Cum le-am explicat copiilor de ce nu mâncăm miel de Paști?

Număr afişări : 14.199
Foto credits: www.jonathansportraits.com

Foto credits: www.jonathansportraits.com

Ferice de cei care înțeleg și acceptă că pentru a deschide porțile vindecării – personale și colective, avem nevoie de cheile cunoașterii de sine. De aceea Postul Sfintelor Paşti și Săptămâna Mare au fost intenționate ca o perioadă de concentrare pe sine, de regrupare de la periferie către inimă, de liniștire interioară și de bucurie adusă de împăcarea cu sine și cu Planul Ceresc după care se desfășoară viața noastră, de împuternicire în fața morții ca trecere spre veșnicia vietii.

Am deplina conștiență a faptului că ce-am scris mai sus pare în zilele noastre o poveste frumoasă sau un film SF. A ne lăsa pătrunși de fiorul acestor stări a devenit într-adevăr, o provocare. După mine, Institutele Naționale de Bârfă (mass media) sunt primii și cei mai agresivi dintre sabotori. Îndemnurile stridente la shopping “de iepuraş” și plăcerea bolnăvicioasă de a mediatiza în fiecare an “sărăcia și nefericirea” românilor, ambele măsurate prin puterea de cumparare a unei bucăţi de carne de miel, transformă semnificaţia unor simboluri pascale în justificări stereotipe și atât: “Dacă aşa a lăsat Dumnezeu, trebuie să respectăm, nu?…” Ca și când mielul pe masa de Paşti ar putea vreodată să reprezinte unitatea de măsură pentru împlinirea sufletului sau pentru ascultarea față de Cuvânt!

N-o să scriu acum despre despre validitatea gestului de a sacrifica mieii sub pretextul temeiului biblic. Am facut asta în trecut și a ieșit de fiecare data o bombăneală de toata frumusețea. Am reușit – Slava Domnului! – să depășesc perioada în care cuprinsă fiind de Sindromului Salvatorului și de sentimentul separării (într-o conotație de superioritate) conferit de schimbarea alimentației tradiționale, publicam mesaje pătimașe în perioada măcelului mieilor în Săptămâna Mare. Măcel care – fie vorba între noi – nu mai reprezintă nimic ieșit din comun, deoarece zilnic are loc la nivel global un măcel de proporții mult mai mari. Nu mă privesc alegerile altor persoane, dar mă privește modul în care aleg să trăiesc eu și ce fel de lume las copiilor noștri.

Expun azi dintr-o perspectivă detașata, clarificările pe care le-am dat celor 2P, Pavel si Petru, atunci când a fost vremea și nevoia să le răspund la întrebarea din titlu.

1. Învăţătura creştină

Hristos devine Mielul care Se jertfeşte pentru mântuirea neamului omenesc, dar asta nu înseamnă că e o “datorie” pentru creştini să taie miei de Paşti. Înseamna că e o nevoinţă spre a trăi în comuniune cu Dumnezeu, printr-o jertfa nesângeroasă, Sfânta Euharistie, prin care se împartaşeste credincioşilor, sub chipul pâinii şi al vinului, trupul si sangele lui Hristos. Sfântul Apostol Pavel îndeamnă la o noua perspectiva din care să fie serbate Paştile: “Iată Hristos, Paştile nostru, S-a jertfit pentru noi; să prăznuim, deci, nu cu aluatul cel vechi, nici cu aluatul răutaţii şi al vicleşugului, ci cu azimile curăţiei și ale adevărului” (I Corinteni 5, 7-8).

2. Aspecte de etică şi de moralitate

“Dacă  un alt organism decât omul ar produce distrugerile de pe Pământ, biologii l-ar numi virus.” afirmă australianul Philip Wollen, fost Vicepreşedinte și Director General Citibank. Traiectoria lui m-a uluit. A demisionat de la Citi, a vândut totul și a donat banii unor fundații sau cauze pentru salvarea animalelor abuzate. Paradoxal, a devenit cunoscut tocmai pentru că n-a dorit să fie în centrul atenţiei. Este finantatorul documentarului Earthlings, cel mai cuprinzator documentar realizat vreodata despre corelaţiile dintre natură, animale şi oameni.

