Un 10 (zece) pentru MAMA

Vizualizări: 2.556

Inca de la finalul articolului de ieri m-a coplesit emotia acestei zile … Pentru ca amintirile copilariei si in special cele legate de MAMA sunt muuuuuult mai vibrante si intense de cand sunt, la randul meu, mama …

Marturiseam cuiva recent ca, uitandu-ma in trecut la filmul vietii, parca abia acum inteleg cu adevarat ce semnificatie, ce incarcatura emotionala si uneori ce sacrifiu presupuneau toate gesturile, faptele, cuvintele pe care MAMA mi le spunea … Lacrimile ei cand eram bolnava … Acum abia, ca mama, inteleg de ce erau atat de grele si fierbinti ca niste picaturi de ceara … Inteleg de ce rugaciunile ei pentru mine erau atat de repede ascultate … Apoi zambetul ei, mirosul … transced timpul, spatiul si nefiinta … As vrea sa o pot strange in brate, tare, tare si sa ii pot spune “Multumesc! Saru’ mana! Iarta-ma!”, prin prisma puterii noi de intelegere pe care o am … Ma multumesc insa cu faptul ca ne intalnim in rugaciune si acolo ea aude tot ce am sa ii spun. Mai ales azi.

Pentru mine 8 Martie e o zi in care ma simt copil. Acum: mama-copil :). Evadez printre amintiri si retraiesc clipele in care imi tremura mana in fata dorintei de perfectiune, atunci cand pregateam felicitarea mea pentru MAMA. Imi amintesc de felul in care imi batea inima cand ii scriam tainic gandurile si trairile mele … De 8 Martie, doamna invatatoare (Odihneasca-se! eu sunt si rezultatul stradaniei sale) ne dadea lucrare de control si ne spunea ca nota pe care o vom lua este cadoul nostru de 8 Martie 🙂 . Va puteti imagina de cate ori verificam sa nu fac o greseala si ma rugam dupa mintea mea de copil sa ma intorc acasa cu un 10 (zece). Un 10 (zece) pentru MAMA.

                                      

Am cautat-o mult dupa ce nu a mai fost … asteptand tulburata un semn de la ea … Primul a fost o poezie dintr-o revista cumparata intr-o doara, in loc de rest la o benzinarie, pe vremea cand ma simteam frunza-n vant fara ea: “Copilul meu, sa nu ma cauti” … Al doilea semn a fost un bilet, scris de mana ei indelung muncita. Un bilet vechi din anii studentiei, uitat intre paginile unui dictionar: “Cristeluta, mama te iubeste si e mandra de tine. Dumnezeu sa te aiba in paza!”. Si-al treilea semn au fost “cei trei barbati ai vietii mele”, trimisi sa-mi umple casa si sufletul, sa-mi aduca flori si sa ma apere: “Te iubim, mami. Esti mami-a-noastra! Printesa noastra.”

Traim intr-o perioada in care terenul devine din ce in ce mai neprielnic pentru cultivarea valorilor morale si spirituale. Scriu azi de fapt, cu indemnul de ne pastra candoarea copilariei in sentimentele si comportamentul fata de MAME si de a le cinsti prezenta sau amintirea prin fapte demne de nota 10 (zece). Un 10 (zece) pentru MAMA.

***

Copilul meu, sa nu ma cauti

de Magda Isanos

Copilul meu, sa nu ma cauti. Toate iti vor vorbi despre mine cu dreptate. Dupa ce n-am sa mai fiu, sa nu spui: “Pentru mama-i tarziu”. Sa stii c-am sa-nconjor de multe ori cu nourii si cu ploaia ograzile unde mi-am petrecut amiezile. Daca suferi, sa chemi serile, si-am sa vin langa inima ta, de-ar trebui sa strabat zarile si marea cu aripa mea. Sa nu te temi de fata mea schimbata. Sa nu spui; “Mama n-a fost asa niciodata!”. Ai sa-mi cunosti glasul povestilor in arborii din fata ferestilor. Din multe semne-ai sa-ntelegi ca-s eu, cand am sa vin langa patul tau si-am sa fac aerul racoros, scoborand toate stelele jos. Ai sa cunosti ca-i mama dupa pace si dupa felu-n care totul tace – durerea si grija de maine – dupa mirosul de gutui si paine…
Vizualizări: 2.556

Distribuie: