Vaccinarea nu este obligatorie in Romania, iar intentionata lege a obligativitatii este ilegala, imorala si neconstitutionala. Afla de ce.

30 Septembrie 2011: Urmare a recentelor demersuri legislative legate de Carnetul de Vaccinari, Registrul Electronic National de Vaccinari si Hotararea de Guvern privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele legale din domeniul sănătăţii publice, am primit intrebari si sesizari despre Carnetul de Vaccinari ca “pasaport” pentru inscrierea la scoala si la gradinita.

Multi parinti care nu au vaccinat, au vacinat partial sau nu intentioneaza sa vaccineze copiii sunt ingrijorati de conditionarea inscrierii la gradinita sau la scoala de prezentarea Carnetului de Vaccinari. Cum se incadreaza o astfel de solicitare in contextul legislativ romanesc si european? Cum procedam in astfel de situatii?

Am lucrat cu o casa de avocatura din Romania pentru a putea pune la dispozitie raspunsurile de mai jos:

1. In Romania nu exista la ora actuala nici o lege privind obligativitatea vaccinarii si abuzurile pot fi sanctionate. Legea 649/2001 – invocata de cele mai multe ori ca baza legala pentru refuzul inscrierii in unitati de invatamant – nu se refera la obligativitatea de a fi vaccinat, ci la obligatia ca medicul sa vaccineze la cererea pacientului, dupa ce l-a informat corect cu privire la actul medical in sine. In lege se vorbeste si despre schema de vaccinare recomandata de Ministerul Sanatatii, nicidecum de schema obligatorie. Insusirea in mod automat si impamantenirea termenului “obligatoriu” tne de folclor si se datoreaza lipsei de instruire sau orbirii civice despre care am mai amintit. Orbire care ne face sa luam in mod automat drept bun si adevarat tot ce spune o autoritate. (Pana la urma e firesc, doar pe asta se bazeaza si sistemul de invatamant obligatoriu, pe domesticirea, dresajul si supunerea individului in fata autoritatii, nu pe stimularea creativitatii si personalitatii lui).

Actualizare 13 noiembrie 2013: Ce spune Ministerul Educatiei?

Actualizare 4 noiembrie 2014 (imagine preluata de la Olivia Steer):

NU VACCIN

Registrul Electronic National de Vaccinari este si el utilizat de medicii de familie, pe post de sperietoare de parinti. A fost publicat in MO, Ordinul nr. 1234 din 3 august 2011 privind instituirea metodologiei de raportare on-line in Registrul Unic de Vaccinari. Textul Ordinului a nascut nevoia de clarificari. Esential este un singur lucru: este vorba despre schimbarea metodologiei de raportare, mai exact de la hartii la online. In rest nu apar nici un fel de noutati cu privire la obligativitatea vaccinarii. Si acest Ordin este in conformitate cu Legea 649/2001 despre care am vorbit la inceput. Toate referirile la copii sunt legate de copiii vaccinati deja sau care intentioneaza, voluntar, sa urmeze aceasta procedura medicala.

2. Vaccinarea fortata (direct sau indirect, explicit sau implicit) este o ilegalitate – vezi si finalul articolului cu actualizari 2015. Cadrul legislativ romanesc este si trebuie sa fie si din acest punct de vedere in armonie cu cel comunitar, privind drepturile pacientului. Legea nr. 46/2003 (a pacientului) vorbeste la art. 1, alin. b) si la art. 3 despre discriminare in actul medical, respectiv ca pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoana umana, fara nicio discriminare. Mai departe, la art. 13 citim: Pacientul are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala asumandu-si, in scris, raspunderea pentru decizia sa. 

3. Si atunci, de unde atata confuzie si abuz? O posibila si cea mai probabila cauza este tot legiuitorul. Recent, mai exact miercuri, 24 august 2011, Guvernul a aprobat HG privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice (ea inlocuieste vechea lege 98/1994, abrogata in 2011). In mod distinct sunt definite la cap XII contravenţiile si sanctiunile la normele privind organizarea şi funcţionarea instituţiilor pentru protecţia, educarea, instruirea, recreerea şi odihna copiilor şi tinerilor. Specific la art 50, alin. b se stabileste: “Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei: primirea în unităţile pentru  protecţia, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor fără dovada efectuării imunizărilor profilactice obligatorii şi fără documentele medicale eliberate de medicul de familie care atestă starea de sănătate a copiilor şi tinerilor”. Multe persoane si organizatii au intrat intr-un soi de alerta in momentul publicarii proiectului de HG pe site-ul Ministerului Sanatatii, deoarece in mod evident, printr-o astfel de masura vaccinarea devine indirect sau poate fi in mod abuziv invocata drept conditie pentru accesul la educatie. Asta cu toate ca, asa cum am aratat la punctul 1, vaccinarea nu este obligatorie. Clarific insa ca cerinta controversanta nu a fost introdusa cu titlu de noutate in recent adoptata HG, ci ea exista inca din vechea lege 98/1994.

Avem de-a face cu un legiuitor confuz, confuzant si contradictoriu. Pe de op parte ne spune ca obligativitatea legala privind vaccinarea nu exista, ca abuzurile pot fi sanctionate, pe de alta parte insa instituite obligatia institutiilor de invatamant de a solicita Carnetul cu Vaccinuri si prevede sanctiuni in caz de abatere!

Sub pretextul grijii fata de sanatatea copiilor vaccinati, insa in fapt tematori de amenda si ignoranti prin modul de cunoastere a subiectului, conducatori ai multor institutii de invatamant refuza sa inscrie copiii nevaccinati, anihiland un drept garantat de Constitutie si comitand astfel un abuz.

Teama lor e hilara. In cadrul reportajului ancheta din 9 iunie 2013, de la ProTV,  “Vaccinarea in masa, binefacere sau risc?”, Dr. Adrian Cacovean, pediatru si homeopat, formuleaza desavarsit esentialul: “Abuzul acesta este exagerat si nu are nicio justificare. Daca nu a fost vaccinat, atunci de la cine ia, de la cei vaccinati? Sau cui i-o da, celor vaccinati? Deci vedeti ca nu are nicio logica.”

4. Ce e de facut? O solutie ar fi prezentarea unei Declaratii pe proprie raspundere a parintelui, din care rezulta ca nu este de acord ca acesta sa fie vaccinat, impreuna cu un Aviz al medicului de familie sau pediatrului, din care sa reiasa ca este clinic sanatos. In acest moment, decizia de respingere din partea autoritatii gradinitei, scolii, taberei, bazinului de inot, etc constituie un abuz discriminatoriu, ilegal, neconstitutional si totodata imoral ce poate fi atacat in instanta, cu sanse reale de succes.

Nu uitati ca indiferent cine va suna, va cheama, va constrange, va ameninta, va sperie ca trebuie sa va vaccinati copilul, aceasta decizie si consecintele ei sunt EXCLUSIV personale, iar pretinderile, amenintarile si constrangerile de orice fel, din partea oricui, chiar si a unei autoritati, nu au temei legal.

