Tort de ciocolata Supercalifragilistic

De cand e blogusorul asta, adica de vreo cinci ani, imi doresc, imi propun si nu reusesc sa scriu un articol scurt. Scurt, dom’le, scurt! Tac-pac! Nuuu… m-apuc sa scriu una si, pe masura ce scriu, imi vin prin alambicul mintii idei noi, precum trenurile in gara si pe care, vezi bine, nu vreau sa le pierd. Asa ca le scriu si pe ele, ba prin articole pe care nu aveti rabdare sa le cititi pana la final, ba prin caiete copertate din care (uneori) se nasc carti … 🙂

Idee de gustare in drumetie

Reusesc azi ori ba, sa scriu ceva … scurt. Scurt dom’le, scurt!? Nici macar n-am la dispozitie mai mult de-o ora, atat mi-au dat baietii, cat sunt ei plecati intr-o expeditie de … copt ceapa si paine (reteta de paine AICI) . Pe doamna paine s-au pregatit s-o maseze cu usturoi romanesc si s-o stropeasca cu picurei de Vitamina L si cu ulei de masline. Am avut la congelator niste rosii pasate cu busuioc, ambele aduse cu grija in valiza asta vara din Romania, de la Tomatina. Nu le-am surmenat nici pe ele, nici pe mine facand bulion. Le-am congelat si, cand am nevoie, fac din ele o nebunie de sos, pe care baietii il iau sa inmoaie cu recunostinta, posmagii. 🙂

Paine de kamut by Mama, reteta Simplu.Versuri hranitoare (vol. 1)

Paine din grâu kamuth khorasan by Mama, reteta in cartea Simplu 1.

Sanatate = IN natura, nu IMPOTRIVA naturii

Sanatate = IN natura, nu IMPOTRIVA naturii

Motive pentru care nu mai consider dulciurile fara foc sanatoase-indiferent-cum

Nu mai consider de mult dulciurile fara foc – dulciuri sanatoase neconditionat. Cu toate astea n-am sa scot de pe site “tortúrile” (pluralul de la tortură) prezentate cu entuziasm la inceputurile blogului. Am sa actualizez insa articolele vechi, cu experienta mea actuala. Fiecare articol reprezinta o faza evolutiva prin care am trecut.  Macar de asta sunt sigura si lipsita de modestie: ca procesul meu de dezvoltare a fost unul evolutiv, nu involutiv. 🙂 Poate ca experienta mea de atunci va servi cuiva aflat intr-o etapa similara si despre care nu spun ca e sau ca a fost gresita …

  1. Emblema “sanatoase” le face sa fie consumate in cantitati, cu frecvente si in combinatii care le transforma in nesanatoase. Daca sunt desert la finalul unei mese (indiferent ca e vegana, raw-vegana sau “normala”), atunci atributul “sanatos” este doar o amagire. Acu’ nu va suparati pe mine, nu zic sa nu fie, dar cand sunt, sa fie in loc de masa si, daca nu-i prea greu, sa fie din mai putine ingrediente. “Mai putin = mai mult, un kilogram in minus = cativa ani de viata in plus”, asa m-a invatat o Doamna – medic nutritionist, modesta, blanda si alcalina, asa cum NU intalnesti pe la “marile case” ale unor mediatizati medici nutritionisti romani.
  2. Sunt amestecuri obositoare pentru sstemul digestiv (pentru ca nu-i tocmai simplu sa recreezi ceva “traditional” din alimente si cu tehnici ne-traditionale). Corpul consuma mai multa energie sa le digere, decat energia pe care teoretic ar trebui sa ne-o furnizeze ele noua.
  3. Sunt concentrate calorice de care corpul meu obisnuit de peste un an sa manance din ce in ce mai simplu, nu mai are nevoie. Recunosc, da, copiii insa le adora si apelez cateodata la ele, mai ales cand imi vine randul la facut tort pentru aniversarea celor 2P.
  4. Sunt o amenintare pentru dantura. Mimi Walter, in articolul Sanatatea dintilor explica de ce aceste dulciuri concentrate trebuie consumate doar la ocazii speciale.

Tort de ciocolata Supercalifragilistic. Pentru ocazii speciale
(stiu ca fiecare noua zi e “o ocazie speciala de sarbatorit viata”, dar nu la asta ma refer 🙂 )

Supercalifragilisticexpialidocious! Yam-dir-li-li, yam-dir-la ...

Supercalifragilisticexpialidocious! Yam-dir-li-li, yam-dir-la …

Reteta originala a acestui tort ii apartine prietenei Mihaela (Mimi) Walter, cea care este si autoarea Cuvantului de Incheiere al primului volum din Colectia “Simplu” si autoarea blogului Hrana Vie – un site cu informatii altfel . In articolele ei n-o sa auziti niciun referen raw-vegan cu iz comercial, ba din contra. Dealtfel Mimi nici nu foloseste, nici nu indrageste si nici nu promoveaza raw-veganismul, ci hrana vie, o sa vedeti care-i diferenta, daca o urmariti. Asa-i scoala germana, combate aparentele in orice domeniu. Nu intamplator David Wolf si “scoala” sa nu au prins radacini in Germania, ba din contra a fost sanctionat public pentru plagiatul sau. In aceeasi nota, dar despre alt subiect, “caii troieni ai naturopatiei”, a scris si a semnat inconfundabil – Olivia Steer.

“Nu-i mare scofala reteta!”, poate-o sa ziceti. Normal, nu e, dar fac eu sa fie, pentru ca mi se pare imposibil de ratat, incredibil de simplu de realizat si mai putin solicitanta pentru sistemul digestiv, in speta pancreasul greu incercat al copilului si al adultului modern. E drept ca nici n-am mancat prea multe tortúri fara foc pana acum, ca sa pot avea o baza mare de comparatie, dar nu mi-a luat mult sa mi se faca rau si sa ma prind ca nu-mi priesc.

Hai odata cu reteta! 🙂

Blat pentru tort, 8 portii:
– 15-20 de curmale fara samburi puse la inmuiat 24 de ore, la frigider, in foarte putina apa, cat sa le acopere pana la jumatate, nu complet, in vasul in care se afla. Le pun in apa sa nu obosesc Vitamixul si le tin la frigider sa nu fermenteze. Se mixeaza a doua zi cu apa in care au stat, se scoate din bleder sau din procesor pasta obtinuta si se combina cu
– o jumatate de cana de fulgi fini de nuca de cocos, cat sa lege totul intr-o “coca”.

Se intinde “coca” intr-un inel de tort.

Crema – se intinde uniform cu o lingura peste blat si se lasa la frigider cateva ore.
– 250 gr caju pus la inmuiat 24 de ore, la frigider, in apa, fix cat sa il acopere
(Iata adevarul despre caju. Rar gasiti caju crud, ceea ce e in magazine si prin dulciurile raw nu e caju crud. Dar nu-i bai, merge si cu ce gasiti. Am vrut doar sa fie lucrurile clare. Pentru rigurosi, caju crud am gasit – la un pret pe masura, ceea ce vine in sprijinul poftei nefiresti de a manca cu kilogramele caju – doar aici.)

Dupa 24 de ore, le strecor si le mixez la Vitamix (sau cu mixerul vertical) impreuna cu
– 3 linguri cacao cruda (ca nu e asa amara, ca cea prajita! Acelasi lucru e valabil si la carob, care trebuie sa fie dulce, nu amar) sau amestec juma-juma din 1.5 linguri cacao – 1.5 linguri carob.
Daca vreti sa ma intrebati cand introducem cacaua in alimentatia copiilor, am raspuns deja AICI.
– o lingura unt de cocos
– miere dupa gust, dar sa nu facem crema prea dulce: amaruiul ciocolatei completeaza desavarsit dulceata concentrata a blatului.

