Toata ziua, toata lumea “brum-brum” si seara jeleu de ciocolata “bun-bun”.

Numar afisari: 21.630

De cateva zile Petru si-a declarat independenta: merge singur! Iar Pavel si-a gasit echilibrul pe doar doua roti! Am intrat in Era “Brum-brum”, respectiv Era “Harap – Alb”. Zi de vara pana-n seara, toata lumea “brum-brum” si Harap – Alb in diverse interpretari si variante. 🙂

Petru 1 an si 4 luni

“Fiul craiului cel mai mic, nu se dumerea ce sa faca …”

“Ei, stăpâne, cum ți se pare? Gândit-ai vrodată că ai să ajungi: soarele cu picioarele, luna cu mâna și prin nouri să cauți cununa?”. “Sui pe mine, stăpâne, și ține-te bine!”

"Razi tu, razi, Harap - Alb ..."

“Razi tu, razi, Harap – Alb”, zice atunci mama tremurand … “Ia, m-ai băgat în toate grozile morții, căci, cuprins de amețeală, nu mai știam unde mă găsesc …” 🙂

Adio, limuzina corporatista, hello “brum-brum”! 🙂

“De mi-i duce ca gândul, tu mi-i prăpădi, iar de mi-i duce ca vântul, tu mi-i folosi, căluțul meu …”

Tata mai face fel de “brum-brum, dur-dur”, zilnic, cand mijesc zorii si padurea jilava se trezeste mirosind a pin. “Brum-brum” in alergare, pana dincolo de nori, dincolo de ultima statie de telecabina.

Foto by tata, la mijlocul antrenamentului

Toata ziua “brum – brum”, da’ seara vine si momentul meu de glorie, momentul “bun-bun”. 🙂

Din categoria “Mami, dupa ce termin de mancat asta, mai ai una?”, urmeaza una dintre cele mai apreciate variante de cina pentru copii (si nu numai! 🙂 ), chiar de la inceputul perioadei de diversificare a alimentatiei (cand insa se va servi in varianta simplificata).

Sa nu uit: in timp ce pregateam bunatatea asta, aburul ce se ridica din oala m-a aruncat puternic inapoi, in copilarie. Nu stiu cati dintre voi ati apucat sau ati gustat “Fosfarin”. Era un fel de pudding de cacao, se gasea foaaarte rar, niciodata indeajuns si eu eram chinuita in permanenta de de pofta lui. Tin minte si bolurile fine de sticla incrustata in care bunica turna usor compozitia cremoasa, aburinda si frumos mirositoare a ciocolata si rom. Totul servit pe un servet alb, cu broderie fina, facuta de ea. Ei bine,  de Fosfarin mi-a amintit jeleul meu.

Jeleu de ciocolata

Jeleu de ciocolata din perle de tapioca

Timp de pregatire: 20 min. Portii: min 6 (depinde cum portionati cantitatea)

Ingrediente

1.5l lapte vegetal (mie imi place cel mai mult cu lapte de soia bio sau nemodificata genetic, facut de mine acasa, dupa reteta de pe blog. E sigur, e plin de dragostea si energia mea pozitiva, spre deosebire de cel industrial).
Va e frica de soia? Cititi AICI
Aveti alergie sau intoleranta la soia? Folositi apa.

150 – 200 gr perle de tapioca se toarna in lichid, mestecand cu un tel sau cu o furculita, pentru a nu lasa perlele sa se lipeasca una de cealalta sau de fundul oalei

sirop de agave

3 linguri cu varf de pudra de roscove (se poate inlocui sau injumatati cu cacao, dar nu recomand deloc in cazul copiilor si persoanelor care lucreaza in joburi cu grad mare de uzura nervoasa)

optional: 2 linguri de cocos (se gaseste la magazin, deja razuit si deshidratat)
optional: 1/2 lingurita praf de vanilie naturala.

Mod de preparare

Se fierbe la foc mic, timp de 15 – 20min din momentul in care a inceput sa clocoteasca, mestecand continuu.

Stiti ca sunt fierte, atunci cand micile perle de tapioca (initial opace, asemanatoare unor granule homeopate 🙂 ) devin translucide, isi maresc diametrul de 2-3 ori si arata ca niste jeleuri in miniatura.

