To D or Not To D? (3): carenta si analiza pentru vitamina D

Scris de Cristela  - 13 aprilie 2013

Continuare din episodul 1 si episodul 2

Preambul

Am scris serialul asta cu convingerea ferma ca starea noastra de sanatate depinde semnificativ si de natura relatiei pe care o stabilim cu soarele si vitamina D. Relatie care demonstreaza de fapt echilibrul perfect cu Natura si pe care e intelept sa il pastram, daca aspiram la o viata lipsita de griji. Un exemplu relevant este ceea ce se intampla chiar acum: in timp ce scriu, inca bantuie antiprimavara prin lume. Mai toti am observat ca de data asta lucrurile au fost altfel decat in alti ani. Nu ma refer la temperaturi aici, ci la absenta soarelui. Soarele a cam lipsit in ultimele luni. Amprenta pe care omul si-a pus-o fara consideratie, smerenie sau delicatete asupra Naturii, a afectat si va continua sa afecteze numarul de zile insorite pe intreaga Planeta.

Foto: arhiva personala
Foto: arhiva personala

Dupa primele doua episoade am primit intrebari, comentarii critice si concluzii grabite la adresa faptului ca “nu sunt la obiect”: “Dam sau nu dam Vigantol?”, “Inteleg ca nu esti impotriva Vigantolului pana la urma!”, “Inteleg ca de fapt esti impotiva Vigantolului si l-am oprit, dar ce fac mai departe?”, “La obiect: ce analiza pentru vitamina D trebuie sa fac?”, “Mai concret, Cristela! Mai concret.”

Din categoria: “Stimabili! Onorabili! … Aveti putintica rabdare …” sau “Ce-a scris autorul si ce-a interpretat cititorul”, sau “Ce nu este serialul despre vitamina D?”, clarific:

 

1. Fireste ca e un serial substantial, cu raspunsuri ca doar de-aia are titlul: suplimentam sau nu suplimentam? Nu e nici invarteala in jurul cozii, nici un articol politically correct. Dar nu se preteaza la lectura de roman politist unde – ca sa afli raspunsul – poti sari linistit de la primul capitol, la deznodamant, fara sa conteze prea mult ce e scris intre ele.

2. Poate ca principala diferenta de abordare in stilul meu este ca o buna parte dintre raspunsuri vi le veti putea oferi singuri, la final. Stiu ca nu e cea mai indragita metoda (e mai usor sa facem ce spun altii si apoi sa ii blamam daca nu iese cum ne asteptam), dar e cea mai utila, pentru ca ne pune creierul la treaba si ne lasa sa ne asumam responsabilitatea pentru deciziile, sanatatea si viitorul nostru si al copiilor nostri.

3. Nu e despre o solutie unica si universal valabila, pentru ca nu poate exista asa ceva (nici) in cazul suplimentarii cu vitamina D, iar episoadele urmatoare vor continua sa demonstreze de ce. Din categoria “Dacă mă iubeşti, stimabile, fă-mi hatârul… să trecem la plebicist… dorinţa adunării!”, va veni si concluzia personala a autorului, care va sa zica – verdictul. In episodul 6, desi eu zic ca am tot exprimat-o si pana acum in episoadele anterioare.

4. Nu e un serial pro Vigantol, ulei de ficat de cod, etc. Nu e nici un manifest pentru renuntarea la Vigantol, ulei de cod, etc. Nu e un serial despre expuneri irationale la soare. Nu e propaganda pentru abordari fanatice si nici pentru solutii sablon, asa cum am fost invatati ca “e normal” sa primim.

5. Materialul l-am scris in urma unor invataturi de minte personale despre vitamina D si soare. Il public pentru cine crede in durabilitatea metodei pasilor marunti si pentru cine doreste sa evalueze prin filtrul propriei gandiri recomandarile primite in legatura cu vitamina D si soarele, indiferent de tabara care le-a originat.

6. Despre Dr. Holick, principala resursa bibliografica a serialului: este “descoperitorul” vitaminei D forma activa, singura forma care aduce oamenilor beneficii de sanatate, produsa de rinichi (1,25 – dihidroxi vitamina D) si pe care am numit-o in episodul trecut si forma “utila”. Ulterior acestei descoperiri a fost reclasificata din vitamina – in hormon responsabil de metabolismul calciului. L-am avut profesor, i-am ascultat prelegerile si i-am citit cartile intr-un moment in care corpul meu si analizele mi-au transmis mesajul ca ceva nu functioneaza in relatia mea cu vitamina D.

Impreuna cu alti colegi, a reusit sa izoleze si sintetizeze chimic (sa produca in laborator) forma activa a vitaminei D, disponibila doar pe baza de reteta medicala si intens utilizata in tratamenul osteoporozei si al altor afectiuni osoase si renale.

