Vaccinarea – necesitate sau abuz?

Număr afişări : 9.273

Acest interviu realizat si publicat in 2011, face parte din Abecedarul de Vaccinare.

***

Am primit deja mai multe intrebari despre vaccinare. Voi raspunde din aceeasi perspectiva din care scriu despre nutritie: impartasirea experientei personale si furnizarea de informatii din partea unor autoritati competente. M-am documentat intens pentru acest subiect si am purtat discutii responsabile cu doctori din tara si din strainatate, cu mult timp inainte de a se naste Pavel (2009). Am ales impreuna cu sotul meu, cu inima impacata.

Prin articolele mele nu va indemn sa vaccinati sau sa nu vaccinati copiii (sau pe voi insiva). Decizia de a accepta sau refuza unul sau mai multe vaccinuri este una personala, insa – indiferent de ceea ce veti decide in final – va rog, fiti deplin informati despre adevaratele riscuri si avantaje.

Nimeni nu ar trebui fortat (prin intimidare sau prin infricosare) sa se supuna vreunei proceduri medicale, in special una de natura indoielnica. Am constatat cu durere cum propaganda care se face avantajelor vaccinarii si riscurilor ne-vaccinarii pune in umbra sau chiar anuleaza dorinta parintilor de a mai studia alte informatii referitoare la procedura in sine.

Cu ceva timp inainte de a lansa blogul (ianuarie 2011), am reusit sa fac pentru comunitatea de mame si parinti un interviu despre vaccinare cu o persoana care si-a pus in mod neconditionat viata si inima in slujba sanatatii semenilor sai: prof. dr. Pavel Chirila.


Experienta, dragostea neconditionata pentru oameni (promotor al conceptului de medicina crestina), daruirea si curajul cu care militeaza pentru conceptul de “sanatate prin stil de viata”, m-au incurajat sa ii solicit sprijinul pentru o informare competenta, incepand cu acest interviu despre problematica vaccinarii la copii. Dl. prof. dr. Pavel Chirilă este nascut in anul 1946 la Slatina Nera (Caras Severin) si este medic primar de boli interne, doctor în ştiinţe medicale, sef al catedrei de Bioetica si prodecan al Facultăţii de Teologie din Craiova. Cu peste 70 lucrări publicate si alte 86 comunicate, in  ţară şi în străinătate, este si autor/coautor a 15 carti, dintre care amintim:„Medicina naturistă – mic tratat terapeutic”, „Medicina naturistă – concept-diagnostic-tratament”, „Conceptul de medicină creştină”, „Alimentaţia echilibrată a omului sănătos”, „Vindecarea”, respectiv “Tratament homeopatic- îndreptar de simptome şi semne”, „Manual de homeopatie”.

După 1989, cu discretie si sacrificiu a reuşit să construiasca cateva instituţii care au avut influenţă pe plan naţional: spitalul creştin Christiana (unde Petre Tutea s-a stins din viata), şcoala postliceală sanitară omonimă, editura cu acelaşi nume, centrul medical “Naturalia” in Voluntari (Ilfov) bazat pe tratamente naturiste si fitoterapeutice, Centrul de îngrijiri paliative “Sf. Irina” pentru bolnavii de cancer. În plus, a fondat o mânăstire de maici în Pipera, o alta la Slatina Nera si o biserică în Voluntari.  Pentru cititorii care doresc mai multe informatii, un articol din ziarul “Formula As” nr. 941, din octombrie 2010, deschide o perspectiva mai ampla si asupra implicarii sociale a domnlui prof. dr. Pavel Chirila.

In ceea ce priveste problematica vaccinarii, una dintre cele mai recente interventii publice este conferinţa de presă cu privire la efectele controversate ale vaccinului „Silgard” (”Gardasil” în variantă americană) pe care o puteti urmari aici.

1.    Domnule doctor, care este la ora actuala in Romania schema de vaccinare pentru un copil?
Până la 3 ani, schema de vaccinare propusă de Ministerul Sănătăţii, cuprinde 26 de vaccinuri (incluzând şi rapelurile); chiar dacă nu sunt 26 de inoculări se ajunge la aceasta cifră datrită polivaccinurilor (De ex: Infarix conţine 6 tulpini).