Se ia de pe foc, se adauga 1 lingurita coaja rasa de lamaie bio (eu, de cate ori prind lamai bio, le rad coaja si o pun la frigider, intr-un borcan, amestecata cu zahar brun) si se amesteca usor.

Cat timp e fierbinte se toarna in forme. Folosesc forme de silicon care imi amintesc de cele ale copilariei.

Ah, da, o mica extravaganza pentru parinti: daca aveti vreo sursa pura de rom sau de esenta de rom, puteti adauga cateva picaturi.

Varianta

Pentru a imbogati nutritiv reteta am folosit toate cele de mai sus, dar in loc de 200 gr tapioca am pus 5 linguri tapioca si 3 linguri quinoa. Atentie insa la ce semnal va da corpul! In dorinta de a imbogati nutritiv, dorinta alimentata de frica de carente, am facut si eu combinatii bombastice, la care am renntat in timp. Iata, am explicat de ce, AICI.

Bunatatea asta va face parte si din meniul copilasilor care merg la gradinita germana Waldorf, gradinita lui BBmic, alaturi de alte lucruri hranitoare, echilibrate si gustoase pe care le voi crea special pentru ei, la fel ca pentru puii mei. Pentru ca, stiti deja vorba mea, sunt doar o mama care iubeste copiii si isi iubeste copiii. Nu sunt perfecta si nu am toate raspunsurile. Dar sunt zilnic riguros informata, temeinic “studiata”, responsabil implicata si vesnic indatorata cu iubire fata de semeni.

Ce mancam de fapt?

Tapioca este radacina sau extractul “amidonos” din radacina plantei Manioca si reprezinta o sursa de carbohidrati predominant, fier, calciu, omega 3 si 6, fibra si ceva acid folic.

Sursa: Wikipedia

Sursa: Wikipedia

Eu am descoperit-o intr-o calatorie in insula Maritius. Acolo localnicii o gateau simplu, cu lapte de cocos. M-a impresionat. Simplitatea impresioneaza intotdeauna. Uneori fructe de padure si nuci macinate, sa avem o masa completa din punct de vedere nutritiv.

tapioca

***

Dupa atata “brum – brum”, “dur – dur” si “bun – bun”, se asterne linistea. Fratiile Lor dorm in pozitii identice.

SINCRON

Somn usor si Noapte “bruma”! 🙂

Numar afisari: 21.630

Distribuie:
  1. Buna seara,Cristela.Am inteles ca pot face tapioca si cu lapte de migdale.Poti,te rog, sa-mi spui cum sa procedez?Daca fierb laptele impreuna cu tapioca,acesta(laptele)isi pierde din proprietati?
    Multumesc si multa sanatate.Cu drag.

    1. Draga Alina B, ai intuit corect. Daca nu vrei cu lapte de soia, iti recomand cu lapte de orez (retete la Cuprins) sau alt lapte care nu este raw. Sanatosi sa fiti.

  2. Multumesc.Am facut cu lapte de soia dar voiam sa incerc si cu lapte de migdale.Fetita mea(1an si 4 luni),in ultimul timp, refuza laptele de migdale,bea foarte putin lapte de susan si incerc sa compensez altfel.Le rajnesc si le adaug in diferite preparate,la final.Laptele il indulcesc doar cu curmale(max.3) si banana(1/2). Sper sa fie o etapa trecatoare.Poti sa-mi spui daca e suficient doar sub forma de faina,avand in vedere ca sunt o sursa bogata in calciu?Multumesc.Cu drag.