Varianta: cu masa de cacao in loc de unt de cocos. Nu ma omor dupa untul de cocos, pentru ca am fost haplea prima oara si mi s-a aplecat pe viata, dar exista si alte motive (daca vreti, cititi pe scurt aici). De asta am folosit la tort mai putin unt de cocos decat in reteta originala, sau am inlocuit pulberea de cacao si untul de cocos, cu 50 gr masa de cacao (nu-i nici asta aliment integral, dar asa mi-a fost mie mai bine).

***

Gata! L-am scris. Nu-i deloc scurt, pe deasupra mai are si linkuri pentru lecturi suplimentare, stiu. Ca de obicei. Uite ca s-au intors si baietii din padure – cu flori, oh Doamne! – semn ca sunt cea mai buna mama pentru ei, scrie si pe papucii mei mov, parol! 🙂 Brandusele le-am pus pe birou, menta am insfacat-o sa prepar cu ea  Apa Vie vitaminizanta pentru maine dimineata …

Branduse, menta si papucii Best Mom

Branduse, menta si papucii Best Mom

… nu inainte de a dansa si a rade cu lacrimi alaturi de cei 2P, desculti in iarba si scrantindu-ne limba cantand:
SUPERCALIFRAGILISTICEXPIALIDOCIUS!

Hai si voi toti: bunici, parinti, copii, nepoti! 🙂





Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. Ce mult ma bucur draga Cristela ca “nu ti-a iesit un articol scurt”.Oricum pentru mine toate articolele tale sunt mult prea scurte, le citesc si le recitesc cu mare interes de fiecare data cand mai am intrebari fara raspuns. Asa simt ca nu sunt chiar singura intr-o tara straina (chiar daca traiesc cu familia in Belgrad de 6 ani) si singura pe drumul meu legat de felul in care am ales sa ne hranim. Sunt fericita ca de cateva luni bune si sotul meu “a sarit in barca noastra” a mea si a copiilor in ceea ce priveste alimentatia (desi se plange frecvent ca se simte nesatul in ceea ce priveste felul in care ne hranim) si incercam sa mancam cat se poate de simplu, iar daca mai gresim uneori revenim hotarat pe drumul cel bun.
    Daca crezi ca poti sa ne ajuti am punctual o intrebare pt tine: o f buna prietena a noastra care chiar se preocupa in ceea ce priveste alimentatia familiei ei se plangea de oboseala si dupa un set de analize i-a fost descoperita o carenta severa de vitamin D si asta in conditiile in care petrece zilnic 2 -3 ore afara, la soare. Asa ca la indicatiile medicului a inceput sa ia Vigantol pastile pt adulti (are 39 de ani) dar ma intreb oare exista o alta varianta sanatoasa pt rezolvarea problemei ei si in plus de ce oare i-a aparut aceasta carenta ?(mentionez ca am citit articolul tau privind vitamin D si nu am gasit o explicatie logica). Din tot ce am citit pana acum legat de absorbtia vitaminei D am gasit si faptul ca o functionare necorespunzatoare a rinichilor poate sa duca la o astfel de carenta, oare asa sa fie? Cu multe multumiri pentru tot ce faci pentru cei de langa tine

    1. Draga Mihaela, multumesc pentru impartasiri. Parca te simt putin … trista? CHiar ieri vorbeam cu alti romani aflati peste granitele Romaniei despre “acasa”. Si le spuneam cum experienta personala mi-a aratat ca “acasa” = ROmania e un fel de paradigma care ne indeparteaza de ceilalti si de noi insine. Pentru mine, asa cum am scris si in cartea Simplu, “acasa” mea = familia mea (sot si copii) si unde se afla ea = “patria mai mica” si tot acasa mea este si sufletul + inima mea.

      EU am luat Vitamina D vegana de la http://www.vitakeim.ro si intr-adevar functionarea rinichilor este in conexiune cu functionarea sistemului endocrin, se influenteaza reciproc, prin intermediul glandelor suprarenale.