Pe 21 octombrie 2015, Dr. Adrian Cacovean spune:

“Pe toti cei care cred ca vaccinarea trebuie sa fie obligatorie ii trimit alaturi de Hitler, doctorii mortii din lagarele de cercetare medicala si exterminare nazista, sunt de aceeasi teapa cu Iliescu si cu mineriadele lui, de aceeasi natura cu tortionarul Visinescu si criminali impotriva umanitatii. Actul medical cand nu mai este liber consimtit, devine recoltare de organe pe intemnitati ilegal si pe viu fara anestezie si crima impotriva umanitatii cum este antisemitismul, nazismul, nerespectarea drepturilor omului si a demnitatii umane.

Cei care persecuta copii nevaccinati vor suporta rigorile legii internationale, inclusiv parlamentarii care vor da o lege antiumana, angajatii ministerului sanatatii si toti tortionarii implicati in aceasta incalcare flagranta a drepturilor omului in Romania. Doctorii care santajeaza parintii sa-si vaccineze copii nu respecta juramantul Hipocratic si nu sunt demni de practica profesiei medicale.

Legea care obliga la vaccinare este un santaj al guvernului si Parlamentului Romaniei asupra propriilor cetateni si trebuie abrogata impreuna cu pedepsirea tortionarilor din domeniul medical.” (sursa)

Actualizare octombrie 2015. Referitor la proiectul de lege privind introducerea obligativitatii vaccinarii in Romania. Extras din Scrisoarea Deschisa adresata Ministrului Sanatatii de Federatia Organizatiilor Ortodoxe Pro-Vita, prin vicepreşedintele Dr. Christa Todea-Gross.

Vaccinarea obligatorie este ilegala, deoarece:

1. Încalcă principiul inviolabilităţii libertăţii persoanei, reglementat de art. 23 alin. 1 din Constituţia României prin faptul că simplul act al vaccinării constituie o contrângere a voinţei persoanei copilului, cu atât mai mult cu cât proiectul de lege reglementează posibilitatea efectuării vaccinului fără acordul prealabil al părinţilor.

2. Încalcă dreptul fundamental la educație, prevăzut în Constituţia României, la art. 32, alin 1: „Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.“

3. Încalcă dreptul constituţional la viaţă şi dreptul la integritate fizică şi psihică a persoanei, prevăzute de art. 22 alin. 1 din Constituţia României. Actul vaccinării reprezintă un act medical preventiv, facultativ, fără să existe o garanţie suficientă şi rezonabilă împotriva riscurilor sau reacţiilor adverse ale acestuia, existând posibilitatea reală pentru persoana căreia i se administrează să i se pună în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea fizică sau psihică. Din toate cazurile dramatice apărute în presă urmare aplicarii unor vaccinuri si chiar din cuprinsul oricărui prospect de vaccin, rezultă că nu există nici o garanţie împotriva riscurilor sau reacţiilor adverse ale unui vaccin.

4. Încalcă principiului constituţional al dreptului persoanei umane de a dispune de ea însăşi, principiu prevăzut de art. 26 alin. 2 din Constituţia României deoarece actul vaccinării constituie o ingerinţă nelegală în viaţa intimă şi privată a copilului şi în familia acestuia, ÎN MĂSURA ÎN CARE NU EXISTĂ UN ACORD PREALABIL EFECTUĂRII ACESTUIA .

5. Încalcă dreptul la libertatea conştiinţei, consacrat de art. 29 din Constituţia României. În conţinutul oricărui proiect legislativ este obligatoriu să se reglementeze dreptul părinţilor de a refuza administrarea vaccinului din motive religioase sau de conştiinţă (dreptul la obiecţiune de conştiinţă).

6. Încalcă dreptul la ocrotirea sănătăţii şi a dreptului special de protecţie a copiilor şi tinerilor, drepturi consacrate de art. 34 şi art. 49 din Constituţia României, prin faptul că nu se prezintă o garanţie suficientă şi rezonabilă de statul român că prin administrarea unui anumit tip de vaccin unui subiect uman nu i se pune în pericol acestuia viaţa sau integritatea fizică sau psihică.

7. Încalcă convenţiile internaţionale. Obligativitatea unui act medical (vaccin) prevăzut într-o lege este în contradicţie cu reglementările internaţionale privind atât etica şi cercetarea medicală, cât şi profesia de medic în general, reglementări legate de drepturile pacienţilor, consimţământul informat şi obligaţiile autorităţilor medicale. S-ar încălca astfel Declaraţia de la Helsinki (Art. 3-10, 16-18, 25-32 ), Codul Nuremberg (Punctele 1, 2, 4, 5, 6, 7, 9, 10), Raportul Belmont (Cap. 2, 3, 4, 6), Declaraţia de la Geneva.

8. Încalcă deontologia medicală. Existenţa efectelor adverse grave ale vaccinurilor (întregi clase noi de patologie certificate de studii publicate în literatura de specialitate sau chiar de producătorii de vaccinuri, în prospectul oficial) împiedică posibilitatea stipulării într-o lege a obligativităţii acestora. Deontologia medicală şi jurisprudenţa internaţională nu admit ca rezonabilă nici măcar recomandarea unor acte medicale ale căror beneficii sunt inferioare riscurilor, cu atât mai puţin obligativitatea unor proceduri dovedite drept potenţial periculoase şi controversate în ce priveşte eficienţa. Astfel, în literatura ştiinţifică medicală se menţionează faptul că vaccinurile pot provoca: boli autoimune [9][10] [11], boli neurologice[12], autism[13] , encefalită [14], diabet (tip I) [15], sindromul morţii subite a sugarului [16] şi alte afecţiuni grave[17]. Aceste afecţiuni postvaccinale au fost certificate şi de instanţe judecătoreşti sau medicale, iar producătorii responsabili puşi să plătească despăgubiri victimelor[18], aproximativ un milion de dolari pe caz [19].

9. Încalcă Legea drepturilor pacientului 46/2003 care prevede, la cap. 3, art. 13, că „pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală asumându-şi, în scris, răspunderea pentru decizia sa.”

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. După ce fiul meu a terminat una din tranșele de tratament prescrise de dl doctor, i-am transmis DATE DESPRE vaccinul ce urma să-l primească.Menționez că doctorul este specializat în așaceva, dincolo, nu la noi.CINE VREA SĂ SE INTERESEZE, SĂ SE DOCUMENTEZE DESPRE NAPOCENSIS!!!!!!!!DIN BUCUREȘTI!TOT CE AM ÎNVĂȚAT DE ACOLO L-A AJUTAT ENORM PE COPIL!ABIA ÎMI STĂPÂNESC LACRIMILE!Dar, după cum a susținut doctorul, RECUPERAREA CONTINUĂ, PENTRU CĂ VREAU SĂ NU MAI AIBĂ DE A FACE CU AȘACEVA NICIODATĂ!După multe alte documente și materiale,ȘI GENELE PROPDUCĂTOARE DE AUTISM LE-AU FOST INDUSE.NU mai suntem decât O NATURĂ ALCHIMIZATĂ, DE MULT TIMP NEIMUNITARĂ DE La mama natură!vina?OMUL!CARE?WHO………………………
  Mai menționez că, de mic văzându-l DEZINTERESAT DE MEDIU, DE NOI, NEMOTIVAT ÎN A INTERRELAȚIONA CU NOI, NU AM BĂTUT LA UȘILE DR-LOR.Până nu am știut ce i seîntâmplă.Lucrând în înv, am FĂCUT ORICE PENTRU CA BAGAJUL COGNITIV AL COPILULUI SĂ FIE LA NIVELUL VÂRSTEI LUI.NU L-AM SCĂPAT DEFEL DIN OCHI, CA ȘI ACUM DEALTFEL.

