Un snack gustos si nutritiv. Antiprimavara

Numar afisari: 7.300

Pentru ca am tot auzit recent povesti despre biata soia, va fac invitatia de a citi (sau reciti) articolul Carnea pamantului si comentariile legate de soia si laptele de soia care sunt la finalul articolului Pane sanatos si Post cu folos.

“Alune prajite” (de soia)

Insist sa imi dati o sansa, sa nu va speriati ca e vorba de soia (nu am o obsesie cu ea 🙂 ), sa cititi mai departe si poate sa incercati. Veti avea o surpriza placuta. O reteta fulger, extrem de usor de preparat, delicioasa (cu gust de alune prajite), aspectuoasa si deosebit de nutritiva. O alternativa la traditionalele alune (de orice fel) prajite care nu numai ca nu mai sunt nutritive, dar nici sanatoase, sub forma prajita. Oleaginoasele se consuma crude. De asemenea un snack foarte potrivit pentru musafiri. In ceea ce priveste copiii, aceasta gustare e potrivita abia dupa 3 ani cred, cand suntem siguri ca pot rontai foarte bine, fara a se ineca.

Ingrediente: 1 cana boabe de soia si sare neiodata sau de Himalaya. Daca va place rezultatul, puteti mari cantitatea ulterior. Eu fac din 500 gr de soia odata. Nu uitati ca soia isi mareste de 3-4 ori volumul in apa.

Mod de preparare: Se lasa soia la inmuiat 12 ore. Se scurge, se clateste si se pune la fiert FIX 30 min (nu mai mult, pentru ca se inmoaie prea tare si atunci “alunele” nu vor mai fi crocante dupa ce le scoatem din cuptor). Dupa ce a fiert se scurge, se clateste, se amesteca umeda cu sarea (ca sa se lipeasca pe boabe si sa se sareze usor). Se da la cuptorul incalzit in prealabil. Se lasa pana cand boabele devin rumene, insa fara a se arde.

Gata reteta! Daca va hotarati si incercati, va rog sa imi scrieti cum vi s-a parut! 🙂

Echipa redactionala 🙂 va doreste tihna si odihna la acest final de saptamana primavaratic. In ceea ce ne priveste speram sa reusim sa il convingem pe Pavel ce inseamna ca intr-adevar a venit primavara. Mai exact ca renul Rudolf si saniuta trebuie sa mearga la culcare pana la iarna si ca mama va exclude temporar din repertoriu cantecelul “Rudolph, the Red – Nosed Reindeer” :). Tentativele de persuasiune de pana acum au esuat, iar negocierile s-au soldat cu lungi plimbari cu sania prin casa (va rog, nu ma intrebati cum arata parchetul!) pe fundalul melodiei de mai sus …, in timp ce Pavel ne arata tacticos nasul cel rosu al lui Rudolf  si ne indeamna sa nu ne oprim: “(H)aide! (H)aide!” :), cu privirea lui demna de Antiprimavara poetului Adrian Paunescu: “Ce daca vine primavara …” ?

 P S: pentru saptamana viitoare, pe langa retete si finalul povestii despre vaccinare, pregatesc un articol care ma entuziasmeaza, despre carti si jucarii “sanatoase” pentru copii.

Numar afisari: 7.300

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

  1. la cate grade le bagam la cuptor?

    1. Nu prea conteaza. Important e sa se rumeneasca, sa devina crocante. Ai varianta sa le pui la temp mare (peste 200 grade) si sa stea 15 – 20 min sau la temp mai mica si sa stea mai mult :)). Eu le pun cam la 220. Desi, stii cum se spune, ca mancarea buna iese la ‘foc mic’. Ca orice lucru bun – se intampla cu rabdare :))

  2. Draga Cristela,

    Nu stiu daca tu crezi in telepatie dar despre subiectul cu jucariile potrivite pt copii aveam in gand sa-ti scriu de dimineata. Cum ai reusit sa-mi citesti gandurile ? Oare o sa ghicesti si ce am sa scriu in continuare ? 🙂

