Pané sanatos si Post cu folos

Numar afisari: 13.487

Ma tin de cuvant cu rimele in titlu, se observa, da? 🙂

In primul rand sa nu uit de o promisune mai veche: au sosit cutitele ceramice. WHAU! De trei ori WHAU, de la fiecare dintre noi! Da, si Pavel a avut aceeasi expresie, WHAU, cand ne-a vazut cum studiem cutitele. E in etapa in care imita gesturi si reproduce cuvinte care ii plac, urmarind apoi atent reactiile pe care le provoaca in noi. Uneori am senzatia ca noi suntem copiii si el adultul, dupa strategiile pe care le adopta 🙂 . WHAU, pentru ca sunt pro-fe-si-o-na-le. Acum inteleg de ce un mare bucatar scria despe cutitele ceramice negre ca sunt “visul oricarui chef”. WHAU, pentru ca deja m-am taiat. Fara sa simt! Daca sunteti vitezomani ca mine in bucatarie, mare atentie la curatat legume si fructe cu aceste cutite. Cred ca cel mai intelept este totusi sa folositi un ‘peeler’, un instrument special gandit pentru a curata coaja, mai ales ca am vazut ca exista si asa ceva din ceramica. Altfel, sincer, riscati sa va accidentati serios. Spuneam ca nici nu am simtit cand m-am taiat, atat de ‘fin’ lucreaza sabiutzele astea japoneze, insa durerea si arsura ce urmeaza nu sunt chiar floare la ureche. Una peste alta, daca va bate gandul sa faceti o investitie, purcedeti fara ezitare, dar cu mare atentie la degete atunci cand le folositi. Gata cu protectia muncii :).

Am gatit ceva simplu, consistent si care poate fi servit si copiilor care deja au dintisori si pot mesteca.

Telina pané.

Nu fugiti! Daca nu va place telina, o puteti inlocui cu altceva: conopida, broccoli, varza, vinete, dovlecei, ciuperci. Iar pané -ul meu este nutritiv si sanatos: ne-prajit, fara grasime si fara proteina animala. Va reamintesc ca acolo unde nu indic cantitati, inseamna ca puteti pune dupa gustul personal. Cu curaj.

Ingrediente: telina (eu am folost 3 buc medii), 1 cana amestec fiert de quinoa si mei (se poate si cu 1 cana de orez fiert, recomand integral, daca nu aveti quinoa si mei), putin lapte vegetal facut in casa si neindulcit (se poate si apa sau zeama de la supa de zarzavat), cimbru, marar, boia dulce, usturoi, sare neiodata, 1 cana pesmet din paine integrala (de preferat de casa, reteta este in cartea mea Simplu.Versuri hranitoare, frumos ilustrata, versificata si cu alte sfaturi utile). La final, dupa ce sunt gata si scoase de la cuptor: ulei de masline presat la rece.

Mod de preparare:

  • se spala bine telina cu o perie sau se curata de coaja. se pregateste la abur sau se fierbe timp de 20 min in 1/2 l apa + 1/2 lingurita sare neiodata

  • se taie telina felii, groase de 1 cm

  • se pune pesmetul intr-o farfurie (varianta fara gluten este pesmet din mei sau din malai  nemodificat genetic)
  • sosul pentru pané se pune in alta farfurie si se pregateste la blenderul cu cupa asa: se mixeaza timp de cateva minute orezul/quinoa+mei + 1/2 cana lapte vegetal neindulcit/supa/apa  (de fapt atata lichid cat sa faca din cereale o pasta cremoasa, nu prea fluida) + fulgi drojdie + cimbru pulbere + marar + boia dulce + 1/2 lingurita sare neiodata + 1 catel usturoi.
  • se trece fiecare felie de telina prin sosul dat la blender, apoi prin pesmet
  • se pun intr-o tava tapetata cu pesmet sau pe hartie de copt si se lasa la cuptor 15-20 min (eu am electric, le-am pus la 170 grade)
  • cand sunt gata, arata asa.

Inante de a fi servita, exista urmatoarele optiuni:

  • se trece fiecare felie printr-un mujdei pregatit din jumatate cana apa, cateva linguri de ulei de masline presat la rece si 3-4 catei de usturoi. ATENTIE insa: faceti aceasta operatiune doar cu telina pe care urmati sa o consumati in ziua respectiva. V-am mai scris, cred, ca usturoiul proaspat e bun doar consumat pe loc, nici macar dupa cateva ore, deoarece devine toxic. Daca vreti sa mai pastrati pentru a doua zi, pregatiti atunci un nou sos.
  • Personal gasesc combinatia de mai sus drept cea mai gustoasa, insa, daca nu agreati usturoiul, puteti incerca alte sosuri, printre care si cel crudivor de rosii sau o maioneza/smantana vegana (imi place la nebunie cea din nuci de macadamia!).
  • Pentru copii, puteti servi fara nici un sos, daca aveti sau au retineri la usturoi. Noi i-am dat lui Pavel chiar asa (mai ales ca mujdeiul nu era foarte concentrat) si nu a avut nici un fel de reactie negativa personala sau din partea organismului :).