2.    Ce inseamna schema obligatorie si cate vaccinuri cuprinde ea? Dar cea optionala?
Noţiunea de “obligatoriu” şi “opţional” este falsă. Zic medicii de familie că este obligatorie, dar, legal, nu este. Reglementarea românească prevede obligativitatea medicului de a vaccina copilul dacă părinţii cer lucrul acesta şi dacă nu există contraindicaţii.

3.    De cand si cum s-a ajuns la un numar atat de mare de vaccinuri?
În urmă cu 30-40 de ani exista o schemă minimală de vaccinuri. Pe măsură ce laboratoarele au preparat noi vaccinuri, medicii (la indicaţia Ministerului Sănătăţii) le-au prezentat ca „benefice”, „necesare” şi „obligatorii”.

4.    Cand, cine si cum au fost facute aceste scheme? Care sunt legile care le reglementeaza? Cum pot fi ele modificate?
Ministerul Sănătăţii şi organismele afiliate (epidemiologie, comisii superioare de vaccinologie, programe de prevenţie, etc.) sunt cei care prezintă şi recomandă vaccinurile medicilor de familie. Legea este bună: vaccinările nu sunt obligatorii (în baza Cartei drepturilor omului, în baza Cartei drepturilor  pacientului, a dreptului la liberă decizie, etc).

5.    In  Romania, fata de alte tari (de ex. Austria, unde planul de vaccinare are doar statut de recomandare) planul de vaccinare obligatorie este o conditie pentru a putea fi inscris la gradinita, scoala, activitati colective. De ce nu avem dreptul la optiune?
Decizia de a nu înscrie un copil la şcoală sau grădiniţă pentru că nu e vaccinat este un alt abuz, de data aceasta al directorilor de şcoală şi grădiniţă; în special ale celor de stat (pentru că salariaţii statului nu au libertatea de gândire şi decizie a celor privaţi). Nu există nici o reglementare a Ministerului Educaţiei sau a Ministerului Sănătaţii care să condiţioneze înscrierea la şcoală (drept elementar şi constituşional al oricărui cetăţean) de vaccinările făcute. În realitate avem dreptul la opţiune. Dacă s-ar merge în justiţie părinţii ar câştiga întotdeauna.

6.    Care ar fi solutia ca totusi copilul sa urmeze un parcurs normal social, daca nu este vaccinat?
Societatea civilă are două soluţii:
-să reacţioneze şi să impună legea;
-să-şi înfiinţeze şcoli private care sânt dispuse să respecte legea copiilor.

7.    Care ar fi solutiile alternative vaccinurilor? Sunt aceste solutii recunoscute si acceptate?
Majoritatea copiilor se nasc sănătoşi. Părinţii şi corpul medical trebuie să depună eforturi maxime pentru ca oameni să nu-şi piardă sănătatea pe parcurs. Aceasta este adevărata profilaxie (nu cea cu substanţe farmacologic active). Dacă copilul are un stil de viaţă corect, adică alimentaţie cu proteine de calitate fără aditivi, cure de aer curat, somn bun eficient, evitarea marilor aglomeraţii, a aerului poluat, a încăperilor igrasioase, a antibioticelor şi altor medicamente immunosupresive, atunci imunitatea copilului rămâne constant bună şi nu e nevoie de medicamente sau vaccinuri. Remediile homeo şi fitoterapice nu sânt similare vacciurilor dar sânt eficiente în creşterea imunităţii prin alte mecanisme de acţiune. Faptul că nu sunt recunoascute şi acceptate de întreg corpul medical nu trebuie să ne demobilizeze; explicaţia este una singură: metodele nu sunt predate în facultatea de medicină şi sunt întotdeauna la concurenţă cu medicamentele chimice.

8.    Ce risca medical un parinte care refuza sa urmeze schema de vaccinare?
Pentru a vă răspunde la această întrebare vă dau un singur exemplu: România este cea mai vaccinată ţară contra tuberculozei şi de ani de zile este prima din coada Europei la incidenţa şi prevalenţa tuberculozei. Ţările nordice nu şi-au vacciant niciodată şi nu işi vaccinează populaţia împotiva tubercuozei. Şi nu au nici un caz de tuberculoză sau au o incidenţă foarte mică.

9.    Ar trebui sa ne vaccinam pe sistemul preventie (pentru toate posibilele boli, afectiuni, riscuri) sau doar pentru acelea pentru care nu exista tratament?
Principiul vaccinării nu funcţionează la toate bolile infecţioase. Din păcate ceea ce se observă in vitro nu este identic cu ceea ce se petrece „in vivo”, de aceea sânt atât de multe insuccese ale vaccinurilor.