  1. Am insa retineri in ceea ce il priveste pe dl dr. Naghiu. El aplica [desi nu intocmai] terapia CEASE, in care nu este atestat. De aceea isi permite sa mai faca “ajustari” din mers, ajustari care nu sunt intotdeaua favorabile copilului. Singurul terapist autorizat este dna dr. Soescu. Iata lista:
   http://www.cease-therapy.com/make-appointment/all-certified-practitioners
   si iti pot garanta ca este permanent actualizata. Nu te indemn sa schimbi doctorul. Doar atrag atentia ca ar fi bine sa vezi exact care este schema de tratament [care functioneaza! o spun din experienta!] si sa compari cu ce recomanda dl dr. Naghiu.
   Eu nu as putea avea in veci incredere intr-un doctor care imi trateaza copilul de autism prin chelare si dezintoxicare si care apoi imi spune ca e ok sa fac vaccinul de la 7 ani. In primul rand mi se pare o contradictie logica. Dar ma rog… poate ca nu ar strica sa vezi si tu ca schema de tratament este simpla – daca stii istoricul medical al copilului si pe al tau [ca mamica purtatoare]. Si este foarte simplu sa compari cu ce face dl Naghiu.

 2. Nu e tocmai roz,dar nici gri.Nu excelează, dar e bine.În strânsă colaborare cu echipa de lucru-terapeut-doctor-psiholog-familie, se poate.O clipă NU am renunțat la INTEGRAREA ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL DE MASĂ, deși au fost destule PIEDICI SOCIALE, NEDORITE PROVOCĂRI,…Au trecut,vor mai veni,…..Dar, AUTISMUL POATE FI ÎNVINS, DACĂ RESPECȚI ÎN TIMP COLABORAREA NECESARĂ. ÎN TIMP, CU SACRIFICII FINANCIARE, DE NATURĂ PROFESIONALĂ,….ORICE PENTRU RECUPERAREA COPILULUI.

  1. Draga Mariana, aici sunt perfect de acord cu tine: autismul poate fi vindecat. O spun niste ani de clinica ai dr Elminger, ai dr. Tinus Smits. Iacata:
   http://www.cease-therapy.com/
   Bineinteles ca se merge in sincron – dezintoxicare + ABA. Stiu prin ce treceti si cat de greu va este. Va tin pumnii si va urez succes. Mare este Doamne Doamne! Va pup cu drag!

 3. Din ceea ce am urmărit la copil, sincer,CHIMIZAREA ASTA INDUSĂ DE OM, prin VACCIN, MEDICAMENT, NUTRIȚIE ALIMENTRARĂ, NU FACE DECÂT SĂ nenoroceasză zestrea ereditară de la mama natură!!AR FI MAI INDICAT SĂ LUPTAȚI PENTRU O ANALIZĂ A COPILULUI ÎNAINTE DE A FI VACCINAT.cu sprijinul adevăraților specialiști.Puțini lanumărîn România, aproape neremunerați de STATUL ABSOLUT DEZINTERESAT.
  Dragi mămici ai acestor copii,VOINȚA DV POATE ÎNMUIA VOINȚA COPIILOR CU TSA, POATE SĂ-I ADUCĂ LA RECUPERARE, DACĂ ÎNVĂȚAȚI DE LA EI CUM SĂ CUNOAȘTEȚI OAMENII, PE CINE SĂ ASCULTAȚI, CE SĂ FACEȚI,….
  ALCHIMIZAREA DISTRUGE OMENIA!ACESTA E SCOPUL CELUI DE AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL, DE NATURĂ BIO-PSIHO-SOCIOLOGICĂ, DEZINTEGRATIVĂ, EXACT OPUSUL IDEALULUI EDUCAȚIONAL!PENTRU A DISTRUGE SCOPUL DEZINTEGRĂRII SĂ ÎNVĂȚĂM SĂ LUPTĂM!Care era istoria MARELUI NOBEL?NU POATE FI UN EXEMPLU DE URMAT?
  DOAR ÎMPREUNĂ, CU ADEVĂRAȚII SPECIALIȘTI, CU DORINȚA NOASTRĂ NEMĂRGINITĂ DE A NE EDUCA PROPRII COPII Î N LIBERTATE ȘI LINIȘTE POATE ÎNVINGE AUTISMUL!
  În paralel cu activitățile pornite de la PSIHOLOGIA COPILULUIDE DE LA 0 LA2 ANI, NU AM ÎNCETAT O CLIPĂ SĂ MĂ LUPT SĂ AFLU RĂSPUNSURI CONCRETE LA ÎNTREBAREA CUM SĂ FAC CA SĂ…/….Nu mi-a ieșit din prima, dar am reușit ca LA 1,2 ANI să -mi determin copilul să facă primul lui pas pe piciorușele lui. Se poate, dar nu am neglijat mai târziu colaborarea PSIHOLOG-TERAPEUT-MAI TÂRZIU NEUROLOG-IAR TERAPEUT-LOGOPED-IAR PSIHOLOG-FĂRĂ A NU UITA CĂ VIAȚA SOCIALĂ ARE ȘI EA O INFLUENȚĂ BENEFICĂ ȘI E F IMPORTANTĂ ÎN EVOLUȚIA EDUCAȚIONALĂ A COPILULUI.

  1. Felicitari pentru perseverenta. Stiu din experienta ca este un demers istovitor, mai ales daca vorbim de autism [in Romania]. Va urez succes si rabdare, pentru ca stiu ca se poate sa aduceti copilul la liman. Va pup cu drag.

 4. Gândiți-va să inițiați o campanie LASĂ-MĂ SĂ TRĂIESC CONȘTIENT! Prin care să adunați semnături ale părinților ce iau mai întâi la cunoștință despre efectele vaccinurilor,și pozitive și negative,precum că e DREPTUL DV CA PĂRINTE să vă asigurați că CEEA CE CONȚINE UN VACCIN NU ÎI FACE RĂU COPILULUI SAU ÎI POATE FACE UN RĂU GRAV ACESTUIA CA AUTISMUL, CANCERUL, PARALIZIA, ALERGII NEDORITE,…..Dar asta doar prin MULTĂ DOCUMENTAȚIE, SISTEM BINE PREGĂTIT PENTRU AȘACEVA ȘI VOINȚA UNITARĂ A TUTUROR PĂRINȚILOR ACTUALI ȘI ÎN DEVENIRE DE A CONTRIBUI ÎNTR-O ASEMENEA CAMPANIE!E DREPTUL FIECĂRUIA!

  1. Draga Mariana, tot din experienta iti spun ca, desi eu personal mi-am informat, cat mai mult cu putinta prietenii, despre efectele nedorite ale vaccinurilor, acestia au ales sa isi vaccineze copiii. In asta eu nu vad nimic rau. Au ales in cunostinta de cauza 🙂 Dar… dupa cum spuneam de curand, mai tot timpul exista cate un DAR… o parte din acei parinti se vaita ca de cand au facut copilului vaccinul nu se mai inteleg cu el, sau ca nu mai doarme bebe noaptea, sau ca este tot timpul racit… Si vrei sa-ti mai spun ca, desi este evident chiar si pentru un novice, ei tot nu leaga aceste efecste de vaccinare… Din pacate. Stiu prin ce treci si iti inteleg perfect revolta. Si eu simt nevoia unei campanii de informare. Dar cred ca fiecare trebuie sa ALEAGA si sa fie dispus sa isi asume alegerile. Cu tot dragul din lume va urez rabdare si iubire. Aveti atata nevoie 🙂 Dar merita!