Garnituri: copii prefera piure de cartofi (eu il fac cu lapte vegetal, fulgi de drojdie si ulei de masline sau de samburi de struguri – DELICIOS!!) si … intotdeauna (stiu ca am mai spus, dar prefer sa ma asigur ca nu uit acest amanunt esential) cu ceva “viu” alaturi :), adica o generoasa portie de salata cat mai verde sau cat mai colorata si pe care sa o terminati prima. Ieri am folosit andive, le tai rondele si le amestec cu putin ulei si suc proaspat de lamaie. Desi au un gust usor amarui, le indragim pentru valoarea lor nutritiva si curativa. “Activeaza functia biliara, purifica stomacul, rinichii si uterul. Actioneaza ca expulzator a viermilor intestinali. Este recomandat contra congestiei ficatului. Purifica sangele, combate eruptiile pielii, imbunatateste digestia lenta si greoaie.” (Dr. Adrian Vander, Alfons Balbach, Daniel Boarim – Zarzavaturile in medicina naturista, pag 94).

Vin cu aceste retete in intampinarea dorintelor voastre pentru retete de post. A inceput de luni Postul Pastelui. “Daca un crestin aduna in viata lui foarte multe virtuti formale, dar nu umbla la suflet, virtutile seamana cu un vas cu lapte in care cineva a turnat o picatura de motorina”, spune Parintele Staniloae. Deoarece postul, acest mijloc duhovnicesc spre mantuire, tinde sa devina un scop, o stare de formalism, redusa in cea mai mare parte la efortul retinerilor culinare, am primit la predica ce precede inceputul Postului Pastilor, indemnul de a da rod de fapta buna si a evita “picatura de motorina”, renuntand prin metoda pasilor mici, la cate un pacat macar, in fiecare din posturile de peste an. Mi-am permis sa impartasesc cu voi aceste sfaturi duhovnicesti, impreuna cu gandul “Post cu folos!”.

Numar afisari: 13.487

Distribuie:
  1. Multumim draga Cristela ! Admiram atat omul cat si gospodina Cristela…Am f multe de invatat de la tine si sunt incantata sa redevin ” elev” 🙂 .

    Te pup cu tot dragul,
    Laura

    1. Draga Laura, eu va multumesc voua si am la randul meu de invatat din contributiile valoaroase care se posteaza in comentarii. Nu pot trece cu vederea ca datorita unor persoane cum sunt cititorii mei si datorita unuiajutor imens care vine doar de la Dumnezeu, am reusit sa cunosc si sa realizez tot ceea ce este pe blog acum.

      Si eu va pup cu drag

  2. Aaa, sa utilizati cu folos noua achizitie ninja sword-like, sa iti fie alaturi in toate experientele culinare si sa nu se dezminta niciodata !

    Sayonara ! 🙂

    P.S. Si eu sunt ”uragan” in bucatarie, fac totul in cea mai mare viteza, ma si mir ca raman cu degetele intregi dupa. Si asta de cand sunt mamica, nu reusesc sa gestionez timpul mai bine ca sa savurez orice moment petrecut in bucatarie cum se intampla inainte…

  3. Cred ca-i prima oara cand citesc o reteta de pane la cuptor :). Suna f. bine si trebuie neaparat sa incerc reteta. Multumesc si pt. ideea de piure, eu il faceam simplu doar cu ulei, cu siguranta e delicios in formula propusa de tine. Am trecut si asta pe lista 🙂 Post cu folos sa aveti! Cu drag, Simona

    1. Simo, cu tot dragul. In ceea ce priveste piure-ul, te rog daca pui lapte de soia si nu il poti face in casa, sa ai grija sa nu fie dulce. Cam tot ce se gaseste in comert am vazut ca e dulce, desi nu scrie pe el ca ar contine zahar … ?

      Cu tot dragul, cristela

    2. Inca ceva. Pane – ul asta este exact opusul a ce inseamna pane chiar si conform DEX-ului :). Stii ca prajelile sunt EXCLUSE PE VESNICIE din orice stil de gatit care se doreste sanatos. Orice grasime incalzita (mai ales peste 40 grade) devine hidrogenata si elibereaza chestii cancerigene. Si cand ma gandesc ca inainte de 1989, din toate lipsurile existente, foloseam chiar de cateva ori uleiul de prajit …

  4. Multumesc pt. sfat; stai linistita, nu cumpar lapte de soia, il fac in casa (desi nu am aparat special) din 2 motive: 1. ca sa stiu exact ce contine si 2. pt. ca e mult mai ieftin :). Numai ca nu mi-a trecut prin cap pana acum sa-l folosesc si la piure…mai am multe de invatat :).

    1. Daaaa…. si pe mine m-a ‘lovit’ sa vad cat de ieftin ajunge 1l de lapte de soia facut in casa fata de cel cumparat. 500gr de soia ecologica sunt aprox 50RON. Si din cantitatea asta obtin vreo 15-20litri, cu aparatul.