    Vroiam sa-ti propun sa dezbati si sa detaliezi pe marginea unor subiecte gen jucariile potrivite pt copii, pe varste, ( la ce ar tb sa fim atenti, materialele din care sunt confectionate, vopselele folosite etc…am citit mult pe subiectul acesta cand eram insarcinata ca sa ma asigur ca fac alegerile corecte cand va veni vremea ), produsele cosmetice care sa aiba ca numitor comun tot ce se gaseste in natura, produsele de curatenie toxice pt sanatatea noastra dar mai ales a copiilor nostri, cum recunoastem alimentele modificate genetic si cele non-bio ( daca ai nevoie am gasit ceva cu privire la asta pe blog-ul Inei Todoran parca, nu mai stiu sigur ), cum combatem pesticidele omniprezente pe 90 % din fructele / legumele din comert ( eu folosesc o solutie facuta de mine cu care le stropesc dupa ce sunt spalate in prealabil, despre care am aflat relativ recent ), vesnica problema a scutecelelor si a servetelelor umede si cum afecteaza acestea sanatatea bebelusilor, folosirea premergatorului, sau mai generic vorbind- nerespectarea tempo-ului de dezvoltare al copilului dpdv al motricitatii ( din ce in ce mai multi parinti isi aseaza bebelusii in sezut inca de pe la varsta de 3,4 luni ) etc…
    Sunt atatea de acoperit ca mi-ar lua toata ziua sa le insir, sper ca nu e cu suparare ca am venit cu propuneri…E bine de precizat anumite lucruri pt ca putine persoane cunosc adevarul din spatele acestor produse.
    Consumismul in ziua de azi a atins cote fantastice, aproape nimeni nu se arata interesat de crearea propriei creme de fata de exemplu, sau de folosirea bicarbonatului de sodiu ( care e sfant si atat de versatil ) pt curatenie, si lista poate continua…

    Cat priveste snack-ul de boabe de soia, abia astept sa incerc, suna taaaare tentant. Dar intai de toate tb sa fac o comanda online pt soia NMG pt ca sotul a comandat in necunostinta de cauza ( ca sa-mi faca o surpriza ) si nu sunt convinsa ca respectivele boabe de soia sunt bio si NMG ( nu exista nici o eticheta pe punga !!!! )
    Te tin la curent cu reactia ”publicului ”.

    Iar Pavel e tare simpatic cum duce sania dupa el prin casa, noi nu mai putem fi atat de nostalgici cand vedem ca iarna a trecut granita primaverii, nu ?

    Te pup cu tot dragul…

    1. Laura, multumesc pentru sugestii, intotdeauna bine venite! Si eu ma gandesc la toate astea, insa sunt sigura ca o sa ma intelegi daca ma ‘concentrez’ pe cateva dintre ele si treptat … Insa prin rubrica asta de comentarii sunt sigura ca vom putea face IMPREUNA contributii. Am si eu multe materiale, insa am nevoie de TIMP pentru studiu aprofundat si apoi pentru postat 🙂 Dar daca suntem sanatosi, cu rabdare si cu ajutorul vostru, vom atinge si invatat impreuna despre lucruri valoroase.

      In primul rand, te rog sa ne impartasesti solutia pentru legume si fructe. In primul rand, toate fructele si legumele importate, dincolo de pesticidele administrate pe parcurs si pe langa stratul de ceara protectoare (vezi frumoasele mere verzi) se pare ca au si benzoat de sodiu E211, un conservant artificial, bacteriostatic si fungistatic, dar care – conform Bibliei alimentare, autor prof. Mencinicopschi – este un neurotoxic si poate declansa sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). Sa nu mai spun despre ce informatii sunt pe Wikipedia despre el (nu ca ar fi cine stie ce sursa Wikipedia, avand in vedere ca oricine pate posta acolo, insa nu cred ca sunt doar niste mari bau-bau care vor sa ne sperie, in ceea ce priveste informatiile despre E-uri).

      Si eu va pup si va multumesc pentru tot sprijinul si daruirea.

    2. Excelent, multumim!! Seamana cu reteta de detergent (la ingrediete ma refer, merge pe acelasi principiu). Si cu retetele acelea care au circulat pe mail despre solutii de curatat in casa, pe baza de otet si bicarbonat. Si noi tot asa folosim. Am mai gasit de curand la Naturalia niste solutii de curatat pe baza de uleuri esentiale de pin si portocal si care ma tulbura cand le folosesc :).

    3. Si eu folosesc otetul cu bicarbonat la curatenie, plus alte cateva produse de pe elemental, tot de acolo si detergentul de vase.

      Am uitat sa specific ca dr. Oz propunea sa se lase 5 minute fructele /legumele stropite pt a-si face efectul solutia, nu stiu daca pe site-ul respectiv era mentionat lucrul acesta. Daca da, imi cer scuze ca il repet.

    4. Sa incerci si detergentul propus pe blog, cand ai timp 🙂

  3. Si noi mai ascultam inca “Jingle bells”, asa ca stai linistita, mai sunt case cu o perpetua atmosfera de Craciun :). Mult succes sa avem la ‘imprimavararea’ piticilor!!!

