To D or Not To D? (2): vitamina D este un hormon

(Continuare din episodul 1)

Simplificarea simplificarilor

E posibil sa apara tentatia de a califica drept “necunoastre” sau “superficialitate” descrierile simple si simplificate pe care le voi face in acest serial unor procese complexe care au loc in organismul uman.

Foto: www.melindabunyard.com

Reamintesc insa ca din punct de vedere editorial obiectivul meu este sa pastrez accesibilitatea textului. Nu eu sunt in centrul acestui blog, ci copiii pe care ii avem de daruit lumii. (La una dintre educativele sedinte cu parintii de la gradinita celor 2P am fost incurajati sa ne preocupam mai putin despre “ce fel de lume daruim copiilor nostri” si mai mult despre “ce fel de copii daruim acestei lumi”. Cat bun simt … Copiii vor crea de fapt lumea care este expresia calitatii si eficientei parteneriatului educatori – parinti – copii, pentru dezvoltarea lor).

Parteneriat esential pentru o lume mai buna prin copiii nostri

Transmit deci informatia despre si pentru sanatate, dupa ce am inteles-o pana la ultimul detaliu si fac asta intr-un fel simplu si simplificat, ca sa o puteti transmite si voi la nevoie, mai departe. Va rog insa, preluati informatia de la mine ca atare, asa cum e, nu ceea ce presupuneti ca am vrut sa zic de fapt sau interpretarile personale despre ceea ce ati citit. Nu cautati semnificatii ascunse pentru afirmatiile mele, pentru ca va pot duce pe o pista gresita si nu imi asum asta.

Cum adica “se produce la soare”?

Dintotdeauna oamenii au avut parte de vitamina D de la soare. Vitamina D e produsa de organismul nostru in momentul in care radiatiile ultraviolete (UVB) ating pielea.

7 petru

Asa a fost mereu, specia umana a evoluat in lumina, in soare si el ne-a daruit un cadou deosebit: vitamina D (si odata cu ea multe alte beneficii pentru sanatatea trupului si a mintii); cu exceptia cazurilor in care lucrul asta e chiar imposibil de realizat si atunci e nevoie de alt fel de ajutor, printre care si suplimentarea. “Cunoasterea actiunii sanogenice a radiatiilor ultraviolete nu este insa o achizitie a civilizatiei moderne. Ea apartine practicii milenare, care a rezistat Probei aspre a Timpului.” (Dr. Doru Laza, Manual Edenic de Medicina Naturista, Ed. Risoprint, Cluj Napoca, 2011, pag. 701).

Poate ca de asta nici nu si-au batut stramosii si mosii nostri atat de mult capul cu ea, pentru ca pe vremuri oamenii petreceau suficient timp in aer liber, nu era atat de multa poluare, nici manipulare a naturii sau a mintii lor, nu sufereau nici de comoditate si aveau drept rasplata vitamina D gratis si fara risc de supradozare, vitamina autentica “made in me”.

In ceea ce-i priveste pe copii, imi vin in minte vorbele sufletistei Mimi Walter: “… ce s-ar fi ales de Nic-a lui Stefan a Petrei, daca  ar fi locuit la randul sau intr-un oras mare, la bloc, petrecand cea mai mare parte a zilei la scoala, stand nemiscat pe un scaun, manacand pe apucate, numai hrana de calitate inferioara, cu cheia de gat si de capul lui, jucand jocuri pe calculator in loc de leapsa, cu parinti betivi, care sa-i fumeze in nas, sa-i tina tot timpul TV deschis, sa-l terorizeze (caci a devenit adevarata teroare “grija” parinteasca), s.a.m.d.”

Nic-a-lui-Stefan a Petrei

Omul modern este pe de o parte tratat de autoritatile responsabile de sanatatea publica ca fiind incapabil sa faca alegeri informate si e in consecinta bombardat cu tot felul de mituri si frici, pana a devenit victima ideii ca trebuie sa se protejeze in permanenta de soare.

