Tort de weekend

Numar afisari: 12.607

A fost un weekend superb din toate punctele de vedere: vreme, inspiratie, atmosfera, dispozitia lui Pavel – intotdeauna in forma maxima atunci cand suntem toti, IMPREUNA – precum si toate chestiile amuzante, inclusiv de atitudine prin care a incercat sa ne impresioneze :). Mai nou isi poarta cu gravitate ceasul si abia asteapta sa fie intrebat “Ce ora e?”. Si a descoperit ca se poate ascunde (precum strutul) acoperindu-si doar fata. Bineinteles ca noi ii tinem isonul si pretindem ca suntem foarte ingrijorati ca “Nu mai e Pavel… Unde e Paveeel?…”. A avut de asemena si cateva initiative indraznete care l-au costat ceva semne de buna purtare … :), nu va scriu despre ele,  pare ca Pavel e muuuult mai detasat decat mama in ceea ce priveste abordarea accidentelor de joaca. Insa previn mamele ai caror copii nu au inceput inca sa mearga: ganditi-va ca pot face acele lucruri pe care nu le-ati putea anticipa si imagina vreodata. Si asta in decurs de fractiuni de secunda! Antrenati-va reflexele :). Apropos de reflexe, imi vine in minte o intamplare recenta. Luam parte la o intalnire de board pe teme de educatie, alaturi de persoane si personalitati importante in domeniu. La un moment dat, intinzand mana dupa paharul cu apa, mi-a alunecat stiloul. Langa mine, un onorabil profesor si rector al unei universitati internationale. A sarit si tresarit, incercand sa ma ajute si sa prinda stiloul, insa reflexele mele bine antrenate acasa m-au facut sa i-o iau inainte, chestiune de mai putin de o fractiune de secunda. A fost o victorie aproape inconfortabila 🙂 pentru amandoi, judecand dupa reactia de stupefactie a domnului profesor … “Oooh, ce reflexe!”, a exclamat, privindu-ma incurcat, de parca ma demascase fara sa vrea in fata tuturor ca – prin “abilitatile demonstrate in lupta” nu eram doar o simpla persoana interesata de educatie si copii :).

In weekend, 0 mare parte din timpul de joaca in aer liber a fost pentru o noua “jucarie de oameni mari”, matura, adica “ma”. Vreo doua ore ieri dupa amiaza a studiat cu maxima seriozitate cum “ma” se misca prin zapada, prin balti, adica prin “ah-paaaaa!”, pe strada sau prin gradina. 

De fiecare data este pentru noi un prilej de reflectie cand privim cum un pui de om descopera lumea, cum atinge firele de iarba, frunzele, apa, zapada topindu-se si cum se bucura cu intreg sufletul de natura, de tot ceea ce noi, adultii, luam de-a gata sau ignoram, in viteza cu care ne traim viata si grijile lumesti.

Si pentru ca am vorbit de inspiratie … o noua reteta. Super – mami Andreea, pe care am intalnit-o doar virtual, pe blog, si care are 2 pui vegetarieni, m-a rugat intr-un comentariu sa ii dau reteta tortului fara foc, vegan (fara proteine animale). (Actualizare 24 noiembrie 2012: tortul asta nu se mai poate numi hrana vie, fara foc sau “raw”. Pentru simplul motiv ca ceea ce ni se vantura pe sub nas drept caju crud NU E crud, ci foarte tratat termic. Cum asa? Mimi Walter, prietena si mentor drag, cu o experienta practica impresionanata in domeniul hranei vii, ne educa in articolul sau, “Adevarul despre caju” si ne da si sursa pentru caju raw daca doriti ca tortul sa fie autentic fara foc). M-am gandit sa i-o trimit repede pe mail, apoi, in timp ce scriam reteta mi-au venit idei noi, le-am testat, am facut si ceva fotografii si nu ma pot opri din a le impartasi acum cu toata lumea. Desertul este foarte nutritiv, dar il gasesc totusi destul de greu datorita continutului mare de grasimi. Cel putin pentru copii. Asadar, moderatie. M-a castigat pentru ca e usor de facut, mai ales daca ai un blender puternic (o sa spuneti ca sunt subiectiva, stiu ;)). Poate ca obtinerea ingredientelor o sa vi se para o operatiune mai dificila, insa eu am gasit totul la Biomarkt. Prepararea dureaza maxim 30 min, iar el trebuie sa stea cuminte la frigider, cu totul vreo 8-9 ore, adica isi cam face treaba singur.