10.    Prezinta vaccinurile si riscuri? Care sunt acelea si in ce situatii? Este adevarat ca pot provoaca o boala pe care, teoretic, ar trebui sa o previna? Este adevarat  ca pot cauza alte boli in afara celor pe care trebuie sa le previna? Putem concluziona ca vaccinurile tind in general sa compromita sistemul imunitar?
Vaccinurile au riscuri menţionate în prospect şi în studiile făcute chiar de fabrica producătoare: reacţii alergice locale, reacţii alergice sistemice, epuizarea mecanismelor de apărare datorită abuzului de vaccinuri, boală autoimună inclusiv datorită conservanţilor, efecte mutante asupra tulpinilor microbiene sau virale respective, etc.

11.    Care este legislatia europeana in materie de vaccinare? Dati-ne va rugam exemple din alte tari membre UE?
Legislaţia europeană este identică cu a noastră: nici un vaccin nu este obligatoriu, este doar opţional (adică se face la cerere).

12.    Credeti ca vaccinarea a devenit de de fapt „o afacere” bazata pe teama indusa si lipsa de informare?
Exact. Aţi anticipat răspunsul.

13.    Unde se pot informa parintii in mod complet si eficient despre tematica vaccinarii?
Pentru specialişti – în studiile de specialitate, pentru publicul larg – pe site-urile dedicate vaccinurilor. Este suficient să acceseze cuvântul cheie „vaccin” sau „vaccinare” sau „vaccinuri”.
Număr afişări : 9.273

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. Draga Cristela,
  La indemnul prietenei comune, Cornelia Marin, am intrat sa-ti citesc blogul si de cateva ore nu ma mai pot opri…manipularea informationala este motivul principal din cauza caruia nu am incredere in orice fel de sursa de informatii, insa pot spune deja ca am incredere in ce scrii tu, asa cum am incredere in ce spune si scrie Corne si ii multumesc lui Dumnezeu ca existati si ca ati aparut in viata mea! E posibil ca increderea mea in ce scrieti voi sa vina si din faptul ca tot timpul argumentati cu cercetari, studii, interviuri, etc astefel incat oricine vrea, e liber sa verifice si sa se convinga singur, nu doar sa va creada pe cuvant! Asa am reusit eu sa-l conving pe sotul meu ca laptele nu-i face bine! Si dupa ce a citit articolul Corneliei si a vrut initial s-o contrazica cautand materiale “pro”, s-a linistit cand a gasit atat de multe studii si cercetari “contra”. Am dat acest exemplu, pentru ca 1.sunt sigura ca tot cercetand ati ajuns si voi (tu si Corne) la anumite concluzii care v-au facut sa va schimbati stilul de viata si nu numai modul de a manca si 2. cel mai important, numai argumentand puteti raspandi mai departe informatii credibile si ajuta astfel cat mai multi oameni! Te rog continua sa postezi informatii (si ma refer aici inclusiv la retete 🙂 ) atat de necesare noua tuturor! Iti multumesc din tot sufletul pentru munca ta si pentru tot ce faci!
  Cu drag,
  Ro

 2. Draga Cristela, (ce nume frumos!) sunt la prima mea vizita pe blogul tau, si am ajuns aici din nevoia de a citi mai multe despre vaccinari. Esti o incantare, si, la fel ca si Rodica spun si eu ca deja am incredere in ceea ce spui tu despre asta. Eu mi-am vaccinat ambii copii pana acum, dar la ultimul vaccin al fetitei mele de 4 ani nu am mai vrut sa merg. Am fost chemata la cabinet sa semnez refuzul meu. Am o intrebare insa: daca vaccinarile se fac in mai multe etape, mai are vreo importanta daca am refuzat acest vaccin care era ultimul din serie? Vreau sa spun, o mai ajuta la ceva ? De la cabinet imi spuneau ca daca nu vreau sa il mai fac se anuleaza tot ce a facut pana acum. Asta ar trebui sa fie de bine?
  Eu sunt vegetariana(fara consum de proteina animala) de la inceputul anului, iar primele aprox 3 luni am avut o dieta preponderent cruda. M-am intors insa si la mancarea vegana gatita caci inca ma simt foarte atasata de ea. Incerc sa-mi tin si copilasii cat mai aproape de aceasta dieta, si in proportie de 70% reusesc.
  Vreau sa mai adaug ca beneficiile renuntarii la proteina animala le-am resimtit inca de acum 2 ani,moment in care am renuntat mai intai la carne si peste. Primul si cel mai important succes a fost disparitia durerii de articulatii, care ma dureau foarte tare in special la schimbarea vremii si la unele miscari. Nu stiu daca sunt vindecata de reumatismul pe care il aveam dar da atunci nu am mai avut nici o durere in acest sens.
  Scuze ca “m-am lungit” asa! Am simtit nevoia sa ma prezint.
  Cu drag,Angy