      Eu folosesc laptele si la mucenici 🙂 Adica pun 1,5l (cat iese o doza de la aparat) lapte si 1,5l apa si ies niste mucenici mai proteici si fara nici un gust diferit de mucenicii obisnuiti (confirmata de toti cei care au gustat 🙂

      Sa stii ca poti folosi laptele de soia facut in casa si pentru supe 🙂

      Spor la inventivitate si curaj 🙂

    2. Multumesc pt. idei. Te imbratisez cu drag

  5. Apropos de lapte de soia, am cumparat si eu online aparatul pt lapte soia de la Hapax acum ceva vreme ( inspirata fiind de postarile tale printre altele ), sotul meu a fost surprinzator de receptiv la idee, dar tb sa mai lucram la partea cu educarea gusturilor… Oricum, nu ne lasam batuti. Pt mine cel putin a devenit extrem de important aspectul acesta care tine de sanatate ( a mea si implicit a copilului meu ) din momentul in care am aflat ca voi fi mama. De atunci totul s-a schimbat: viziunea mea asupra alimentatiei, asupra a tot ce puneam pe piele sau foloseam pt curatenia in casa ( in 2,3 zile au ajuns toate in cosul de gunoi ) etc… Si inainte acordam o destul de multa atentie acestui aspect dar nu intr- o atat de mare masura; dar ce ne facem cu reactia familiei ?
    Daca pana acum se uitau suspicios la mine cand refuzam prajeli cu incapatanare, zahar alb & Co , cand ma vedeau consultand indelung lista de ingrediente de pe fiecare produs, acum sunt absolut socati de alegerile mele.

    Am divagat putin de la subiect, vroiam de fapt sa spun ca in seara aceasta am facut lapte de migdale cu fulgi de orez ( nu necesita fierbere, dat fiind laptele de migdale ) si gem de caise ( facut de mama sotului )- o premiera. Atat zic : a disparut cat ai zice peste. Si cu asta am spus tot.
    Data viitoare incerc laptele de seminte de canepa, susan si migdale ( pt aportul de Ca, inca alaptez ), daca tot am castigat o batalie trag sperante ca pot castiga razboiul…

    Noapte buna !

    1. Laura, acum stiu sigur ca o sa visez frumos dupa tot ce mi-ai scris! Intr-o zi (sper cat mai curand) vei vedea de ce spun ca MERITA sa incercati si sa treceti dincolo de presiunea sociala, dincolo de anxietatea ca “asa face cam toata lumea”. Intr-o zi o sa citesti o poveste aproape incredibila si atunci vei intelege mult mai bine ce anum ma bucura, ma incurajeaza si ma face sa merg inainte cand citesc astfel de mesaje.

      Ref lapte soia cu aparatul Hapax: recomand sa il mai strecori odata dupa ce e gata, printr-un tifon sau o sita fff deasa. Apoi il fierbi inca 10 minute fie cu un mar taiat in 4, fie cu putina vanilie naturala. Eu am betisoare si le tai longitudinal, curat miezul cremos si il pun la fiert cu laptele.

      Cel mai frecvent il beau cu cafea instant din cereale si smochine sau il fac orez cu lapte si putina scortisoara (e cam excitanta, de aceea folosesc cu masura).

      Somn usor, curaj si incredere!

    2. 🙂

      Cred ca factorul psihologic cantareste ft mult cand te decizi sa faci o schimbare in viata ta. Uneori poate fi o piedica in realizarea acelei schimbari.
      Din ce am sesizat, persoanele care si-au schimbat ireversibil modul de a privi alimentatia au fost cei cu ”povesti incredibile” in spate, cum aminteai si tu. Pt ca au acea motivatie care le lipseste celorlalti ( chiar daca te poate motiva si experienta celui de langa tine, daca nu o traiesti pe propria piele uneori nu e de ajuns ).

  6. Apropos de lapte de soia, am citit tot felul de pareri pro dar cred ca si mai multe pareri contra. Ce m-a ingrijorat cel mai tare a fost faptul ca poate provoca hipotiroidism la copiii sub 3 ani (asa spun unele studii); de asemenea se spune ca poate provoca dereglari hormonale din cauza fitoestrogenilor. Chiar si in cartea Elenei Pridie, in dreptul retetei de lapte de soia este atentionarea “a se folosi pt. copii de peste 2 ani!” Acum nu stiu ce sa cred…eu le-am mai dat baietilor mei, chiar daca cel mic nu are inca 2 ani, iar cel mare nu are 3, dar l-am folosit cu moderatie. Am vazut ca tu-l folosesti pt. Pavel zilnic (cred ca e cam de aceeasi varsta cu cel mic al meu 🙂 ). Ai primit vreo parere avizata din partea cuiva? Pt. ca banuiesc ca ceea ce am scris eu mai sus nu e o noutate pt. tine…

    1. Draga Simo,
      Bineinteles ca nu e o noutate ce imi spui :)) De cand am blogul am auzit despre aceste ‘denigrari’ ale laptelui de soia. Am scris mai multor mamici si chiar am comentat de curand si pe facebook la un articol care mi-a placut, in sensul ca elimina putin aceasta inventata temere, insa aducea alta, care chiar nu isi are rostul: a aportului de calciu.