  2. Ufff….de o saptamana tot citesc aici pe blog si tot fac conexiuni.Fetita mea (acum in varsta de 10 luni) s-a nascut cu ptoza palpebrala la ochiul drept si tot stau si ma gandesc nu o fi de la vreun vaccin??poate cel facut in timpul sarcinii sau la nastere,poate din cauza epiduralei,atunci sa fi stiut de efectele ei adevarate,n-as mai opta pt ea pt toate durerile din lume ca mult te mai bate lumea la cap “ca vaii dureros e” 🙁 acum sa revin la vaccinari si sa va mai zic si eu una alta 😀 Azi vorbeam la tel cu nepotul meu, in varsta de 16 ani, despre vaccin si ii spuneam ca nu ii mai fac la fetita la care el imi spune “foarte bine faci” am ramas socata sa aflu un asemenea raspuns de la el (sta in mediu rural si nu prea are acces la informatie) si ..vine baiatul si cu argumente:dupa ce i s-a administrat vaccinul din clasa a 8-a sau a 9-a (nu mai retin) in picior nu isi mai simte locul unde i-a fost administrat vaccinul deloccc,se ciupeste,se ciocaneste nu simte nimic iar daca primeste vreo lovitura puternica in locul respectiv ii amorteste intreg piciorul 🙁 mi-a spus ca din pacate el nu poate refuza vaccinul ca ceilalti copii (si asta m-a supris sa aflu ca la sat parintii refuza vaccinarea,acolo functioneaza de minune spiritul de turma)pt ca e minor si parintii lui sunt in strainatate. Asa…povestea mea v-o spun intr-un alt comentariu,dupa ce ii comunic si medicului de familie,asta ca sa fie frumos relatata :)))) va pup dragelor

 5. Indiferent de ceea ce susțineți, fără să iau partea cuiva, fără alte demersuri,nu-mi stă în obicei, mi-am urmărit fiul,după saltul educațional,dela 4 ani,foarte atent, mai ales după fiecare terapie, după fiecare tratament.
  O remarcă ATENTĂ:Nici cei care sunt așanumiți unii dintre ei, TERAPEUȚI, nu cred că AUTISMUL POATE FI ÎNVINS.Ba că e oboală, ba că e o tulburare,………..E REMARCABIL FAPTUL CĂ,după ce am înșirat toate mesajele mele, s-a intercalat și dna TRANDAFIRA.Mulțumiri, cu tot respectul.DAR,…..
  DAR, ca și faptul fals că AUTISMUL ESTE O BOALĂ, CRED DOAMNE, DOAR ÎN CEEA CE VĂD ȘI CE CONSTAT.PĂRERI SUNT PRO ȘI CONTRA , DIN REAVOINȚĂ, SAU DIN MULTE ALTE INTENȚII, DE MINE NEDORITE.
  REFUZ SĂ ATAC PE CINEVA.Mulțumiri pentru urări.NU SUNT OMUL CARE SĂ-ȘI EXPERIMENTEZE COPILUL LA TOT SOIUL DE MEDICAMENTE.Intervin,conform indicațiilor date, înțeleg bine dacă intervenția l-a ajutat pe copil în recuperarea sa, factot ceîmistă în putință ca să EVOLUEZE CONFORM PARTICULARITĂȚILOR SALE DE VÂRSTĂ, PE TOATE PLANURILE.
  SUCCES TUTUROR!NU DISPER ȘI MERG CU SIGURANȚĂ PE DRUMUL PE CARE FIUL MEU SE SIMTE SIGUR PE EL ȘI PE CEEA CE FACE EL PENTRU EL ȘI PENTRU SEMENII LUI!

  1. Draga Mariana,

   Pe acest blog exista comunicare doar din dragoste de semeni. Comentariile tale au facut unele inimi sa vibreze, asta e tot. Ne oprim aici si ne rugam sa izbanditi in toate. cristela

 6. Poate că unii părinți au ales să-și vaccineze copiii.DAR, FĂRĂ VACCINURILE PERIODICE, NIMENI NU ACCEPTĂ ÎNSCRIEREA COPILULUI ÎN GRĂDINIȚĂ ȘI ȘCOALĂ!!!!!ATUNCI????

  1. Am dat raspunsul in articolul despre temei legal. Cititi (inclusiv linkurile din articol) si veti avea raspusul.

 7. Buna ziua! As vrea sa stiu cum imi pot da seama daca fetita mea a fost vaccinata pana acum, fara stirea noastra – ea are trei luni si am refuzat toate vaccinurile, dar ma ingrijoreaza prima ei saptamana de viata, pe care am petrecut-o in maternitate.
  In caz ca a fost vaccinata abuziv, se mai pot observa in acest moment eventuale semne?
  Imi pun problema aceasta abia acum, pentru ca, naiva desigur, nu m-am gandit ca ar putea fi vaccinata cu forta, desi pe fata mi se spunea ca stiu de refuzul nostru (consemnat in capul foii medicale a bebelusei).
  Multumesc!

  1. Uca, semne nu mai vezi. La analizele de sange se va detecta prezenta anticorpilor.

 8. Multumesc pentru raspuns!
  De trei zile citesc cu mare interes acest blog si imi doresc sa incep sa fac mai mult decat atat! Noi, eu si sotul meu, nu suntem mari amatori de carne si, la initiativa lui, am hotarat sa nu mai consumam deloc acest aliment, insa mentinem lactatele si ouale. Cel putin deocamdata. Nu fumam, nu consumam cafea, eu cel putin nu am baut nici macar o data asa ceva si nici nu am de gand, am renuntat la dulciurile din comert… de fapt, la majoritatea preparatelor din comert.
  In fine, carnea nu este singurul dusman, asa ca lupta se duce sustinut pe mai multe fronturi.
  In ceea ce priveste vaccinurile, sper sa nu i se fi facut nici unul fetitei mele in spital, dar nici nu stiu cum am fi putut fi mai vigilenti. Pe moment am crezut ca e suficient sa comunicam personalului medical care ne sunt optiunile, dar nu stiu cum vom proceda in cazul celui de al doilea copil, pe care vrem sa il avem in viitorul apropiat.
  Pe moment, in ceasul al doisprezecelea cum se spune, nu vad ce s-ar putea face (in cazul in care ar fi fost vaccinata) in afara de imunizarea prin alaptare exclusiva. Poate cand vom incepe diversificarea, dupa sase luni (sau cine stie, avand in vedere ca vrem sa incercam autodiversificarea – trebuie sa ne mai documentam), vom putea aplica un tratament homeopat.
  Ma intorc la citit si meditat si va urez sa aveti putere in continuare pentru a face tot ceea ce v-ati propus!