  1. Draga Angy, nu e nevoie de scuze :), bine ai venit.

   Nu stiu la ce se refereau ei la cabinet, ca pot avea multe in cap. Dar stiu ca odata facut, tot ce contine el ramane in organism in cea mai mare parte si exista posibilitatea sa ‘loveasca’ cand nu ne asteptam, chiar la batranete. A scris pe blog Trandafira, vei vedea la Comentariile articoleleor de la Vaccinare, mai multe despre procedura de dezintoxicare de vaccinuri, pe care stiu ca o urmeaza acum multe mamici.

   Te felicit pentru schimbare si pentru perseverenta. Nu trebuie sa te blamezi sau complexezi ca nu mananci crid 100%. Eu am scris de mai multe ori ca nici un exces nu e bun. Sa gasesti proportia care pe tine te face sa te simti bine si mai ales sa cauti sa ai la fiecare masa ceva VIU. Un inceput bun ar fi 50-50 crud-gatit la fiecare masa sau per total ziua respectiva. Daca ai sa te uiti la Meniul Zilei, vei vedea exemple.

   Cu mult drag, multumim de impartasiri. Vei intra si tu la categoria “Se poate!” 🙂

 3. Ma numesc Felicia si mi-am luat inima in dinti si am inceput sa-ti scriu. In primul rand ma bucur ca mai sint si alte mamici “nebune” preocupate de vaccinarea pe care sistemul medical romanesc vrea sa o impuna copiilor lor si care au refuzat vaccinarea. Trebuie sa spun de la inceput ca regret ca nu am descoperit mai demult acest site al tau, mai ales in noptile in care ma framantam ce sa fac in legatura cu vaccinarea copilului meu Robert, care are acum 7 luni si aproape o saptamana. Ca sa rezum: pana acum i-am facut vaccinarile corespunzatoare recomandate pana la 4 luni iar acum vreau sa prind curaj si sa le refuz pe celelalte. Am citit foarte mult legat de vaccinari dar totusi nu am avut curaj pana la capat sa refuz vaccinarea copilului pana acum , mai ales sa medicul de familie m-a speriat asa de tare legat de bolile pentru care se face vaccinarea incat am acceptat cu inima stransa sa-mi vaccinez copilul, fiind convinsa ca gresesc dar nereusind sa fiu ferma in refuzul meu. Trebuie sa recunosc si faptul ca nu stiu prea multe despre bolile pentru care sint vaccinati si cum se transmit aceste boli si ce m-a speriat mai tare a fost ca medicul de familie mi-a prezentat situatia foarte dramatic spunandu-mi ca argument final, citez”doamna, e treaba dumneavoastra ce vreti sa faceti dar aceste boli sint boli mortale si nu va vad, de exemplu in cazul tusei convulsive ca o sa luati cutitul si o sa taieti gatul copilului ca sa poata respira”. Asta m-a speriat cumplit si asa ca am acceptat sa il vaccinez fiind tot timpul nemultumita de decizia aceasta si cautand in continuare informatii despre vaccinari. Gasind site-ul tau si citind inca odata despre acest subiect m-am hotarat din nou sa nu-l mai vaccinez. As vrea doar sa imi spui, din ce stii tu, cum pot sa il protejez mai bine in afara de grija pentru o alimentatie sanatoasa, tratament homeopat corespunzator, evitarea pe cat posibil a aglomeratiilor etc. Ce nu stiu este cum il pot proteja in cazul in care pana la urma tot va merge in comunitati mai mari in care s-ar putea sa existe aceste boli. Sincer as vrea sa stiu ce sa fac pentru a fi mai bine pentru copil. Deja medicul de familie ne-a chemat sa semnam declaratia ca nu vrem sa-l m-ai vaccinam neuitand sa ne aminteasca faptul ca nu va fi primit in nici o colectivitate organizata daca nu ii facem vaccinurile. Aceasta sincer ma ingrijoreaza mai putin si stiu ca la momentul respectiv ma voi bate daca va fi cazul pentru a ni se respecta dreptul la educatie chiar daca nu am vaccinat copilul. Cel mai mult ma preocupa sanatatea lui si ce pot face eu sa i-o pastrez. Multumesc mult.

