Un medic explică despre cum ne ucid medicamentele

Clarificare. Scriu pentru a informa, nu pentru a condamna. Resping abuzurile și trădarea (mai ales a drepturilor și a demnității umane). Nu sunt împotriva medicamentelor: există situații extreme care impun soluții extreme. Dar nu susțin abordarea conform căreia orice stare banală a organismului trebuie tratată cu medicamente (nici de capul nostru, nici orbește la directiva altora). Este responsabilitatea noastră să cunoaștem și să înțelegem Legile Naturii și funcționarea corpului (e la fel de important ca cititul sau ca socotitul!), să descifrăm mesajele pe care ni le transmite (simptome), să citim prospectul medicamentului și eticheta fiecărui produs, înainte de a-l pune pe corp sau în corp.

Îngrijorarea cu privire la folosirea medicamentelor a fost exprimată chiar de medici. Mai mult decât atât, există la ora actuală o cantitate copleșitoare de dovezi pentru a confirma ceea ce mulți dintre acești profesioniști încearcă să ne spună de zeci de ani.

”Medicamentele care se dau cu prescripție medicală sunt pe locul al treilea între cauzele principale ale mortalității, după bolile de inimă și cancer. Acest lucru ne spune că sistemul existent și care se ocupă cu cercetarea, aprobarea, comercializarea și utilizarea medicamentelor este terminat”, spune dr. Peter Gotzsche, medic danez, cercetător medical și co-fondator al Cochrane Collaboration, cea mai importantă instituție la nivel mondial pentru evaluarea dovezilor științifice medicale (sursa).

Pe baza cercetărilor sale, dr. Gotzsche recomandă evitarea următoarelor (sursa):

1. Medicamente antidepresive și antipsihotice.
2. Toate medicamentele care activează creierul, la copii și la persoane în vîrstă.
Medicamentele psihotrope (cu acțiune asupra psihicului – n.tr.) ar trebui utilizate cât mai puțin posibil și mai ales în situații foarte acute, deoarece sunt foarte dăunătoare când sunt folosite pe termen lung.
3. Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene folosite pentru artrită, dureri musculare și dureri de cap, inclusiv cele care se dau fără rețetă, doze mici de ibuprofen. Aceste medicamente ar trebui utilizate cât mai puțin posibil.
4. Examinarea mamografică, deoarece nu prelungește durata de viață, în timp ce îmbolnăvește multe femei sănătoase datorită supra-diagnosticării.
5. Medicamente pentru incontinența urinară.

Dr. Robert Morse ne povestea la unul dintre cursuri că înainte mamele erau vindecătorii familiei, iar acum au ajuns să practice medicina alopată fără licență. Înainte ele se foloseau de natură și aveau încredere în ea, pentru a-și ajuta copiii. Astăzi dau la greu – fără să înțeleagă de ce și cu ce preț – medicamente pentru care nu au nevoie de rețetă, la orice banală manifestare (de exemplu antiinflamatoare pe baza de ibuprofen).

Pediatrul american dr. Robert Mendelsohn, povestește în cartea How to raise your child in spite of your doctor cum – după ce i-a murit primul pacient după ce i-a recomandat/administrat aspirină – și-a schimbat întreaga perspectivă asupra medicamentelor și a medicinei alopate (nu degeaba a fost poreclit de colegi ”eretic medical”). În aceeași carte povestește încă de acum 20 de ani, cât de inutil e antibioticul (mai exact penicilina) în relație cu scarlatina sau cu diverse rezultate de ale exudatului faringian, de exemplu. Înțeleg că acum revine această teorie și e primită cu brațele deschise în lumea medicală a Occidentului.

După ce am publicat cartea Diversificarea, pur și simplu cu prefața de dr. Sorina SOESCU, mi s-a întâmplat – nu de puține ori! – ca mamele să mă roagă să le explic în detaliu dacă anumite plante, legume, fructe pot face rău copiilor și în ce ”doze” pot fi date ca să nu facă rău. Cum am ajuns să ne temem și să ne asigurăm de 10 ori înainte să dăm copilului o frunză de pătrunjel, dar nu există nicin semn de întrebare față de administrarea medicamentelor de sinteză, nici măcar atunci când nu citim prospectul?