Odata cu aceasta descoperire au eliminat si paradigma conform careia doar rinichii sunt cei care activeaza vitamina D. Cantitatea de vitamina D activata de rinichi este de fapt foarte mica, utilizata doar pentru oase si nu se schimba per total, indiferent de cata 25 – vitamina D se afla in circulatie.20 Cu alte cuvinte “poti sa stai pe plaja toata vara, sa bei litri intregi de lapte fortificat si sa mananci macrou la fiecare masa, ca rinichii vor produce aceeasi picatura mica de vitamina D forma activa”.22

Dar asta nu e o veste rea, din contra: inseamna ca nu numai rinichii, ci “o multitudine de celule au abilitatea sa faca lucrul asta, inclusiv cele din sani, prostata, colon, creier, piele si cel mai probabil toate celelate tesuturi si celule”21. Descoperire care a avut un impact major in prevenirea si tratamentului cancerului, bolilor autoimune, afectiuni dermatologice aparent incurabile (psoriazis), beneficii despre care voi vorbi in ultimul episod, cel cu numarul 6.

Experienta sa insumeaza peste 30 de ani de contributie la nivel international in domeniul cercetarii si tratamentul pe baza de vitamina D. Este profesor de medicina, dermatologie, psihologie si biofizica la facultatea de Medicina din Boston, directorul Clinicii pentru Sanatatea si Ingrijirea Oaselor si director de programe la Centrul General de Cercetare Clinica din SUA.

Conventie. Voi utiliza pe parcursul serialului urmatoarele denumiri:

– forma circulanta, de depozit, produsa de ficat (25 – hidroxivitamina D): 25 vitamina D sau calcidiol
– forma activa, utila, produsa de rinichi (1,25 – dihidroxi vitamina D): 1,25 – vitamina D sau calcitriol

***

Ducem lipsa de vitamina D?

Nu e nevoie sa ai un IQ care sa taie rasuflarea celor din jur, nici lucrare de doctorat sau gandire complexa ca sa iti dai seama ca organismul uman, mai ales cand nu e virusat de tot felul de agresori externi, are un fel foarte clar si lesne perceptibil de a ne transmite ca duce lipsa de ceva. Am avea doar de castigat daca l-am credita cu mai multa incredere decat ii dam de obicei.

Daca: nu prea ne vede soarele, avem un serviciu din cauza caruia petrecem cea mai mare parte a timpului in interior, ne dam cu creme de protectie pe toate zonele expuse la soare cand iesim din casa, purtam haine care ne acopera intreg corpul, nu suplimentam cu cantitati adecvate acolo unde e intr-adevar nevoie, nu avem o alimentatie indestulatoare in alimente bogate in vitamina D, avem piele inchisa la culoare, suntem peste 60 de ani si locuim in latitudini nordice si daca suferim de obezitate, afectiuni digestive, sindrom de malabsorbtie a grasimilor alimentare, afectiuni ale ficatului, pancreasului sau rinichilor si daca vorbim despre copii alaptati (laptele matern contine putina), sunt sanse mari sa ducem lipsa de vitamina D. 8,9,23

Pentru un raspuns precis se poate face o analiza de sange si verificat cu exactitate nivelul vitaminei D.

Ce fel de analiza pentru vitamina D si cum?

Testul pentru forma circulanta/de depozit, 25 – vitamina D. Cerem adica la doctor o trimitere sau cerem direct la laboratorului o analiza de sange pentru 25(OH)D sau test pentru 25-hidroxivitamina D, exact asa, nu altceva, indiferent de ce vi se spune. Se recolteaza sange din vena si analiza pentru vitamina D masoara nivelul total, adica cel rezultat prin aport alimentar, suplimente si productie proprie.

Asigurati-va ca doctorul cere analiza pentru forma circulanta (25 – vitamina D) si nu pentru cea activa (1,25 – vitamina D). Un rezultat normal este situat in intervalul 30 – 100 nanograme per mililitru (ng/ml).Insuficienta (nivel suboptimal) este intre 20 – 30 ng/ml

Sub 20 ng/ml este considerat de comunitatea internationala – deficienta. (Pana in anul 1998, inainte de aparitia unor articole semnate de Dr. Holick, deficienta era considerata sub 10 ng/ml). In privinta nivelului ideal de vitamina D, valorile difera usor, insa au ca interval comun 40-60 ng/ml.