Pe de alta parte, modul in care se desfasoara acum “munca”, are un rol determinant in secatuirea capitalului de vitamina D: majoritatea suntem inregimentati in mari corporatii unde nu este atat de simplu in practica sa iti sufleci manecile si sa iesi zilnic la soare la ora pranzului, doar ca sa iti iei doza de vitamina D. In plus, mergem peste tot cu masina si stam in birouri moderne cu lumina artificiala (detest tuburile neon!) si pereti de sticla fumurie. Oricum, si daca nu erau fumurii, tot degeaba: radiatiile UVB sunt absorbite de sticla si nu mai producem oricum nici un pic de vitamina D, nici din spatele ferestrei, nici de la volan.

Mi-aduc aminte ca acum aproape zece ani, cand am inceput reforma in stilul de viata, am avut cateva actiuni revolutionare si la serviciul meu corporatist, doar petreceam acolo doua treimi din fiecare zi a vietii, nu? (Da, stiu, mai bine nu calculati, ca cifra nu are nicio legatura cu stilul de viata sanatos, dar despre asta si despre povestea mea vorbim cu alta ocazie).

Asa si-asa as vrea sa schimbati

Printre altele am cerut sa avem posibilitatea sa deschidem geamurile care erau doar de decor. Proprietarul cladirii unde eram chiriasi nu concepea asa ceva. Cum adica sa strice estetica unui “renumit office building” de beton si sticla din centrul Bucurestiului, doar ca sa scoatem noi capetele la cules de vitamina D si sa ne oxigenam creierele? Ma rog, oxigenare e un fel de a spune, pentru ca traficul bucurestean facea aproape imposibila mentinerea ferestrelor deschise. Am obtinut intr-un final aprobare doar pentru rabatare si nu mai mult de trei ferestre pe etaj, contra unei taxe indraznete, pe care mai degraba as numi-o jaf.

Am dat exemplul asta ca demonstrez inca o data ca pretuirea lucrurilor care ne asigura sanatatea se poate realiza doar prin atitudine si educatie sustinuta la nivel national (si in nici un caz nu pun semnul egal intre educatie pentru sanatate si avertismente serbede, repetate in nestire la televizor si condamnate la zadarnicie, despre miscare, consum de fructe, legume, apa, sare, zahar si grasimi). Fara educatie si fara atitudine, stradaniile de constientizare a pericolelor la care ne expunem prin ignorarea unor simple legi ale Naturii, risca sa treaca neobservate sau calificate cu cinism drept “mofturi”, “exagerari”, “conspirationism de cea mai joasa teapa” si sa fie taxate ca atare.

Nu e o vitamina in sensul clasic al cuvantului

Termenul “vitamina” a fost inventat de biochimistul polonez Casimir Funk si provine din cuvantul de origine latina “vita” (viata) + amina, de la presupusul continut de aminoacizi.1

Prin definitie vitamina e un compus organic ce nu poate fi produs de organism, dar e esentiala pentru functionarea lui adecvata si pentru sanatate in general. Vitaminele se obtin doar din alimentatie sau suplimente alimentare si sunt vitale pentru crestere, dezvoltare si reactii metabolice.2 Suplimentele alimentare nu sunt insa mancare; iar bolile cronice moderne nu sunt cauzate de anumite carente si suplimentele ca atare nu previn si nici nu vindeca boli cronice.14

In ceea ce priveste aportul necesar si suficient de vitamina D e deja clar din episodul precedent ca nu ne putem baza exclusiv pe alimentatie, dar o producem insa in piele, prin expunerea la soare. Deci daca o produce chiar organismul nostru inseamna ca nu e o vitamina in sine.

Si atunci de ce o numim vitamina?