      Iti dau mai jos articolul si comentariul meu si de asemenea iti raspund si la restul intrebarilor. Da, bineintels ca am luat o parere avizata 🙂 De la pediatra noastra si de la dr. Doru Laza care pentru mine este o autoritate in materie si care a crescut cu lapte de soia si dieta vegetariana 2 fete care sunt de o inteligenta rara si sanatate robusta. La orele lui de educatie medicala am invatat ca soia este intr-adevar bogata in fitoestrogeni (estrogeni naturali) si asta este un avantaj, care se poate observa la populatia asiatica, in special la femei care nu fac cancer la san. In Romania am auzit urmatoarele ‘minunatii’ spuse de doctori:
      – ca provoaca steriliate
      – ca mai bine dam copiilor anticonceptionale, ca tot aiai e ca si aport de hormoni
      – ca le face pe fete pufoase
      – ca provoaca menstruatie de la 8 ani
      – acum asta cu hipotiroidismul

      Cunosc zeci de copii si adulti care au crescut exclusiv cu lapte de soia si nu prezinta o astfel de simptomatologie. Dar dereglari hormonale de la hormonii din alimentele procesate industrial, si iodul din sare si din alimente, si aluminiul, si toate cele despre care am sa mai scriu – ce provoaca, daca soia provoaca astea de mai sus?

      In plus, cum se explica faptul ca principala varianta de lapte praf pentru copii alergici este din soia? Da, stiu ca in cartea Copilul vegetraian scrie asa, din cauza potentialului puternic alergen sau a alergiilor incrucisate care se pot declansa. Noi insa am urmarit mereu si nu am avut nici un fel de problema.

      O precizare importanta pe care cred ca am facut-o si in articolul “Carnea pamantului …”. In orice dieta esential este ECHILIBRUL. Excesele nu sunt aducatoare de rezultate pozitive, nici in cazul consumuluide soia. Ea trebuie sa faca parte din dieta, dar nu in mod exagerat. Pavel bea lapte de soia, de 2 ori pe zi, in total 500ml. Din cand in cand alternez cu lapte de migdale. Si cam de 2 ori pe saptamana ii dau tofu. Deci nu e nici un exces. Cam ce cantitate de lapte ar fi necesara ca sa ii provoace un dezechilbru hormonal? Pe cand daca ar manca alimente iodate, carne din comert, oua, branzeturi, toate hormonizate si chimicalizate, sunt sigura ca aportul ar fi mult mai mare.

      Uite si comentariul meu de pe facebook + linkul de la articolul respectiv despre laptele de soia: “La cat este de buna si perfect gandita de Dumnezeu aceasta planta, nici nu ma mir ca se tot inventeaza diverse motive care sa o discrediteze. Exclud din comentariul meu bineinteles soia modificata genetic. Imi place articolul. Referitor insa la ccomentariul despre continutul de calciu, este o eroare. Soia contine mai mult calciu decat laptele si, chiar daca nu ar fi asa, tot din soia am avea mai mult calciu in final. Pentru ca din soia, calciul este absorbit in proportie de 20%, iar din lapte doar inte 1-4%. Ce ma bucura insa la acest articol e ca aduce clarificari referitoare la continutul de hormoni naturali si beneficiile acestora in combaterea cancerului la barbati si as mai adauga eu si la femei (cancerul mamar). PEntru ca am auzit in ultimul timp tot felul de ‘nazbatii’, dintre care cea mai mare ca: laptele de soia administrat ca inlocuitor pentru copiii alergici la lactate sau proteina de vaca, de capra, etc, actioneaza ca un anticonceptional, din cauza izoflavonelor.

      1. ce continut de hormoni (si nu numai!!) au lactatele si preparate din carne, procesateindustrial?
      2. deficienta mea severa de calciu a fost rezolvata exclusiv cu calciu din surse vegetale.
      3. calciul copilului meu este EXECELENT, ionic, seric, total, etc, etc – si nu amancat niciodata proteina animala :)”


      http://www.csid.ro/dieta/laptele-din-soia-mai-sanatos-decat-cel-de-vaca-3998011/?p=2

      Cu tot dragul si increderea, cristela

    2. Daca-i sti ce bucurie mi-a facut raspunsul tau….de-acum o sa consum soia fara nici un fel de gand indoielnic :). Raspunsurile tale sunt in totala conformitate cu ceea ce simteam eu vis-a-vis de soia. Mi se pare “comic” ca unele alimente vegetale sunt atat de contestate, insa nu se ia in calcul multitudinea de dezavantaje ale alimentelor de origine animala (colesterol, hormoni, antibiotice etc.). De ex niste prieteni destul de apropiati erau foarte ingrijorati ca am inceput sa consumam mai multe nuci (pt ca ingrasa 🙂 ), insa aceiasi prieteni nu ar renunta la carnati de porc sub nici o forma 🙂

    3. Intr-o zi am sa public povestea mea (dar am un motiv sa a mai aman). Poveste care are o parte si despre chestia asta cu ingrasatul. Mi-a placut exemplul pe care ni l-ai dat. Inainte sa devin vegetariana, cred ca evitam 90% dintre alimentele pe care le mananc acum, “pentru ca ingrasa”. Cu toate astea, viata mea era o permanenta cura de slabire. De cand am trecut la stiul de viata nou, cu gatit in stil sanatos si dieta vegetariana, nu am avut nici macar o zi probleme cu greutatea. (Cu exceptia primelor luni de alaptat, cand, din cauza timpului – Pavel nu a avut bona pana la 1 an si nici nu ar fi avut daca nu aparea Petru – nu aveam timp sa mananc decat seara sau haotic. Si toate conteaza.) Bineinteles ca si la dieta vegetariana te poti ingrasa, in caz de excese si anarhie in orarul meselor si combinarea alimentelor.