Pe 16 mai 2012, în Australia, în cadrul unei dezbateri publice intitulată “Animalele ar trebui excluse din meniu” (orig. Animals Should Be Off the Menu), Philip Wollen a sustinut un discurs pe care l-am tradus pentru cititorii blogului. Durează 10 minute și poate fi urmărit mai jos.

La dezbatere au luat parte şase vorbitori: trei care susţin cauza şi trei care sunt împotrivă. Am urmarit întreaga dezbatere. Discursul și atitudinea fiecăruia dintre cei șase speakeri, dar și calitatea întrebărilor publicului trezesc profunde sentimente de respect.

Daca rezonati sau nu cu ideile, nu are relevanță, pentru că acest articol nu este despre a avea eu dreptate și nici despre a câștiga acordul pentru un punct de vedere personal.  E foarte bine să păstrați sau să eliminați din bagajul informativ ceea ce considerați că nu este util sau compatibil, dar faceți acest lucru cu blândețe și în liniște. Pentru că  liniștea e plină de Dumnezeu și de cuvinte.

Iar cea mai bună veste de două mii de ani încoace este că Hristos a Înviat!
PAȘTE LINIȘTIT, PAȘTE FERICIT!

 
Număr afişări : 14.199

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. abia de curand am inteles raspunsul pe care mi l-a dat o fiinta draga mie care, dupa multa suferinta a venit intro zi la mine si mi-a zis fericita- am gasit raspunsul la problemele mele, iar eu i-am raspuns stupefiata…pai, eu iti zic de 4 ani asta…da, dar abia acum e timpul meu
  daca am intelege noi, oamenii, toti si mai repede ca fiecare are timpul lui, atunci ar dainui eterna pace, atunci animalele ar trai la un loc cu oamenii, fericite, in rai, alaturi de Creator.
  ce minunata e pacea, nu? sunt fericita, Cristela ca ai ales sa scrii acest post minunat, “impartial”, intelegator, si plin de dragoste si pentru bietele animale si pentru bietii de noi. sa fii sigura ca, citind postul tau, unii dintre noi isi au timpul acum, pt restul, revino, rogu-te la anul
  cu pace Cristela

  1. Anca mea draga,

   Ce ma bucur sa primesc darurile tale, multumesc! TOate se intampla la vremea lor, asa e, draga Anca. Noi ne asteptam (asa credeam si eu pana acu vreo doi ani) ca Dumnezeu sa ne comunice doar prin “minuni”. Dar el comunica cu noi in fiecare zi, prin “ghizi”, prin lucruri pe care le consideram … banale. Trecem pe langa cineva care poarta un tricou inscriptionat si nici nu ne gandim ca poate acel mesaj era de fapt pentru noi. Ascultam la ce spun unii si ne lasa rece. Auzim acelasi lucru peste alt timp, de la alticineva si ne ajunge direct in inima. Asa si cu prietena ta. Asa si cu mine. Asa si cu tine. Asa cu noi toti. De asta am renuntat de mult la misionariat pentru sanatate, la Sindromul Salvatorului, cum ziceam: intelegerea si cunoasterea de acum imi permite sa fiu impacata cu lucrurile de mai sus, cu faptul ca vindecarea si trezirea nu vine pentru fiecare dintre noi in acelasi timp, nici mai devreme, nici mai tarziu, vine cand ii e vremea. Si prin mesagerul “compatibil”. Exact ca in Ecclesiastul, cap 3, versertul 1 – imi amintesc ce frumos era acest verset, scris cu litere de lumina pe invitatiile noastre de nunta…

   te imbratisez, scumpa Anca, si ma bucur pentru LIBERTATEA in care cresc gandurile si sentimentele tale.

   cristela

 2. Draga Cristela, incerc sa-mi notez la sfarsitul fiecarei zile, intr-un carnetel sau in mintea mea, 3 lucruri, gesturi etc. care mi-au infrumusetat ziua. TU esti unul dintre ele, ori de cate ori citesc un articol postat de tine. Te urmaresc de 4 ani, timp in care cele 2 minuni de langa mine, Iarina si Luca au parte de sfaturile tale. Iti multumesc si iti doresc “Sarbatori cu Lumina”!