      Cu mult drag,

      cristela

  2. ah, paine si dulciuri, 2 subiecte de mare interes – painea pt ca nu i-am dat inca fetitei si studiez problema, dulciuri- pt mami :)) care se lupta din rasputeri cu dependenta de zahar!
    am citit reteta de paine din carte, tu recomanzi asadar grau alac sau kamut , nu stiu inca unde gasesc fainurile ( grau am gasit dar imi trebuie moara); am vazut in meniul lui pavel paine de secara destul de devreme; cat despre drojdie, am gasit pe raw vegan mall ( poate iti este familiar site-ul) drojdie de spelt – ai recomanda-o?
    multumim!

    1. Draga Felicia,

      Nu e nevoie sa ii dai fetitei tale paine, in niciun caz de grau-grau. CEl mult kamut sau alac. Am actualizat articolul despre cereale (la Diversificare), citeste-l, te rog. DAca poti evita cerealele cu gluten si introduce cat mai tarziu sau deloc, foarte bine. Asa e, lui Petru i-am dat paine de secara, cumparam pe vremea aceea de la Naturalia. Dar acum nu i-as mai da atat de devreme. As folosi cat mai multe fructe in alimentatia copiilor: coapte, dulci, zemoase. Cu drag

  3. Draga mea, imi cer scuze, o fi bun tortul :), de aratat arata foarte bine, dar mi s-a facut o pofta nebuna de paine prajita in foc cu usturoi deasupra, intr-o excursie de toamna prin padure. Gata, astazi fac painea, pregatim ghetutele si maine, la padure cu noi! De nu gasim flori, vom culege frunze.
    Cu torturile RAW si alte toane, ai dreptate, si eu am fost haplea la inceput, cu timpul dar mai ales constient, lucrurile se aseaza.
    Te imbratisez, cu drag!

    1. Te imbratisez, Andreea draga, s-aveti spor! Sa vezi ce buna e si ceapa coapta-n foc pentru copilasi! Cei 2P miroseau ca doua cepe coapte cand s-au intors 🙂 Noroc cu menta. Cu multa dragoste,

      cristela

    2. Usturoi copt am mai facut, incercam si ceapa cu siguranta :). Multumim!

  4. Eu sper să nu reușești să scrii articole scurte 🙂
    Mie nu prea îmi ies prăjiturile raw vegane cu multe ingrediente. E adevărat ca nu prea am răbdare,dar oricum prefer lucrurile mai simple. Rețeta asta mă tentează… Pare pe gustul meu. Mulțumesc!
    Și cateva întrebari ca nuca în perete: am în grădină câteva fire de busuioc care a făcut flori, “moț”, cum spune bunica. Mai este bun pt consum? Oare pot transplanta unul în ghiveci pt la iarna? Și cum se pune la uscat pt ceai, doar frunzele sau se culeg crenguțe? Partea cu flori cum se poate folosi?
    Mulțumesc!

  5. Cum se procedeaza pentru a coace ceapa?

    1. Draga Adina, nimic mai simplu, este exact cum vezi in fotografia cu cei 2P din articol: se infige ceapa curatata int-un bat cioplit ca o tepusa si se tine in foc, rotind-o incetisor si bucurandu-te de simplitatea vietii.

      Acasa o tai circular, o desfac inele si o coc pe hartie de copt. Copii spun ca sunt “spagetti de ceapa”! O nebunie.

      Cu drag

  6. De abia aștept să încerc ceapa coaptă pe jar si tortul bineînțeles.
    Întind puțin coarda și te întreb de rețeta de biscuiți care spuneai că vrei s-o prepari în tabără, apoi o postezi pe blog. O mai ai în plan ?☺

    1. Multumesc, draga Cristina de intrebare. Desigur! Prioritatile acum sunt articolul despre chirurgie pediatrica (decalotare, circumcizie etc), ultima parte a serialului de ortopedie pediatriatica si unul despre relatia mea love-hate cu Vitamixul. Apoi facem si biscuitii. Momentan se versifica povestea si reteta lor pentru Simplu – volumul al doilea :). Cu drag

  7. Frumos articol, se pare ca nici acum nu ai reusit sa scrii unul prea scurt. Tortul arata superb si chiar e potrivit pentru ocazii speciale.
    ” stiu ca fiecare noua zi e “o ocazie speciala de sarbatorit viata” ” – de fapt, nu asta-i motivul pentru care ai manca acel tort, cred ca ti-ai face din proprie initiativa o ocazie speciala doar pentru a-l gusta.