  1. Felicia,

   In articolul meu Rationalitate gasesti raspunsul la toate intrebarile. Apoi, te rog sa fii inteleapta si sa te gandesti ca atunci cand un copil face o boala, ea are o perioada de debut, cand o poti lua din pripa, nu sunt boli la care nu exista tratament. Anticorpii dobanditi prin trecerea prin boala sunt cei mai calitativi.

   In plus, dupa cum am explicat si cum este mentionat chiar pe prospectele vaccinurilor, vaccinarea nu ofera 100 garantie ca organismul va produce anticorpii necesari, mai exact ca nu vei face boala.

   Cu mult drag, te mai astept, oricand.

 4. Buna seara Cristela , de cateva zile iti “devorez” blogul…pe care l-am descoperit cu siguranta nu intamplator…. notez retete + testez ( delicios si cu succes maxim la a mea fetita de 2ani si 4 luni, careia nu reuseam sa ii adaptez meniul meu…de aceea sunt atat de bucuroasa ca te-am gasit) trimit link-uri prietenelor mele care au la randul lor copii si multumesc lui Dumnezeu ca exista oameni ca tine capabili sa-si consume timpul si energia sa ii “lumineze “si pe altii. Indraznesc sa te intreb si eu ceva, vazand cu cata generozitate raspunzi tuturor: Ce stii despre tratarea/prevenirea tetanosului . Am si o fetita de 5 luni pe care nu am si nu o sa o vaccinez dar doctorita noastra, pediatru homeopat, imi tot spune ca ea e datoare sa ma avertizeze in legatura cu tetanosul…ca nu exista tratament, ca se moare de la el, etc….si bineinteles ca nu exista vaccin pt bebelusi doar antitetanos ci Infarixul.
  Si o alta intrebare : laptele de susan e normal sa fie amarui sau susanul meu are o problema ? Din cauza acestui gust Daria , fetita mea cea mare….cea mica e pe lapte de titi , inca exclusiv,……nu il accepta si atunci il amestec cu lapte de migdale.
  Multumesc !
  Cu recunostinta!

  1. Draga Ina, cu drag iti raspund si sa stii ca avem si Forum pentru teme interesante, in afara articoleleor :). Asadar:

   1. la Blogroll (Ce urmaresc) ai linkul catre site-ul dnei dr christa Todea – Gross. Gasesti acolo ce te intereseaza si chiar o poti contacta.
   2. Da, asa e laptele de susan, amarui. Eu ii pun putina banana.

   Cu drag

 5. Buna din nou, Cristela, ma intriga raspunsul intrebarii nr7 si anume “Dacă copilul are un stil de viaţă corect, adică alimentaţie cu proteine de calitate fără aditivi, cure de aer curat, somn bun eficient, evitarea marilor aglomeraţii, a aerului poluat, a încăperilor igrasioase, a antibioticelor şi altor medicamente immunosupresive, atunci imunitatea copilului rămâne constant bună şi nu e nevoie de medicamente sau vaccinuri. Remediile homeo şi fitoterapice nu sânt similare vacciurilor dar sânt eficiente în creşterea imunităţii prin alte mecanisme de acţiune” si chiar ma intreb putem sa ne tinem copiii in astfel de globuri de cristal? Am inteles ca tu nu ti-ai vaccinat copiii, cum reusesti sa ii feresti in Bucuresti de aerul poluat de exemplu? Multumesc pt tot timpul pe care il acorzi acestui blog.

  1. Monaela, aceste cerinte chiar nu mi se par un “glob de cristal”. Intr-adevar, aerul poluat este poate singura cu care noi, romanii din Bucuresti mai ales nu prea putem fi in conformitate.

   Eu am scris de mai multe ori ca mi-am modificat viata si eu, si sotul meu, de cand au aparut copiii si chiar mai de dinainte, tocmai pentru a fi si noi sanatosi sa ii crestem. Noi ne-am mutat din Bucuresti, la tara.