Pe la mijlocul anilor 1800 era deja acceptata ideea ca daca se da copiilor cu rahitism ulei de ficat de cod, se vor videca. Si daca se da copiilor sanatosi, o sa ii ajute sa nu devina rahitici. Asadar cercetatorii au realizat ca in uleiul de ficat de cod se gasea o vitamina indispensabila pentru sanatatea oaselor. Initial s-a crezut ca e vorba despre vitamina A si au vrut sa verifice acest lucru prin eliminare. Au fiert uleiul de ficat de cod pentru a distruge vitamina A si au vazut ca activitatea anti-rahitism persista. Si asa au inteles ca mai e ceva in uleiul respectiv care contribuie la sanatatea oaselor, o alta “vitamina”. Si-au numit-o vitamina D, pentru ca vitaminele A, B si C deja fusesera descoperite, deci urmatoarea la rand era … D.3

Apoi, la inceputul anilor 1900, s-a observat ca si expunerea la soare sau la radiatii artificiale UVB are proprietati anti-rahitism, mai exact ajuta la sanatatea oaselor. Si brusc specialistii au inceput sa inteleaga ca vitamina din uleiul de peste putea fi produsa de organismul uman. De aici si concluzia ca daca substanta respectiva e produsa de corpul nostru, nu e o vitamina. Dar e o substanta naturala si inca una “made in me” :), insa doar daca folosim inteligent soarele (despre asta vom avea un episod intreg in acest serial).

Deci, pana la urma ce-i?

A facut ravagii printre mame luna trecuta un articol viral despre vitamina D in chip de babalau, pentru ca e de fapt un hormon, nu o vitamina. Fizica n-a fost niciodata punctul meu forte, dar imi amintesc cu exactitate de miscarea browniana. Cam asta a produs articolul respectiv, o miscare browniana. Dar daca stam stramb si judecam drept, realizam ca ingrijorarea noastra e pripita. Normal ca nu e o vitamina, doar am explicat ce inseamna vitamina. Si cum “vitamina” asta e produsa chiar de corpusorul nostru, normal ca e un hormon.

Un hormon inseamna o proteina, sau “ceva” produs (sintetizat) in corp de un organ, care apoi intra in sange, are efect intentionat asupra altor organe, tesuturi, etc si aduce imbunatatiri metabolice.4 Un hormon, mai simplu spus e un fel de mesaj SMS, un mesager in sine: ia informatia dintr-o parte si o duce in alta.

Deci daca ne gandim la asta, avand in vedere ca vitamina D e produsa de piele, intra in circuitul sanguin si apoi merge la ficat si la rinichi sa fie activata, apoi la intestine, oase si muschi ca sa isi aduca aportul biologic , prin definitie, da, vitamina D este un hormon. 5

Cand aude lumea de hormoni intra automat in panica. Cumva pe buna dreptate, pentru ca una dintre cele mai neinspirate idei este sa te pui cu echilibrul hormonal. Dar si teama asta de hormoni e neautentica, e ca si cand atunci cand vine vorba de excese in privinta unor lucruri de care depinde sanatatea, doar de excesul de hormoni ar trebui sa ne pazim. Ca e hormon, ori vitamina, ori oxigen, ori apa, ori exercitiu fizic, ori aliment integral, tot ce e sanatos – indiferent, in exces nu face bine. Daca putin e bun, nu inseamna – asa cum am fi tentati sa credem si sa actionam – ca mai mult e si mai bun.

Hormonii sunt mai sofisticati decat vitaminele si pot actiona in doua feluri 6

 1. Intra in celula, calatoresc pana la “creierul” ei (nucleu) si acolo incep sa ii influenteze activitatea.
 2. Se prind de receptorii aflati pe membranele celulare si actioneaza doar transmitand un semnal celulei, semnal prin care ii spune sa schimbe ceea ce facea. Asta face si vitamina D, forma activa (adica forma “utila”) si influenteaza in mod contrar a ceea ce s-a crezut pana de curand, nu numai sanatatea oaselor, ci si creierul, starile depresive, oboseala, senzatia de satietate si implicit controlul greutatii. Stiu, e greu de crezut, dar am pregatit un alt episod frumos in care sa detaliem. E nevoie insa sa intelegem inainte cateva aspecte legate de calatoria si transformarile vitaminei D in corp.