  1. Draga Monica cea aducatoare de armonie, multumesc pentru darul tau. Si eu recomand acest exercitiu la conferintele mele. Il practic zilnic cu copiii, seara, la culcare, de cand aveau 3 ani. Cele 3 binecuvantari pentru care antrenam muschiul recunostintei fata de Dumnezeu ….

   Ii imbratisez pe ingerii tai si ma voi gandi la voi trei cand facem exercitiul, diseara si in aceste zile de Sarbatoare si emotie…

   Cu iubire,

   cristela

 3. Oh, Cristela, cat de mult te iubesc! Din toata inima mea!
  Dincolo de orice articol si orice cuvintel scris sau articulat, STAREA de IUBIRE si LUMINA ce o traiesc atunci cand ma conectez cu tine transcend orice distanta.
  Asa de tare va cuprindem cu inimile si gandurile noastre curate!!

  1. Dragii mei Gabrieli, draga mea Sara, mmm, ce minune ca sunteti, ca mirare ca suntem! Multumesc ca nu ma lasati sa uit asta. Ramanem uniti in ceea ce ne-a creat: iubirea. Dincolo de poezie, mări, țări, zări si oameni, trimit o frantura din inima mea…

 4. Draga mea Cristela, Sarbatoare de Pasti fericita cu multa dragoste si lumina de la Domnul iti doresc! Pasti Fericit tuturor!

  1. Multumesc, draga Gabi pentru gandul luminos pe care l-ai plantat si aici. Imbratisari.

   cristela

 5. Sarbatori binecuvantate alaturi de familie, draga Cristela! Sa iti dea Dumnezeu putere sa continui ce ai inceput aici si in alte zone ale vietii tale! Hristos a inviat!

  1. Multumim, draga Andreea pentru gandurile si urarile tale! Raspund si eu in avans, cu bucuria perspectivei vesniciei in inima: Adevarat a Inviat!

 6. Buna Cristela,

  Am si eu o curiozitate: in ziua de Paste ce faceti fara oua rosii? Ce ciocniti? Va faceti urari?

  1. Draga mea Corina,

   Zilele trecute am primit o intrebare similara, asa ca inteleg “curiozitatea” :). Pentru familia noastra, meniul meselor de sarbatoare nu este punctul central al zilelor importante din an. Mancam ceea ce mancam de obicei, doar ca emotia si gradul de constientizare si de recunostinta e altul. Consumam putin din energia suplimentara si speciala prilejuita de Pasti sau de Craciun, pe hrana materiala. In schimb, cautam sa petrecem (in orice anotimp) impreuna cu Natura inconjuratoare si asternem o masa festiva de toata frumusetea in inima noastra. Se umple sufletul de vibratia inalta si de suflul schimbarii adus de aceste Sfinte Sarbatori!

   Hristos a Inviat!