   Sfatul meu este sa nu intri in panica, aerul poluat este unul, dar nu singur dintre factorii care contribuie la scaderea imunitatii. Macar sa fie restul cerintelor respectate intocmai – ceea ce nu e imposibil si nici atat de obositor – si atunci, la final de saptamana se gasesc 2 zile cu aer curat in afara de Bucuresti, plimbari prin padurea din vecinatate (ce a mai ramas …), macar 1-2 ore pe zi.

   CU drag

 6. Buna! Multumesc pentru blog, ma inspira, ma ajuta. O intrebare am vizavi de vaccinuri: fetita mea (are 3 ani acum) a facut de la inceput vaccinurile. Exista vreo consecinta asupra sanatatii ei daca nu continui cu rapelurile? Un medic m-a sfatuit sa le fac si sa incerc sa contracarez efectul nociv cu homeopate, care sa o “curete” in timp dar nu vad avantajul. Regret sincer tot ce am facut in necunostinta de cauza, chiar si faptul ca am nascut la spital, vaccinurile, primele antibiotice – date de frica…acum am invatat multe. A avut febre si de 40 si nu i-am dat macar un paracetamol in schimb am aplicat metodele “strabunicii”. Cu alimentatia stam toti trei prost si mi-e greu sa intru pe sistemul vegetarian – nu mie ci familiei in general si din lipsa unei organizari in a cumpara cele necesare. Dar datorita blogurilor de genul celui de fata am prins curaj. Informatia nu mai e imprastiata si nu mai trebuie sa o caut disperata in mii de surse!

  Inca odata multumesc…va doresc succes si astept un posibil raspuns, poate stii/stie cineva mai mult!

  1. Aleca, va sugerez sa luati legatura cu dna dr. Christa Todea Gross. Cu drag

 7. Hristos a inviat!

  Draga Cristela,
  avem si noi o fetita superba de 1 an, pana acum sanatoasa tun (in afara de o otita care i-a trecut repejor), extrem de vioaie, activa, foarte bine dezvoltata si fizic si intelectual. Oricat ne-am chinuit, din motive “anatomice” existente la mine, nu a reusit sa suga, dar i-am pompat laptele pana la 1 an, acesta fiind mancarea ei exclusiva pana pe la 8 luni.
  I-am facut vaccinurile recomandate de pana acum, si recent am aflat ca se face si ROR pe care oricum nu vroiam sa i-l administram, nici inainte sa ma apuc sa ma documentez. Am ajuns la decizia sa-i masuram titrul inainte de a face vaccinul DTP de la 1 an (macar pentru a putea amana pana ma lamuresc linistitor) si de a refuza ROR.
  Se pare ca Dumnezeu ne daruieste si un alt copilas, caruia nu vrem sa-i administram vaccinurile de la maternitate.
  Scriai intr-o postare ca trebuie sa fie permanent cineva cu el dupa nastere – cum e fiabila solutia aceasta? Mentionez ca urmeaza sa nasc la o maternitate privata (daca nu intervine ceva). Pe primul copil l-au dus la analize de rutina (ziceau) cat timp inca ma cosea medicul dupa nastere (naturala). Poate taticul sa-l insoteasca pe bebelus cat timp acesta e analizat de medici?
  In alte ordine de idei, stii cumva de un medic pediatru bun din Tg. Mures?
  Multumesc anticipat pentru raspunsuri si multa bucurie iti doresc!

  Ana

  1. Metanoia, mare bucurie si binecuvantare casa in care sunt copii! Cu doi, mai ales de varste apropiate, e minunat, e minunat! Sunt atat de scumpi, noua ni se pare o poveste, ne uitam la ei minute in sir, deja se joaca impreuna, sunt ca doi ingeri, in universul lor … E solicitant, dar e implinitor pentru suflet. Sa nu te temi, nu va fi greu, uneori vei simti ca nu mai ai resurse, dar Dumnezeu iti da putere si rabdare si te vei bucura din plin!

   Da, se poate, mai ales la particulari (desi eu si la stat as muri cu ei de gat, daca nu ne-ar lasa). Sotul sa fie non stop cu copilasul dupa ce il nasti. Sun ochii lui sa se faca orice. Desi ar trebui sa nu i se faca nimic decat sa ti-l dea la san imediat, indiferent de ce ti se face tie. Bineintels ca poate, sa cereti si sa impuneti asta.

   Medic, nu stiu, poate un schim de experienta si impresii cu mamicile de pe Forum…?