 De la soare sau supliment pana la forma activa

Foto: www.medical.siemens.com

Lumea a stiut mereu ca vitamina D se produce la nivelul pielii prin expunere la soare. Abia in anii ’70 s-a acceptat ideea ca este ceva mult mai complex decat se credea si ca de fapt avea de parcurs un intreg circuit prin organism pentru a ajunge la forma in care intenstinele sa asculte de ea, forma activa adica si sa absoarba eficient calciul din alimentatie, sa se asigure ca nivelul lui in sange e normal si ca avem oase sanatoase.13

 1. Cand corpul sintetizeaza vitamin D prin expunere la soare, este o forma inactiva.

Soarele atinge pielea si, sub actiunea radiatiilor UV, colesterolul din piele este transformat in vitamina D3 (colecalciferol) care este identica cu cea sintetizata in laborator din lanolina de oaie, pentru suplimentele de vitamina D3.

Vitamina D3 este biologic inactiva in acest stadiu, adica nu poate aduce beneficiile despre care vom vorbi, in special reglarea metabolismului calciului, profilaxia si tratamentul rahitismului7,8, tratamentul psoriazisului, reglarea multiplicarii celulare si deci tinerea sub control a evolutiei cancerului, in special cele mai intalnite forme de cancer9 (colon, prostata, san, ovare; daca va amintiti articolul meu Nu hrani cancerul!, acolo am explicat cum cancerul nu este altceva decat o inmultire de celule scapata de sub control11) si protejarea sistemului imunitar10. Deci daca ati fost la soare sau ati inghitit pastila/picatura cu D3 sau D2 nu inseamna ca s-a terminat. Din contra abia incepe o calatorie de durata in care e nevoie sa avem ficatul si rinichii sanatosi.

 1. Pentru a fi utila, corpul trebuie sa o converteasca in forma activa. In sensul asta, in organism au loc doua procese de transformare (hidroxilari).
 2. Ficatul face prima transformare, ia forma inactiva si o transforma forma circulanta si de depozit12.

Odata ajunsa in ficat, vitamina D3 trece intr-o forma modificata: calcidiol sau 25(OH)D. Pe de-a-ntregul: 25 – hidroxivitamina D. Este principalul rezervor de vitamina D si ceea ce doctorii ar trebui sa verifice in analizele de sange, pentru a determina cu acuratete in ce stadiu ne aflam15.

Ca toate vitaminele solubile in grasime, o parte din ea merge la depozitul nr. 1: stratul adipos situat imediat sub piele si acolo asteapta lunile de iarna. De asta e buna strategia de a face stocuri in zilele insorite si a le utiliza in zilele reci, mohorate. Atentie insa, stocurile trebuie sa fie de vitamina D, nu de grasime. E important sa avem un strat adipos fin, in care vitamina D sa se cuibareasca, dar daca grasimea e prea multa, vitamina D ramane captiva si nu mai poate fi eliberata la nevoie. De aceea persoanele supraponderale au carente grave de vitamina D si imunitate pe masura.

Restul de vitamina D ramane in depozitul nr 2: ficatul, de unde e preluata de rinichi la nevoie.

 1. Rinichii fac a doua transformare, preiau forma circulanta si o transforma in forma activa.

Forma activa se numeste calcitriol (1,25dihidroxivitamina D). Denumirile astea o sa va ajute cand vom ajunge la sectiunea despre testele de laborator care pot fi facute pentru determinarea nivelului de vitamina D din organism.

Cand parcurgem tot acest mecanism de activare, intelegem si de ce suferintele sau disfunctionalitatile hepatice si renale (afectiuni hepatice severe, sindrom de malabsorbtie de grasimi alimentare, boli renale) pot sabota eforturile organismului de a activa vitamina D (exista si in acest caz cateva posibile solutii). Si prin asta avem inca o data dovada ca organismul uman e o masinarie complexa, impecabil gandita si ca orice abuz asupra lui poate avea efect similar cu al unui virus intr-un computer. Din pacate, spre deosebire de un calculator care poate fi oricand inlocuit, noi avem o singura viata. Si o singura planeta.

RECUNOSTINTA: o singura viata, o singura planeta

Masinaria numita organism uman a fost lasata sa functioneze ireprosabil doar in deplina armonie si respect fata de natura si legile ei. In fiecare zi suntem martori la sfidarea acestui adevar. Si cu toate astea, cand vine momentul platii suntem surprinsi, ne pretindem victime si – plini de indrazneala – Ii reprosam lui Dumnezeu injustete.