      Am scris in ultimul paragraf al articolului asta (la PS), o concluzie care se potriveste pe ceea ce vreau sa trasnmit de fapt. Te rog citeste, este bolduita. https://www.cristelageorgescu.ro/?p=583

    4. Da, asa este (referitor la concluziile din link), si eu sunt un exemplu viu in acest sens. Cam tot timpul am tinut posturile, insa nu ma interesa in mod deosebit ce mananc, adica era important sa fie de origine vegetala. Si asa mancam o gramada de porcarii: prajeli, zahar alb, paine alba, paste normale etc. etc. Dupa nasterea baietilor m-am trezit cu o gramada de kg in plus de care nu reuseam sa scap sub nici o forma. Asta pana cand am inceput sa mananc mai sanatos (am scapat de vreo 10 kg in vreo 4-5 luni). Mai am de lucrat inca la capitolul asta, insa nu-mi mai fac griji si nu mai sunt stresata…stiu ca sunt pe drumul cel bun :). Deci, da…conteaza cat/cum/cand mananci…

  7. Buna ziua. Am descoperit cu incantare blogul dumneavoastra si am de gand sa gatesc multe retete sanatoase pentru fetita mea de un an si noua luni. Rugamintea mea este daca puteti sa imi oferiti cateva informatii despre ce ar trebui sa ofer copilului meu la aceasta varsta pentru a fi sanatoasa. Mentionez ca fiind uneori la bunica a mai scapat la mancare nesanatoasa si de ceva timp nu mai vrea fructe, lapte nu accepta fiind inca alaptata. As vrea daca puteti sa imi impartasiti din experienta dumneavoastra privind alimentataia copilului. Mai concret ce trebuie sa mananace, ce nu trebuie sa ii lipseasca, cum trebuie sa ii organizez mesele, la ce ore si ce trebuie sa contina. Multumesc frumos. Va doresc o zi minunata !

    1. Draga Cristina, bine ai venit si multumesc pentru bucuria pe care mi-ai facut-o citind intentiile tale. Sa va ajute Dumnezeu! Pentru inceput am sa te rog sa citesti cateva articole, care raspund intrebarilor tale in proportie de 90%. Am facut blogul in primul rand pentru a ma putea folosi de informatia postata pentru orice mamica (nu mai faceam fata sa raspund emailurilor :), asa putem folosi ceea ce deja e scris. In plus, prin comentarii mai facem si un schimb de experienta intre noi 🙂

      Deci, te rog incepe cu:
      1. Meniul de marti 18.01.2010 si un margaritar
      apoi, in ordinea asta:
      2. Revolta
      3. Cand mancam?
      4. CAt si cum mancam (partea I, a II a)
      5. De ce fac copiii mofturi la masa
      6. Metode de cointeresare a copiilor pentru o alimentatie sanatoasa
      7. Sarea iodata, dusmanul celor sanatosi

      Retete gasesti la Categoria Jurnal de Bucatarie, toate sunt bune pentru varsta fetitei tale. In plus, cartea Copilul Vegetarian iti ofera peste 200 de retete pentru copii, la diferite varste. Nu este neaparat pentru vegetarieni, deoarece daca doresti poti adauga acele retete si produse provenind din animale. Insa e o sursa d einspiratie f buna, toate mamicile care au cumparat-o (o poti comnada de la editura) au avut un feedback pozitiv.

      Si dupa ce citesti toate cele de mai sus 9 o sa mearga repede:) iti recomand sa te uiti la categoria Sfaturi Fulger si Motivatii si Pledoarii, pentru a vedea de ce anume sa te feresti, in demersul de a asigura o dieta sanatoasa.

      Cu mult drag astept sa imi spui cum progresati, sunt cu inima alaturi de voi! Si TE FELICIT!

  8. Buna mamici responsabile,
    Am o intrebare, fara legatura cu subiectele abordate mai sus, insa sper la cateva raspunsuri ;-))
    Are cineva si foloseste aparat de deshidratat/uscat fructe, legume, etc. pe care mi-l/ni-l poate recomanda? Anul acesta este un must pt. mine sa deshidratez fructe si legume de sezon cu provenienta controlata (adica neimbuibate de chimicale remanente) pe care sa le consume copiii in afara sezonului. din pacate, cele deshidratate din comert sunt pline de chimicalele folosite in culturi, apoi sunt spray-ate suplimentar cu chimicale pt. a nu fi atacate de daunatori ulterior deshidratarii. Chiar si cele bio, fiind ambalate in plastic deja prezinta probleme (pentru mine cel putin).
    Multumesc de raspunsuri,
    Letitia

    1. Letitia,

      Am cititi despre cateva modele de deshidratoare, singurul care nu e din plastic si pare cel mai performant – cu pret pe masura – este EXCALIBUR

      http://www.beorganic.ro/categories.php?category=Aparatura-bucatarie-%7B47%7D-bar/Deshidratoare

      Stiu de la Cornelia Marin ca a fost visul ei si merita din plin (http://corneliamarin.ro/?p=374 ).