Dr. Peter Gotzsche estimează pe baza cercetărilor sale că doar în SUA mor anual cca 200.000 de oameni din cauza medicamentelor prescrise de medici: cca 100.000 mor din cauza efectelor secundare și 100.000 mor din cauza erorilor medicilor. ”E de remarcat că nimeni nu ridică măcar o sprânceană când atât de mulți dintre cetățenii noștri sunt uciși cu medicamente.” (sursa)

Și aduce următoarele explicații: ”Principalul motiv pentru care luăm atât de multe medicamente este acela că companiile farmaceutice nu vând medicamente, ci vând minciuni despre medicamente. Aceasta este ceea ce face medicamentele atât de diferite de orice altceva… Practic, tot ce știm despre medicamente este ceea ce au ales aceste companii să ne spună nouă și medicilor noștri … motivul pentru care pacienții au încredere în medicamentele acestor firme este că extrapolează încrederea pe care o au în medicii lor, la medicamentele pe care aceștia le prescriu.

Pacienții nu realizează că, deși medicii lor știu foarte multe despre boli și despre fiziologia și psihologia umană, știu foarte, foarte puține despre medicamentele care au fost atent elaborate și atent îmbrăcate de industria producătoare”. (sursa: videoclipul de mai jos)

Cel mai citit articol din istoria Bibliotecii Publice a Științei (Public Library of Science – PLoS, organizație non profit care publică jurnale independente cu acces deschis, cu recenzii de tip peer review, cu studii de calitate, comentarii de la experți și analize critice în toate domeniile științei și medicinei) se numește De ce majoritatea rezultatelor cercetărilor publicate sunt false. În acest raport, deja acum 14 ani specialiștii au declarat că cele mai recente descoperiri ale cercetărilor publicate sunt false.

”Profesia medicală este achiziționată de industria farmaceutică, nu numai în ceea ce privește practica, ci și în ceea ce privește predarea și cercetarea. Instituțiile academice din această țară (SUA – n.tr.) își permit să fie agenți plătiți de industria farmaceutică. Consider acest lucru rușinos.” spunea Arnold Seymour Relman (1923-2014), profesor de medicină la Universitatea Harvard și fost redactor șef al publicației medicale New England Medical Journal (sursa)(sursa).

“Dosarul împotriva științei este simplu: o mare parte din literatura științifică, probabil jumătate, e posibil să fie pur și simplu neadevărată. Incriminată de studii pe eșantioane mici, efecte minore, analize factoriale exploratorii invalide și conflicte de interese flagrante, precum și de o obsesie pentru a fi în pas cu tendințele la modă și care sunt de importanță îndoielnică, știința se întoarce în beznă”, conchide Dr. Richard Horton, actual redactor-șef al prestigioasei publicații de specialitate The Lancet. (sursa)

Recunosc, interviul de mai jos m-a cutremurat și m-a făcut curioasă. Documentându-mă pentru articol am parcurs câteva dintre lucrările dr. Gotzsche legate de medicamente și mi-am amintit fără să vreau de experiențe personale cu medicamentele luate orbește, doar pentru că așa a zis medicul sau medicamente care mi-au fost administrate abuziv. Poate o să povestesc, dacă simt că e util. Din greșelile și din rănile mele nu îmi fac însă o identitate. Altele sunt motivele pentru care aleg să fac și împărtășiri personale în articole. Când denunț abuzurile o fac NU pentru a-i îngenunchia sau pentru a-i umili pe cei vinovați, CI pentru a-i susține pe cei nevinovați.

Cu iubire și cu recunoștință mereu,

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. Minunat articol, dragă Cristela!
  Riguros documentat, ca de obicei.
  Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc!