***

In episodul 3: Cum sa evaluam daca avem o insufienta sau carenta de vitamina D.

Referinte

1. http://www.etymonline.com/index.php?term=vitamin

2, 4, 6, 8, 9, 10, 13, 15. Holick F., Michael, PhD, MD: The Vitamin D Solution, Penguin Group (2010)

3, 5.   Holick F., Michael, PhD, MD: The Healing Power of Sunlight and Vitamin D, an exclusive interview by Mike Adams (http://www.naturalnews.com/specialreports/sunlight.pdf)

7. Laza, Doru Dr., Manual Edenic de Medicina Naturista, Ed. Risoprint, Cluj Napoca (2011)

11. McDougall, John, MD: Lifestyle Medicine, lecture during Certificate in Plant Based Nutrition Program, Cornell University (2012)

12. Campbell T., Colin, PhD: Studiul China, Casa de Editura Advent, Rm. Valcea (2007)

14. Lederman, Matt, MD: What About Supplements?, lecture during Certificate in Plant Based Nutrition Program, Cornell University (2012)

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. Buna dimineata Cristela.Iti citesc de mult blogul insa nu am avut curajul pana acum sa ti adresez vreo intrebare.Am o fetita de 15 luni,alaplata la cerere pana in ziua de azi,care iubeste legumele si fructele,neprimind deloc cicolata sau alte minuni.Vroiam sa te intreb daca ai auzit ceva despre Vigantol Öl,pt ca suplimentul acesta de vitamina D il primeste cea mica de cateva luni.Stam intr o zona a Germaniei unde nu prea iasa soarele,adica am avut o iarna f grea si intunecata.Degeaba ies eu cu fetita afara zilnic cate 3 ore,daca nu e pic de soare.I pot da in continuare suplimentul pana la venirea primaverii sau nu sunt recomandate astfel de suplimente?Vroiam sa ti mai multumesc pentru munca pe care o faci pentru a ne putea informa pe noi,mamicile care si iubesc bebei.Datorita tie eu si familia mea nu mai mancam carne de aproape un an,si acum de ceva timp am renuntat si la lactate.Sa te ajute Dumnezeu sa progresezi in tot ceea ce faci; si multa sanatate celor 2 P le dorim.

 2. Tin sa-ti multumesc personal pentru aceasta serie de articole! Personal, dar si in numele tuturor celor carora le voi distribui acest pretios material!

 3. Cristela, inca o data felicitari pentru munca ce o faci, e intr-adevar foarte de folos pentru noi proaspetele mamici si nu numai care dorect sa lase comoditatea si agitatia lumii si sa se ocupe in detaliu, asa cum trebuie, de puiutii lor si sa ii cresca mari si sa ii ofere sanatori, destepti si pregatitii lumii acesteia.
  Ma simt ca la ora de biologie unde d-na profesoara ne explica pe intelesul nostru cum suntem facuti atat noi cat si tot ceea ce ne inconjoara. Mesajul e chiar simplu si usor de inteles de catre oricine, il voi folosi si cand v-a creste pitica mea mai mare si v-a trebui sa incep sa ii explic ce este “vitamina” D.
  Asteptam cu nerabdare urmatoarele episoade sa vedem cum activam si folosim la maxim aceasta vitamina 🙂 Muuuuuuuult spor pe mai departe si Domnul sa iti dea putere si tarie in munca minunata ce o faci.

 4. Multumim mult Cristela, ai fost rapida intre cele doua seriale, se vede ca cei 2P au fost cumintei si te-au lasat sa mai ‘respiri’ nitel.

  1. Julia, eu v-am avertizat ca daca faceti presupuneri, s-ar putea sa ajungeti la concluzii eronate :). Din pacate acest gen de respirat are loc doar noaptea, atunci cand e somnul cel mai important pentru sanatate, intre 10 si 2 AM … Dar ma straduiesc sa nu fac un obicei din asta si sa recuperez pe alte parti :). Cu drag

 5. M-am trezit in banca la scoala si mi-a placut fffff.mult!Am citit articolul o data dar acum voi lua creionul si hartia sa-mi fac liniutele!Iti multumesc pt…’iluminare’!
  Chiar saptamanile trecute mi-am facut analiza si mi-a iesit destul de mult sub limita.Astept sa vad daca dr.a facut-o pe cea buna…!