Datorez acest desert Corneliei, zana Fibrio si mare maestra in bunatati SANATOASE pentru copii. Am pornit de la una dintre retetele ei, am facut tot felul de modificari/adaugiri pe ici, pe colo si iata ce a iesit:

o inimioara cu fructe de padure    si inca una cu afine

Blat
Ingrediente: 1 sau 2 cani de migdale rehidratate (min 6 ore). Am facut initial cu 1 cana si mi s-a parut cam subtire, asa ca am marit cantitatea la 2 cani. Orice varianta alegeti, e buna, nu schimba gustul cu nimic 🙂
5 – 10 curmale rehidratate, in functie de cat de dulce doriti sa fie blatul
2 linguri ulei/unt de cocos
vanilie (naturala, nu esenta de vanilie chimica!) dupa gust
cateva fire de sare neiodata
putina scortisoara si/sau nucsoara

Mod de preparare: Se pun toate ingredientele in blenderul cu cupa si se mixeaza pana devine o pasta. Dupa cum veti vedea in fotografie, eu nu am lasat migdalele mai mari, nu chiar pasta, mi-a placut cum arata si a fost o varianta apreciata. Se pastreaza 2 linguri din compozitie pentru glazura. Restul de pasta se intinde sub forma de blat intr-o forma de inox, poate fi rotunda sau patrata, eu am ales inimioare :). Se baga la frigider pana pregatiti crema.

Crema
Ingrediente: 2 cani caju rehidratat (min 6 ore). Desi am facut de fiecare data tortul cu aceasta cantitate de nuci, gasesc totusi ca o cana sau o cana si jumatate ar fi mai potrivit … In primul rand parca iese prea multa crema. In al doilea rand am facut odata un exces de nuci caju si, fiind foarte grase, am ramas cu o sensibilitate. Deci cu 2 cani mi se pare parca prea gras sau mai bine zis, prea greu.
sucul de la o lamaie (sau mai putin, dupa gust, mie imi place mai acrisoara)
3  linguri unt de cocos
3 linguri miere
vanilie
nucsoara si/sau scortisoara
cateva fire de sare neiodata
coaja de lamaie bio

Optional: 1 ceasca afine si/sau 1 cana visine (eu le-am scos de la congelator, intotdeauna pun fructe pentru iarna). Am folosit afinele pentru a colora intreaga compozitie de crema, insa puteti incerca sa impartiti cantitatea de crema in doua sau in trei si sa faceti un tort bicolor (alb – violet, 1/2 lamaie – 1/2 afine), respectiv tricolor (alb – roz – violet, 1/3 lamaie, 1/3 visine, 1/3 afine). Sau vedeti ce alte idei va mai vin. Cred ca voi incerca data viitoare un bicolor cu pudra de roscove, pe post  de cacao.

Mod de preparare: Se mixeaza bine pana iese din nou o pasta (de data aceasta am folosit blenderul manual, “bata” adica. Am scris despre el aici.). Se toarna crema peste blat. Se lasa la frigider 5-6 ore pentru a se intari, va garantez ca se va intampla, de la untul de cocos.

Idee: Dupa ce ati terminat crema, inainte de a o pune peste blat, puteti amesteca in ea afine intregi sau visine. Nu am incercat inca cu visine insa mi le pot imagina in crema de lamaie! In sectiune va arata superb si va aduce un plus de gust acrisor cremei untoase.

Glazura (dupa imaginatie si preferenta):

Pentru varianta de lamaie am folosit afine si zmeura amestecate cu 2 linguri din compozitia blatului si putina miere sau sirop de agave.

Pentru varianta de afine am folosit afine si cocos. Bineinteles ca puteti folosi orice fructe, in orice combinatie, le amestecati cu 2 linguri din compozitia blatului si mierea. Se pune peste crema de la frigider si se mai lasa 2 ore si apoi … gaaaata.

Ce imi place mie la aceasta reteta e ca va puteti “juca” cu ea, atat in ceea ce priveste crema, cat si glazura, ba chiar si cu blatul (am folosit odata ca blat, compozitia de la tarta cu mei si roscove – a fost o idee inspirata).

ATENTIE insa, insist stiu, dar cu un singur lucru nu va puteti juca: cat tort mancati odata. Avand in vedere ca este foarte consistent, recomand sa il mancati incet si nu in cantitati mari. De la sine inteles ca nu se va manca dupa masa, mai ales cea de legume. De preferat ca masa de sine statatoare. Mai tineti minte regulile referitoare la distanta dintre mese/gustari si cele de combinare a alimentelor, da? Nu dulce cu sarat, nu fructe cu legume. Prin moderatie sunt sigura ca va veti bucura de un desert nu numai gustos, ci si nutritiv, sanatos.

Numar afisari: 12.607

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

  1. Multumesc pentru retete!! Arata extraordinar ambele tortulete! Se gasesc chiar toate ingredientele la magazinul acela? (fructe congelate de calitate adica (noi din pacate nu am fost prevazatori in ce priveste congelatul de fructe proaspete)).
    Daca vreau sa fac o cantitate f mare de tort (adica pentru 10-15 invitati mancaciosi:)) este ok sa dublez cantitatea fiecarui ingredient?

    1. Andreea draga, cu mare dragoste. Un sfat inainte de orice: te rog inceraca tortul la jumate de cantitate, fa un test sa vezi cum iti place, cum iese, daca ti se pare ca ai mai schimba ceva sau daca nu iti place poate deloc… Ma gandesc sa nu faci o cantitate mare si sa risti sa nu iti placa. Cam dublate trebuie, da, pentru 15 persoane. Oricum faci totul direct proportional si nu ai cum sa dai gres. Te rog insa fa unul mic, de proba, sa fii sigura ca e pe gustul tau.

      Ref Biomarkt: poti intra pe linkul de pe blog, pe pagina de home si sa verifici. In privinta fructelor stiu sigur ca nu au. Dar ma gandesc ca poti incerca cu fructe din compot, eventual poate gasesti compot fara zahar (ar fi ideal). Sau poate gasesti o dulceat ade afine fara zahar, au tot felul de gemuri si duulceturi si la Biomarkt, si atunci nu mai indulcesti atat de mult crema cu miere.

      Daca nu gasesti visine (eu le ador, de aceea le-as folosi la orice), poate niste caise, tot din compot…?

      La vara sa iti pui cate o pungulita mica macar din fiecar efel de fructe fructe la congelator. O sa fie f apreciate de copii iarna:)

      Astept vesti:)

    2. De placut sunt singura ca o sa-mi placa la nebunie, noi suntem mari mancatori de curmale, migdale, caju, iar toate ingredientele la un loc suna perfect! Multumesc oricum pentru sfat!

    3. M-am gandit sa-ti scriu aici, ca sa mai schimb pagina :)) si pt ca are legatura cu subiectul: mi-am cumparat ieri blender cu cupa exact ca cel pe care l-ai postat pe blog la pagina cu ustensilele necesare pentru bucataria vegetarianului!!! :D. E cam papagalicesc ce am facut, stiu, dar am zis ca asa merg “la sigur” si iau ceva ce stiu ca e folosit de cineva cu succes. Plus ca am inteles ca alte blendere cu cupa din magazinul respectiv nu erau la fel de performante in macinarea semintelor. Abia astept sa fac tortuletul, sper ca saptamana viitoare!