  8. Draga Cristela,e un articol minunat,ca de altfel toate articolele tale,esti o persoana minunata,ai un fel de a scrie deosebit care te invioreaza ori de cate ori citesc ceva scris de tine,multumim mult pt timpul acordat scrierii acestor articole minunate,am o intrebare te rog frumos,spune_ai ca putem inlocui untul de cocos cu masa de cacao,la ce te referi,la pudra de cacao?multumesc mult pt raspuns,pupici la copilasii tai frumosi!

    1. Draga Daniela,
      Multumesc pentru generozitate… Scrisul este un tonic excelent pentru mine!

      Masa de cacao este ceea ce se obtine prin macinarea foarte fina a boabelor de cacao. Este faza prelimnara obtinerii pudrei de cacao. In procesul de prelucrare industriala, dupa ce se obtine masa de cacao, se extrage untul de cacao si ramane cacao pulbere. Masa de cacao arata ca o bucata de ciocolata neagra.

      Cu drag,

      cristela

  9. Multumesc mult pt raspuns,dar daca nu am nici masa de cacao ce as putea pune in loc,iar in loc de caju as putea pune nuci romanesti,m_a convins articolul despre nucile caju,nu cred ca voi mai folosi vreodata,de fiecare data cand luam aveau un gust ciudat si sunt si scumpe,multumesc mult!

    1. Draga Daniela,

      MAsa de cacao era o alternativa. Reteta originala era cu cacao sau cacao-carob si unt de cocos. Poti folosi caju, dar din cel calitativ, bun, de preferat bio. E foarte bine ca e scump, pentru ca asta cel putin ne ajuta sa il folosim asa cum trebuie: RAR.

      Nucile romanesti nu au onctuozitatea celor de caju, motivul pentru care sunt folosite este ca rehidratate si blenduite fin, devin aidoma unui unt. Poti incerca insa in loc de caju, avocado. Adica crema de ciocolata din care am facut in cartea Simplu, inghetata. Insa atunci nu mai pune unt de cocos, ca iese groaznic de gras, indigest si gretos. Si nu vei avea o crema “tare”, ferma, ci un mousse de ciocolata fin. Mie imi place.

      Cu drag

  10. Multumesc mult,cu mult drag,Daniela!

  11. Cristlinda, te rog frumos, link-ul de mai sus, cel cu vitamina d, nu se deschide. Stii cumva de ce? Vitamina d pe care ai luat-o de la ei, i-o pot da si fetiței de 20 luni? Multumesc.

    1. Draga Geo, am luat Vit D vegana de la http://www.vitakeim.de, am dat si copiilor, am desfacut capsula si am dizolvat in suc sau lapte de nuci. Poti traduce site-ul cu Google Translate. Cu mult drag, cristela

  12. Linkul pt reteta de paine, nu duce la o reteta de paine. Reteta este in cartea Simplu?
    Cu drag!

    1. Da, draga Ana, ai intuit corect. Poti folosi aluatul si ca blat pentru pizza. Cu drag

  13. Cristela , multumim pentru articol . Este minunat , ca intotdeauna.
    Ieri am fost si noi in padure iar baietelul meu a cules branduse pe care mi le-a daruit cu drag insa o doamna amabila ne-a spus sa avem mare grija cu ele pentru ca sunt foarte toxice . Nu stiu daca stiai despre toxicitatea lor , eu m-am simtit obligata sa-ti spun pentru ca am vazut ca si voi ati cules .
    Va pupam cu muuult drag!

  14. Buna, Cristela!
    As vrea sa incerc reteta aceasta de tort si, cautand parte dintre ingrediente, am gasit boabe de cacao crude (bio) – cam ce cantitate ar trebui sa folosesc in loc de prudra de cacao cruda?… sau masa de cacao. Cum ma sfatuiesti sa incerc?
    Multumesc! Cu drag, Mirela

    1. Draga Mirela, multumesc pentru intrebare. Uite, eu mi-am propus sa va redau prin blog doua chestii: libertatea si increderea. Sper sa-mi iasa. De accea iti spun ca TU stii cel mai bine cata pudra de cacao (facuta din boabele pe care le vei macina) sa pui. Vei gusta si vei mai pune sau te vei opri pana cand va fi pe placul tau, nu al meu :)) Eu zic ac vreo 2 linguri ajung, dar vezi ce zice inima ta, dupa ea sa te iei si in bucatarie, nu dupa retete! 🙂 Si asa vei fi libera si increzatoare ca TU stii cel mai bine ce e bun pentu tine si familia ta. Cu multa iubire, cristela

      PS: astept impresii post-degustare! :))

    2. Cat de frumos ai spus!! Asa este, fiecare stie mai bine ce e bun pentru el, daca se asculta pe sine. Nu obisnuiesc sa respect intocmai o reteta, se intampla de multe ori sa o adaptez in funtie de intuitie si de ce am prin bucatarie ?. Am fost surprinsa sa vad ca pot “iesi” mancaruri/deserturi bune din ce mi-a spus mie inima la momentul respectiv. Imi pare rau doar ca m-am obisnuit abia intr-un tarziu sa si notez (si am fost surprinsa sa vad ca unii membrii ai familiei au tinut minte mai bine decat mine ? – intr-o zi la pranz aveam paste pregatite si fiul meu cel mare a “protestat” putin spunand ca el nu vrea paste asa, ci cu “sos maro” ?… mi-au trebuit vreo 5 min (acompaniate cu explicatii de-ale lui) sa-mi amintesc ca era vorba de un sos cu spanac, insa de la compinatia cu rosii, iesise oarecum… maro.
      In alta ordine de idei, tortul a fost foarte apreciat de la mic la mare, si a primit un bis de ziua bunicii.
      Cu drag, Mirela

  15. In cuprins sunt trecute 3 reţete (una în 13 sept, alta în 14 sept şi ultima în 2 oct), dar pe oricare dau clic, se deschide aceeaşi pagina (cea cu articolul publicat în 13 sept 2015).. Să fie 13-le cu ghinion, sau de ce şi link-ul referitor la “saturatia cu unt de cocos” din acelaşi articol, te duce tot la pagina de cuprins ?
    Strict la reţetă, am o întrebare referitoare la înlocuirea untului de cocos + cacao/carob din cremă, cu 50 grame masă de cacao: cum se face mai exact ? (am o vecinuţă ce va împlini “tlei ani” şi intenţionez să-i fac o surpriză dulce si mai ales sănătoasă… Varianta cu masa de cacao o voi păstra pentru mine :P)
    Si recitind reţetele pentru pitici, am dat si peste budincile din quinoa, amarant şi mei unde n-am înţeles rostul germinării, dacă la final prin fierbere viaţa seminţelor dispare ?!?
    Mulţumesc si scuze pentru curiozitate 🙂

    1. Draga mea, multumesc pentru intrebari si observatii. M-au sprijinit in identificarea si corectarea erorilor aparute in timpul migrarii informatiilor de pe o platforma pe alta. Intr-adevar reteta se repeta, era aceeasi. Am actualizat si linkul catre “saturatia cu unt de cocos”.

      Iei masa de cacao si o topesti la bain marie, apoi o pui la blender impreuna cu nucile si restul ingredientelor de la crema.

      Excelenta intrebarea despre germinare. Iata raspunsul: https://www.cristelageorgescu.ro/nota/germinarea-cerealelor/

      Cu drag,

      cristela

Care este opinia ta?