  1. Dora, cu drag iti spunde acum, am scris si in episodul actual: 25(OH)D – forma circulanta este cea relevanta. Si eu am fost la pamant (aproape de zero!), dar nu pentru ca nu ieseam la soare, ci pentru ca ieseam la ore fara efect, iar intre 10 si 15 umblam acoperita sau cu tona de crema de protectie.

   Mai multe in episodul care urmeaza.

   Cu drag.

  2. F bine documentat totul! si asa cum sunt sigura ca o sa explici in episodul urmator si cum ai amintit aici (dar despre care f putini stiu), vitamina D se face in orele de varf, exact atunci cand ne este interzis de catre nestiutori sa stam la soare… Ma bucur ca cineva spune direct cum e bine, mai ales ca un studiu recent a aratat intr-un esantion al populatiei bucurestene un deficit serios de vitamina D, desi suntem o tara la o latitude unde nu ar trebui sa avem insuficienta de vitamina D. Astept cu nerabdare urmatoarele episoade!

 6. Buna Cristela..felicitari pt tot ce ne impastasesti si noua..am asteptat acest articol..daca stii cat m-am ferit de soare,si rau am facut,asta inseamna sa iei o informatie neverificata si tu sa faci ceva sfant din ea:(,fara sa te informezi,fara sa citesi.Baietelul meu David o sa primeasca foarte muulta vitamina D,datorita tie,multumesc.
  David acum,se pare ca s-a molipsit ca un varsat de vant..mi-am sunat doctora dar asa a putut sa ii dea diagnosticul,prin telefon:(..eu nu stiu ce sa fac,sunt complet derutata..ba scoate-l afara 5 minue,ba nu il scoate,fa-i baita,nu ii face 14 zile.Cumfac,ce fac????David are niste brobonite pe fata,a facut febra 3 zile,avea acelasi brobonite rosii si micute,se simteau doar la atingere,pe burtica si pe la picioruse,cateva si pe la fundulet…astazi nu mai are nimic,doar pe fata,se vede doar daca il pui la lumina.Eu ce fac??Cum trebuie sa ma comport??Nici eu nu mai stiu..plus ca unde i-a facut antibioticul,in picioruse,i-au aparut niste galme,care se simt doar la atingere.Doctora mi-a spus sa il masez cat de mult pot..si atat.Te rog din suflet sa ma ajuti..

  1. Draga mea Felicia,

   Nu e nevoie de “muuuulta” vitamina D – doar cat e necesar, nu ne expunem la soare fara protectie decat in scopul productiei si stocarii de vitamina D, doar de cateva ori pe saptamana si doar cateva minute, in functie de tipul pielii si cat de repede se inroseste de obicei. Atentie, deci sa nu facem rau din dorinta de mult bine.

   Nu stiu ce sa te sfatuiesc la varsatul de vant, nu am avut inca. Ar fi bine sa ai in casa cartea dr. Mendelsohn (daca citesti engleza) si pe a dr. Laza, ca prim ajutor.

   Cere si parerea doamnei dr Todea Gross, ii poti da un email; face tot posibilul sa raspunda de obicei.

   Cu drag, sanatate.

 7. Ura!
  Am reusit si eu sa ma autentific 🙂 Catalina Beatrice
  Multumesc din suflet pt timpul pe care il sacrifici pt noi! Si pt toate cunostintele pe care le-ai adunat cu truda si ni le impartasesti! Pe langa informatiile pretioase, noi pt mine, pe care le savurez, imi place la nebunie cand citesc anumite lucruri pe care asa le simteam si eu, dar aveam nevoie de confirmari!
  Legat de subiectul acestiui articol valoros, eu tot nu sunt lamurita daca fetitei mele de aproape o luna sa ii dau Vigantol (asa cum insista medicul neonatolog) sau nu.
  Dar baietelului de 2 ani? Dar celui de 4 ani si jumatate?