 9. Un nou articol pe care l-am citit cu mare placere si entuziasm. Comentariile sunt la fel de valoroase ca si articolele in sine. De cand am descoperit acest blog abia astept sa vina seara, sa-mi culc printesele, sa ma asez confortabil si sa ma mai delectez cu cate un articol…
  Te felicit din nou Cristela pentru acest blog, atat pentru munca pe care o depui sintetizand ceea ce ai invatat cat si pentru faptul ca ai creat aceasta “platforma” unde se schimba idei, experiente de viata, retete, leacuri, etc etc etc… Ca sa nu mai vorbesc de disponibilitatea si blandetea cu care raspunzi la diverse intrebari ale unor mame pierdute uneori….
  Cu multa afectiune,
  Daniela

  1. Daniela P, multumesc pentru incredere. M-am ingaduit sa pastrez o parte din generosul tau mesaj, doar pentru sufletul meu, caruia ii era si adresat, sunt sigura ca intelegi de ce … Afectiunea este reciproca, chiar daca ne cunoastem doar vrtual. Momentan virtual, ca am si eu planuri, care poate vor transforma virtualul in real :). Cu drag, va imbratisez, printeselor!

  2. Cristela, nici o problema pentru cenzura:) Iti respesct alegerea, esentialul este ca mesajul a ajuns la destinatie.
   Cand planurile se apropie de realizare tine-ma la curent:)
   Cu drag.

 10. Daca stiti pe cineva care poate pune parafa in carnetul de vaccinari va rog muuuult de tot sa-mi dati mesaj la kriiss888@yahoo.com.

  Nu am facut ror-ul si nu il primeste la gradinita; nu gasesc nicio intelegere. Iar daca apelezi la justitie poate sa dureze mult …cca 1 an…si nici rezultatul nu e sigur – am vb cu un avocat.

 11. buna ziua! dupa ce am citit mai multe despre rujeola, am aflat ca treaba nu-i chiar roza…. riscurile sunt mai mari decat recatiile adverse ale vaccinului. 1/1000 face encefalita. deci intre autism si encefalita , ce alegem? chiar la epidemia de anul acesta, un baiat din Iasi a dezvoltat aceasta boala. oare mama lui ce simte?

  1. R, ce raspuns vrei sa primesti de fapt, ca nu am inteles?

 12. Buna @iliescu r,

  nu stiu ce date ai vazut, publicate de cine? Iti spun asta pentru ca am facut si eu magarii cu cifrele atunci cand lucram in partea de comunicare ( nu legat de pojar ci de altele, dar am idee cum se manipuleaza cifrele ).

  Rujeola este pojarul. Pana sa ai incredere in cifrele pe care le-ai vazut, apeleaza la bunul simt si .. ia la rand populatia unei comune ( iti ia cam 7 zile sa stai de vorba cu toate familiile )si intreaba de complicatii la pojar. Si ai sa te lamuresti singura.

  Cifrele pe care le-ai citit sunt luate din .. AFRICA :)))) Adica sunt cifrele care apar in caz de mizerie si malnutritie si subnutritie. Altfel, complicatiile sunt EXTREM DE RARE.

  Si cand spun extrem de rare nu exagerez deloc. Imagineaza-ti ca in 1860 , deci secolul 19!! , un medic ( Dr. Russell T. Trall) a avut ZERO cazuri de pojar, difteria, tifos,scarlatina etc pur si simplu pentru ca a impus igiena naturala si o hranire adecvata. A fost cunoscut pentru faptul ca in plina epidemie de variola el NU A PIERDUT NICI UN PACIENT ci a vindecat TOT. Cu igiena si nutritie adecvata.

  Daca el a reusit asta in 1860 … cam cat crezi ca este de greu sa avem aceleasi rezultate dupa 152 de ani ? Este casa ta ca un grajd? Nu ai ce sa mananci? In mod sigur NU!

  Dar daca revenim la stiinta anilor 2010-2012 ar trebui sa stii urmatoarele:
  – unele dintre metodele cele mai promitatoare de tratament in cancerul de prostata si alte tipuri de cancer se fac cu …. virusul pojarului pentru ca declanseaza uun anumit tip de imunitate necesar pentru a lupta cu celulele canceroase. So .. decizi singura daca ii refuzi copilului tau sansa sa dobandeasca de la bun inceput o astfel de imunitate. Evident, in timp trebuie si intretinuta.

  – studiile din ultimii 2-3 ani legate de suprapunerile genetice si mai ales proteomice intre genomul si proteomul uman si cel viral si bacterian arata ca vaccinarea iti acorda ZERO sanse sa nu dezvolti boli autoimune. ZERO BARAT! Adica post vaccinare este 100% sigur ca se dezvolta boli autoimune, vizibile intr-un termen mai scurt sau mai lung. Pentru documentare poti cauta studiile Darjei Kanduc pe pubmed si ai sa te lamuresti singura. Doar tine minte asta: zero sanse sa nu existe efecte adverse.

  Cu stima!

  1. Am vrut sa spun, ref Dr. Russell T. Trall, ZERO cazuri de complicatii sau decese din cauza …. Scuze de eroare! greu cu oboseala si caldura 🙁

 13. buna ziua! nu sunt cifre luate aiurea. pe un site, nu mai stiu cum se numeste, dar o sa-l caut, la sectiunea despre bolile copilariei, o persoana, cred ca mama copilului, era disperata si scria ca copilul ei de 10 ani facuse pojar pe data de 15 aprilie si apoi internat la spitalul Sf. Spiridon din Iasi cu simptomele encefalitei rujeolice.

  1. E normal sa pateasca asa. Stii de ce? PEntru ca a fost vaccinat cand era mic si boala s-a amanat! Daca o sa citesti prospectul ai sa vezi ca producatorii insusi ai vaccinurilor spun ca nu garanteaza ca facand vaccinul vei dobandi si imunitate. Si atunci care e marea scofala? Si vreau sa te mai intreb cum de alte boli pentru care nu exista vaccinuri dar care au consecinte si mai grave nu ne temem atat de tare?

  2. Buna,

   Exact asta se intampla … se vaccineaza si imunitatea dobandita nu-i imunitate iar bolile ajung si se fac mai tarziu, cu multe belele. Vaccinarea NU a rezolvat problema si NU o va rezolva. Nu are cum, biologic vorbind. Situatia cu pojar la varste mari – inclusiv printre studenti – si toate cazurile sau 99% dintre ele sunt in randul vaccinatilor.

   Daca poti contacta mama pentru confirmare … fac pariu pe ce vrei tu ca copilul fusese vaccinat ror in copilarie. Cei ce nu au fost vaccinati si nici nu au facut in copilarie bolile, foarte rar fac complicatii. Trec mai greu prin boala, corpul lupta mai greu pentru este deja plin de tot felul de toxine, parintii nu stiu ce anume este corect si normal sa faca pentru a ajuta corpul, etc.

   Cifrele se manipuleaza atat de mult … incat te apuca groaza. Se manipuleaza INCLUSIV CU STUDII, adica se citeaza un studiu si se spune ca studiul respectiv dovedeste X si y .. dar se bazeaza pe faptul ca oamenii ( INCLUSIV MEDICII) NU verifica. Si daca verifici, constati cu stupoare ca acel studiu NU sustinea concluzia pentru care a fost citat. Institutii de stat folosesc astfel de strategii. Una dintre cele mai faimoase situatii de acest gen este recomandarea CDC pentru vaccinarea gravidelor. Poti citi aici traducerea lucrarii ce a aratat situatia de care am pomenit: http://nostrabrucanus.wordpress.com/2010/02/08/pandemia-sclavilor-vaccinarea-antigripala-in-timpul-sarcinii-2/

 14. Nu vreau sa primesc niciun raspuns, doar ca mi se pare putin exagerat sa spunem despre vaccinuri ca sunt rele. Probalil ca epidemiile viitoare ne vor schimba parerea.