      MA tot codesc si eu sa imi fac loc in bucatarie pentru el, la cate am citi ca poti face si ce avantaje prezinta apropos de pastrarea enzimelor si dieta crudivora, mi se pare un must have.

      Asteptam si alte pareri. Cu drag.

  9. Draga Letitia,

    Si eu incepusem sa ma gandesc sa achizitionez un deshidrator tocmai in ideea de a pregati hrana copilului cat mai corespunzator cu putinta vis-a-vis de pastrarea enzimelor, si am aflat ca ar functiona si daca setezi cuptorul din dotare pana in 50 grade ( temp.minima pt toate cuptoarele conventionala, daca nu ma insel ). Inca nu am incercat ( din lipsa de timp ) ce-i drept…

    Uite unde il mai poti gasi : http://bucuriebunastarehrisca.blogspot.com/2011/01/maga-rawz.html ( nu reusesc sa-l link-uiesc, am sa copy-paste persoana de contact care apare aici. )
    Una spunea…
    Hei, Adriana!
    Excalibur cu 9 tavi [fara timer caci iti promit ca nu vei avea nevoie de el], costa 1,473.00 lei.
    Noul stoc soseste, insa in ~ 2 saptamani.
    Da-i telefon Ioanei Hulea: 0720 314 938 pentru lamuriri.
    Love & Joy!
    Una 🙂

    12 ianuarie 2011, 16:53

    Sper sa-ti fi fost de folos. Toate cele bune si spor la deshidratat !

    Aaaa, mi-am amintit ca pe una din pagini gasesti instructiuni de confectionare a unui deshidrator home-made ft ingenios ( introdu cuvantul cheie ”deshidrator” la Search de pe pagina respectiva si te va duce unde tb )
    Recomand tuturor celor in cautare de retete sanatoase ( vegetariene sau raw vegan ), sa viziteze cartile de bucate virtuale ale Andreei Lazarescu ( a.k.a. Una Culuna – care detine un magazin bio virtual ft ft bine dotat, poate singurul din tara care cuprinde o larga varietate de produse destinate vegetarienilor / raw vegans ), Inei Todoran, Ligiei Pop si Corneliei Marin de care aminteste si Cristela. Le gasiti pe google bineinteles.
    Cristela, sunt convinsa ca le-ai vizitat si nu-ti sunt straine retetele lor.

    Va pup cu drag pe toate, o zi frumoasa si cat mai insorita si un weekend asisderea !
    Poate s-a hotarat primavara sa poposeasca si pe la noi…

    1. Cuptorul meu merge doar de la 60 in sus … 🙁

    2. Imi pare rau… Atunci cel mai facil mod ( ce-i drept de durata ) e sa usuci fructele, legumele ( rosiile am inteles ca sunt tare gustoase asa ), painicile, crackersii etc… la soare, pe balcon sau in gradina, intorcandu-se cand pe o parte, cand pe alta ( ca sa se bronzeze uniform, fara dungi albe inestetice :)). Iar cum se apropie vara cu soarele ei dogoritor ( speram nu atat de excesiv ), nu-ti mai tb deshidrator.
      Da, poate suna ca o intoarcere in timp, dar nu cumva toata tehnologia aceasta menita sa ne usureze munca nu face altceva decat sa ne imbolnaveasca ?

    3. In plus, Letitia mi-a spus ca a vorbit cu cei de la beorganic.ro si Excaliburul asta are tavile de plastic. Urmeaza sa aduca unul cu tavi metalice care va costa … ta-ta-ta-tam 2200RON.

      Eu inca nu m-am lamurit, trebuie sa studiez atent, daca treaba cu plasticul si dezintegrarea, hormonii, etc e valabila si la temperaturi scazute.

  10. Nu uitati ca pe 27 martie, in cadrul evenimentului ”Ora Pamantului”, puteti stinge lumina intre orele 20.30-21.30 in semn de solidaritate cu… mama noastra Terra ( macar atat sa putem face ).

  11. Buna dimineata,
    Si o saptamana buna!
    1. Trebuie sa avem grija caci fructele, legumele, verdeturile, etc. se deshidrateaza obligatoriu la caldura, insa tot obligatoriu si la umbra, niciodata la soare, tot din cauza temperaturilor mari care se pot atinge. Asa facea strabunica mea, la tara, unde avea spatiu si se bucura de aer curat. Eu am incercat ceva similar anul trecut, pe balcon, insa nu a functionat… de aceea simt nevoia unui deshidratator.
    2. Aveti cumva si o solutie magica si friendly pt. spalat geamuri? A venit sezonul spalatului de geamuri si solutiile eco de cumparat sunt destul de scumpe.

    merci,
    Letitia

    1. Soluția din 2 linguri bicarbonat de sodiu dizolvate într-un litru de apă !
      Mai sunt pe Google alte vre-o 50 întrebuințări ale bicarbonatului de sodiu în gospodărie 🙂 spor la treabă !