  1. Beatrice, majoritatea celor care imi scriu, trateaza acest subiect ca pe un roman politist: citesc intriga, pana are loc crima si apoi sar la deznodamant, sa vada cine era de fapt criminalul. Trebuie sa aveti rabdare s ava informati, s aintelegeti complet subiectul, pentru ca responsabilitatea pentru decizia da sau nu va apartine, asa cum e si la vaccinuri. A face o alegere informata presupune studiu. Eu va dau o scurtatura, batatorita, dar raspunsul este exact cum am scris in primul episod: depinde de fiecare caz. Rabdare pana la final, ca sa decizi linistita ce ai de facut.

 8. multumesc pt tot ce ne inveti.si eu am nevoie de sfaturi sufar de osteopenie cu risc de fractura moderat la coloana si la sold .am 45 de ani si 9 ani sunt la menopauza indusa chirurgical in urma unui cancer de col uterin.dumnezeu sa va aiba in paza lui .

 9. Deduc corect ca intre piele si ficat, intre ficat si stratul adipos, intre ficat si rinichi (si probabil si de la rinichi la intestine?), formele inactiva, circulanta si activa folosesc circuitul sangvin pentru transport?
  Si de ce dintre aceste trei forme, tocmai cea circulanta devine relevanta pentru o eventuala carenta? Nu e posibil, asa cum spuneai si tu, din cauza proastei functionari a rinichiului, sa am forma circulanta cat sa dau si la altii, ori depozite bogate, dar in intestine sa nu ajunga forma activa suficienta? Ar trebui investigate la analiza sangelui toate trei formele pentru a descoperi eventual si la care organ din circuit avem buba? di

  1. Renata cea tonica si insetata de raspunsuri :),

   Episodul urmator va fi pe placul tau. Sper. Ti-am rezervat loc in fata, asa cum iti place :).

   Inca putintica rabdare si vorbim saptamana asta si de plebicist. “Da! La plebicist! La plebicist!” 🙂 (ai vazut postarea de azi de pe FB :)?)

 10. Imi cer scuze pt scrisul aiurea, dar ma chinui de juma de ora sa editez si imi sare cursorul unde vrea el…
  Sa revin:
  Si eu care ma gandeam sa-i dau copilului suplimentul de D3 fix la masa cea mai bogata-n calciu! :)) Credeam ca odata inghitit, este activ in intestin si participa la metabolizarea calciului, dar presupun ca pana nu ajunge la ficat, uleiul din sticluta e la fel de prost ca oaia din care e facut!
  Si ma intreb: hai sa zicem ca Vigantolul asta ajunge la ficat pe cale digestiva, ca orice grasime… bun. Dar eu, in punctul asta, daca as fi ficat, as trimite peste el niste suc biliar ca sa-l descompuna si cam atat… Mecanismele mele de ficat destept ar fi pregatite sa recunoasca, poate, doar D3-ul care vine prin sange de la piele, cum a lasat Doamne-Doamne, nu si din matze! Sau cum? Adicatelea… astwpt cu maxima nerabdare continuarea serialului, ca sa inteleg cat de eficiente sau

 11. …nu sunt suplimentele de D3. Chiar ca e un roman politist aici!
  Multumesc frumos!
  PS: Hai, te rog eu mult, spune-ne ca vit D se face de la soare chiar si numai prin pleoape, ca mie mai mult de-atat nu mi s-a vazut toata iarna pe-afara!
  Si sper sa ne lamuresti si ce se intampla cand e innorat sau care e treaba cu hainele cu protectie UV. Imbratisari si recunostinta!

  1. Indraznesc sa dau si eu un raspuns (avizat, cred eu): iarna la latitudinea tarii noastre nu prea se face vitamina D, chiar daca ai sta toata goala 🙂 mai multe despre cer innorat, umbra etc voi posta dupa ce apar urmatoarele episoade 😉 sunt f multe intrebari iar acest miniserial e extrem de binevenit!