 7. Draga Cristelusa,
  Cat de tare te iubesc si eu, asta stii tu prea bine de mult, mult timp. Astazi iti scriu aici ca sa-ti mai povestesc inca o data de bunelul Mihai, tatal mamei mele, preot ortodox intr-un targ prafuit din fundul Moldovei. Bunelu´ a invatat-o pe mama (si ea pe mine) sa fie mereu cu mare grija si dragoste pentru natura, animale si oameni. El mergea cu mama pe campuri si adunau plante pentru ceaiuri – zeci de ani mai tarziu, a facut si mama acelasi lucru cu mine, dar pentru mine este ca si cum as fi invatat direct de la el…. Asa cum i-a spus el ei, si mama m-a invatat pe mine sa respect si orice fir de iarba, sa vad in el mana Domnului, care L-a creat. Si mai tin bine minte, ca intr-o zi, m-am repezit sa fac ceva si am strivit fara nepasare o rama. Mama mi-a povestit atunci cum i-a spus tatal ei cand era ea mica, la o intamplare similare (ea calcase un gandacel) : “Ai grija fetita mea, caci si el este un sufletel de la Dumnezeu”. O singura data a a fost nevoie sa-mi spuna (eram mica, cred ca aveam vreo 4 ani), de atunci am incercat sa vad mereu bine pe unde calc (din pacate nu-mi reuseste intotdeauna, numai cand ma gandesc cate fiinte sunt sacrificate cand merg cu masina, ma cuprinde o mare tristete….).
  Tu cunosti bine parerea mea: eu chiar cred ca omul este singurul dauntator care exista pe lume. Nicio alta fiinta nu distruge planeta noastra, a TUTUROR, asa cum o face omul. Si mai cred ca orice fiinta, fie ea si numai o furnica, are acelasi drept de viata ca si un om. Suntem impreuna cu Pamantul si cu toate fiintele care-l vietuiesc, cu Soarele si toate celelalte planete UN INTREG. Si doar Dumnezeu este deasupra tuturor si ne tine pe toti in Mainile Sale…
  Cu drag si dor si duiosie,
  A ta sora Mimi

 8. Iti multumim pentru tot, draga mea, ii multumesc lui Dumnezeu ca mi te-a scos in cale, baietii ma roaga in fiecare seara sa le mai citesc ceva din cartea ta minunata…am epuizat povestile si le reiau, sunt foarte fericiti. Si le place tare mult sa le cant cantecelul cu ingerul Luminel…:) Paste fericit si luminat, alaturi de baietii tai dragi! Fac tot posibilul sa ajung in mai, sa te vad! Big hug?!

  1. Draga mea Oana, multumesc cu bucurie! Pup baietii si spune-le ca in mai va fi gata CD-ul cartii, cu toate cantecele si cu povestiri spuse de subsemnata! 🙂 Ma bucur sa va reintalnesc de fiecare data, 12-13 mai va fi ceva special, cu siguranta nu repetabil. Imbratisari tuturor, de la mic la mare! Paste fericit va dorim si noi.

 9. Buna-ziua,
  Va urmaresc de un timp si va apreciez enorm. Puteti, va rog sa-mi spuneti ouăle de la gaini crescute in curte cu mancare de casa nu sunt sanatoase?
  Va multumesc.

  1. Draga Adelina, multumesc mult pentru cuvintele de apreciere si pentru intrebare. Daca un aliment este sau nu valoros poate spune corpul nostru, fiecare organism se simte intr-un fel anume dupa consumul de diverse alimente. Ceea ce este insa important inainte de a decide CE MANCAM este: scopul, masura si combinatiile. Daca mananci un ou fiert, mestecat bine, cu o salata uriasa de spanac sau verde, este una. Daca mananci ou cu drob, cu paine si cu alte combinatii fantasmagorice, sau prajit, omletuit cu sunca si branza, sau in combinatii bomba pentru sistemul digestiv, gen checuri, pandispanuri, parjiturele din ou-zahar-lapte-faina, atunci poti sa uiti de beneficiile acelui aliment.

   Cu pretuire,

   cristela

 10. Doamne cat de tare va iubesc pe amandoua Mimi Walter si Cristela Georgescu , doua fiinte minunate , pentru care sunt recunoscatoare si multumesc ca le am in gand si suflet si ca le stiu si simt ;

  Va doresc dragele mele dragi ,
  Paste cu Lumina , Pace si Iubire , impreuna cu voi si cu cei dragi voua ;
  Sper sa va vad curand , asa sper si ma rog sa se intample ;

  Grija sa aveti de voi , sa va bucurati de ceea ce faceti si ganditi, caci sunteti oameni speciali , plini de har si impartasiti ce e mai bun si mai ” hranitor ” .

  Va iubesc ,

  Cu mare drag si dor,

  marcela din Harman

Care este opinia ta?