  1. Nu este exagerat deloc. Ti-am spus sa cauti studiile publicate de Darja Kanduc. Studiile cu pricina arata cu punct si virgula, secventa de aminoacizi cu secventa de amincoacizi ca vaccinarea provoaca efecte adverse in 100% din cazuri si sunt efecte pe termen lung.

   Ai auzit despre harta adn-ului, genomul, nu? Ei bine, exista si o harta a proteinelor, se numeste proteom. Vaccinarea se bazeaza pe stimularea productiei de anticorpi ( desi imunitatea NU consta in productia de anticorpi; exista copii al caror corp Nu produce anticorpi si totusi fac bolile copilariei la fel ca ceilalti si devin imuni 😀 ) … la niste structuri proteice, adica niste lanturi de aminoacizi. Cea mai mica secventa de aminoacizi ce determina un raspuns imunitar este o secventa de 5 aminoacizi – adica o pentapeptida. Intre proteomul viral si cel uman exista suprapuneri URIASE. Ce inseamna asta? Simplu: la injectare corpul formeaza anticorpi la acele secvente de aminoacizi introduse. In proportii IMENSE aceste secvente sunt comune intre noi si virusi.

   In afara de componentele ce provin de la virusi / bacterii, mai nou vaccinurile contin ADN uman. exista un review facut de o cercetatoare ce a lucrat pentru o internationala farmaceutica. a publicat studiul DUPA ce a iesit la pensie ( a si spus .. acum pot spune ce cred) si in acea analiza pe TOATE studiile legate de autism a aratat ca exista o corelare clara intre cresterea uriasa a cazurilor de autism si introducerea adn-ului uman in vaccinuri.

   Vaccinarea se conduce dupa niste teorii invalide in practica. de exemplu, in teorie se considera ca probabilitatea suprapunerii unor hexapeptide ar fi de 1 la 64.000.000. Dar este doar o teorie … practica arata ca suprapunerea este si de 90%. De altfel este si logic sa fie asa … daca si cercetatorii ar considera marea teorie pe care o tot propaga, evolutionismul ( adica evolutia este aleatorie ); daca toata viata de pe pamant a pornit de la o celula, de la un microorganism, atunci avem o baza comuna imensa!

   Pur si simplu natura este structurata si lucreaza altfel decat vor unii sa considere. Este chiar atat de simplu.

 15. foarte bine ai punctat!!! a facut doar vaccinul de la 1 an, nu a mai facut la 7 ani(sunt necesare 2 doze, chiar 3 pentru imunizarea completa). Dar, sunt n mamici in situatia ei, care au refuzat vaccinul de 7 ani al copilului, fara sa stie ca dupa o anumita varsta pojarul poate fi periculos. nimeni nu explica asa ceva! Am gasit chiar si intr-o carte despre homeoptie in care spune clar ca daca nu face pojar pana la max 10 ani, este necesar vaccinul. In 2 doze.

  Nici eu nu am facut inca vaccinul baitelului meu, dar o sa-l faca.

  1. Ca parinti ne avem luxul de a alege pentru copiii nostri. Dar pentru a ne bucura de acest lux, avem datoria de a ne informa temeinic, profund din surse asupra carora nu planeaza nici un fel de indoiala. Deciziile pro sau contra vor fi intotdeauna pe masura calitatii informatiei acumulate.

  2. ai inteles ce ai vrut. Exact pentru ca se vaccineaza aiurea se ajunge cu bolile copilariei la varste mari. Nici o grija .. se va face si in liceu si in facultate etc. Exista deja decenii de cand se intampla asta. Si nu doar pentru ca ciclul natural este dat peste cap ci si pentru ca exista virusi mutanti proveniti din vaccinuri.

   Fiecare parinte face ce-l duce capul. Fiecare este liber sa se imbolnaveasca cum vrea; doar e democratie, nu ? 😀 avand in vedere conexiunile autism – vaccin ROR, fiecare parinte isi asuma riscuri pe pielea copilului. Tot ce pot sa spun este “Dumnezeu cu tine!”. Poate ai nororc, cine stie.

 16. dupa ce am mai cautat inf despre cazul mai sus descris, baiatul a fost purtat pe la mai multe spitale, investigat si in cele din urma s-a aflat ca a facut encefalita cauzata de virusul herpesului *nu stiu daca am scris corect, dar cu 2 sapt inainte facuse pojar, probabil ca pe fondul imunitatii scazute i s-a declansat virusul herpex si a facut encefalita. s-a tratat cu aciclovir, nu stiu daca este recuperat in totatitate.

  vroiam sa va intreb, ce se intampla daca se face vaccinul ROr peste unul dintre cele 3 virusuri in perioada lui de incubatie? stiu ca se face in primele 48 de ore d ela contact, nu se face daca copilul este bolnav sau cu febra, dar de perioada de mijloc nu stiu nimic.

 17. Buna,

  orice vaccinare determina o reactie de imunosupresie. Cauta studii despre asta. Uite un exemplu aici: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1781617/

  Perioada de imunosupresie poate fi lunga. Dupa ce vezi studiile mai vezi ce si cum.

 18. Buna,

  Stie cineva daca vaccinul de 4 ani se mai face in gradinita? Sau la medicul de familie? Asta sa stiu cu ce mori trebuie sa ma lupt. Sper ca daca e in gradinita ma vor instiinta, nu se vor napusti sa imi intepe puiutul. Din pacate, am aflat cam tarziu de efectele vaccinurilor; noi le-am facut pana la 6 luni inclusiv, din pacate, de la 1 an am refuzat orice vaccin si asa voi face si de acum incolo; NU vaccinurilor!

  1. paulam….citesc de cateva zile despre vaccinuri si reactii,…diverse pareri…mai mult contra decat pro…si mi se face parul maciuca si inima cat un price de ce citesc!!! si eu am un baietel de 4 ani, care trebuie sa faca vaccinul de 4 ani….Dupa toate cele citite, m-am cam razgandit…dar am o problema legata de refuzul in fata medicului…si mai apoi, ma intreb daca nu cumva vom intampina piedici la inscrierea la scoala. La tine cum a fost la inscrierea la gradi?

 19. Pornind de la articolul https://ro.stiri.yahoo.com/copiii-nevaccina%C5%A3i-pot-fi-refuza%C5%A3i-%C5%9Fcoli-totu%C5%9Fi-p%C4%83rin%C5%A3ii-071735431.html am ajuns sa citesc ordinul MS 422/2013 http://www.lege-online.ro/lr-ORDIN-422%20-2013-%28146475%29.html unde , in anexa 2 apare o schema obligatorie!

  Ma gandesc ca e o portita gasita de MS pentru a rezolva problema refuzurilor parintilor de a-si vaccina copii, mai ales ca nici o lege nu prevede explicit ca vaccinarea e optionala.