   Sarcina usoara si sanatate din plin!

   Cu drag

   PS – iti recomand cateva articole despre alaptare pe Forumul meu:)

 8. O parafrazez pe dna doctor, care i-a zis doamnei Felicia ca nu stie daca i-ar lua copilului gatul cu cutitul daca ar face tuse convulsiva. Pe bune? Eu cred ca o luam la bataie daca imi spunea asa ceva. As fi dura, nu as admite raspunsuri de acest gen. Multi medici dupa vaccin, daca apare o problema spun “unii au reactii de genul, dar nu trebuie sa va ingrijorati” si asta dupa o zi, probabil dupa ce au discutii de culise ce le spunem alora. Cand fac un vaccin trebuie sa-i spun omului si bune si rele…dar ei s-au invatat: pacientul habar nu are medicina, putem sa-l chemam sa-i spunem ce vrem…Pai nu asa tata; responsabilitatea actului medical e sa-si aduca aminte si pe toaleta ca ei sunt medici si daca un copil a patit ceva din vina lor sa planga si noaptea in somn…dar plange cineva? Tot amaratii de parinti, care o trag cu copilul uneori o viata ca medicul se spala pe maini.

  1. Draga Jazira,

   Este un punct de vedere pe care iti multumesc ca l-ai exprimat si pentru care am scris articolul RATIONALITATE. Dincolo de ceea ce are de facut medicul, important este sa constientizam ca atat industria farmaceutica, cat si cea medicala, nu fac nimic altceva decat sa capitalizeze pe lipsa noastra de informare. Asadar, pentru preventie, eu pledez intitdeauna pe asumarea responsabilitatii parintilor/pacientilor, prin informare, cunoastere si prin gandire critica. Pentru ca atat a da vina pe medic sau pe oricine altcineva, cat si a ne plange de mila, a ne victimiza, nu ne ajuta sa ne redobandim sanatatea noastra sau pe cea a familiei.

   Cu mult drag,

   cristela

 9. Ce e de facut avand in vedere ca s-a dus o campanie agresiva pt promovarea vaccinarii si tocmai urmeaza zilele urmatoare si dezbaterea publica pe proiectul legii introducerii vaccinarii obligatorii dupa modelul francez?
  Se doreste sanctionarea drastica a parintilor care refuza vaccinarea si oprirea accesului la educatie pt copiii nevaccinati, care, vezi Doamne ar fi un pericol pt cei vaccinati (ca sa vezi unde erau ‘teroristii biologici”) si “o sursa de viitoare epidemii”! Doamne apara-ne de drobul de sare, de prosti si de cei care ne iau de prosti!
  De fapt, sistemului ii e frica de parintii informati, hotarati, curajosi si cu initiativa. Cu o rata nationala de vaccinare de vreo 70 o/o, s-a depasit demult masa critica…

  1. Draga Tania,

   Ce e de facut vom decide cand va fi cazul. Momentan sa nu ne consumam energia in reactii la scenarii ipotetice. Copii nostri au nevoie de noi, sa le daruim lor energia noastra.

   Cu drag

 10. Buna tuturor. Eu am fost zilele trecute la m de familie. Menționez ca Lina are un an si noua luni si nu am mai vizitat o pe Dna dr de mai bine de un an. A sărit imediat sa i facem ultimul vaccin fetei. Eu i am spuse ca nu creau sa l fac. I am amintit ca fetiței mele i au ieșit niște pete (din 2 in 2 luni câte 2-3 pete- inclusiv pe fata). Ca atunci când i am adus hârtie de la 3 dermatologi – diagnostic – mastocitoza.., nici nu știa ce boala este asta. Boala sistemica. I am spus ca bănuiesc vaccinarea de aceasta boala. La care ea a început sa se bată cu pumnul in piept ca nu e. Am întrebat o de ce e atât de sigura, din moment ce nu se cunosc cauzele acestei boli. Si începuse sa mi enumere decese de polio, printrre care si tetanos. M a pus sa Semnez o declaratie. Am intarsia the sa ma informed. Am avut lice at in anul in care am . Nascut.Am uitat sa mentioned ca dupa 8 luni n a Mai is sit Pete. E fetita. Sanatate si ochi des his tuturor. Iar tie Cristela,: ferice de familia ta ca te are. Domnul sa te binecuvanteze

Opiniile sunt dezactivate