  12. Imi propusesem sa scriu cu totul altceva,dar in final se discuta despre un alt subiect asa ca am abandonat ideea….voi reveni maine ( acum adorm pe taste)
    Cristela-nu stiu daca vei putea vreodata sa ,,cuprinzi,,(simti) cat bine faci!!!!!
    Letitia-geamurile se curata foarte bine cu otet sau apa+otet .Pentru ca am un lamai in curte si nu mai stiu ce sa mai fac cu ele cate sunt,o sa incerc si cu lamaie paote merge.Voi posta in curand despre expierienta…

    1. Karen, cu lamaile poti sa faci detergent de vase si o solutie super de dat peste legume si fructe crude, pentru a mai reduce – se zice – din pesticide:
      sucul de la o lamaie
      50 ml otet
      2 cani apa
      2 lingurite bicarbonat de sodiu (optional)
      Se pun intr-o sticla cu pulverizator noua

      Cu drag, cristela

  13. Te rog, citeste postul Buletin de stiri, gasesti acolo toate informatiile.

  14. Sau daca apesi pe cuvintele “cutite ceramice” din articolul pe care tocmai l-ai citit si pe care le vezi colorate in albastru si subliniate, te duce direct la articolul cu informatii despre cutitele ceramice.

  15. Nu e chiar la subiect intrebarea mea, dar fiind vorba de pane-uri… e macar pe langa subiect 🙂
    Nu am folosit pana acum grilul, pt ca sunt vegetariana de cand ma stiu. Am vazut insa retete cu legume la gril si as vrea sa imi iau unul, dar nu stiu de care. Cele de fonta (pentru aragaz) sunt bune? Sau trebuie unse cu ulei?

    1. Adina draga, in primul rand nu ne cramponam de formalisme pe acest blog, e un fel de “ACASA” al sufletului, orice intrebare pentru sanatate e binevenita, indiferent de subiect 🙂 Nu iti face probleme. Din pacate chiar nu am raspuns, pentru ca nu folosesc deloc. Am folosit pe post de grill cuptorul, care are niste tavi, speciale. Dar nu iese grill, cu gust de grill. Nu sunt sigura cat de sanatoasa e si fonta, cat despre ungerea cu ulei, nu te sfatuiesc sa il inalzesti niciodata, poate cel mult pana la 40 de grade. Cu mult drag

  16. pesmetul de la legumele pane este cel din comert, normal, alb? 🙂 sau e ceva din ..ceva integral?

    1. pesmetul alb e din paine alba, faina alba, adica rafinata, adica valoare ZERO. e buna doar la sporit diabetul si obezitatea. plus ca faina alba (rafinata, adica dupa ce din bobul de grau au fost scoase cele mai nutritive parti) este plina de E-uri, mai ales afanatori. In plus, painea alba e cu sare iodata. Fac pesmet acasa, din paine integrala (de la Naturalia, cu sare neiodata). O pun la cuptor, apoi o bag la blender si gata pesmetul. cu drag mult

    2. Pesmetul din pâine, poate fi perfect inlocuit cu pesmet de susan ! Găsiții în farmaciile naturiste, are gust bun, e bogat in calciu, zinc, potasiu acizi grași și vit. E (previne osteoporoza, paradontita, migrenele) Deci nu mai are valoare nutriitivă zero 🙂

    3. Multumim, Diana.”Pesmetul” de susan este de fapt faina de susan. Ca orice faina care contine grasimi, e de preferat sa fie macinata fix inainte de a fi folosita si tinuta la frigider, in cazul in care e in surplus. Nu e nevoie sa dam banii pe faina de susan statuta pe rafturi cu saptamanile, e suficient sa ne facem noi acasa.

      M-as bucura sa previna susanul astea, doar asa …. pentru ca l-am mancat. Din pacate, fara un sistem endocrin puternic si functional si fara un sistem digestiv la fel de robust, ne hranim cu iluzii in privinta metabolismului Ca.

      Cu drag,

      cristela

  17. da, am citit despre faina integrala, de asta am si intrebat. multumesc mult. eu nu stiam totusi din ce este facut pesmetul, nu am mancat niciodata gatit de mine cu pesmet. :-*

    1. Pesmetul e paine uscata si macinata 🙂

  18. Pingback marți, 13.05.2014
  19. Buna ziua, Cristela
    De curand am descoperit siteul, intamplator..eu eram in cautare de retete fara gluten, fetita mea cea mica avand celiachie. Vroiam sa stiu ce sunt fulgii de drojdie. Eu locuesc in Haga, iar aici nu gasesc decat drojdie uscata fara gluten. Fulgii sunt tot uscati? Ii pot vedea intr-o poza?Un week-end placut!

    1. Buna ziua, draga Gia,

      Gasesti toate informatiile in articolul meu: Parmezanul vegetarienilor. Sunt fulgi de drojdie inactiva – Yeast Flakes sau Hefe Flocken.