E absolut esential ca in timpul sarcinii si al alaptarii mamele sa aiba un nivel optim, pentru a putea transfera cantitati semnificative prin laptele matern si a reduce riscurile asociate carentei de vitamina D (infectii, boli autoimune, afectiuni osoase, cancer).16, 17

Experienta mea

Cochetam de mult cu ideea sa-mi fac si eu o analiza pentru vitamina D, sa verific nivelul de calcidiol, dar am tot amanat. Ba din comoditate, ba pentru ca nu mi-am creat timp pentru asa ceva, ba pentru ca nu prea ma impresioneaza rezultatele testelor de laborator in nici un sens, nici pozitiv, nici negativ, de cand am inteles cum sunt stabilite intervalele de “normalitate” si faptul ca si la capitolul asta industriile cu interese, mai ales cea farmaceutica, isi pot exersa semnificativ influenta.

De vreo 10 ani nu am mai fost bolnava grav. Asta iarna insa am batut recordul, am facut tot ce se putea face, am primit tot ce se putea aduce acasa din colectivitatea celor 2P si am trecut prin niste viroze respiratorii si infectii de toate tipurile, de se minunau si medicii de asalt. E adevarat ca ma asteptam, avand in vedere ca din cauza suprasolicitarii, a lipsei de somn intre 10 noaptea si 2 dimineata pe perioade prelungite si a timpului petrecut prea mult in casa, la studiu, sistemul meu imunitar facuse un fel de shut-down (din septembrie pana in martie am avut cele mai grele examene si la Institut si acasa, cu cei 2P atacati de balaurii cu sapte capete de la gradinita). Abia cand am aprofundat subiectul si am inteles de ce persoanele cu carente au o incidenta crescuta de viroze respiratorii, am inceput sa consider serios ca poate nici eu nu stau prea bine si n-ar strica sa fac o analiza pentru vitamina D.

Rezultatul a fost o infrangere zdrobitoare: 3 ng/ml!

Courtesy: Michael Sacher

Si eu care ziceam ca am rezerve indestulatoare facute din primavara pana in toamna … Repet, nu am gresit ca nu am luat suplimente, ci este ceea ce am scris deja in episodul 1 (vezi “Ce nu stiam ca nu stiam”): credeam ca e suficient sa iesi la soare, inclusiv dat cu crema de protectie si nu stiam ca de fapt conteaza cand iesi si ca nu trebuie sa ai crema.

Evident ca in astfel de situatii de deficit sever, care ne mai prinde si in toiul anotimpului sarac in soare, subiectului suplimentare nu mai e dezbatere, ci necesitate. Dar anul asta am de gand sa ma razbun 🙂 , sa pun in practica tot ce am invatat si a testez cum functioneaza treaba asta pentru mine. Vreau sa vad unde ajung cu vitamina D dupa ce o sa ma expun la soare inteligent, ca la carte (despre asta voi vorbi in episodul 5). Si daca nu va fi suficient, am sa fac asa cum am scris in episodul 1: voi continua sa suplimentez in paralel, insa doar pana ajung la limita inferioara a intervalului de normalitate.

Dupa analiza mea, am vrut sa fac analiza pentru vitamina D intregului familion. 🙂 Iaca pozna! Cei trei baieti erau aproape de 30ng/ml, deloc rau si asta pentru ca de cele mai multe ori au facut expeditii haiducesti fara mine si s-au sustras complice de la crema de protectie. 🙂

D’ale noastre, baietesti

Atentie la analize!

Multi doctori cereau sau inca cer gresit analiza pentru vitamina D (mai ales in cazul osteoporozei sau rahitismului), adica verifica forma activa. Si cand rezultatele de laborator se intorc indicand valori normale concluzioneaza eronat ca totul e in regula cu nivelul de vitamina D. Cu toate astea e posibil ca pacientul sa sufere de un deficit sever, chiar daca nivelul de forma activa este normal sau crescut.

“Inca un aspect esential este ca nivelul calciului in sange este de obicei normal in cazurile de carenta de vitamina D. Majoritatea doctorilor se uita la valorile calciului seric si, daca nu vad nimic iesit din parametri, trag in mod automat concluzia ca asta inseamna si ca totul e in regula cu vitamina D in corp. Ceea ce nu e neaparat adevarat.”). 5 Cand calciul din alimentatie creste, cantitatea de vitamina 1, 25 – vitamina D scade si invers. Spre deosebire de forma circulanta (25 – vitamina D), cea activa (1,25 – vitamina D) determina eficienta cu care este absorbit din intestine in sange calciului alimentar si actioneaza ca un hormon “adaptiv”. Adica valoarea lui e invers proportionala cu cantitatea de calciu din alimentatie. 6

“Nici valoarea calciului, nici a calcitriolului (1,25 – vitamina D) nu ne pot spune daca ducem lipsa de vitamina D. Trebuie sa masuram doar 25- vitamina D (calcidiol); nu acceptati nici un alt marker, indiferent de ce va spune doctorul vostru.”10

De ce se determina forma circulanta (25) si nu cea activa, utila (1,25)?