  1. Ma intereseaza si pe mine foarte tare subiectul. Are cineva informatii la zi? Cum reusim sa inscriem un copil neimunizat in institutiile de invatamant? Ce argumente folosim? Acte normative? Multumesc

 20. Buna ziua tuturor mamicilor care se lupta cu acest sistem bolnav,
  Sunt un tatic de 34 de ani, care la randu-i este bulversat de efectele secundare si riscurile la care ne supunem copilasii, am citit cu mare drag toate comentariile si sunt si interesat cum pot inscrie ingerasul meu la cresa fara ca el sa aiba NICIUN vaccin, din contra, pe carnet mai si scrie “refuzat vaccinul de nou nascut”
  Daca cineva de pe acest forum/sote, a trecut prin “mizeriile si abuzurile” astea recent, va rog, nu ezitati sa ajutati si alti parinti/copii cu sfaturile voastre.
  Va multumim din suflet si asteptam cu sufletul la gura orice sfat legat de acest subiect

 21. Exista pe net adresa de la Ministerul Educatiei cum ca nu este obligatoriu sa ai copilul vaccinat pentru a putea fi inscris in invatamantul preuniversitar.
  Cauta dupa “Raspuns_adresa_61182_MEN”

 22. Buna Cristela,
  intr-un comentariu mai sus am vazut ca ai scris despre antibioticul facut profilactic bebelusului la nastere si am inteles ca declaratia semnata de tine nu a prea contat. stii cumva cum se poate refuza categoric acest antibiotic? ma gandesc ca la vaccinuri e de ajuns sa semnezi ca nu le vrei, dar la restul, care intra in practica medicala by default, cum procedam?

  1. Draga Nicoleta. multumesc pentru intrebare.

   Nu bebelusului i se face antibiotic profilactic, ci mamei care naste prin cezariana, ca “asa e protocolul”.

   Poti refuza si acest antibiotic, pentru ca nu mi-a tinut nimeni pistolul la tampla s ami-l faca, chiar am dat cu subsemnatul ca nu il vreau. Apoi insa am cedat emotional telefoanelor primite de la medicul meu si de la moasa. De jena lor, am acceptat. Asa se invata lectiile in viata, atunci cand accepti sa traiesti pentru a face pe plac celor din jur, nu tie! Asa am fost dresati de mici in sistemul numit “educatie” s afacem pe plac parintilor, educatorilor, profesorilor, sefilor, daca vrem sa fim iubiti si sa nu fim pedepsiti. Si de “boala” asta scapi, dar efortul e urias. De accea soun mereu ca vindecarea e un proces continuu…

 23. Buna Cristela!
  Am afalt astazi despre masura pe care intentioneaza Ministerul Sanatatii sa o ia in legatura cu obligativitatea vaccinurilor. Vroiam doar sa intreb daca mai sunt si tari in care inca nu exista o legislatie in acest sens, stiind ca esti mai informata decat noi sau daca afli ceva in legatura cu acest subiect ce ne poate ajuta, incuraja mai departe sa ne informezi si pe noi. Sunt foarte ingrijorata deoarece momentan am scapat nevaccinati, dar e ingrozitor ce se intampla… 🙁 Multumesc din suflet pentru tot ce faci pentru noi toti, ca ai dorit sa ne impartasesti toate concluziile trase in urma muncii titanice depuse pana acum. Dumnezeu sa te rasplateasca si sa te binecuvinteze, impreuna cu toti cei dragi ai tai, in special minunatii 2P. Doamne ajuta!

  1. Draga Ioana Mihaela,

   Multumesc pentru intrebare si pentru urarile calde.

   De zeci si sute de ani, omenirea este condusa prin inrobirea mintii cu ajutorul FRICII. Asa este si acum. Puteau sa dea o lege ca ne decapiteaza si stateam neclintita. Exista un vrset minunat pentru cei care agreeaza studiul biblic (nu religios, biblic am spus! 🙂 ): “LAsati Lui toata GRIJA voastra, caci El are grija de voi”.

   Exista enumarate tari in care vaccinarea nu este obligatorie. Uneori exosta legi + masuri care o fac cumva, prin constrangere, o alegere conditionata. Adica se cnditioneaza inscrierea la scoala, indemnizatia pentru cresterea copilului etc.

   Un avocat priceput in legislatie locala si europeana privind drepturile omului si ale pacientului te poate “linisti” suplimentar.

   Cu drag

 24. Ai dreptate: trebuie sa ne lasam in grija lui Dumnezeu si El ne va arata calea in fiecare incercare a vietii. Am crezut pentru o clipa ca daca se va aplica si la noi o lege, e batuta in cuie si nu mai avem arme sa luptam. Speram sa nu cedam presiunii lor si sa mergem pana in panzele albe pentru sanatatea copiilor nostri. Din pacate nu ne permitem un avocat asa priceput, dar speram sa nu avem nevoie curand!Multumesc din suflet pentru raspuns si pentru promptitudinea lui. Doamne ajuta!

 25. Draga Cristela si dragi cititori ai blogului,

  Am hotarat impreuna cu sotul meu sa oprim vaccinarea fetitei de 1an (i-au fost facute toate pana la 6luni). I-am comunicat pediatrei,cred ca 5 minute a vorbit numai ea cu tonul ridicat,facandu-ne parinti iresponsabili si ca nu ne va accepta nicio gradinita si scoala si ca ea nu accepta ca si copilul ei vaccinat sa stea langa unul nevaccinat.
  Teama mea e legata de ce voi face mai departe. Stiti gradinite din Bucutesti care permite inscrierea copiilor nevaccinati ? Va rog din suflet sa ma ajutati!
  Nu vreau ca acesta sa fie motivul razgandirii noastre.
  Multumesc!

  1. Draga Daniela,

   In comentariile la articolele pe aceasta tema si cuprinse n Abecedarul de Vaccinare, gasesti raspunsul la ntrebarea ta. Orice refuz de acest gen este ILEGAL, ABZIV si poate fi atacat in instanta. CEi care te refuza trebuie sa stie acest lucru.

   TE rog citeste macar Abecedarul de VAccinare (linkuile din el, de la pagina Cuprins) si vei avea mai putina teama si mai multa cunoastere.

   Cu drag

 26. Draga Cristela,

  Sunt ingrijorata de noua actualizare a carnetului de vaccinare. Este un ordin al ministerului sanatatii in care precizeaza ca este obligatorie “prezentarea carnetului de vaccinare la intrarea in colectivitate”. Crezi ca asta afecteaza cumva lucrurile mentionate in articolul acesta, adica crezi ca e nevoie sa consultam un avocat sa il intrebam daca are vreo semnificatie asta?Daca astfel ne obliga sa vaccinam ca sa inscriem copilul la scoala?

  1. Nu fi ingrijorata. Fii pregatita sa iti utilezi resursele si calitatile pentru ceea ce intuiesti ca e bine pentru familia ta. Vaccinarea nu este obligatorie in Romania, te rog, citeste si restul articolelor din Abecedar, inclusiv raspunsul Ministerului. Orice forma de fortare indirecta este abuz si un avocat bine pregatit rezlva rapid situatia. Fiecare abuzeaza de noi, mizand pe lipsa noastra de reactie si de coagulare la orice. De aceea a ajuns tara in situatia in care a ajuns dupa 25 de ani … Cu mult drag

 27. Buna Cristela,
  Nu imi doresc sa te tulbur cu ingrijorarile mele, dar cred ca in aceasta perioada nu sunt doar ale mele, ci si a multor mamici care nu doresc sa-si vaccineze copilasii. In ultima vreme se vorbeste din ce in ce mai mult despre proiectul de lege cu privire la obligativitatea vaccinarii, amenzi si chiar inchisoare pentru parintii care refuza vaccinarea si institutiile de invatamant care primesc copii nevaccinati. Mi se pare ireal ceea ce se intampla, este pur si simplu este un abuz pe fata la adresa drepturilor omului, un abuz pe cale sa devina legalizat.Trebuie sa existe o cale de a reactiona, nu putem sa ne lasam la voia acestor asa-zisi specialisti vanduti intereselor, ori a unor politicieni corupti! Cum am putea sa ne facem cunoscuta pozitia?
  Multumim pentru tot ceea ce ai facut si faci pentru noi si sa dea Domnul sa trecem cu bine si peste aceasta incercare!