 2. Dacă suntem atente și curioase vom găsi că, de exemplu, familia domnitoare din UK nu-și vaccinează copiii…..

 3. Buna Cristela ! Interesant articol ! Am
  Si eu o fetita de 9 luni si a devenit ca o obsesie pentru mine tot ce ii dau incepand de la alimentatie si pana la medicatie . Prind informatii de peste tot insa este foarte greu daca nu esti in domeniu sa zic sa jonglezi cu ele si sa fii si sigura de cum le jonglezi. De exemplu eu ii dau zilnic ulei de masline o lingurita in mancare ,citind intr un articol scris pe blogul tau ca nu ar fi ok. Atunci cum sa fac cum ar fi ok ? Sa ii dau o data pe sapt sau de doua ori? Alt exemplu ar fi ..daca nu mai mancam carne cum voi sti sa combin alimentele si ce alimente pentru a nu avea carente si pentru a inlocui carnea ? Si un ultim exemplu referitor la articolul de mai sus ? Daca face febra 39? Ce ii dau de exemplu in momentele de panica si criza cand primul lucru care iti vine in minte sa ii scazi febra e sa ii dai ibuprofen ? E ft dificil daca nu sunt in domeniu sa stiu ce sa ii dau sa fie cat mai natural vegan bun nedaunator . Cum pot face in acest caz ? Ma mut cu tine de exemplu in aceeasi casa ca sa stiu mereu cum sa procedez? Aici ma pierd eu . Ce ma sfatuiesti ? Merci

  1. Draga Andreea, multumesc pentru comentariu si pentru intrebari. Raspunsurile (mele) la toate ingrijorarile tale se afla de ani de zile fie pe siteul meu, fie in cartea Diversificarea, pur si simplu.

   Desi inteleg confuzia cauzata de factorii externi, nu sunt de acord ca orice furtuna din exterior trebuie sa si deranjeze ordinea din interiorul casei. Daca se intampla, atunci asta tine de stapanul casei si de cat de constient este el ca TOATE RASPUNSURILE, TOATE APTITUDINILE SI TOATE CUNOSTINTELE se afla DEJA in el sau i-au fost DEJA puse la dispozitie. E posibil insa ca a fost distras si tulburat si de aceea nu le-a vazut pe toate sau a trecut cu superficialitate (in consecinta nu lea inteles) pe langa cele utile.

   Persoanele confuzate si dependente de cineva din afara care sa le spuna cum sa procedeze (si eu am fost asa in primii 3 ani de viata ai copiilor nostri) sunt confuzate si dependente, pentru ca actioneaza din context de frica de orice (frica de carente, frica de boala, frica de X sau Y etc) si din prea putina constienta de sine (aceasta din urma se cultiva). Greselile grave se fac din frica, nu din nestiinta.

   Intrebarea ta – daca se te muti cu mine este nelalocul ei din toate punctele de vedere. Dar daca simti ca un astfel de mod de a pune intrebari te ajuta sa inaintezi…

   Daca doresti sa ”nu te pierzi” asa cum scrii, atunci:

   1. Inchide usile si feresterele casei tale (inima) altfel mintea iti va fi distrasa si inima tulburata
   2. Intoarce-te in Acasa Inimii macar o data pe zi
   3. Citeste, citeste, citeste (dar cu creionul si caietul in mana)
   4. Experimenteaza, experimenteaza, experimenteaza (dar fii observator detasat)
   5. Fii rabdatare, buna si blanada cu tine
   5. Cunoaste coprul si semnalele lui, lasa-te ghidata de el si de intuitie
   6. Stai mai mult cu tine, cu copilul (care a venit aici pentru tine!) si mai putin pe internet.

   Aici pe blog raspund intrebarilor de interes public. Situatiile particulare le discut in cadrul sesiunilor private.