  2. Draga Cristela,
    iarta-ma daca pe undeva ai scris si nu am observat, dar as vrea sa imi raspunzi la 2 intrebari: cate mese pe zi are Pavel si de unde cumperi legumele si fructele?
    Mi-ar fi de mare ajutor sa stiu pt ca tocmai am achizitionat si eu cartea “copilul vegetarian” unde autoarea spune de 3 mese pe zi la aceasta varsta, iar noi avem 5 (7.00 lapte cu cereale, 10.00 mic dejun, 14.00 pranz, 18.00 cina si 20.30 lapte cu cereale). Anastasia este mai grasuta cu 1-2kg decat ar fi normal pt varsta ei, dar a luat mult in greutate inca din primele luni in care era alaptata exclusiv la san si nu as vrea ca prin meniul pe care i-l ofer sa “fie grasa si frumoasa” ci sanatoasa.

    Iti multumesc anticipat,

    1. Asa mananca si Pavel. Inca nu i-am scos laptele cu cereale. Daca ti se pare prea grasuta, poti renunta la cereale. sincer nu am considerat chiar masa un biberon cu lapte (de multe ori nu ii pun cereale in el)

      Am scris aici:
      https://www.cristelageorgescu.ro/?p=435
      si in posturile cu meniul zilei, am sa caut mai exact.

      TE pup

  3. Cristela, ma pregatesc sa fac acest tortulet pentru maine, si am niste intrebari:
    – 1 cana= pahar din acela pt apa (in care intra cam 300 ml apa)?
    – daca vreau sa il am pe maine la amiaza, il fac din seara asta blatul + crema si o las la frigider, apoi dimineatza ii pun glazura si il las la frigider pana la pranz? (adica nu sta prea mult la frigider,nu?)
    – migdalele trebuie decojite sau le pot folosi si cu coaja?
    – daca fac in forma de tort rotunda cu margini detasabile iese de inaltime normala, nu? (ca tava aceea in care ai facut tu Lantul slabiciunilor cred..).
    Multumesc anticipat!

    1. Cana mea are 200 ml. Poti folosi si mai mare, important e sa pastrezi proportiile. Cu cat mai mult la frigider, cu atat mai bine :). Poti si cu coaja, am scris, cred, doar ca o sa aiba aspect mai de maroniu, pestrit, de la coaja, nu alb. Mie imi place cu coaja. Cred ca iese cam de 1,5 cm inaltime. Inimioarele mele au aprox 10 cm si a iesit blatul de aprox 1 cm si crema de vreo 2 cm.

      Pofta buna! 🙂

  4. Cristela, spune-mi te rog, de unde te aprovizionezi cu caju, fistic si nuci de macadamia?
    Multumesc!

    1. Eu cumparam de la Biomarkt sau Naturalia, varianta bio, au mai aparut intre timp multe magazine online. Cu drag

  5. Buna Cristela,
    Foarte bun tortul! (chiar daca blenderul meu nu vrea si nu poate sa marunteasca ingredientele pt blat 🙂 )
    Eu am adaugat fructe Goji intregi in crema si mure cu putin sirop de agave la topping.
    Cam asa a iesit: http://www.flickr.com/photos/47145668@N06/8019890397/in/photostream/
    Am nevoie de parerea ta experta: am exagerat cand am facut si un “orez cu lapte” din lapte de soia si quinoa (si ceva stafide) pe care l-am alaturat tortului? Asta am mancat ca si mic dejun azi. Adica: http://www.flickr.com/photos/47145668@N06/8019899280/in/photostream/
    Minunate retetele tale! Nu ma mai satur sa le incerc. Si nu ma descurajez chiar si acolo unde bucatarul trebuie sa manance rebuturile.
    Multumesc!

    1. Adriiana,

      Mie imi place cum arata si, desi m-am invatat sa nu mai mananc seara si nu imi e foame, parca mi-a tresaltat inima cand am vazut pozele 🙂

      Ref exagerare, eu zic asa: daca esti sportiv de performanta sau faci miscare pe masura, adica macar vreo 10 km de alergare (NU PE ASFALT SAU PE BANDA, sa te nenorocesti!), nu ai exagerat. Altfel, acolo sunt niste bombe pline cu carbohidrati (bune e drept, dar mult cantitativ) care se vor transforma in bombe de energie. Energie pe care, daca nu o consumi, se stocheaza sub forma de … grasime, ai ghicit. TOrturile raw le fac foarte rar, deaorece sunt foarte consistente si concentrate nutritiv. E de ajuns o felie de tort si atat. Si aia mica, daca nu esti activ sau esti un copilas. Toata chestia cu regimul alimentar e ca tine de varsta, tip de activitate, stare de sanatate, sex, regiune, etc, etc…

