medic in care ai incredere (dupa ce se confirma diagnosticul, inclusiv prin verificari repetate) ca nu te baga in sperieti si te indoapa cu alte “bunatati”, ca sa iti trateze simptomele, in loc sa se uite la cauze. Si poti face si personal o cautare rapida pe net sau ii poti scrie chiar Dr. Holick aici: http://drholick.com/

   Cu mult drag,

   cristela

Care este opinia ta?