  4. Cred ca telepatia functioneaza! Ma intorc din bucatarie unde pregatind una si alta, ma gandeam sa te intreb ce fel de jucarii sau jocuri prefera Pavel…

    Astept cu nerabdare articolul 🙂

  5. Eu sunt un fan bicarbonat de sodiu , se poate folosi in masina de spalat odata cu nucile pt dezinfectarea hainutelor bebelusului, poate inlocui cu succes deodorantul ( ft nociv de altfel ) aplicat pe pielea umezita in prealabil, nu inhiba procesul de transpiratie care este cat se poate de firesc, ci ”ucide” bacteriile care sunt raspunzatoare pt mirosul neplacut.
    Isi are utilizarea si ca dezinfectant WC, dezinfectant gingival, ajutand la indepartarea tartrului… si mai erau dar nu-mi mai amintesc acum, oricum cred ca le cunoasteti deja, nu e o noutate.

  6. Ok, il incercam, se inscrie oricum in gama de ”ingredienti” folositi de noi…

  7. Bune alunele de soia, le-am rontait cu mare placere. O buna idee , eu mancam cateodata alune prajite si nu stiam pana acum ca nu ar fi sanatoase. Scrie si daca mai ai variante de preparat soia, te rog, eu o ocoleam pana acum dar tu m-ai convins ca e ok.

    1. Hello, hello :))) Ce bine imi pare ca ti-au placut. Da, cred ca am scris de ce nu sunt sanatoase oleaginoasele prajite. Logica e aceeasi ca si la uleiuri, apropos de incalzit. Prin incalzire la peste 40 grade, grasimile se hidrogeneaza si din grasimi sanatoase devin ceva gen margarina. Despre care , pana si copiii stiu acum ca e un plastic (ca si formula chimica), cancerigen pe deasupra.

      Multumesc pentru incredere, referitor la consumul de soia, o sa mai scriu si alte retete. Oricum, cred ca ai citit articolele Carnea pamantului si Lactate de soia. Am sa mai adaug si alte retete, pentru diversitate:). Pana atunci sa stii ca poti folosi pulpa de la soia sau chiar 1-2 linguri de faina de soia in diverse droburi si hamburgeri (dai search dupa drob de cartofi si hamburgeri vegetarieni, am dat retetele) si poti tot din faina de soia sa faci un pateu deosebit. Noi il servim cu cartofi copti, ca si pe cel de masline. O sa dau retetele.

      Cu drag

    2. Sa nu uit: un singur lucru te rog: nu cumpara soia texturata din comert – nici nu stiu ce e, de fapt, doar ca are un gust oribil. Adica ia fie boabe (atentie nemodificate genetic, sa scrie pe punga!! Eu le iau de la http://www.obc.ro, categoria produse naturale, NU ECOLOGICE. Culmea e ca cea ecologica e crescuta ecologic, dar modificata genetic. E perfecta si f mare. Cea naturala se vede ca e nemodificata, e inegala, mai sunt si boabe bolnave, etc), fie faina. Ori iti faci tu faina, ori cumperi faina de la Naturalia, daca nu ai cum sa o rasnesti.

  8. Ma bucur tare mult ca am gasit site-ul tau. Am putut sa citesc lucruri interesante aici si bune de pus in practica. Ai dat o adresa de unde cumperi tu soia NMG, dar nu functioneaza. Este corecta?http://www.obc.ro
    . Mai ai si alta adresa?
    Multumesc

    1. Draga Camelia, iti multumesc ca mi-ai atrasa atentia, am renuntat de mult la obc. Pe Forum, la categoria surse de aprovizionare am dat detaliile sursei. Cu singura rugaminte sa nu cumparati lapte praf sau alte minuni gen sare pentru facut iaurt de sia, etc. De la ei multa lume cumpara soia boabe si aparat de facut lapte de soia. Daca nu gasesti adresa, da o strigare, te rog. Cu drag

  9. Este vorba despre magazinul acela din America sau mai sunt si alte surse de incredere in tara de unde poti cumpara soia NMG?
    Ce parere ai despre Sano Vita?
    Multumesc.O zi buna!

    1. Din America nu cumpar nimic de mancare. E un vanzator in cluj, kingstore.ro parca, are soia de la turda daca nu gresesc. De la SanoVita am luat odata soia,cantitate mare, scria produs romanesc, nu era bio, dar era clar nemodificata genetic, chiar am pus poza pe blog, ca exemplificare.

  10. Cristela draga,vreau sa-ti spun ca puiul meu de 2 anisori a gustat delicioasele snack-suri si ma tot miram de el cu ce pofta le papa,si cu cata grija ca nu cumva sa se innece,nu le dadea drumul pana toate erau mestecate,nu se mai satura de ele.nici n-as fi crezut ca i-ar placea asa tare,defapt nu stiu de ce ma mir pentru ca nu e un mofturos.sanatate si numai bine!

    1. Cristina draga, multumesc ca mi-ai impartasit din bucuria ta. Vrei sa iti spun eu de ce le iubeste asa de tare? Pentru ca, desi nu e pe lista de ingrediente oficiale, contin si vitamina MLH: mama-love-home made. Va pup pofticiosilor 🙂

Care este opinia ta?