   Gand bun si o imbratisare,

   Cristela GEORGESCU

   PS : In limba romana nu exista prescurtarea ”ft.” pentru cuvantul ”foarte”. Corect este sa nu prescurtam, iar daca prescurtam, atunci folosim ”f.” Prescurtarea ”ft.” este dizgratioasa si s-a raspandit atat de iute pe internet, tot datorita lipsei noastre de prezenta. Multumesc.

 4. Draga Cristela , scuza-ma ca nu am precizat ca treaba cu mutatul cu tine este o figura de stil nu m-am gandit ca o iei mot a mot :)) probabil si din cauza diferentei de varsta eu avand 25 de ani . Din punctul cui de vedere nu este corecta prescurtarea adverbului “foarte”? Eu am noul Doom si nu am gasit nimic in acest sens poate ma scoti din ceata un pic si ma trimiti catre sursa direct . Merci

 5. Hristos s-a Inltat! Draga mea… citeam comentariul anterior si uite ca inainte sa iti adresez intrebarea mea, vreau sa te felicit pentru rabdarea si daruirea energiei si a timpului tau , fiecarui cititor in parte…. te urmaresc de la inceputuri ai intr-adevar , toate raspunsurile le gasim in noi, dar si aici pe blogul tau. 🤗 asa, acum sa imi spun si eu oful… fetita mea cea mare a mers la gradinita incepand cu varsta de 4 ani. Pana la 4 ani a avut o sanatate care nu ne-a ridicat frici. Mie cel putin, ca eu sunt mama, tatal este oricum echilibrat 🙂 insa de cand cu gradinita si probleme…. in toamna i-am facut exsudatul faringian a iesit streptococ beta hemitic de grup A, a urmat antibiotic 10 zile, pt prima data a luat antibiotic , adica la varsta de 5 ani… m-am simtit foarte mustrata de contiinta si vinovata ca am ales sa ii dau acel cocktail atat de daunator. Insa cumva am refuzat sa caut alta solutie, cu toate ca stiam ca asta nu este una eficienta su buna pt trupusorul ei si nici pt psihicul meu 🙁 la 3 luni , a avut din nou acelasi rezultat la exsudatul faringian, a luat din nou amtibiotic. De data asta am zis sa ii fac analiza ASLO, valoare era 1000, si atunci iarasi influentata de exterior, i-am dat din nou antibiotic 10 zile. Care ar treb sa die abordarea mea privind acest rezultat si ce solutie de tratament ma indemni sa urmez? Iti multumesc pt rabdarea citirii acestui lung mesaj si Bunul Dumnezeu sa iti rasplateasca munca si pretioasele informatii pe care ni le dai , cum se spune , “mura’n gura” …. imbratisari si numai bucurii va doresc !

  1. Draga Alexandra, multumesc pentru cuvintele frumoase, pentru mesaj si pentru intelegerea ca la comentarii intervin atunci cand pot oferi un raspuns care este de interes general. Scopul siteului nu este oferirea de tratamente. Daca doresti o discutie educativa personala, te rog frumos citeste inainte aici si multumesc cu drag: https://cristelageorgescu.ro/contact/

 6. Scuze pentru greselile din comentariu…. am uitat sa il corectez inainte de publicare… hemolitic *, constiinta*….

 7. Buna, draga Cristela,
  Si antihistaminicele, as zice. Stiu atatea mamici care dau copiilor aceste medicamente, prescrise, desigur. Dar nu cauta cauza alergiilor. Am chiar o cunostinta care trateaza copilul de astm, dandu-i astfel de medicamente, dar fumeaza langa copil. Si daca ii spui, se uita in ochii tai, dar nu ia masura de bun simt care se impune! Foarte trist! Am avut un episod grav de alergie acum ceva timp, si antihistaminicele ma inebuneau de cap. Parerea mea este ca sunt otrava curata. Te pot salva dintr-un episod acut, da, dar luate pe termen lung, vai, vai…

  1. Multumesc, draga Gabi. De acord. Cine intelege marele sistem limfatic, intelege si ca nu exista alergii din cauze exterioare. Imbratisari.

Care este opinia ta?