  1. Draga mea Mihaela, multumesc ca mi-ai scris si pentru cuvintele frumoase. Viata este o sala de curs si in fiecare zi primim o lectie. “Necazurile” vin sa treaca, nu sa stea. Putem sa avem incredere ca fiecare dintre noi detine curajul necesar pentru a face fata oricarei situatii. Am raspuns si zilele trecute unui mesaj similar si sper sa fie util si pentru tine, draga Mihaela: https://www.cristelageorgescu.ro/parfum-de-mama/09/2015/comment-page-1/#comment-32842

   Rezonez cu concluzia acestui articol (http://www.activenews.ro/prima-pagina/Catre-FASCISMUL-medical.-Despre-propaganda-vaccinarilor-FORTATE-109380): “Vaccinurile sunt un mijloc, nu un scop in sine, iar daca este asa, si, in plus, achizitionarea lor depinde de bugetul public, adica de contributia noastra, atunci noi, adica publicul, trebuie sa avem cuvantul hotarator de spus in ceea ce priveste modalitatea si conditiile de organizare a acestui serviciu.”

   Cu mult drag,

   cristela

 28. Daca statul presupune sa ai anumite obligatii pentru a beneficia de dreptul la educatie si sanatate a copilului inseamna ca e fascism? … (Mesaj trunchiat de moderator, nu este acceptata publicitatea siteurilor provaccin pe acest blog platit din banii autorului).

  1. Multumim pentru interventie anonim “De citit”. Mesajul Dvstra este trunchiat. Existenta acestui blog presupune costuri semnificative pentru autor si de aceea nu permit reclama gratuita a altor site-uri si nici polemici sau conflicte. Mesajul Dvstra a fost trunchiat. Stricy la intrebarea care a re legatura cu articolul de fata, va raspund ca unde-i lege nu-i tocmeala.

   Decizia vaccinării obligatorii a copiilor este ilegală deoarece:

   Încalcă principiul inviolabilităţii libertăţii persoanei, reglementat de art. 23 alin. 1 din Constituţia României prin faptul că simplul act al vaccinării constituie o contrângere a voinţei persoanei copilului, cu atât mai mult cu cât proiectul de lege reglementează posibilitatea efectuării vaccinului fără acordul prealabil al părinţilor.

   Încalcă dreptul fundamental la educație, prevăzut în Constituţia României, la art. 32, alin 1: „Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.”

   Încalcă dreptul constituţional la viaţă şi dreptul la integritate fizică şi psihică a persoanei, prevăzute de art. 22 alin. 1 din Constituţia României. Actul vaccinării reprezintă un act medical preventiv, facultativ, fără să existe o garanţie suficientă şi rezonabilă împotriva riscurilor sau reacţiilor adverse ale acestuia, existând posibilitatea reală pentru persoana căreia i se administrează să i se pună în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea fizică sau psihică. Din toate cazurile dramatice apărute în presă urmare aplicarii unor vaccinuri si chiar din cuprinsul oricărui prospect de vaccin, rezultă că nu există nici o garanţie împotriva riscurilor sau reacţiilor adverse ale unui vaccin.

   Încalcă principiului constituţional al dreptului persoanei umane de a dispune de ea însăşi, principiu prevăzut de art. 26 alin. 2 din Constituţia României deoarece actul vaccinării constituie o ingerinţă nelegală în viaţa intimă şi privată a copilului şi în familia acestuia, ÎN MĂSURA ÎN CARE NU EXISTĂ UN ACORD PREALABIL EFECTUĂRII ACESTUIA .

   Încalcă dreptul la libertatea conştiinţei, consacrat de art. 29 din Constituţia României. În conţinutul oricărui proiect legislativ este obligatoriu să se reglementeze dreptul părinţilor de a refuza administrarea vaccinului din motive religioase sau de conştiinţă (dreptul la obiecţiune de conştiinţă).

   Încalcă dreptul la ocrotirea sănătăţii şi a dreptului special de protecţie a copiilor şi tinerilor, drepturi consacrate de art. 34 şi art. 49 din Constituţia României, prin faptul că nu se prezintă o garanţie suficientă şi rezonabilă de statul român că prin administrarea unui anumit tip de vaccin unui subiect uman nu i se pune în pericol acestuia viaţa sau integritatea fizică sau psihică.

   Încalcă convenţiile internaţionale. Obligativitatea unui act medical (vaccin) prevăzut într-o lege este în contradicţie cu reglementările internaţionale privind atât etica şi cercetarea medicală, cât şi profesia de medic în general, reglementări legate de drepturile pacienţilor, consimţământul informat şi obligaţiile autorităţilor medicale. S-ar încălca astfel Declaraţia de la Helsinki (Art. 3-10, 16-18, 25-32 ), Codul Nuremberg (Punctele 1, 2, 4, 5, 6, 7, 9, 10), Raportul Belmont (Cap. 2, 3, 4, 6), Declaraţia de la Geneva.

   Încalcă deontologia medicală. Existenţa efectelor adverse grave ale vaccinurilor (întregi clase noi de patologie certificate de studii publicate în literatura de specialitate sau chiar de producătorii de vaccinuri, în prospectul oficial) împiedică posibilitatea stipulării într-o lege a obligativităţii acestora. Deontologia medicală şi jurisprudenţa internaţională nu admit ca rezonabilă nici măcar recomandarea unor acte medicale ale căror beneficii sunt inferioare riscurilor, cu atât mai puţin obligativitatea unor proceduri dovedite dreptpotenţial periculoase şi controversate în ce priveşte eficienţa. Astfel, în literatura ştiinţifică medicală se menţionează faptul că vaccinurile pot provoca: boli autoimune[9][10] [11], boli neurologice[12], autism[13] , encefalită[14], diabet(tip I)[15], sindromul morţii subite a sugarului[16] şi alte afecţiuni grave[17]. Aceste afecţiuni postvaccinale au fost certificate şi de instanţe judecătoreşti sau medicale, iar producătorii responsabili puşi să plătească despăgubiri victimelor[18], aproximativ un milion de dolari pe caz[19].

   Încalcă Legea drepturilor pacientului 46/2003 care prevede, la cap. 3, art. 13, că „pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală asumându-şi, în scris, răspunderea pentru decizia sa.”

   Mergeti in pace, nu va tulburati si nu ii tulburati nici pe altii. Oricum tot ce se va intampla face parte dintr-un Plan si o Ordine Divina, oricat de tare s-ar stradui mintile noastre sa ne faca sa credem ca nu-i asa.

   Cristela GEORGESCU

Opiniile sunt dezactivate