  6. Draga Cristela,

    Vreau sa fac tortul pentru ziua Mariei la Gradinita (Waldorf :-). Cu ce pot sa inlocuiesc untul / uleiul de cocos? Am toate ingredientele mai putin acest cocos minune :-). Trebuie sa fac un test de tort in noaptea asta ca sa ma asigur ca-mi iese pentru miercuri la gradinita.

    Multumesc mult,
    Laura

    1. Draga Laura,

      Pentru copiii eu gasesc acest tort foarte greu, foarte gras. Recomand mai bine tortul Clarafinna.

      Daca vrei totusi sa faci acest tort, poti incerca sa legi cu agar – agar.

      Cu drag

  7. Am facut astazi tort de afine. Minunat si cel mai gustos desert raw facut pana acum. Te felicit pt reteta! Sucul de lamaie il ridica la rang de cinste:)

  8. Buna Cristela,

    Pentru aceasta reteta se pot inlocui nucile caju cu nuci romanesti? Nucile romanesti trebuie la fel rehidratate cateva ore?
    Multumesc mult pentru toate retetele si sfaturile de pe blog!

    1. Draga Andreia, teoretic da. fructele astea de caju au calitatea ca sunt foarte onctuoase, deci cand le mixezi devin ca un unt. Nu am vazut identic aceleasi calitati la nucile romanesti, dar cred ca poti incerca, insa fa o cantitate mica. Poate 1/4 din cantitatile de pe blog, ca sa nu strici cu ocazia experimentului. Si nucile romanesti e bine sa fie hidratate cateva ore si apoi le poti lasa iar la uscat, daca nu le vrei umede.

      Cu drag

  9. Buna ziua! In curand baietelul meu va implini 2 ani si tare mult imi doresc sa-i prepar eu tortul. Din pacate nu am gasit unt de cocos ci doar unt de cacao raw bio. Oare pot sa inlocuiesc untul de cocos cu cel de cacao? Multumesc mult!

    1. Buna seara :). Intre timp mi-am modificat parerea si gusturile despre untul de cocos (am abuzat cu ocazi acestui tort de el si dde atunci nu il mai tolerez, dar mai bine: https://www.cristelageorgescu.ro/forum/?mingleforumaction=viewtopic&t=72. Da, poti inlocui, atentie insa ca atunci cand se solidificamie imi pare mult mai tare ca si conistenta decat cel de cocos. Pofta buna si la multi ani!

  10. Multumesc f mult! O sa incerc cu fulgi de ovaz, sper sa fie mancabil 🙂

    1. Geta, mai bine inceraca (cu cantitatile la jumatate, ca sa fii sigura ca nu iti pare rau dupa ele la o adica), reteta Lantul Slabiciunilor. Eu nu am zis sa folosesti in acest tort fara foc fulgi de ovaz, ci era vorba de CaFeline.

  11. ok.Cred ca nu am citit eu bine. Oricum mie imi place sa improvizez si in general imi ies retetele. De ex. la CaFelinele am inceput cu reteta ta si am ajuns la propria mea reteta care este la fel de buna ca a ta. :)Multumesc mult

  12. Buna,
    Imi cer scuze daca ai scris si mi-a scapat, am citit pe fuga cu piticu in brate si acum scriu pe fuga, dar am 3 intrebari:
    1. cate portii ies? (vreau sa il fac pt ziua lui, 2 ani);

    2. cu ce ai ornat cu alb, nu-mi dau seama ce e, dar arata f bine alb + afine?

    3. Vanilie naturala gasesc la orice naturist/plafar? Eu am ceva pastaie de vanilie, dar parca nu da deloc aroma de vanilie.

    Multumesc!

Care este opinia ta?