      Cu drag

  20. Bună, Cristela. Am tot căutat un articol potrivit de pe site-ul tău unde să pot adresa o întrebare, și-anume: cu ce vase gătești? Știu că ziceai într-un interviu că nu folosești plastic, teflon, aluminiu. Eu mi-am cumpărat o tigaie din fontă ne-emailată (cică fonta ar fi cel mai sănătos material pentru gătit), dar mi-a ruginit, chiar dacă o întrețin periodic. În plus, e foarte grea. Ce tigăi și oale folosești tu, pe care le-aș putea achiziționa?
    Știu că mai este un inox foarte scump care tot așa e f sănătos la gătit, dar numai în America se comercializează. Când știu că nu am vasele corespunzătoare, tot câte o rețetă sănătoasă cade de pe listă și ajungem la frustrări și compromisuri.
    Îți mulțumesc din suflet!

    Ioana

    1. Draag mea Ioana, da-l incolo de stres si frustrare, ca face mai rau decat un ambalaj de plastic! 🙂

      Multumesc pentru intrebare. Am putine vase de gatit, pentru ca mi-am simplificat mult … casa, viata. Toate sunt din inox, exceptie tavile de la aragaz, care sunt emailate, sunt cele clasice de cuptor. Eu oricum sunt constransa de faptul ca am plita cu inductie (NU RECOMAND PENTRU SANATATE!! dar cand am cumparat-o nu am stiut ce stiu acum) si ea are nevoie de oale anume.

      Dr. Morse are in cartea lui recomandari pentru vase, nu am ajuns inca atat de “virtuoasa”, am invatat sa accept ca posibilitatea de a se materializa (sau nu ) anumite lucruri imi caleste rabdarea si detasarea.

      Am vrut sa imi cumpar si eu o tigaie de ceramica. Cand am inceput sa citesc pe eticheta lor ce NU contin, mi-am dat seama ca n-am nicio sansa sa aflu adevarat ce contin. Habar n-am, draga mea, ma crezi? Am luat oale de inox pe vremuri, de la Ikea. Apoi am aflat ca erau cu aluminiu, am verificat, asa era. Desi ele erau prezentate ca oale de inox. E o nebunie curata sa traiesti 100% CORECT in lumea asta moderna, pentru ca minciuna a devenit tare priceputa, e prezenta nu prin declaratii mincinoase, ci prin omisiune voluntara.

      Am deci oale si boluri de inox, de sticla, de lut si de lemn.

      Gatesc putin, o masa pe zi, gatesc cu inima buna, mananc cand am energie buna, am grija sa raspandesc energie buna in timpul gatitului, inainte de masa si in timpul ei si gata! Mancarea e informatie.

      Imbratisari!

  21. Draga Cristela,

    Desi am ajuns intamplator pe blogul tau, cautand o reteta de lapte de mei, zile intregi nu m-am putut oprii din citit. Vreau sa iti multumesc mult pentru toate informatiile pretioase impartasite cu noi si pentru lecturile sugerate.
    Eu sunt insarcinata acum, am si o fetita de doi ani si 7 luni. Am facut multe schimbari in alimentatia noastra si mai avem mult de lucru.
    I-am facut fetitei mele lapte de soia dupa reteta doamnei Elena Pridie iar ei,i-a placut fff mult. I l-am dat seara si a avut gaze in noapte aceea si se trezea plangand inainte de fiecare gaz. Dupa care se culca la loc. Diminesta i-am dar iar ca am zis sa nu fie doar o coincidenta. Si episodul cu gazele s-a repetat dupa-amiaza. De atunci nu i-am mai dat, desi a cerut in repetate randuri. Asta inseamna ca are intoleranta la soia? Sau nu am pregatit eu corect laptele? Pot sa mai incerc o data sa ii dau?
    Si inca o intrebare tu cate kg ai acumulat in timpul sarcinilor? Eu pana acum am luat numai 4kg si am 26 de saptamani de sarcina. Am mancat predominat vegetarian de cand te-am cunoscut. Si am tinut posturile. Mama ma tot cearta ca sunt slaba dim cauza asta te intreb.

    Asteptam cu nerabdare lansarea cartii tale.
    Te imbratisam si sa iti dea Dumnezeu putere in tot ceea ce faci in continuare.

    Cu mult drag,
    Andreea

    1. Draga Andreea,

      Multumesc pentru intrebari si pentru gandurile frumoase. Felicitari pentru sarcina.
      Ai intuit corect referitor la laptele de soia, nu ii mai da. Citeste si adaugirile mele la experienta noastra cu soia:
      https://cristelageorgescu.ro/retete-si-dileme-despre-soia-buna-vestire/03/2011/
      si
      https://cristelageorgescu.ro/nota/soia-la-copii-da-sau-ba/

      E normal ca mama ta sa te certe, pentru ca NU INTELEGE. Roag-o doar sa respecte alegerea ta si aminteste-i ca stresul provocat de cicaleala e mai periculos decat dieta fara proteine animale. Am pus la fiecare sarcina 8kg. Grasimea nu e cont in banca, sa iti tina de cald la nevoie. Iar in sarcina stii cat trebuie sa mananci? Uite aici ce am explicat la conferinta mea: https://www.youtube.com/watch?v=RzYJ9C1Y0O0

      Cu drag,

      cristela

Care este opinia ta