Imi mod intuitiv am fi tentati sa credem ca e bine sa facem analize pentru a afla cum stam cu forma activa (1,25 – vitamina D), doar este forma utila, nu? Insa rezultatele pentru 1,25 – vitamina D nu ofera o reprezentare corecta a situatiei, pentru ca nu se coreleaza cu intreg tabloul din organism despre vitamina D.1, 2 Si asta pentru ca nivelul 1,25 – vitamina D in organism este relativ constant, indiferent de valoarea depozitelor de 25 – vitamina D.4 Cum asa?

In momentul in care corpul duce lipsa de vitamina D in depozite, prin binefacatoarele sale mecanisme de autoreglare si supravietuire, da imediat semnalul catre creier si incepe productia sporita de hormoni paratirodoidieni. Hormonii respectivi “ordona” rinichilor sa activeze vitamina D si asta e explicatia pentru care nivelul de 1,25 – vitamina D poate iesi la analize normal sau optim, chiar atunci cand ne confruntam de fapt cu o carenta de vitamina D.

Toate astea mi s-au parut bizare pana cand nu am inteles cateva amanunte despre biologia vitaminei D 5. Apoi totul a capatat un sens, o logica dupa care tanjeam:

1. Forma activa (1,25 vit D) intra in circuitul sanguin intr-o concentratie de 1000 de ori mai mica decat forma circulanta (25 vit D).
2. Forma activa (1,25 vit D) are un timp de injumatatire de doar 2 – 4 ore, ceea ce inseamna ca in sange, concentratia ei scade la jumatate, la fiecare 2 – 4 ore. 7

Timpul de injumatatire = cat ii ia corpului sa consume jumatate din nivelul total de 25 – vitamina D si de 1,25 – vitamina D din sange.

25 – vitamina D produsa de ficat are un timp de injumatatire de 2 – 3 saptamani daca provine dintr-un supliment si 4 – 6 saptamani (dublu) daca provine prin expunere la soare.

Deci cand ne facem depozite suficiente de vitamina D primavara, vara si toamna, avem mari sanse sa ne sustina si pe perioada iernii, nu numai datorita timpului dublu de injumatatire, ci si pentru ca parte din aceste depozite se stocheaza in grasime, de unde sunt eliberate in organism iarna (exceptie fac persoanele supraponderale, unde vitamina D ramane de fapt captiva in grasime).11

“Daca primavara, vara si toamna aveti surse adecvate de vitamina D, depozitele va vor ajunge pe perioada iernii. Pentru cei care sunt insa ingrijorati de problema asta: ce le spun mereu pacientilor mei este sa ia 400 U.I. si ceva expunere la soare, ca sa fie cu adevarat siguri ca isi fac stocuri de vitamina D. Si apoi, in timpul iernii cel putin o multivitamina care sa aiba 400 U.I. si poate in plus, un supliment cu vitamina D care sa contina 400 – 1000 U.I.”12

(Va urma)

***

In episodul 4: Legatura dintre vitamina D, calciu, hormoni si oase. Si despre rahitism.

In episodul 5: Cum sa utilizam intelept soarele ca sa facem suficienta vitamina D fara riscuri.

In episodul 6 (ultimul): Despre suplimentare artificiala, intoxicatia cu vitamina D, beneficiile pentru sanatate si verdictul meu.

***

Referinte

1, 3, 5, 7, 8, 10, 16: Holick, F. Michael, PhD, MD: The Vitamin D Solution, Penguin Group (2010)

2, 4, 17: Lederman, Matt, MD: What About Supplements?, lecture during Certificate in Plant Based Nutrition Program, Cornell University (2012)

6. http://blog.vitamindcouncil.org/2012/12/28/activated-vitamin-d-vs-25ohd-levels-what-should-you-measure/

9. http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/vitamin-d-deficiency/am-i-vitamin-d-deficient/

11, 12:   Holick F., Michael, PhD, MD: The Healing Power of Sunlight and Vitamin D, an exclusive interview by Mike Adams (http://www.naturalnews.com/specialreports/sunlight.pdf)

20, 21, 22, 23: Holick F., Michael, PhD, MD and Jenkins, Mark: The UV Advantage: new medical breakthrough reveal powerful health benefits from sun exposure and tanning, First Trade Paper Edition (April 2009)

To D or Not To D? (4): calciul si sanatatea oaselor. Rahitismul

Articole interesante 

>