 12. Bună Cristela! Nici nu știu exact cum am dat de pagina ta, dar de cand am citit primul articol, sunt hooked ca sa zic asa. Articolele tale sunt absolut minunate. Nu locuiesc in Romania dar am reusit sa comand majoritatea cărților recomandate de tine.
  Am incercat fetita de 6 luni si de curand am inceput diversificarea si mă bucur enorm ca te-am descoperit acum la început de drum. O mica intrebare legata de mult întâlnită constipatie:ce remedii naturale poți recomanda? Avocado o ajuta enorm dar nu pot sa ii dau zilnic…sau pot?
  Multumesc mult de tot si toate cele bune iti doresc!

  1. Tasia, multumesc. Daca ai intarcat-o, ce fel de lapte ii dai? In orice afectiune cautam sa inlaturam cauza, nu efectul.

 13. Draga Cristela,iti multumim pentru tot!
  As vrea totusi sa te intreb: de ce africanii, care au atat de mult soare, majoritatea sunt rahitici, iar de eschimosi rahitici n-am auzit nicioadata(si au soare pe cer doar jumatate de an)?
  Am si eu 2 baieti (Filip si Pavel). Filip(2,6 ani), saracul, a inghitit o gramada de vigantol pana acum, iar lui Pavel(9 luni) am incetat sa ii mai dau. Le dau la amandoi extract de muguri de brad, doar ca am o nelamurire, pe prospect recomanda nr.de pic/kg de 3 ori pe zi.Lui Pavel i-am dat numai o data pe zi…Ce sa fac?
  Iti multumim inca o data!
  Multa sanatate intregii familii!

 14. Super articolele despre “Vitamina” D.Pe intelesul tuturor.
  Si as avea nevoie de o indrumare:unde crezi ca e mai potrivit de mers cu copilul in vacanta ( in ideea de a sta la soare si de a ne face “plinul” de vit.D) la mare sau la munte?

  1. Ambele optiuni sunt egale dpdv calitatea: si la munte, si la mare se poate face vitamina D. Diferenta consta in durata expunerii, pentru ca intensittatea razelor UV este diferita. Adica la munte este mai mare decat la mare, dar chiar si asa conteaza unde ne expunem pentru ca zăpada, asfaltul, apa şi nisipul reflectă mai bine razele si radiatia va fi mai mare pe plajă, în apă sau pe pârtia de schi. Si nu uitati, vorbim de expunere fara protectie doar cateva zile pe saptamana, cateva minute, in functie de tipul pielii si latitudine. In episodul 5 pe larg.

 15. Cristela, revin.

  Te citesc, citesc, citesc…dar, printre randuri, ce citesc?dragoste de mama, dragoste sfanta de mama, care poate ierta, iubi, mangaia, da viata, poate face sacrificii pana la Cer si inapoi…e poate unul dintre lucrurile inca sfinte de pe pamant.

  Si dragostea sfanta de mama din sufletul tau poate face atatea minuni in jur, pt. alti oameni care au urechi sa auda si ochi sa vada, putere sa ia decizii, sa lupte si sa mearga pe drumul ingust, dar drept, pe care putini merg.

  Nu mi-a fost usor sa apuc pe acest drum, nu pt.mine (desi sunt constienta ca trebuie), dar am reusit pt. bebe al meu, si sunt atat de fericita stiind ca fac bine pt. el si ii dau un start frumos si sanatos in viata.

  Dar cand deznadejdea a intrat in sufletul meu si il rodea cu patima distrugatoare, dragostea de mama din randurile tale, mi-au dat putere sa ma mentin pe drumul pe care am pornit.

  Mare e puterea lui Dumnezeu si sunt sigura ca nimic in vaiata nu-i intamplator, de aceea tu ai aparut in viata mea si a noastra cu un scop, si nu stiu cat constientizezi referitor la impactul pe care il ai in viata celor care aleg drumul acesta si raman sus pe stanca, departe de valurile tulburi de oameni care prigonesc, urasc, judeca pe altii, fara a se vedea pe ei mai intai.

  Asa mi-as dori ca intr-o zi sa ne putem intalni…dar caile Domnului sunt nestiute :), asa ca nu-mi pierd speranta inca

Opiniile sunt dezactivate