  3. Buna, Cristela! Sunt “nou intrata” in grupul “Mamicilor in curs de perfectionare”. Nu ma satur sa iti citesc retetele, ideile si tot ceea ce ne impartasesti cu drag (se simte din cuvinte). De asemeni va admir pentru consecventa voastra in modul de alimentatie pe care l-ati ales. Nimic nu este imposibil si, mai ales daca e spre binele copiilor si aproapelui, este si mai bine.
    Eu sunt mamica a doua fetitze, Ana de 3 ani si 8 luni si Irina de 1 an si 8 luni. Alimentatia noastra e bazata pe carne, oua si lactate, dar incercam sa includem si legume si fructe (mai fortzat).
    De aproximativ 1 luna am inceput sa schimb “cu pasi mici” cate ceva in alimentatia noastra, in sensul ca am introdus o parte din retetele inspirate de grupul mamicilor. Ex: halvaua de susan macinat cu miere (pe care-l dau fetelor dimineata pt calciu), lintea si nautul (pe care le-am descoperit cu mare placere), ciocolata cu pudra de roscove si nuci hidratate si laptele de cocos.
    Fetitele mele au suferit in urma cu 2 luni din cauza unei pneumonii severe, urmare a unor raceli repetate tratate din pacate cu antibiotice. Cea mare are alergii alimentare (cu urticarii repetate, acum ii dau Singulair prescris de alergolog si am retras-o si de la Gradi pana la 4 ani), iar cea mica are dermatita atopica si are alergie la peste. Sunt destul de mofturoase la mancare. Ne luptam din rasputeri la fiecare masa.
    Am zis ca trebuie sa schimb ceva si am inceput sa le dau extracte de macese si coacaze (pentru imunitate)si un preparat inspirat tot din grup din tinctura de echinaceea, propolis, catina, polen si miere, in speranta ca le voi mai intari putin organismul slabit.
    Nu stiu cum sa fac sa le conving sa bea lapticul vegetal.
    Cea mica nu mananca nimic de 2 zile in afara de laptele praf de la Nestle (pe care il asteapta cu nerabdare), posibil sa-i mai erupa al doilea rand de masele. Nu stiu ce sa-i mai dau sa pape, nu vrea nimic si nici n-o pot fortza, iar cea mare mananca fortzat si se vede ca nu are nici o placere in a manca ceva anume.
    Te admir pentru felul in care ii cresti pe cei doi micuti ai tai si pentru ca sunt activi. Fetitzele mele ies afara la plimbare o data pe zi, cam 1 ora. Eu am inceput serviciul de cand avea cea mica 9 luni, iar fetitzele mele stau cu bunicele prin rotatie.
    Am o gramada de intrebari, dar o sa incerc sa vin cu ele pe rand.
    Sper ca nu am exagerat in prezentare. O sa incerc sa ma informez de cate ori pot si sa indrept ceva in viatza noastra cu ajutorul celor impartasite de tine. Dumnezeu sa te ajute in tot ceea ce faci!
    Cu drag,
    Marilena

    1. Draga Marilena,

      Sa iti traiasca fetitele sanatoase. Multumesc pentru cuvintele tale, dar mai ales pentru stradania ta.

      Problema nu e atat de simpla incat sa se poat arezolva cu un simplu email sau cu o simpla “magie” din partea ta. Gusturile pervertite se educa, dar asta cere timp, energie, rabdare si consecventa din partea ta.

      Lactatele sunt o nenorocire, laptele praf nu mai vorbesciar consumul lor reprezinta inceputul unui nesfarsit sir de neajunsuri. Vaccinarile pot fi o cauza in plus. Iar medicamentele si creme cu cortizon nu fac decat sa dea la cap sistemului imunitar si bietului organism care striga din rasputeri sa il ascultati si sa nu tratati efectul bolii, ci sa cautati cauza si pe aia sa o eliminati.

      Sunt multe tehnici de cointeresare a copiilor, incepand de la exemplul personal, implicarea in pregatirea alimentelor, cumparaturi, povesti cu hrana sanatoasa, am scris despre toate pe blog. Poate iti faci timp sa citesti capitolele de educatie alimentara.

      Si sa faci o revolutie cu lactatele si produsele prelucrate industrial, elimina-le macar pentru o luna si urmareste efectul. Eu zic ca o sa imi scrii despre minuni.

      Trebuie sa incepi organizat, cu pasi misi, dar consecventa. O s afaca nazuri un timp, nu le forta sa manance, asigura-te ca e gatit gustos si atractiv si dupa ceva timp o sa accepte. Dar mai intai trebuie devirusate papilele gustative. Nu stiu daca bunicile te vor ajuta sau incurca in acest demers, insa …

      Cu drag

  4. Cristela, am citit reteta salivand :-))
    O intrebare: cu lapte de migdale sau nuci nu se poate? Acestea nu trebuie fierte, asa-i?
    Multumesc tare!

    1. Cata,

      Poti incerca, nu e sfarsitul lumii. Mie imi place sa nu il fierb. Sau fierbi in apa si la final pui lapte – doar o cantitate mai mica, daca vrei jeleu, sau o cantitate mai mare daca vrei sa inoate perluţele prin el, insa pui la final. TE pup :))

Care este opinia ta